UPDATE STENOGRAME Dosarul retrocedarilor: Tudor Chiuariu il asigura pe Paltin Sturdza de "bunavointa tuturor factorilor de decizie"/ Chiuariu: "Daca nu intram noi, nu aveam hartile si nu eram pe punctul de a obtine titlul de punere in posesie"

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 23 ianuarie 2015, 15:01 Dosare Anticoruptie


Tudor Chiuariu
Foto: Rompres
Senatorul Tudor Chiuariu l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza de "bunavointa tuturor factorilor de decizie" in ceea ce priveste punerea in posesie asupra suprafetelor de padure retrocedate ilegal, conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, care contine interceptari, relateaza Agerpres. Afirmatia a fost facuta in cadrul unei intalniri care a avut loc pe 7 februarie 2013 la domiciliul primarului din localitatea bacauana Slanic Moldova, unde accesul a fost permis fara telefoane mobile.

La discutii au luat parte si reprezentantii unor institutii implicate in procesul de retrocedare a padurilor revendicate.

"Scopul acestei intalniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe ca inculpatii Chiuariu Tudor Alexandru si Varga Ioan Gheorghe detin situatia sub control si prin influenta pe care o au ii pot determina pe cei implicati in procesul de retrocedare sa grabeasca aceasta activitate", se arata in rechizitoriu.

Tudor Chiuariu incheiase anterior un contract fictiv de asistenta juridica in valoare de 2,5 milioane de euro cu Sturdza, reprezentat prin mandatarul Ioan Gheorghe Varga, iar din discutia interceptata reiese ca parlamentarul liberal incerca sa-i convinga pe ceilalti ca isi merita banii si ca va determina punerea in posesie pe suprafetele de padure obtinute fraudulos.

Fragmente din interceptari:

Tudor Chiuariu: Eu am vrut sa ne vedem si ma rog sa fie de fata (...) pentru a nu exista discutii de buna... vizibilitate cu care se intampla lucrurile si sa fiti convinsi ca lucrurile se misca cat de repede se pot pe baza legii si pe baza actelor pe care le avem...

Paltin Sturdza: Pai asta e...

Chiuariu: Si avem bunavointa tuturor factorilor de decizie... sa aplice legea. Vroiam sa ne vedem la ochi, sa nu credeti ca e ceva, ca e nu stiu ce, sigur ca dupa ce... ma rog, am intrat noi in perioada asta, au fost perioade din astea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri si de asta nu s-au miscat in ritmul in care v-ati asteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

(...)

Chiuariu: Absolut ... in principal sa ne vedem la ochi si sa aveti convingerea ca nimeni nu vrea sa franeze procesul acesta sau sa compromita interesele.

Sturdza: Unde-i lege nu-i tocmeala.

Chiuariu: Ce spune judecatorul se va pune in aplicare.

(...)

Sturdza: Mai avem ceva de discutat? Daca nu, noi plecam acasa.

Chiuariu: Mergeti ca si asa e tarziu, mesajul pe care am vrut sa vi-l transmitem este ca suntem aici si ne ocupam de ce trebuie sa facem aici.

Sturdza: O.K.

Chiuariu: Nimeni nu e rau intentionat.

Sturdza: Ha, ha, putem sa plecam linistiti."


In urma discutiilor de la Slanic Moldova, Gheorghe Paltin Sturdza a notat in agenda personala, gasita de anchetatori la perchezitii: "Chiuariu ne asigura ca, desi au fost intarzieri, lucrurile merg bine".

Potrivit procurorilor DNA, contractul de asistenta juridica in urma caruia Chiuariu ar fi urmat sa primeasca 2,5 milioane de euro, suma majorata ulterior prin act aditional la 3 milioane de euro, a fost incheiat doar pentru a masca traficul de influenta.

"Analizand obiectul contractului de asistenta juridica, este evident ca pentru doua procese banale in caile extraordinare de atac si pentru asistenta juridica in faza de executare a unei decizii judecatoresti (cel mult efectuarea unor notificari), onorariul apare ca nerealist.

Astfel, se poate concluziona cu usurinta ca respectivul contract de asistenta juridica ascunde in interiorul sau pretul influentei vandute de omul politic Chiuariu Tudor Alexandru, fost ministru al Justitiei, pe langa functionarii cu atributii privind executarea decizie 231/2012 (prefect, subprefect, primari, OCPI, ITRSV, Directia Silvica Bacau)", se arata in rechizitoriu.

UPDATE Tudor Chiuariu ar fi sustinut la o intalnire cu Gheorghe Paltin Sturdza si alte persoane ca, daca nu ar fi 'intrat' in aceasta cauza, nu s-ar fi obtinut hartile pentru padurile revendicate ilegal si nu erau pe punctul de a obtine titlul de punere in posesie.

Din inregistrarea convorbirii purtate de catre Paltin Sturdza, beneficiarul retrocedarii, Gabriela Zaharia, Tudor Chiuariu si Petar Daniel Vasilievici, in biroul 'SCA Chiuariu si asociatii', procurorii au retinut ca relevante urmatoarele dialoguri:

"Chiuariu: Sper ca stiti de ce v-am chemat, adica, ma rog, dupa parerea mea e mai mult decat mijlocul operatiunii, e angajat domnul Varga, dupa cum bine stiti, si domnul Varga nu mai are contract cu dumneavoastra, da... si atunci nici noi nu mai putem actiona.

Sturdza: Pai dumneavoastra pe ce directie actionati, pe partea juridica nu, reprezentant la Satu Mare...

Chiuariu: Partea juridica, dar nu numai in instanta, partea juridica de acolo de la fata locului, cu hartile, pai practic... noi am facut inscrisul. Acum eu nu stiu ce s-a intamplat dar fata de, nu stiu, as vrea sa-l chem pe unul de pe aicea... (s.n. Vasiljevic Petar Daniel - prieten cu Chiuariu, fara vreo calitate in SCA Chiuariu).

Chiuariu: Nu numai asta, dar daca nu intram noi acolo, nu aveam acuma hartile si nu eram pe punctul de a obtine titlul de punere in posesie, iar de intarziere nu-l putem invinovati pe Varga pentru ca noi am fost acolo tot timpul si noi stim cat de greu s-au miscat lucrurile si va spun ca, daca eu nu intram in chestiunea asta, nu aveam acuma hartile si nu eram pe punctul de a recupera...

(...)

Chiuariu : Aaa... am fost pe la primarii astia, unde avem noi treaba si vine primarul si-mi zice: hai, hai, asta e casa lui Gigel, aicea e o cladire, prin hotararea asta speciala are si o mica... nu spune totul! De unde si pana unde.

Domn1: E ceva! E ceva!

Zaharia : E fantastic! Cum se misca treburile!

Sturdza: La Comanesti si in alte localitati, nu-i asa?

Chiuariu: Eu am intrat pe o anumita relatie cu oamenii astia... acuma toata lumea merge pe o anumita directie, indicata de mine... aaa... in prima faza si nu numai, si dupa si rapid!

Domn1: Continuam!

Chiuariu: Avem pe raza judetului Bacau, pe legea noua pe care o sa si-o asume Guvernul saptamana viitoare, e un articol expres si dupa aia ne ducem pe alte judete! Adica, in momentul in care am pus toata chestia asta pe traiectorie, nu poate da gres! Dar sa stiu ca mergem impreuna, ca altfel...

(...)

Domn1: ...si alt secret, Varga s-a dus cu niste clienti acolo, el a cheltuit si chiar a cheltuit, Varga a platit niste bani, pentru ca si noua ne-a platit un onorariu inainte pentru ca altfel nu ne apucam de munca...

Chiuariu: Bun, ma rog, cu sau fara vorbele lui Varga s-a creat o oarecare emotie ca e o patrime din suprafata judetului, ca... emotie pe subiectul asta pe local, na.

Zaharia: Pai din ce spuneti este foarte greu.

Chiuariu: Pai da, sa stiti ca si noi am intampinat o oarecare rezistenta, dar in momentul asta lucrurile au intrat pe un fagas de normalitate.

Potrivit documentului, participantii au discutate si despre sumele care trebuiau platite:

"(...) Sturdza: 3 milioane jumatate pentru ce?

Vasilievici: Pentru toata suprafata!

Sturdza : Toata?

Zaharia : Toata? Ne faceti contract!

Vasilievici : Toata! Toata suprafata asta dar pentru prima punere in posesie trebuie platit un milion jumatate!

Sturdza: Da, dar de fapt eu de unde sa va dau daca nu vand?

Vasilievici: E, vedeti! Asta era, ca eu cand am facut contractul cu Varga n-am tinut cont ca...

Sturdza: Nu exista cumparator!

Vasilievici: Ba da, exista cumparator doar ca nu-l mai agreati sa fie cu Varga!

Chiuariu: Ultimul act aditional cu sume e acesta! Care e 3 milioane de euro si 500 de mii de euro onorariu de succes!

Vasilievici: Da, 3 milioane jumatate valoarea contractului!

Chiuariu: Predarii titlurilor de proprietate!

Vasilievici: Da!

Sturdza: Facem toate sau facem defalcat pe paduri?

Vasilievici: Domnul Sturdza! Noi vrem sa va dam mai multe...?.. daca se poate.

Sturdza: Nu, dar vreau sa stiu, dumneavoastra...! Hai sa zicem ca ajungem la o intelegere, da? Deci dumneavoastra spuneti aici '3 milioane se vor achita in 14 zile de la semnarea contractului!' 3 milioane. Cum sa va platesc? Aici e problema! Daca eu am titlul de proprietate, eu il vand si n-o sa va dau banii!

Vasilievici: Dar nu stiti cand il vindeti!

Sturdza: A, nu! Il vand imediat!

Vasilievici: Da?

Sturdza: Da! N-am nicio problema! N-am nicio problema!

(...)

Sturdza: Da. dvs. spuneti aicea ca, mi-ati spus la inceput, ca astia 3 milioane sunt pentru toata suprafata.
Chiuariu: Nu. 3 milioane sunt ca sa punem in executare acest contract. Ceea ce noi ...?... asta nu e, acesta e obiectul contractului. Ce avem noi onorariu fix e 3 milioane. Asa scrie. Onorariu fix 3 milioane si onorariu de succes 5 sute de mii. Am putea considera eventual ca onorariul ala de succes se poate face proportional. Adica daca aveti dvs. numai 40, dam numai 6. Vedem cat e din 5 sute de mii. Ne gandim asa, onorariul de succes. Sturdza: Hai sa o lasam asa. Dvs. ati spus foarte clar. Dvs. faceti o lucrare, cu titlu de proprietate pe 6 mii 2 sute de hectare.

Chiuariu: Da.

Sturdza: Pentru treaba asta cat vreti? 3 milioane? Data viitoare alte 6, alte 3?

Zaharia: Ai uitat ceva.

Chiuariu: In momentul in care o sa pot sa-mi dau seama ce mai putem lua de acolo...

(...)

Sturdza: Eu tot n-am inteles. Dvs. spuneti ca vreti 2.000 pentru 6.000 de hectare. Pai. bine, si pentru celelalte 6.000 de hectare viitoare?

Chiuariu: Nu.

Sturdza: Dar cat o sa fie?

Chiuariu: Dar nu-mi dau seama in momentul acesta.

Sturdza: Trebuie sa stim.

Zaharia: Mai mult sau mai putin?

Sturdza: Trebuie sa stim. Dvs. ati facut o lucrare, da? Care se refera la 43 de mii, da?

Chiuariu: Nu. Nu se refera la 43 de mii. Se refera la munca pe care noi tre sa o facem cu Varga, ca sa ajungem la momentul in care pana si un metru se pune in posesie. Pentru ca asta il debloca pe el in relatia lui cu partenerii lui care va dadeau...

Sturdza: Cum ati vazut?

Chiuariu: Nu, eu acum explic care a fost...

Sturdza: Bun. In cazul meu, cum facem?

Chiuariu: Pai, eu asa zic sa facem. Deci e onorariul acesta fix, care e 3 milioane, nu va obliga (?) ...

Zaharia : Pentru? Pentru aceasta etapa? 6 mii 6 sute.

Chiuariu: Daca e nevoie si un metru sa se puna in posesie. Dar nu legam suma de suprafata. Pentru ca e foarte important sa punem piciorul si pe un metru. ...?... mai ales pe legea noua, va spun eu ca nu putem sa nu-i luam pe toti. Dar asta nu o legam suma de ...

(...)

Sturdza: Si am spus ca am o oferta o oferta de 3.200, 19 milioane. Dvs. vreti 3.

Chiuariu: ...?... dupa, da.

Sturdza: Ce se intampla dupa? Aia e.

Chiuariu: ...?... amandoi. Putem sa mai punem in posesie inca 10 mii de hectare. Si dvs. spuneti: eu pentru astia 10 mii de hectare, eu pot sa va dau X.

(...)

Sturdza: Deci, dupa punerea in posesie, cu titlu...

Chiuariu: Dupa faza asta, cand am incheiat, ne asezam la masa si eu spun. Putem sa mai punem in posesie 12 sau 20 de mii...

(...)

Chiuariu: Stati putin sa va pun situatia. Acuma 0, noi avem 0. Daca ne intelegem si mergem mai departe, dvs. o sa aveti 19 milioane sau 16 sau cate o sa aveti, iar noi o sa avem 3. Vi se pare ca toata lumea castiga? La prima faza. Si dupa aia putem merge si mai departe. Adica vi se pare ca nu este lumea interesata de ce castigati? N-are rost sa ne impiedicam, ca sigur, si noi ne-am incordat din toti muschii, ca e o suma care este.

Sturdza: Mare.

Chiuariu: Da.

Sturdza: Acum, dvs. obtineti titlu, eu nu pot sa vand fara titlu, pot sa vand la punerea in posesie...?... Atunci eu vand si va dau banii, dar dvs. o sa spuneti 'Vreau banii inainte'. Nu pot sa va dau. Si atunci gasim o formula ...

Chiuariu: Sigur, trebuie sa gasim o formula. Ca imi inchipui ca nu aveti de unde...

(...)

Sturdza: Nu, ca le avem si noi. Si intrebarea este, sa vedem contractul si dupa aia mai discutam.

Chiuariu: Il trimitem. Pana luni incolo' .

In rechizitoriu, procurorii sustin ca prin intalnirea prezentata anterior a fost reconfirmata teza potrivit careia Tudor Chiuariu a folosit profesia de avocat doar ca "paravan pentru a putea incasa cu temei sume ce reprezinta, in realitate, pretul traficului de influenta".

In acest sens, sustin anchetatorii, este edificatoare prezentarea lui Petar Daniel Vasilievici drept un avocat sau un angajat al SCA Chiuariu, in realitate acesta fiind un prieten al lui Chiuariu, care s-a asociat cu acesta pentru realizarea intregii activitati infractionale.

  • "Avand in vedere importanta perceptiei personale in cazul comiterii unor astfel de fapte, aratam mentiunile efectuate de catre Sturdza in 12 aprilie 2013:

'- Mers eu la Buc cu Chiuariu
-    Am vazut hartile. Par OK
-    Chiuariu va face un contract cu mine
-    Varga poate fi intermediar ca oricare altul
-    Chiuariu vrea 3.5 milioane pentru primele 6250 HA

- Va trimite contract. (Agenda 2013)'


***

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu si Ioan Adam au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (trei infractiuni).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toti in stare de arest preventiv.

In stare de arest la domiciliu au fost deferiti justitiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru.

Totodata, au fost trimisi in judecata in libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6873 vizualizari

  • +15 (15 voturi)    
    asta (Vineri, 23 ianuarie 2015, 15:17)

    dum_i [utilizator]

    Asta nu era ministrul de justitie al Romaniei la tariceanu?

    Nu ar fi bine sa facem un lot cu toti 'patriotii astia', sa-i ungem cu pacura si puf si sa-i plimbam prin toate satele pline de amarati din romania?

    SI dupa sa-i trimitem plocon noului rege al sauditilor. Ca tot se lauda cu sabia lui de aur.
    • +12 (12 voturi)    
      aurul este un metal moale (Vineri, 23 ianuarie 2015, 15:43)

      snowflake [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      iar obrazul lui tudorel este gros rau de tot
      • -2 (10 voturi)    
        uite ce a mai zis asta anchetatorilor: (Vineri, 23 ianuarie 2015, 16:56)

        NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

        "Gabriel Sandu le-a explicat acestora modul în care circulau banii în PDL pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Patru milioane de euro din şpăgile din dosarul Microsoft ar fi ajuns la finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009. "
    • +1 (7 voturi)    
      Paltin Sturdza are suspect de multe inregistrari (Vineri, 23 ianuarie 2015, 16:02)

      dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      Paltin Sturdza a inregistrat prea multa lume. Poate pentru a-i ameninta si santaja mai tirziu, dar este posibil ca el sa fi lucrat constient in favoarea DNA dupa ce in prealabil a fost cumva constrins de a baga in afacerea murdara a retrocedarilor forestiere persoane importante cum ar fi: Hrebenciuc, Chiuariu, parlamentarul Ioan Adam, care au fost pusi sub acuzare datoria inregistrarilor lui Sturdza.
      • +5 (5 voturi)    
        asa si? (Vineri, 23 ianuarie 2015, 17:05)

        snowflake [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

        Tu ai vazut filmul "American hustle"?
        E plina lumea de sturzi, pitigoi si alte ciripitoare :).
        Bineinteles ca DNA-ul odaca ce il prinde pe un fraier care ciripeste incepe sa ii promita reduceri de pedepse cu conditia sa ii prinda in plasa pe altii bibani mai mari.
        E o schema clasica.
        Unde se va opri plasa? La Basescu, la Tariceanu, la Ponta?
        Timpul ne va spune.
      • +2 (2 voturi)    
        Aaaaaaa!Ne luminasi! (Vineri, 23 ianuarie 2015, 20:19)

        Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

        I-a fortat el, ca ei erau onesti, curati, cinstiti, ca orice politruk respectabil.
      • 0 (0 voturi)    
        bai nene (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 13:25)

        Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

        Logica ta e varza. Personajele pe care le-ai enumerat sunt putrede de corupte .si asta o spun chiar ei.
  • +14 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 ianuarie 2015, 15:40)

    [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
    Primarul din Slanic Moldova (Vineri, 23 ianuarie 2015, 15:48)

    Electorul [utilizator]

    Cu ani in urma era unul de se numea Andrei Serban parca. Avea asta un "domiciliu" de vreo cateva milioane de euro asezat asa in vazul tuturor ca sa vada poporul cat de potent este el. Om de casa al lui Hrebenciuc cu care a facut avere cot la cot. Vorba ceea: "hot la hot trage"
  • +10 (10 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 23 ianuarie 2015, 16:24)

    polonyca [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
    Cand l-am vazut prima oara pe Chiuariu (Vineri, 23 ianuarie 2015, 16:48)

    clint [utilizator]

    asta mi-am zis, uite ce jigodie. Si s-a adeverit. Pana la urma, jogodiile se vad cu ochiul liber. La fel si Ponta...

    Cand ne vom re-capata bun simtul noi ca natie, vom sti sa nu mai stam de vorba cu jigodiile si nicidecum sa nu le alegem... Atunci poate mai avem o sansa.
  • +7 (7 voturi)    
    Ciocoii vechi si noi (Vineri, 23 ianuarie 2015, 17:33)

    aniod [utilizator]

    Trista aceasta alianta. Un sfert din judet furat
  • +8 (8 voturi)    
    Periculosi (Vineri, 23 ianuarie 2015, 18:22)

    Daniels22026 [utilizator]

    Cind il vezi pe Chiuariu, are mecla de baiat cuminte si istet. El facea spume la gura impotriva asa-zisei politii politice. Cind colo, el fura judete intregi. Mare nenorocit! Bine ca stim unde va stationa in urmatoarele decenii.
  • 0 (0 voturi)    
    cine isi aduce aminte (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 13:19)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Cu cat patos vorbea chiuariu , grebla, hrebenciuc, antonescu, ponta,;dragnea etc de suspendarea lui Basescu
  • 0 (0 voturi)    
    De ce -l mai numiti (Duminică, 25 ianuarie 2015, 12:45)

    mopsu [utilizator]

    senator pe acest infractor deja condamnat?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by