Motivare instanta: Nicusor Constantinescu a sfidat organele judiciare si a incalcat obligatiile legale

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 20 noiembrie 2014, 22:31 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei de confirmare a mandatului de arestare emis pe numele lui Nicusor Constantinescu, ca presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta nu a facut altceva decat sa sfideze constant organele judiciare si sa incalce cu rea-credinta obligatiile impuse de lege.

"Reaua-credinta de care a dat dovada inculpatul in incalcarea obligatiilor impuse in sarcina sa reiese, fara indoiala, din atitudinea acestuia, inculpatul nefacand nimic altceva decat sa sfideze constant organele judiciare, intelegand sa incalce in mod flagrant obligatiile impuse in sarcina sa, fara nicio justificare", arata judecatorul de la Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei, citata de Mediafax.

In documentul citat se mai arata ca probele stranse la dosare ofera motive suficiente pentru a considera drept plauzibil riscul ca Nicusor Constantinescu sa fuga sau sa impiedice administrarea justitiei, risc ce reiese din modul in care s-a purtat.

"Modalitatea de comitere a presupuselor infractiuni pentru care este cercetat inculpatul, dar si conduita sa procesuala denota o anumita inclinatie a inculpatului spre ignorarea normelor de drept", subliniaza magistratul.

Referitor la starea de sanatate a inculpatului, "fara a nega gravitatea bolii de care sufera inculpatul, aspect atestat de inscrisuri medicale", instanta arata ca este evident faptul ca "aceasta nu a constituit un impediment in adoptarea de catre Constantinescu a unei conduite de sustragere de la judecata.

Tribunalul Bucuresti a confirmat, in 6 noiembrie, mandatul de arestare emis pe numele lui Nicusor Constantinescu, el fiind dus in arest.

Nicusor Constantinescu, care revenise in aceeasi zi in tara, a fost dus de la Aeroportul Henri Coanda la Tribunalul Bucuresti, unde un judecator de drepturi si libertati a decis confirmarea mandatului de arestare emis pe numele acestuia in iulie.

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta a revenit in tara cu o cursa de la Istanbul, fiind preluat imediat de politisti.

Nicusor Constantinescu a fost retinut, in 4 noiembrie, de autoritatile din Turcia, dupa ce Ministerul Justitiei a transmis documentelor necesare pentru aducerea lui in tara, pentru a fi arestat preventiv in dosarele in care este judecat.

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta ar fi stat in Turcia mai bine de o saptamana. Inainte de a ajunge in Turcia, Nicusor Constantinescu s-a aflat in SUA. Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, formulata ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost insa respinsa de autoritatile din Statele Unite ale Americii, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Nicusor Constantinescu a trimis, la inceputul lunii septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustinea ca justitia romana este controlata de DNA si cerea respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau, potrivit unui document obtinut de Mediafax.

"Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu", a aratat avocatul Catalin Dancu, in preambulul documentului citat.

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Solutia a fost mentinuta in 7 august de Curtea de Apel Bucuresti, care a aratat, in motivarea deciziei, ca apararea lui Constantinescu nu s-a bazat pe inscrisuri medicale credibile care sa arate ca "inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York", la momentul cererii Directiei Nationale Anticoruptie.

In 29 august, tot Curtea de Apel Bucuresti a admis o contestatia in anulare a procurorilor anticoruptie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucuresti sa emita mandat european de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu si sa-l dea pe acesta in urmarire internationala.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA. Masura de arestare, dispusa de Tribunalul Capitalei, nu a fost insa mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicusor Constantinescu arata, intr-un comunicat transmis recent, ca a informat mai multe institutii, intre care Ambasada SUA si Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate impotriva sa.

Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri. Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de calibrul noua milimetri.

La termenul din 24 octombrie al dosarului in care presedintele suspendat al CJ Constanta este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a cerut instantei sa dispuna punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicusor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, daca instanta va stabili definitiv ca acesta este vinovat si il va obliga sa plateasca daune. Constantinescu are diverse cote din sase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casa de vacanta, o salupa, cinci masini, dar si aproape un milion de dolari intr-un depozit bancar, potrivit ultimei declaratii de avere.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1407 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by