Nicusor Constantinescu, trimis in judecata in al treilea dosar de coruptie. Prejudiciul in dauna Consiliului Judetean Constanta - peste 30 milioane lei
Alaturi de el, pentru infractiuni similare, au fost deferiti justitiei: Felicia Taicutu, director general al Directiei Generale Economico - Financiare, Titi Cenusa, arhitect-sef la Directia Generala de Urbanism si Lucrari Publice, Lucian Simion, sef al Serviciului Utilitati Publice, Constantin Vladuca, inginer in cadrul Serviciului Utilitati Publice, Ionut Titimeaua, director general al Directiei Generale de Administratie Publica si Juridica, Tudorel Parvu si Bogdan Dima Gavrila, directori generali ai Directiei Buget Finante, toti din CJ Constanta.
De asemenea, au fost trimisi in judecata Adrian George Gambuteanu, director general al Regiei Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, Gica Ene, inginer silvic in aceeasi institutie, Ruxandra Luminita Darie, notar public, Victor Aurelian Coman si Daniel Dan Popa, administratori al SC Rom Coman SRL, Costica Zelca, administrator al SC Stop SRL, Florin Georgel Onescu, primar al comunei Lipnita, si Nela Geileanu, secretar al aceleiasi comune, dar si persoanele juridice Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, SC Rom Coman SRL si SC Stop SRL.
DNA precizeaza ca, in perioada 2010 - 24 martie 2014, Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al CJ Constanta, RAJDP Constanta si Adrian Gambuteanu au constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat si o parte din restul inculpatilor, avand ca scop savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva intereselor economice ale Consiliului Judetean Constanta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2010 24.03.2014, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, R.A.J.D.P. Constanta si Gambuteanu Adrian George au constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat si o parte din restul inculpatilor, avand ca scop savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva intereselor economice ale Consiliului Judetean Constanta.
Inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, determinand un prejudiciu in dauna Consiliului judetean Constanta in valoare de 30.782.039 lei, in sensul in care:
a. In perioada 14 mai 2012 11 septembrie 2012, a facut plati nelegale catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri Constanta, in cadrul proiectului de interes public judetean Caravana estivala a judetului Constanta, in cuantum de 1.239.987,60 lei. In acest caz, efectuarea platilor s-a realizat, in multe situatii, fara ca lucrarile achitate sa aiba vreo legatura cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturala, dezvoltarea turismului ecvestru etc), fara a fi respectate prevederile din H.C.J. nr. 148/2010 si ale Protocolului de colaborare cu autoritati ale administratiei publice si institutii, respectiv RA ROMSILVA, R.A.J.D.P. Constanta si SC R.A.J.A. SA si fara sa existe documentatiile tehnico-economice legale, devize de oferta si procese verbale de receptie care sa ateste realitatea lucrarilor executate in cele 31 de localitati, conformitatea acestora cu cerintele tehnico-economice si fara date si informatii privind coordonatele cadastrale aferente lucrarilor realizate. Exemple:
In urma cercetarii la fata locului, s-a stabilit ca pe parcelele 165 si 189, ambele in comuna Saraiul, unde se afirma ca fusesera infiintate perdele de protectie, nu existau asemenea lucrari. Pe parcela 165 au fost identificate urmele unei culturi care nu vegetase niciodata, iar pe parcela 189 nu au fost identificate nici macar urme ale unei asemenea perdele. In realitate, pomii au fost plantati in curtea bisericii din comuna Silistea de catre elevi si de beneficiarii ajutoarelor sociale si nu de catre angajatii R.A.J.D.P. Constanta.
In orasul Harsova, in primavara anului 2011, s-au primit de la Consiliul Judetean Constanta 10.000 de puieti de salcam (si nu 27.000 astfel cum se arata in memoriu) care au fost plantati de populatia orasului (si nu de catre angajatii R.A.J.D.P. Constanta)
In anul 2012, comunei Ciobanu i-au fost livrati, de catre Consiliul Judetean Constanta, 1500 de pomi fructiferi care au fost plantati in curtea scolii din localitate, precum si 25.000 de puieti de salcam.
Dintre acestia din urma, aproximativ 14.000 de bucati au fost incredintati unor persoane fizice care i-au plantat pe terenurile lor, iar restul au fost plantati pe drumul dintre Harsova si comuna Ciobanu. Acestia din urma au fost mancati de animale sau au fost defrisati in toamna anului 2012, impreuna cu ceilalti copaci de pe marginea drumului.
b. In perioada 23 iulie 2012 07 noiembrie 2012, in cadrul Programului judetean de cercetare si refacere a plantatiilor de pomi fructiferi, a efectuat, prin trei ordine de plata, plati nelegale catre R.A.J.D.P. Constanta in cuantum de 773.519,09 lei. Caracterul nelegal al platilor succesive, efectuate in perioada respectiva de Consiliul Judetean Constanta, catre R.A.J.D.P. Constanta, deriva atat din absenta oricaror documente justificative (in sensul legislatiei specifice aplicabile in materie), care sa ateste realitatea lucrarilor facturate si achitate, cat si din nerespectarea flagranta a conditiilor, obligatiilor si obiectivelor programului in cadrul caruia au fost facute platile analizate, impuse prin H.C.J.C nr. 300/2010.
c. In perioada 21 aprilie 2011 11 septembrie 2012, a efectuat, prin mai multe acte, plati nelegale catre R.A.J.D.P. Constanta in cuantum total de 1.675.847,95 lei, in legatura cu lucrarile de impadurire efectuate pe raza comunei Independenta, jud. Constanta. Caracterul nelegal al platilor succesive, efectuate in aceasta perioada de Consiliul Judetean Constanta, catre R.A.J.D.P. Constanta, rezulta, pe de o parte, din nerespectarea conditiilor impuse de Hotararile de Consiliu Judetean si dispozitiile Legii nr.46/2008, privind programele si proiectele legate de impaduriri si infiintarea de perdele de protectie iar, pe de alta parte, din lipsa documentelor justificative impuse de lege pentru corecta efectuare a platilor respective.
d. In perioada 2010 2012, a efectuat plati nelegale catre R.A.J.D.P. Constanta in cuantum de 20.254.603,36 lei, reprezentand contravaloarea unor lucrari de impadurire, fara a fi indeplinite conditiile impuse prin H.C.J. Constanta nr.310/2009 si H.C.J. Constanta nr.402/2009 si fara a exista documente justificative intocmite in conditiile legii. La baza achitarii presupuselor lucrari de impaduriri efectuate pe raza jud. Constanta, de la bugetul U.A.T.J. Constanta catre R.A.J.D.P. Constanta, au stat mai multe documente contabile emise de inculpatii Coman Victor Aurelian si Popa Daniel Dan, administratori ai SC Rom Coman SRL.
In data de 16 iulie 2013, inculpatii Coman Victor Aurelian si Popa Daniel Dan au cesionat in mod fictiv partile sociale ale SC Rom Coman SRL catre o persoana de conditie sociala modesta, analfabet, cu scopul de a se sustrage de la urmarirea penala.
e. In perioada 10.09.2012 24.03.2014, a incalcat dispozitiile legale care interzic plata in avans, din fonduri publice, pentru achizitia de imobile, precum si pe cele ale prevederilor procesului verbal de negociere. Mai mult, inculpatul a modificat natura actului juridic incheiat cu SC Stop SRL, administrata de inculpatul Zelca Costica, din contract de vanzare cumparare in antecontract de vanzare cumparare, data la care Consiliul Judetean Constanta urma sa dobandeasca dreptul de folosinta asupra a 25 de apartamente si a facut plati nelegale catre societatea comerciala amintita in cuantum de 5.187.156,29 lei. Un alt beneficiu important de care s-a bucurat SC Stop SRL, de pe urma activitatii ilicite a inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel, a fost amanarea cu 5 ani a momentului la care ar fi trebuit sa achite impozitul pe profit si taxa pe valoare adaugata, corespunzatoare valorii tuturor celor 25 de apartamente.
f. In perioada 2010 2012, a facut plati nelegale catre SC Domeniul Public si Privat Judetean Constanta, in cuantum total de 1.650.925,04 lei. Aceasta suma de bani reprezenta contravaloarea inchirierii a unui numar de 11 autoturisme, cu incalcarea prevederilor legale care impuneau limitarea consumului de carburanti si a numarului de autoturisme pentru toate institutiile publice, inclusiv pentru consiliile judetene (la un numar de sase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzina/motorina) si interdictia inchirierii de autoturisme de catre toate institutiile publice.
La data de 17 iulie 2009, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a dobandit Portul Izvoarele, in numele Consiliului Judetean Constanta, printr-un contract de vanzare-cumparare, autentificat la biroul inculpatei Darie Ruxandra Luminita, ambii cunoscand ca bunul tranzactionat provenea din savarsirea unei infractiuni de abuz in serviciu comisa de catre primarul comunei Lipnita, inculpatul Onescu Florin Georgel si de catre secretarul acestei unitati administrativ teritoriale, inculpata Geileanu Nela.
La data de 28 septembrie 2007, inculpatii Onescu Florin Georgel si Geileanu Nela si-au incalcat atributiile de serviciu prin includerea nelegala a Portului Izvoarele in categoria bunurilor care apartineau domeniului privat al comunei, desi acesta apartine, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil.
Astfel, a fost provocat un prejudiciu statului roman in cuantum de 1.269.486,85 lei.
La comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a fost ajutat de ceilalti inculpati, cu functii de conducere in cadrul U.A.T.J. Constanta, care si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, dupa cum urmeaza:
- Taicutu Felicia, nu a urmarit legalitatea cheltuielilor angajate de la bugetul U.A.T.J., in cadrul programelor aratate, imprejurari care au dus la plata nelegala a sumelor de bani amintite, catre R.A.J.D.P. Constanta.
- Cenusa Titi, Simion Lucian si Vladuca Constantin nu au verificat respectarea si aplicarea corecta a tehnologiilor de executie, a contractelor si normelor tehnice in vigoare si au admis la plata lucrari corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ.
- Gambuteanu Adrian George a emis facturile care au condus la plata nelegala a sumelor de bani de catre U.A.T.J. Constanta catre R.A.J.D.P. Constanta.
- Titimeaua Ionut a incalcat dispozitiile legale care interzic plata in avans din fonduri publice pentru achizitia de imobile, prevederile procesului verbal de negociere si a modificat natura actului juridic incheiat cu SC Stop SRL, contribuind astfel la efectuarea de plati nelegale catre societatea comerciala amintita.
- Parvu Tudorel si Gavrila Dima Bogdan Teoniu i-au ajutat pe inculpatii Constantinescu Nicusor Daniel si Taicutu Felicia sa comita infractiunea de abuz in serviciu retinuta in sarcina lor, prin semnarea unor acte aditionale, in legatura cu contractul de inchiriere al celor 11 autoturisme.
In perioada 01.09.2011 03.03.2014, inculpatii Popa Daniel Dan si Coman Victor Aurelian, in calitate de administratori ai SC Rom Coman SRL, au omis sa evidentieze in documentele financiar contabile ale societatii venituri obtinute din relatiile comerciale avute cu R.A.J.D.P. Constanta, in cuantum de 23.786.168,62 lei, au evidentiat in actele contabile ale SC Rom Coman SRL, cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, respectiv cheltuieli cu plata zilierilor, dividende fictive, retrageri de la bancomat, plati catre entitati afiliate fara documente justificate, in cuantum total de 20.182.023,62 lei si au executat evidente contabile duble, folosind inscrisuri, respectiv Registre de evidenta a zilierilor si borderouri de plata muncitori zilieri, provocand astfel un prejudiciu bugetului de stat in cuantum total de 7.672.957,62 lei, echivalent a 1.710.918,82 euro.
Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1.269.486,85 lei, raportat la prejudiciul adus statului.
Consiliul Judetean Constanta nu a comunicat pana in prezent, daca se constituie parte civila in cauza, raportat la prejudiciul in valoare de 30.782.039 lei, desi i s-a solicitat acest lucru.
In cauza procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatilor: Darie Ruxandra Luminita, Onescu Florin Georgel, Titimeaua Ionut, Simion Titi, Coman Victor Aurelian, Zelca Costica, Parvu Tudorel si Cenusa Titi.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza si de a se lua masura preventiva a interdictiei initierii ori, dupa caz, suspendarii procedurii de dizolvare sau lichidare a SC Rom Coman SRL.
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile
ca judetul constanta este condus de mafioti, care solicita actiuni la portul constanta....de parca n-ar sti...