VIDEO Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la 4 ani si 6 luni inchisoare cu executare. Ministerul Transporturilor trebuie sa primeasca 8,5 milioane lei prejudiciu
UPDATE: Mihai Necolaiciuc a fost ridicat de politisti de la Judecatoria Sectorului 1 si a fost dus la Penitenciarul Rahova, relateaza Mediafax.
Politistii bucuresteni au mers sa il caute pe Mihai Necolaiciuc dupa ce au primit de la Judecatoria Sectorului 1 - instanta care a judecat in fond dosarul in care fostul director al CFR a fost condamnat - un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea.
Fostul director al CFR a fost gasit la Judecatoria Sectorului 1, unde era prezent la un termen de judecata dintr-un alt dosar in care este judecat, tot pentru fraudarea companiei.
Mihai Necolaiciuc a fost ridicat de politisti, care l-au dus cu o masina la Penitenciarul Rahova pentru a fi incarcerat.
"La data de 17 octombrie a.c., la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a fost transmis, de catre Judecatoria Sectorului 1, un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea, pe numele unei persoane condamnate, avand domiciliul pe raza municipiului. Mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea a fost puse in aplicare de catre politisti, urmandu-se procedura legala, persoana condamnata fiind condusa la Penitenciarul Rahova, in vederea incarcerarii", arata Politia Capitalei, intr-un comunicat de presa.
Necolaiciuc urmeaza sa stea 21 de zile in carantina, timp in care se va stabili regimul in care va ispasi condamnarea si daca va ramane in Penitenciarul Rahova sau va fi dus intr-o alta unitate de detentie.
____
Initial, Mihai Necolaiciuc a fost achitat de Judecatoria Sectorului 1 in ianuarie 2014, insa judecatorii de la Curtea de Apel au admis vineri recursul procurorilor DNA si l-au condamnat pe Necolaiciuc la patru ani si sase luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.
Din aceasta pedeapsa se va scadea perioada petrecuta de Necolaiciuc in arest preventiv, respectiv 17 iunie 2009-18 octombrie 2011.
De asemenea, judecatorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durata de cinci ani.
In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CFR, a fost condamnata definitiv la trei ani inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune.
Pe latura civila, instanta a admis in parte actiunea Ministerului Transporturilor si i-a obligat pe Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente SC CNCF - CFR SA suma de 8.459.972 lei catre Ministerul Transporturilor.
In plus, cei doi vor plati cate 15.000 lei cheltuieli judiciare catre stat.
De asemenea, judecatorii au mentinut sechestrul asigurator pus de procurori pe un imobil al Vioricai Olaeru si pe bunuri mobile si imobile ale lui Necolaiciuc.
Decizia este definitiva, astfel ca Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru urmeaza sa fie incarcerati.
Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru au fost trimisi in judecata de DNA pe 12 mai 2011, fiind acuzati de savarsirea infractiunii de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).
Procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.
"In ceea ce priveste CN CFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata DNA.
In aceste conditii, potrivit procurorilor DNA, in perioada decembrie 2001-ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general CN CFR, si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.
"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale, fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.", explicau procurorii.
In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.
La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc.
In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.
Mihai Necolaiciuc mai este trimis in judecata in alte trei dosare penale.
Mihai Necolaiciuc a fost arestat de Homeland Security chiar in timpul unei intalniri cu FBI, cu care acceptase sa colaboreze
Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc ar fi acceptat, in 2009, sa devina informator al FBI
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile
Incepe sa dispara "garda veche", "baietii destepti", "baronii", "magantii zilei", "miliardarii de carton".
Dar au luat multi pe langa el si din acest motiv nu s-a sapat prea adanc.
Oameni ca Necolaiciuc au nenorocit CFR-ul, iar angajatii care nu au avut curaj sa protesteze impotriva abuzurilor au ajuns someri.