VIDEO Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, achitat de Judecatoria sectorului 1 in dosarul in care era acuzat de deturnare de fonduri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2014, 14:53 Dosare Anticoruptie


Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost achitat marti de Judecatoria sectorului 1 in dosarul in care era acuzat de deturnare de fonduri. Acesta este cel de-al patrulea dosar in care a fost trimis in judecata fostul director al CFR. Decizia de marti poate fi atacata cu recurs de catre procurorii DNA in termen de 10 zile.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus pe 12 mai 2011 trimiterea in judecata a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR (CNCFR), in cel de-al patrulea dosar, in care era acuzat de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar a mai fost deferita justitiei si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CNCFR in perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003.

In sarcina celor doi, procurorii au retinut infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).

Procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea 'Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.



"In ceea ce priveste CNCFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata procurorii DNA.

In aceste conditii, potrivit procurorilor DNA, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, inculpatii Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general CNCFR, si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.", mai sustin procurorii.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc.

In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.

Un alt dosar in care este acuzat Mihai Necolaiciuc,  "Achizitii de lux 1" in
sectiunea "Anticoruptie" Hotnews.ro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4555 vizualizari

  • -16 (20 voturi)    
    tribunalul sect 1 este liber de basism (Marţi, 7 ianuarie 2014, 14:58)

    radiola [utilizator]

    Justitia nu va mai face erori incepe sa-si dea seama ca este manipulata si folosita politic.
    Curaj,epoca basescu se termina.
    Justitia va redeveni libera .
    O prima victorie de succes impotriva lui TB.
    • -8 (18 voturi)    
      a fost un troc . (Marţi, 7 ianuarie 2014, 15:09)

      adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui radiola

      mai multi or sa fie 'spalati' , la schimb cu recentul condamnat .
    • +15 (17 voturi)    
      te bucuri prea mult (Marţi, 7 ianuarie 2014, 15:16)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui radiola

      la recurs ajung la tribunalul bucuresti care l'a aranjat si pe adi bonbonica patrucase.
      si inca ceva, era un dosar din patru.
      mai are trei pe tzeava.
      destepti baietii de la dna, nu baga toate capetele de acuzare pe un dosar.
      asa au facut si la jiji, si la bonbonela.
      din patru, pica in plasa macar in doua.

      regret ca te dezamagesc.. :)
    • +11 (13 voturi)    
      Sperante desarte (Marţi, 7 ianuarie 2014, 15:55)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui radiola

      Justitia manipulata politic nu condamna coruptia. Ar trebui sa stii bine asta, daca nu cumva esti foarte tinara. Zeci de ani dupa revolutie, Romania a fost tara coruptiei fara corupti.

      Chiar taica Iliescu simula nestiinta. Se rastea la Europa. Sa-i spuna Europa care sint coruptii, ca el chipurile nu stia. Iar PSD-ul televiza sedinte in care mai marii judetetului erau tratati "dur" ca sa "marturiseasca" coruptia din judetele lor. Si ghici? Nu erau corupti. Hrebenciuc raspundea contrariat despre Bacau. Cum sa spuna el ca sint corupti in Bacau, daca nu erau?!

      Erau vremuri de circ gretos. La care nu o sa ne mai intoarcem niciodata. Acum stim ca Romania poate rapune coruptia. Chiar daca regimul uslamist ar putea avea niste succese limitate asupra justitiei. De-acum stim toti, toata tara, ca putem invinge coruptia. S-a dovedit. Perioada asta nu se uita. Tara se va improspata, in ciuda tuturor protestelor uslamiste. Nu mai e cale de intoarcere. Cei care inca mai cred in mitul smecherului si al pitipoancei, sint cei care nu citesc presa. Dar se vor lovi de realitate. Realitatea nu minte niciodata.

      Iar Neculaiciuc poate ca e chiar nevinovat. Poate ca procurorii nu au pregatit suficient de bine dosarul. Dar vor face recurs. Nu te grabi sa tragi concluzii. Sint sigur ca procesul a fost corect. Si va ramine corect pina la terminarea sa. Oricare ar fi verdictul final. Nu te gindi ca uslamistii au reusit sa ingenuncheze justitia. Nici tu nu crezi asta. Iti exprimi doar niste sperante desarte.
      • +2 (2 voturi)    
        Asta cu "Necolaiciuc e chiar nevinovat" (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 0:27)

        dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

        mi-a placut cel mai mult, e tare!
    • +8 (10 voturi)    
      esti pa-pa, amice (Marţi, 7 ianuarie 2014, 16:08)

      hollow [utilizator] i-a raspuns lui radiola

      E clar, n-ai nici o legatura cu realitatea. Daca si la Necolaiciuc, un pungas care nu era in vreun partid (nu conteaza cine-l sustinea) si care a fugit ca banditii in alta tara (oare ce proba indirecta de vinovatie mai mare ai putea cere) si de-abia l-am adus cu chiu cu vai ca sa fie judecat, daca si asta era o victima a ”basismului”, un dosar politic, realmente nimic din ce poti spune nu mai merita luat in seama.
    • +3 (5 voturi)    
      o victorie de succes, a??! :)) (Marţi, 7 ianuarie 2014, 16:34)

      Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui radiola

      Praff :)
  • +13 (15 voturi)    
    La HotNews avem toate stirile despre hoti! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 15:25)

    pedepsitorul [utilizator]

    Ma bucur ca incepand de azi avem la Hotnews ocazia sa aflam cele mai calde stiri despre HOTII Romaniei!

    In tara asta, orice administrator atotputernic se transforma in hot, gata sa devalizeze orice resursa de imbogatire!

    De la mafia investitiilor in Spitale, la transformatoare, la suruburi pentru cale ferata, la inchiriere de scene de spectacole, totul este umflat de 10 ori, de 20 de ori... de 45 de ori, numai bani sa iasa!

    Aceasta este puterea Mass Media, bravo Hotnews, aratati-ne toti mafiotii si hotii, dar cel mail mult felicitari sistemului Judiciar pentru nesubordonare mafiota!
  • +10 (14 voturi)    
    caramizile mici (Marţi, 7 ianuarie 2014, 15:44)

    timp tamp [utilizator]

    caramizile mici au inceput sa faca zid in jurul derbedeului plagiator, atat niclaiciuc cat si branisteanu erau doi stalpi in guvernarea nastase...probabil ca cineva mai trebuie sa investigheze suratele si fratiorii vioricai costiniu...sper ca o vor lua pe drumul spagarelor lui dinel staicu..
    • 0 (2 voturi)    
      Cine la promovat pe Nicolaiciuc? (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 8:56)

      h.bogdan [utilizator] i-a raspuns lui timp tamp

      Nu cumva basescu si boagiu? Nu e clar de ce a fost achitat?
  • +1 (1 vot)    
    uimitor (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 12:43)

    JohnJohn1 [utilizator]

    La acel dosar au lucrat peste 15 poliisti, 5 procurori pe diferite faze , 5 contrlolori financiari de la ANAF, 5 controlori financiari de la Curtea de Conturi si 3 judecatori anuleaza concluziile acestora intr-un dosar evident de deturnare de fonduri europene. Ori judecatorii sunt geniali si trebuie promovati ori echipele de control , politisti, procurori sunt tampiti sau incompeteni (ceeea nu prea cred) si trebuie acuzati ca au chinuit pe hotul si spagarul de Necolaiciuc. Daca judecatorii ar cunoaste activitatea si "performantele" lui Necolaiciuc cand lucra la Regionala CFR Iasi inainte de a deveni Presedinte SNCFR SA si-ar scuipa in san si si-ar face zilni semnul crucii. Printre altele din cauza lui Necolaiciuc s-a spanzurat un gestionar de carburanti de la un depou si in plus a fost clientul politie CF Iasi.Intre Necolaiciuc si faptele sale mai sunt si doi fosti ministri BoagiuAncuta si Mitre fara de care nu se puteau deturna fondurile europene. Daca ar fi functionat sistemul de control preventiv al SNCFR deturnarea de fonduri nu ar mai fi avut loc si de acel sistem tot Necolaiciuc era responsabil. In timpul mandatului de Presedint Neculaiciuc a aschimbat vreo 5 contabili sefi la companie pentru ca au refuzat sa semneze unele hotii si asta nu a spus nimic judecatorilor? Judecatorii au decis ca avem infractor nevinovat in cazul Necolaiciuc. SA TRAITI BINEEEEE!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by