Madalin Dumitru, arestat preventiv in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 19 iunie 2014, 15:25 Dosare Anticoruptie


Madalin Dumitru
Foto: Mediafax
Madalin Dumitru, fostul sef al Directiei Infrastructura din Primaria Capitalei, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti, el fiind acuzat de procurorii anticoruptie ca cerea comisioane pentru contracte derulate de municipalitate, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia procurorilor anticoruptie formulata dupa ce Tribunalul Bucuresti a dispus, 7 iunie, ca Madalin Dumitru sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar.

"Admite propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie privind arestarea preventiva a inculpatului Dumitru Madalin-Ionica pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data incarcerarii. Dispune emiterea mandatului de arestare preventiva", potrivit deciziei luate joi de Curtea de Apel Bucuresti.

Madalin Dumitru, suspendat din functia de director al Directiei Infrastructura din Primaria Capitale, a fost retinut in 5 iunie, fiind acuzat de fals in declaratii, efectuare de acte de comert incompatibile cu functia, participatie improprie la delapidare, luare de mita, abuz in serviciu si trafic de influenta.

Procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Madalin Dumitru, insa instanta a dispus, in 7 iunie, cercetarea acestuia in libertate, sub control judiciar.

Anchetatorii au aratat, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva, ca "este cert ca inculpatul Dumitru Madalin Ionica pretindea comisioane pe contractele derulate de Primaria municipiului Bucuresti, fapt ce explica sursa de finantare a achizitiilor de bunuri mobile si imobile pe numele sau si al altor persoane, in conditiile in care venitul declarat de inculpat nu acopera cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile in strainatate, concediile de lux".

Astfel, potrivit procurorilor, in declaratia de avere din 4 noiembrie 2008, Madalin Dumitru a declarat ca are in proprietate: un teren in localitate Moroeni, judetul Dambovita; un teren intravilan, o casa si trei apartamente in Bucuresti; un spatiu comercial in localitatea Niculesti, judetul Dambovita; o casa in Voluntari, judetul Ilfov.

Procurorii au precizat ca in 3 februarie a fost dispusa in acest caz inceperea urmaririi penale pentru efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia si incheierea de tranzactii financiare utilizand informatii obtinute in virtutea functiei, abuz in serviciu si luare de mita, fapte in legatura cu procedurile de achizitie si contractele derulate de Primaria Capitalei in perioada 2010 - 2014, contractarea si subcontractarea lucrarilor aferente proiecte: "Diametrala N-S strapungere str. Buzesti - str. Berzei - str. Uranus"; "Reabilitarea infrastructurii de baza in Centrul istoric al municipiului Bucuresti"; "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - Net City"; "Pasaj subteran Piata Presei Libere"; "Modernizare strazi cu lunii de tramvai - obiectiv 5 - Soseaua Tunari"; "Reabilitarea Infrastructurii educationale in municipiul Bucuresti"; concesiune serviciu public de iluminat in Capitala.

Potrivit anchetatorilor, Madalin Dumitru s-a folosit de atributiile ce ii reveneau in emiterea autorizatiilor, avizelor, realizarea procedurilor de achizitie, derularea contractelor pentru a-i determina pe antreprenori sa-i remita foloase necuvenite.

In referatul prin care au cerut arestarea, procurorii au mai aratat ca, prin prisma atributiilor ce ii reveneau, Madalin Dumitru "are posibilitatea de a influenta martorii si de a zadarnici cercetarile".

DNA a mai aratat ca Madalin Dumitru a luat mita doua masini de lux, 50.000 de euro si 9.000 de lei, de la doua firme, pentru a le obtine lucrari in subcontractare si a receptionat lucrari neefectuate la Pasajul Baneasa, fiind decontati in plus 701 metri de parapet.

Astfel, potrivit procurorilor, in perioada 2009 - 2014, in calitate de director general in cadrul Directiei Infrastructura din Primaria Capitalei, presedinte al comisiilor de evaluare, presedinte al comisiei de receptie a lucrarilor, a pretins si primit de la o societate comerciala foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constand in efectuarea unor lucrari de reparatii, renovare, instalatii, in materialele necesare si in obiecte electrocasnice, pentru a-si exercita influenta in vederea atribuirii si a derularii in bune conditii a contractelor, precum si pentru a aproba decontarea unor lucrari neefectuate.

Madalin Dumitru mai este acuzat ca, prin receptionarea unor lucrari neefectuate la obiectivul "Refacerea si consolidarea structurii de rezistenta a Pasajului denivelat suprateran Baneasa", a creat premisele decontarii de lucrari neefectuate in suma de 372.636 lei fara TVA, respectiv la articolul deviz "Parapet metalic directional zincat" au fost decontati in plus 701 metri de parapet nepus in opera.

"Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrari neefectuate este de 372.636 lei fara TVA si a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrarile consta in suma de bani incasata nelegal, constatarea finalizarii lucrarilor si neaplicarea unor sanctiuni contractuale", au precizat procurorii.

In ordonanta de retinere se mai arata ca, in perioada 2009 - 2014, Madalin Dumitru a primit de la reprezentantii a doua societati comerciale doua autoturisme, un Mercedes si un BMV X6, precum si alte foloase necuvenite in cuantum de circa 50.000 de euro si 9.000 de lei, in vederea obtinerii pentru acestea de lucrari in subcontractare, de avize sau aprobari, dar si pentru efectuarea platilor la timp.

Madalin Dumitru mai este acuzat si ca a facut declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la veniturile realizate in perioada 2008-2013. Astfel, in declaratia de avere din 4 noiembrie 2008, Madalin Dumitru nu ar fi mentionat venituri in suma de 150.000 de euro, obtinute ca urmare a incheierii antecontractului de vanzare-cumparare pentru un teren din Bucuresti in suprafata de 217 metri patrati.

In ce priveste acuzatia de efectuare de acte de comert incompatibile cu functia, procurorii arata ca, dupa numirea in functia de director al Directiei Infrastructura, Madalin Dumitru a continuat sa administreze societatile Precon SRL si Magistral SRL, atat in mod direct, cat si prin intermediul altor persoane, fiind in continuare factorul de decizie in cadrul acestora.

"Astfel, Dumitru Madalin Ionica era cel care stabilea strategia de dezvoltarea societatilor indicand administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunitatile de afaceri, termenii ofertelor si termenii contractelor incheiate de cele doua societati, precum si prioritizarea platilor. S-a stabilit, de asemenea ca Dumitru Madalin Ionica identifica posibilii clienti ai societatilor, discuta cu acestia, le solicita intalniri cu persoane din conducerea celor doua societati, insotea clientii la sediul societatilor pe care le administra in fapt", au mai scris procurorii in ordonanta de retinere.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3842 vizualizari

  • +5 (7 voturi)    
    super! (Joi, 19 iunie 2014, 15:31)

    misa2002_2006 [utilizator]

    Hai, pe cand si cu Oprescu la fel???
  • +6 (6 voturi)    
    oriunde dai, (Joi, 19 iunie 2014, 16:11)

    tofu [utilizator]

    iese un praf de nu te vezi om cu persoana!
    Trebuie sa facem statuie DNA-ului, pe bune.
    Nu pot ei strivi toata gandacimea din tara, sincer, sunt prea multi gandaci, unii burtosi si negriciosi :-), dar macar incearca. Jos palaria!
  • +1 (1 vot)    
    SuperDNA! (Vineri, 20 iunie 2014, 11:15)

    ValTo [utilizator]

    Hai și cu Răzvan Băncescu și criminalii mafioți de la ASPA. Am șampania pusă la rece pentru acea zi. În ziua cu Oprescu, va fi cu caviar.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by