Interceptari DNA: Horea Uioreanu tinea evidenta mitei la tabel, in format electronic: Total cat ii? Imi spunea ca un miliard

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 31 mai 2014, 18:26 Dosare Anticoruptie


Horea Uioreanu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru luare de mita, tinea evidenta banilor primiti intr-un tabel, in format electronic, si verifica impreuna cu consilierul sau cat mai are de luat de la oamenii de afaceri care primeau contracte pe bani publici, sustin anchetatorii in referatul intocmit pentru propunerea de arestare preventiva, citeaza Mediafax.

Horea Uioreanu a primit mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru coruptie, in urma unei hotarari pronuntate joi de Curtea de Apel Cluj. De asemenea, au fost arestati preventiv pentru aceeasi durata si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, cercetati in acelasi dosar.

Potrivit documentelor din dosarul instrumentat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), la 25 aprilie 2014, presedintele CJ Cluj i-a cerut consilierului sau Razvan Marius Pop date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri Vasile Pogacean si suma platita de acesta pana in prezent. De asemenea, spun anchetatorii, Uioreanu a cerut sa i se reaminteasca exact detalii legate de obiectivele finantate pe anul in curs si comunele beneficiare ale fondurilor unde activitatile sunt desfasurate de firmele lui Pogacean.

Cu prilejul discutiei, Horea Uioreanu a recunoscut ca omul de afaceri i-a dat suma de aproximativ 100.000 de lei si, "dupa ce a verificat calculul si evidenta consilierului sau, tinute in format electronic intr-un tabel, a concluzionat ca, potrivit intelegerii stabilite cu omul de afaceri, mai avea de primit, cu titlu de mita, suma de cca. 300.000 lei", se mentioneaza in documentele citate.

In dosar este redat dialogul pe aceasta tema purtat de seful CJ Cluj cu consilierul sau, care a fost interceptat de anchetatori.


"Pop Razvan Marius: Deci ai avut asa, in 2012 arierate la Fizes, 1200, in 2013 la Catcau OG 28, 200, la Fizes 1000 si asa...

Uioreanu Horea Dorin: Da.

Pop Razvan Marius: La arie....OG 28 a doua tura, la Catcau atata...

Uioreanu Horea Dorin: Astea s-au incasat deja. (...) Bun, si el o dat...

Pop Razvan Marius: El o platit...

Uioreanu Horea Dorin: Si total cat ii? Imi spunea ca ...un miliard si ceva pana la urma.

Pop Razvan Marius: El o platit un miliard...

Uioreanu Horea Dorin: Da.

Pop Razvan Marius: O suta pana acuma.

Uioreanu Horea Dorin: Bun, deci ii...

Pop Razvan Marius: Si mai are ...

Uioreanu Horea Dorin: Deci trei"


  • DNA: Uioreanu a instituit regula "intoarcerii" catre sine a 10-15% din suma finantata de la buget

Seful CJ Cluj, Horea Uioreanu, este acuzat de DNA ca si-a construit un grup de interese care sa directioneze resursele bugetare asa incat fiecare din cei cooptati sa aiba parte de profituri ilicite si a instituit regula "intoarcerii" catre sine a 10-15 % din suma finantata de la bugetul judetului.

Potrivit propunerii de arestare preventiva a lui Horea Uioreanu, din grupul de interese faceau parte "oameni de afaceri importanti, reprezentanti ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeteni", transmite Mediafax.

"Investigatiile penale vizeaza modul in care presedintele Consiliului Judetean Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, dupa preluarea functiei elective in iunie 2012, si-a construit in jurul sau un grup de interese in care a cooptat oameni de afaceri importanti, reprezentanti ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeteni, pentru ca, in urmarirea intereselor de grup, exclusiv financiare, sa directioneze resursele bugetare de o maniera in care fiecare din cei cooptati in grupul constituit in jurul presedintelui CJ Cluj sa aiba parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finantarilor bugetare catre societatile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparentei si concurentei loiale, scopul unic fiind acela de obtine foloase materiale necuvenite", se arata in documentul citat.

Procurorii sustin ca, o data ce a ajuns la conducerea institutiei publice, Uioreanu "a inteles ca orice alocare bugetara din partea CJ Cluj se poate constitui intr-o sursa de venit ilicit, sens in care a profitat in interes personal fara nicio rezerva".

Pentru acordarea de contracte sau finantari ale contractelor in curs, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a instituit regula intoarcerii catre sine a unui comision de 10-15 la suta din suma finantata de la bugetul judetului. De-a lungul mandatului sau, acesta si-a perfectionat sistemul de alocare a banilor, conditionand anterior aprobarii bugetului anual finantarea proiectelor/contractelor doar in situatia in care beneficiarii - indiferent daca acestia erau edili din comunele judetului sau reprezentanti ai unor societati comerciale - acceptau intoarcerea comisionului de 10-15 la suta, practic mita ce urma a fi incasata de edilul judetului, plata ce urma a fi realizata la momentul alocarii bugetare", se mai arata in propunerea de arestare.

Din document reiese ca, desi Uioreanu a declarat pentru anul 2012 venituri lunare de 6.213 lei, in realitate, presedintele CJ Cluj realiza cheltuieli de peste 20.000 lei lunar. Din probele de la dosar rezulta ca, in perioada aprilie 2013 - mai 2014, Horea Uioreanu a pretins de la omul de afaceri Vasile Pogacean "remiterea cu titlu de mita a unei sume totale de 693.224 lei, constand intr-un procent de 15 la suta din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL apartinand omului de afaceri".

"In cursul lunii aprilie 2013, inculpatul Vasile Pogacean, patron al SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a derulat o intalnire cu presedintele CJ Cluj caruia i-a solicitat sprijin privind finantarea unor lucrari pe care societatea sa le avea in derulare pe raza mai multor comune din judetul Cluj, contracte din cadrul unor programe de dezvoltare rurala, privind reabilitari de drumuri, podete, renovari unitati de invatamant, apa canalizare. Uioreanu a acceptat sprijinirea omului de afaceri, conditionand aprobarea finantarii de remiterea unui procent de 15 la suta din suma finantata, fara TVA, pretindere cu care Pogacean a fost de acord", se arata in documentul citat.

Potrivit procurorilor, presedintele CJ Cluj a impus omului de afaceri ca banii sa fie dati prin intermediul consilierului sau personal Razvan Marius Pop, sens in care i-a pus pe cei doi in legatura si i-a comunicat consilierului sau ce avea de facut.

"Tot in luna aprilie 2013, inculpatul Vasile Pogacean a efectuat o noua deplasare la sediul CJ Cluj si, dupa o scurta intrevedere cu presedintele consiliului, acesta l-a chemat pe Pop si i-a cerut sa-l insoteasca pe omul de afaceri. In aceste imprejurari a avut loc prima remitere de bani din partea inculpatului Vasile Pogacean catre presedintele CJ Cluj, suma remisa ca mita fiind in cuantum de 40.000 lei", sustin anchetatorii.

Potrivit celor promise, la data de 31 mai 2013, sub semnatura presedintelui Horea Uioreanu s-a trimis Ministerului Dezvoltarii propunerea de alocare bugetara pentru finantarea unor lucrari prin OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare rurala, in lista atasata regasindu-se si lucrarile contractate de SC Sinai Comimpex SRL.

"Presedintele CJ Cluj a inclus pe lista beneficiarilor primariile Fizesul Gherlii si Catcau, respectiv contractele pe care aceste primarii le aveau in derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, pentru care a solicitat alocarea cu sumele de 1.175.000 lei si, respectiv, 200.000 lei, in detrimentul proiectelor derulate de alte comunitati locale de la sate", se mai arata in propunerea de arestare a lui Uioreanu.

Procurorii au subliniat ca pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra presedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetara reglementat prin OUG 28/2013, "SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totala de 3.174.000 lei, iar aferent acestei sume, potrivit celor promise, inculpatul Vasile Pogacean urma sa remita presedintelui CJ Cluj, cu titlu de mita, suma totala de 476.100 lei, calculata la un procent de 15 la suta".

In perioada mai 2013 - februarie 2014, Vasile Pogacean a remis presedintelui CJ Cluj, prin intermediul lui Razvan Marius Pop, suma totala de 114.500 lei, dupa cum urmeaza: la data de 23 mai 2013 suma de 5.000 lei, la data de 24 mai 2013 suma de 5.000 lei, in 3 iunie 2013 suma de 9.500 lei, in 6 iunie 2013 suma de 4.500 lei, in 5 septembrie 2013 suma de 5.000 lei, in 9 ianuarie 2014 suma de 30.000 lei, in 20 ianuarie 2014 suma de 10.000 lei, in 24 februarie 2014 suma de 2.200 euro, echivalent a 10.000 lei.

  • DNA: Restant la plata mitei catre Uioreanu, Pogacean negocia reducerea comisionului pentru acesta

Omul de afaceri Vasile Pogacean, arestat preventiv pentru luare de mita, ramasese restant cu 300.000 de lei la plata mitei catre presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, si negocia cu acesta reducerea procentului, de la 15% la 10%.

Potrivit propunerii de arestare a lui Horea Uioreanu, omul de afaceri Vasile Pogacean sustinea ca va mentine promisiunea de plata in procent de 15% din sumele alocate numai daca va beneficia de alocari integrale, si nu de plati partiale ale contractelor.

"Fata de nivelul sumelor alocate si cuantumul negociat al mitei, la finele lunii februarie 2014, in mod evident, inculpatul Vasile Pogacean era restant la plata transelor mitei cu aproape 300.000 lei. De altfel, Pogacean a incercat sa negocieze cu Uioreanu reducerea comisionului de la 15 la suta la 10 la suta, apreciind ca nu va face fata platilor transelor de mita ce vor urma. Negocierea a ramas fara rezultat. Intr-o discutie cu consilierul lui Horea Uioreanu, Razvan Marius Pop, Pogacean i-a cerut detalii privind felul in care vor avea alocarile bugetare in anul in curs si a promis remiterea sumei de 10.000 lei catre presedintele CJ Cluj. I-a cerut consilierului acestuia sa-i transmita ca va mentine promisiunea de plata in procent de 15 la suta din sumele alocate daca va beneficia de alocari integrale si nu de plati partiale ale contractelor", se arata in documentul citat.

Discutia a fost inregistrata ambiental de catre anchetatori, fiind redata in dosar.

"Pogacean Vasile: Ma, spune-i la Horea, asculta ce iti spun eu, ca daca se misca lucrurile rapid si asta, ma ocup in avans de tat...

Pop Razvan Marius: Da

Pogacean Vasile: .(neinteligibil)*...*imi bag ..., de socoteala asta tat ce trebe, numa sa apuc la prima decontare, intelegi? Dupa aia le "bagam" noi pe facturi, stii ce zic?"


"Pe parcursul discutiei purtate, inculpatul Pogacean a admis ca este restant la remiterea transelor mitei convenite, restanta pe care o justifica de circuitul foarte anevoios al banilor, sub nivelul sau de asteptare, insa s-a aratat decis sa achite toate restantele potrivit promisiunii sale. Acesta a subliniat ca este o persoana de incredere si ca, daca vreodata va fi chestionat despre intelegerile convenite cu presedintele CJ Cluj nu va recunoaste nimic: "Pogacean Vasile: Doamne fereste, eu, sa ma tai cu drujba, ca nu zic nimica. Intelegi ce iti spun?", se precizeaza in documentul citat.

Desi Pogacean a promis ca va remite pentru presedintele CJ Cluj suma de 10.000 lei in data de 25 martie 2014, sens in care a convenit cu Razvan Marius Pop ca vor proceda ca de obicei, intalnirea urmand a avea loc la Iclod, ea nu a mai avut loc, omul de afaceri renuntand la orice forma de contact cu consilierul presedintelui.

Anchetatorii sustin ca explicatia acestei conduite rezida in forma extrem de ridicata de precautie manifestata de omul de afaceri "care a aflat de existenta unei investigatii penale ce-l viza pe Razvan Pop, context in care a sistat orice legatura cu acesta".

"Dupa alocarea unor sume de bani pentru mai multe comune unde firma lui Pogacean executa lucrari si in lipsa oricarei reactii din partea lui Pogacean, care inregistra restante mari la plata transelor din mita promisa aferenta procentului convenit pe alocarile bugetare anterioare si care nu mai platise ritmic dupa cum era asteptat, ultima remitere fiind efectuata in februarie 2014, presedintele CJ Cluj l-a contactat pe Pogacean Vasile in seara de 5 mai 2014 si au fixat o intalnire pentru a doua zi dimineata", au mai aratat anchetatorii.

Acestia sustin ca Uioreanu i-a cerut lui Pogacean ca la data de 9 mai 2014, cand cei doi urmau sa participe la aceeasi nunta, sa-i fie remisa suma de 25.000 lei, solicitare cu care omul de afaceri a fost de acord.

"Suma de bani pretinsa de c[tre presedintele CJ Cluj a fost comunicata de acesta consilierului sau in cadrul unei discutii purtate in data de 8 mai 2014. Ulterior, la data de 13 mai 2014, Horea-Dorin Uioreanu i-a comunicat lui Razvan Marius Pop ca a primit de la Pogacean suma de 20.000 lei si i-a cerut sa noteze cuantumul primit pentru a tine in continuare evidenta mitei datorate si a celei incasate, consecutiv cu evidentierea alocarilor bugetare, alocari ce constituiau baza de calcul a mitei datorate", au mentionat anchetatorii.

  • DNA: Uioreanu a primit 5.000 de euro mita de la Bene, care a platit un studiu de piata fictiv

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a primit o suma de 5.000 de euro ca mita de la omul de afaceri Ioan Bene pentru un sondaj de opinie realizat inaintea alegerilor europarlamentare, omul de afaceri semnand un contract pentru plata unui studiu fictiv de piata imobiliara, sustin anchetatorii DNA, potrivit Mediafax.

Potrivit propunerii de arestare preventiva a lui Horea Uioreanu, presedintele CJ Cluj a comandat un sondaj de opinie, dar nu a avut bani sa il plateasca.

"Probatiunea dosarului a stabilit ca, in cursul lunii mai 2014, inculpatul Horea Uioreanu a mai beneficiat de o transa de bani de la inculpatul Ioan Bene, in cuantum de 5.000 euro, de aceasta data suma primita ca mita fiind disimulata printr-un contract ce ascundea astfel adevarata conventie intre parti, act menit sa disimuleze adevarata natura a provenientei banilor. In cursul lunii aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Cluj a contractat cu Centrul de Cercetari si Studii Calitative si Cantitative SRL (CCSCC), societate apartinand numitei Cosmina Foia Ardelean, efectuarea unui sondaj de opinie in contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014", se arata in documentul citat.

Anchetatorii arata ca Uioreanu a purtat mai multe discutii cu Flaviu Ardelean, reprezentant al CCSCC Cluj, cu care a convenit ca valoarea serviciilor ce urmau a fi prestate se situeaza la suma de 22.320 lei, reprezentand echivalentul a 5.000 euro, fara a se stabili daca suma contine sau nu TVA Dupa lansarea comenzii asupra sondajului de opinie, Ardelean l-a contactat pe Uioreanu la data de 5 mai 2014 si i-a comunicat faptul ca sondajul a fost realizat si materialele sunt pregatite, solicitand o intalnire pentru a discuta asupra materialelor rezultate si asupra platii. In cadrul intalnirii, presedintele CJ Cluj i-a cerut amanarea discutiilor despre plata in conditiile in care nu dispunea de suma necesara pentru efectuarea acesteia.

"S-a stabilit ca, in vederea efectuarii platii acestui contract, presedintele CJ Cluj a apelat la sprijinul omului de afaceri Ioan Bene, caruia i-a solicitat sa achite suma de 5.000 de euro catre CCSCC Cluj, dupa care l-a contactat telefonic pe Flaviu Ardelean si i-a solicitat o intalnire la sediul CJ pentru a discuta amanunte legate de finalizarea contractului si modul de plata", mentioneaza anchetatorii.

In discutiile purtate, Uioreanu i-a spus lui Ardelean ca plata contractului urmeaza sa fie efectuata de o societate comerciala spre care va fi indrumat in vederea finalizarii formelor de contractare si plata, dupa ce convenise cu Bene sa efectueze plata contractului de studiu de piata.

"In 23 mai 2014, s-a reusit obtinerea contractului semnat de un angajat al lui Ioan Bene, ce a dispus inregistrarea actului pe societatea Napocamin SRL, apartinand acestuia, fiind ca atare emisa de catre Flaviu Ardelean factura fiscala in valoare de 22.320 lei. Pentru a crea o aparenta de legalitate, obiectul contractului a fost adaptat din studiu de piata sondaj de opinie electorala ce fusese in realitate executat, in studiu de piata in legatura cu situatia locativa la nivelul comunei Floresti", au mai subliniat anchetatorii DNA.

Potrivit acestora, din probatiune reiese ca in conditiile in care Horea Uioreanu nu a dispus de suma de bani necesara pentru achitarea serviciilor comandate, acesta a solicitat ca plata sa fie efectuata de omul de afaceri Ioan Bene, "plata reprezentand o forma de recompensare a sprijinului oferit de Uioreanu din pozitia sa de presedinte al CJ Cluj".

"Pentru disimularea adevaratei naturi a intelegerilor dintre parti, respectiv faptul ca pretul de 22.320 lei (echivalent a 5.000 euro) al contractului este achitat de Ioan Bene care furniza, astfel, un folos material necuvenit presedintelui CJ Cluj, cei implicati au achiesat la incheierea unui contract care, in fals, consemneaza o relatie comerciala intre CCSCC Cluj si SC Napocamin SRL pentru un fictiv studiu de piata imobiliara. In realitate si deplin dovedit, studiul a avut ca obiect sondarea opiniei publice asupra pozitionarii politice a partidului din care face parte Uioreanu, acesta fiind atat cel care a comandat studiul, cat si beneficiarul contractului", au conchis anchetatorii DNA.

  • DNA: Platforma de parcare avioane la aeroportul Cluj, construita fara autorizatie si fara licitatie

Procurorii DNA sustin ca o platforma de parcare pentru avioane de la aeroportul Cluj a fost executata de firma omului de afaceri Ioan Bene fara sa fie organizata licitatie, aceasta fiind terminata inaintea obtinerii autorizatiei de construire de la CJ Cluj condus de Horea Uioreanu, arestat preventiv, mai scrie Mediafax.

Potrivit propunerii de arestare a presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, construirea platformei de parcare aeronave Apron 4 s-a facut "in lipsa oricaror forme legale si transparente de evaluare si acordare a unei astfel de lucrari finantate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurentei si transparentei stabilite de legiuitor".

"Pe fondul co-interesarii materiale a presedintelui CJ Cluj, inculpatul Ioan Bene, detinatorul societatii de constructii SC Napoca SA, a convenit construirea platformei de parcare aeronave Apron 4, in lipsa oricaror forme legale si transparente de evaluare si acordare a unei astfel de lucrari finantate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurentei si transparentei stabilite de legiuitor si in lipsa oricarei documentatii, licitatii, contractari. Urmare a celor convenite cu Horea Uioreanu si cu directorul Aeroportului International "Avram Iancu", din Cluj-Napoca, suspectul David Ciceo, Bene a dispus angajatilor sai construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarata la finele lunii octombrie 2013 si finalizata in luna martie 2014. Dupa demararea lucrarilor, urmarind acoperirea lucrarilor ilegale aflate in plina executie, aeroportul a organizat o licitatie si a atribuit in 11 aprilie 2014 lucrarea catre asocierea din care facea parte SC Napoca SA, probele indicand ca la data publicarii anuntului de atribuire, lucrarile erau deja executate integral", se arata in documentul citat.

Anchetatorii sustin ca folosul urmarit de presedintele CJ Cluj si primit de acesta a constat in sume de bani obtinute sistematic de la Ioan Bene pe parcursul perioadei octombrie 2012 - mai 2014, suma totala primita ridicandu-se la circa 300.000 lei. Din propunerea de arestare a lui Horea Uioreanu reiese ca, potrivit studiului de fezabilitate intocmit initial, costurile pentru realizarea platformei Apron 4 au fost estimate la suma de 4,9 milioane de lei, iar ulterior valoarea estimata a contractului a ajuns la 16,5 milioane de lei.

"La data de 20 martie 2014, sub semnatura lui Horea Uioreanu, la Consiliul Judetean Cluj a fost depusa cererea de emitere a autorizatiei de construire pentru obiectivul Apron 4 insotita de documentatia aferenta. Anterior acestui demers, la data de 19 martie 2014, presedintele CJ Cluj a avut o intalnire particulara cu Ioan Bene si cu directorul Aeroportului, David Ciceo, existand suspiciuni ca intalnirea s-a derulat tocmai pentru a se pune de acord asupra modului de emitere a actelor, prin care sa se acopere situatia ilegala in care se afla intreaga investitie", se arata in document.

Anchetatorii au subliniat ca demersul de solicitare a autorizatiei, consecutiv cu lipsa unei parti a documentatiei necesare, a dus la descoperirea, in randul functionarilor CJ Cluj, a faptului ca platforma Apron 4 s-a realizat "in absenta autorizatiei legale de construire".

"Dupa inregistrarea cererii de autorizare, arhitectul sef al judetului, Claudiu Salanta, a anuntat ca va efectua la data de 26 martie 2014 o vizita la aeroport pentru verificari la santierul constructorului. Anuntul efectuat de arhitectul sef a determinat o stare de agitatie si ingrijorare in randul celor implicati in lucrarile ilegale. In dimineata de 26 martie 2014, inculpatul Ioan Bene l-a contactat telefonic pe presedintele CJ Cluj caruia i-a solicitat sa se prezinte si el la aeroport pentru a fi de fata la discutiile ce vor urma. Urmare vizitei de pe santier, Salanta a constatat ca SC Napoca SA a realizat lucrari la platforma de parcare aeronave Apron 4, in lipsa oricarei autorizatii emise de Consiliul Judetean", mentioneaza anchetatorii.

Acestia sustin ca lucrarile constatate ca efectuate, respectiv intreaga platforma Apron 4 "era total lipsita de autorizari, avize si documentatii de specialitate".

"Se consemna atat efectuarea lucrarilor in afara oricarei dispozitii legale, cat si eventualul risc ce ar putea fi generat de efectuarea unei astfel de lucrari in lipsa oricarei supravegheri tehnice profesioniste, in lipsa unui proiect tehnic, studiu de fezabilitate si total neautorizate, neavizate de institutiile competente, printre care si cele ce tin de siguranta aeronautica", se mai arata in actul DNA.

Anchetatorii mai arata ca actul intocmit de arhitectul sef al CJ Cluj "a determinat un val de reactii intre persoanele implicate ilicit in realizarea constructiei, si anume omul de afaceri Ioan Bene si angajatul acestuia Dan Serban, reprezentanti ai constructorului, directorul general al Aeroportului, David Ciceo, ce a permis realizarea lucrarilor in incinta aeroportului fara a exista actele legale ce asigurau cadrul efectuarii lucrarilor, spatiul aeroportuar avand un regim special de securitate, si a presedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, reprezentant al institutiei ce trebuia sa asigure cadrul desfasurarii legale a lucrarilor, cu posibilitatea verificarii celor executate, a parametrilor de calitate si siguranta", mentioneaza anchetatorii DNA.

Acestia precizeaza ca masurile luate de cei implicati au fost multiple si ele au constat "in presiuni exercitate asupra functionarilor cu atributii in emiterea actelor de autorizare in vederea eliberarii autorizatiei, precum si asupra altor functionari din CJ Cluj pentru infrangerea oricaror intentii de boicotare a emiterii actelor vizate, in special pentru a se evita devoalarea situatiei existente si declansarea unui scandal mediatic".

"In perioada urmatoare, in repetate randuri, presedintele CJ Cluj l-a contactat pe arhitectul sef Claudiu Salanta si i-a cerut acestuia sa emita autorizatia ceruta de constructor, solicitarile sale venind dupa numeroase interventii facute asupra sa de reprezentantii SC Napoca SA, care au derulat multiple intalniri cu edilul judetului si cu directorul aeroportului, Ciceo David, in care au cautat gasirea unor solutii care sa conduca la acoperirea cu acte a nelegalitatilor deja comise", mai mentioneaza anchetatorii.

In cele din urma, s-a gasit solutia sanctionarii SC Napoca SA pentru realizarea platformei fara autorizatie, iar in 8 mai 2014, CJ Cluj, sub semnatura lui Uioreanu, a arhitectului sef Claudiu Salanta si a secretarului judetului Simona Gaci, a emis autorizatia de construire.

"De indata ce a intrat in posesia actului, Ioan Bene a dispus intocmirea actelor necesare pentru a putea face incasari ale lucrarilor ce erau demult executate si finalizate. Desi a intentionat sa intocmeasca initial o situatie de lucrari pentru suma de 10 milioane de lei, s-a hotarat divizarea in 4 astfel de documente. Trenarea emiterii autorizarii a dus la intarzierea incasarii contravalorii lucrarii ce fusese deja executata, practic aceasta finalitate fiind cea mai arzatoare pentru membrii grupului. Aceasta imprejurare rezulta fara echivoc din rapiditatea cu care au fost intocmite actele privind situatiile de lucrari, verificari, facturi, indata dupa eliberarea autorizatiei", mai subliniaza anchetatorii.

La data de 12 mai 2014, presedintele CJ Cluj l-a chemat la sediul institutiei pe Ioan Bene, caruia i-a comunicat ca institutia va face in cursul zilei o plata de 1,8 milioane lei catre aeroport, iar Bene l-a sunat pe directorul David Ciceo sa ii faca plata aferenta imediat cum intra banii.

"Probatiunea dosarului a stabilit ca sustinerea de care inculpatul Ioan Bene se bucura la edilul judetului este puternic motivata financiar, acesta fiind beneficiar de foloase necuvenite consistente remise de omul de afaceri cu titlu de mita. Din actele de la dosar rezulta ca, pentru alocarea sumelor cu care sunt bugetate proiecte ale CJ aflate in derulare cu societati ale inculpatului Bene, Uioreanu a conditionat platile de remiterea comisioanelor aferente, la fel ca in cazul lui Vasile Pogacean", se mai arata in propunerea de arestare a lui Uioreanu.

Anchetatorii au mai precizat ca, in cursul anilor 2012-2014, SC Napoca SA, avea/are in derulare contracte incheiate cu CJ Cluj in valoare de zeci de milioane de euro, iar din probele de la dosar rezulta ca, in perioada octombrie 2012 - martie 2014, prin intermediul consilierului Razvan Marius Pop, omul de afaceri Ioan Bene a remis cu titlu de mita lui Horea Uioreanu "suma totala de 278.000 lei", astfel: in luna octombrie 2012, suma de 100.000 lei, in martie 2013 suma de 40.000 lei, in aprilie 2013 suma de 20.000 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei", au conchis anchetatorii DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7197 vizualizari

  • +17 (19 voturi)    
    BORFASI (Sâmbătă, 31 mai 2014, 19:32)

    romania_curata [utilizator]

    din cauza acestor borfasi, care n-au nici culoare politica, nici scrupule, nici altceva in cap decat pornirile spre furaciuni Romania stagneaza si se zbate in saracie.
    DNA, SRI si ''ALTII'' aveti toata STIMA!!!
  • +12 (12 voturi)    
    Ce pot să spun?! (Sâmbătă, 31 mai 2014, 21:09)

    Meier Iuliana Georgiana [utilizator]

    Şi ăştia tot nişte nobili, tot ca "nobilul domn" Vlasov.
  • +14 (16 voturi)    
    Si uite asa (Duminică, 1 iunie 2014, 0:04)

    nano2k [utilizator]

    Pentru furaciunile astora platim noi taxe tot mai mari in tara asta.

    Exista 2 posibile rezolvari:
    1. Pedepse exemplare cum sunt in China.
    2. Greva fiscala in toata tara. La butoiul cu miere multi trantori bazaie; cu cat butoiul e mai mic, cu atat trantorii o sa fie mai putin tentati si o sa bazaie a paguba. De-abia cand nu prea mai e de furat, o sa vedem cine mai candideaza.
    • +7 (7 voturi)    
      greva fiscala (Duminică, 1 iunie 2014, 13:30)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

      ...declararea-i simpla, implementarea-i mai grea.
      Singura greva fiscala ce o pot face in Romania este sa parasesc Romania. Definitiv.
    • +1 (5 voturi)    
      Si ce facem ptr copilot ? (Duminică, 1 iunie 2014, 15:41)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

      Aka dottore ? Ar trebui instituit maidan Victoriei...minerii au mai fost....ar fi bineveti...sa deratizeze acolo, si la felix in baneasa
  • +6 (6 voturi)    
    convingere (Duminică, 1 iunie 2014, 17:10)

    nimrod [utilizator]

    Indivizi dintr-ăştia mă ajută să mă împac mereu cu mine însumi, fiindcă îmi confirmă de fiecare dată o mai veche convingere: cine cîştigă, oficial, cât mine, da' trăieşte mai bine ca mine, fură.
  • +6 (6 voturi)    
    Grav.. (Duminică, 1 iunie 2014, 17:12)

    taticutu [utilizator]

    Daca numai 5% ar fi adevarat din ce spun procurorii, si ar fi tragic de tot ...Exact ce spunea cineva dinainte, astia nu au culoare politica si de aia trebuie eradicati !
    La comanda sau la necomanda, este bine sa-i salte, si sa le arate adevarata fata,aia diferita de momentele unei campanii electorale !
  • -5 (9 voturi)    
    Emil Boc (Duminică, 1 iunie 2014, 19:42)

    blu3s0ul [utilizator]

    bun ba dar Emil Boc ce facea? chiar nu stia ce se intampla la prefectura?
    mai exact cum actionat emil boc pt a apara cetatenii care l-au votat si cu a reactionat la aflarea arestatii prefectului?
    • +5 (5 voturi)    
      Te afli in treaba (Duminică, 1 iunie 2014, 20:06)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui blu3s0ul

      Ce legatura are Boc? El e jandarmul lor? E in subordinea lui?
  • -2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 2 iunie 2014, 10:00)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by