Judecatorul Stan Mustata, arestat preventiv, a fost trimis in judecata. Este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si de sase infractiuni de luare de mita

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 26 mai 2014, 15:26 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Stan Mustata
Foto: Captura YouTube
Judecatorul Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti, aflat in arest preventiv, a fost trimis in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat, folosiera de informatii care nu sunt destinate publicitatii, sase infractiuni de luare de mita si trafic de influenta. Alaturi de aceasta au mai fost trimisi in judecata grefierei Mariana Curea, arestata preventiv, si a altor trei inculpati care sunt cercetati in stare de libertate.

Astfel, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor:

MUSTATA STAN, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:
- constituire a unui grup infractional organizat
- folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii
- sase infractiuni de luare de mita
- trafic de influenta

CUREA MARIANA, grefier la Curtea de Apel Bucuresti, in sarcina careia s-au retinut infractiunile concurente de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- complicitate la savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii
- complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta,

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
BORACIU ION, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:
- constituire a unui grup infractional organizat
- trafic de influenta
- complicitate la savarsirea a cinci infractiuni de luare de mita
- complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta

ALEXANDRU FLORIAN, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de
- constituire a unui grup infractional organizat
- complicitate la savarsirea a cinci infractiuni de luare de mita

MORARU Ciprian, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de
-cumparare de influenta

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2013, inculpatul Mustata Stan, impreuna cu inculpatii Boraciu Ion si Alexandru Florian, a constituit un grup infractional organizat, gruparea fiind sprijinita de Curea Mariana, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Pe baza acestor informatii, membrii gruparii urmareau sa identifice si sa contacteze persoane dispuse sa dea mita sau sa cumpere influenta judecatorului, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile.

In perioada mentionata, judecatorul Mustata Stan, cu complicitatea grefierului Curea Mariana, a permis accesul unor persoane neautorizate, respectiv Boraciu Ion si Alexandru Florian, la informatii care nu erau destinate publicitatii (datele personale ale partilor din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, respectiv numele, prenumele si adresa de domiciliu).


Inculpatul Mustata Stan, actionand in cadrul grupului infractional organizat din care facea parte si in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, aflat in compunerea completelor de judecata investite cu solutionarea unor dosare penale, a pretins, in mai multe randuri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate in respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, dupa cum urmeaza:

1. La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu Ion, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate, in sensul admiterii contestatiei in anulare impotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronuntata la 4 martie 2014 de Curtea de Apel Bucuresti. Inculpatul fusese condamnat pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
2. La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul lui Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii de punere in libertate a unui inculpat, prin admiterea contestatiei formulate de acesta impotriva incheierii pronuntate de Tribunalul Bucuresti la 26 martie 2014. Inculpatul fusese arestat preventiv pentru constituire de grup infractional organizat, frauda informatica si inselaciune.
3. In perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecarii contestatiei formulate impotriva sentintei penale nr. 145 pronuntate la 28 februarie 2014, de Tribunalul Ilfov. Persoana fusese condamnata definitiv pentru complicitate la savarsirea infractiunii de inselaciune si pentru instigare la infractiunea de dare de mita.
4. In data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate pentru constituire a unui grup infractional organizat si furt calificat in forma continuata.
5. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 194 pronuntate la 19 decembrie 2013 de Tribunalul Ilfov, Sectia penala. Inculpatul respectiv fusese condamnat nedefinitiv, pentru tentativa la savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav.
6. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civila, cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 29 pronuntate la 5 martie 2014 de Judecatoria Rosiorii de Vede. Solutia favorabila vizata insemna majorarea despagubirilor civile acordate persoanelor care s-au constituit parte civila in respectivul dosar penal.
7. In perioada lunii aprilie 2014, actionand in cadrul grupului infractional din care facea parte, a pretins, cu complicitatea grefierei Curea Mariana si prin intermediul lui Boraciu Ion, suma de 30.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor dintr-un alt complet al Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, pentru a-i determina sa pronunte o solutie favorabila unui inculpat, in dosarul nr. 944/2/2014.

In ziua de 05 martie 2014, Boraciu Ion, actionand in cadrul grupului din care facea parte, a pretins de la Moraru Ciprian o suma de bani care nu a fost particularizata sub aspectul cuantumului, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II a penala, pentru ca acestia sa desfiinteze sentinta prin care Moraru Ciprian fusese condamnat inchisoare cu executare si sa dispuna o solutie de condamnare cu suspendarea executarii pedepsei. Moraru Ciprian a promis ca va remite suma de bani pretinsa, dupa particularizarea acesteia, in schimbul solutiei favorabile care i s-a promis de catre Boraciu Ion.

Citeste aici mai multe detalii din rechizitoriu

Reamintim ca judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au dispus pe 30 aprilie arestarea preventiva pentru 30 de zile a judecatorului Stan Mustata si a grefierei Mariana Curea, acuzati in dosarul privind trafic de influenta pentru solutionarea favorabila a unor cauze. Decizia CAB nu este definitiva si poate fi contestata.

Procurorii DNA il acuza pe judecatorul Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti ca a cerut bani, in mai multe randuri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da solutii favorabile acestora, printre care si de la Mihai Stoica, pentru a-i anula acestuia condamnarea primita in dosarul transferurilor din fotbal.

Potrivit unui comunicat al DNA, Stan Mustata este acuzat de mai multe infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat; folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; sase infractiuni de luare de mita si o infractiune de trafic de influenta.

Motivarea arestarii preventive a judecatorului Stan Mustata arata ca probele DNA in cazul magistratului acuzat de coruptie demonstreaza ca e vorba de fapte de o "gravitate deosebita", printre care se numara "perseverenta infractionala" si "dispretul fata de colegii onesti".

Judecatorul care a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Stan Mustata mai arata ca modul in care acesta actiona creste "riscul de popularizare in masa a ideii ca dreptatea s-ar putea <<cumpara>> si ca doar cei <<neindemanatici>> mai cred in justitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1748 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    E groa$$a !!! (Luni, 26 mai 2014, 15:35)

    vaduval [utilizator]

    ...si noi , care credeam ca Justitia din Ro. e oarba si nu pune mana ...la malai sau la "verzitura" ...Acum e clar : vede foarte bine ! Trebuie legata bine la ochi cu o glabnica . Dar si la maini , din cand in cand ...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by