Dosarul Traian Berbeceanu: Control judiciar pentru procurorul Nicolaie Cean, urmarit penal

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 6 mai 2014, 15:07 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus masura controlului judiciar fata Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, urmarit penal pentru cercetarea abuziva a lui Traian Berbeceanu, fost sef al BCCO Alba.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de inculpatul CEAN NICOLAIE ION, cercetat pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie. Masura a fost dispusa pe toata durata urmaririi penale, incepand de la data de 5 mai 2014, pana la finalizarea urmaririi penale in cauza.
  • Comunicatul DNA:
In Ordonanta de dispunere a controlului judiciar se arata ca, in cursul saptamanii 17-21 martie 2014, dupa ce i-a fost adusa la cunostinta invinuirea lui Cean Nicolaie Ion, in prezentul dosar, acesta a contactat telefonic doi martori din dosarul respectiv pentru a le comunica aspecte rezultate din ordonanta de incepere a urmaririi penale, privind relatiile sale cu acestia si totodata le-a transmis ca a fost intrebat de anchetatori despre ei. Prin acest demers Cean Nicolaie Ion a avut drept scop sa le conserve teama (ce fusese indusa in perioada in care asupra unuia dintre ei s-au facut presiuni pentru a da declaratii in dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel incat respectivul martor sa nu declare adevarul in prezenta cauza cu privire la modul in care fusese audiat in dosarul Berbeceanu.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul CEAN NICOLAIE ION trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
d) sa nu depaseasca raza teritoriala a mun. Alba Iulia (loc de munca) si a localitatii Risculita, jud. Hunedoara (domiciliu), cu localitatile de tranzit, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului;
e) sa nu se apropie de ceilalti participanti la comiterea infractiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.


Directia Nationala Anticoruptie a inceput pe 19 martie urmarirea penala impotriva procurorului sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, acuzat de nereguli grave in cazul Traian Berbeceanu, sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, inclusiv de arestarea preventiva a acestuia in absenta probelor sau de folosirea de declaratii obtinute in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate.

Cazul Traian Berbeceanu a fost foarte mediatizat si a tinut prima pagina a ziarelor la sfarsitul anului trecut, cand, la Deva, au avut loc si cateva manifestatii de solidarizare cu acesta. Vezi aici care erau acuzatiile DIICOT, la acea vreme.

Contactat telefonic de Antena 3, Traian Berbeceanu a refuzat sa comenteze informatia, precizand doar: "Am totala incredere ca adevarul va iesi la iveala".

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de:
  • Ioan Muresan, procuror sef al DIICOT - ST Alba, pentru savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si represiune nedreapta
  • Alin Muntean, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, pentru complicitate la savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la represiune nedreapta.
  • Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie.
Care sunt suspiciunile legate de Ioan Muresan:
  • a dispus, prin ordonanta din 21.10.2013, inceperea urmaririi penale si retinerea pe o perioada de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, pentru mai multe infractiuni, in absenta existentei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea faptelor
  • a folosit declaratii obtinute in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Traian Berbeceanu, prin intrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate in cauza, pentru a le determina sa dea declaratii impotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fara relevanta probatorie, aducand astfel o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale acestuia.
Care sunt acuzatiile legate de Alin Muntean:
  • obtinerea unor declaratii de martor impotriva lui Traian Berbeceanu in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze)
  • acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Traian Berbeceanu
  • intocmirea in cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu continut neverificabil, avand caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de proba
  • intrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate in cauza, cu scopul de a le determina sa dea declaratii impotriva lui Traian Berbeceanu, aducand o grava vatamare intereselor legale ale acestuia.
Nicolaie Cean este acuzat de acte de complicitate, prin:
  • punerea la dispozitia procurorului anchetator a unor martori partinitori, dispusi sa dea declaratii impotriva persoanei cercetate, 
  • transmiterea catre persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii ca, daca vor accepta sa faca afirmatii in sensul inculparii lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme in anumite dosare,
  • manipularea anumitor martori prin furnizarea, catre acestia, anterior audierii lor, a unor informatii nereale, pe care acestia, intrebati fiind, sa le expuna procurorului anchetator.
Procurorii DNA considera ca, prin indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre Ioan Muresan, Alin Muntean si Nicolaie Cean, cei trei au obtinut atat pentru ei insisi, cat si pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial.

"Aceste foloase au constat in retragerea avizului de politie judiciara pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, inlaturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub invinuire, asigurarea accesului la informatiile pretins detinute de acesta impotriva unor magistrati si ofiteri de politie", se arata intr-un comunicat al DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1763 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    justitia lui Caesar (Marţi, 6 mai 2014, 15:15)

    strongbox [utilizator]

    Justitia a ramas la fel ca pe timpul romanilor in ceea ce priveste martorii. Cum poti sa te bazezi pe ce spune un martor??? De ce nu se accepta in instanta civila (mai ales) probele audio/video ce pot fi investigate daca sunt autentice sau nu?
  • +2 (2 voturi)    
    cat a stat dupa grati Berbeceanu (Marţi, 6 mai 2014, 16:01)

    vodatepes [utilizator]

    Cat a stat dupa grati Berbeceanu atat ar fi trebuit ca astia trei sa stea si ei dupa gratii. Nu control judiciar. Sa vada sa astia cum e sa stai la mititica cu toti infractorii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by