VIDEO Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 25 aprilie 2014, 13:43 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Directia Nationala Anticoruptie a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sub acuzatia de abuz in serviciu in forma continuata intr-un dosar ce vizeaza subfinantarea centrului Militar Zonal Constanta, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013 Nicusor Constantinescu, in mai multe randuri, nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile pe care le avea in calitate de presedinte de Consiliu Judetean. Potrivit procurorilor, seful CJ Constanta nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii.

Totodata, mai arata procurorii, Nicusor Constantinescu "a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale precum si pagube acestei institutii".



Amintim ca Tribunalul Bucuresti a dispus, in 20 martie, masura controlului judiciar in cazul presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva, intr-un alt dosar, in care acesta este urmarit penal pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul ca nu a emis, respectiv prelungit certificate de urbanism si autorizatii de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua firme.

In motivarea deciziei, judecatorii TB arata ca seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, nu a fost arestat pentru ca are cancer de prostata, cu risc ridicat, care necesita un tratament intensiv, instanta precizand, totodata, ca acesta nu prezinta pericol social.

Ulterior, Nicusor Constantinescu a plecat in Statele Unite pentru o interventie chirurgicala la un spital din California.

  • Comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel, presedintele Consiliului Judetean Constanta, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
  • In perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, cu stiinta si in exercitarea atributiilor care decurgeau din calitatea de Presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in mai multe randuri nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Potrivit acestui articol "consiliile judetene/locale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti sunt obligate sa asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalatiile de telecomunicatii, sistemele si serviciile informatice, autoturismele, alte dotari si materiale, precum si fondurile necesare desfasurarii activitatii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotarare a Guvernului. (...)".
  • Astfel, in raport de functia publica detinuta, inculpatul nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii.
  • De asemenea, a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale precum si pagube acestei institutii.
Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:
  • Incepand cu anul 2009, Consiliul Judetean Constanta ar fi incetat finantarea achizitionarii unor materiale cum ar fi corpuri de iluminat, papetarie, birotica, asigurari RCA, inspectie tehnica periodica, piese de schimb, taxe de drum, combustibil, materiale igienico - sanitare, desi reprezentantii Centrului Militar Zonal Constanta au solicitat aceste bunuri institutiei publice conduse de inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel.
  • Tot din anul 2009, nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb si consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal si, la cererea Consiliului Judetean Constanta, au fost intrerupte si serviciile de telefonie prestate de diversi operatori, posibilitatile de comunicare ale unitatii militare fiind paralizate.
  • In aceeasi perioada, Consiliul Judetean Constanta ar fi adoptat doua Hotarari prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, insa ambele au fost anulate ca urmare a unor actiuni in justitie.
  • In anul 2010, ar fi fost reziliat si contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, respectiv al camerelor video cu circuit inchis, sistemul anti-efractie si sistemul de avertizare impotriva incendiilor.
  • Desi sediul a suferit deteriorari importante, iar conducerea Centrului Militar Zonal a solicitat efectuarea reparatiilor urgente, Consiliul Judetean ar fi refuzat sa dea curs acestei solicitari.
  • In acelasi an, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel ar fi dispus rezilierea contractului de paza a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care in prezent paza sediului este asigurata de catre personalul unitatii, desi in interior se afla armament si munitie de razboi, precum si documente clasificate.
  • Din cauza acestor actiuni, angajatii Centrului Militar Zonal au fost nevoiti sa-si procure singuri si pe cheltuiala lor materialele necesare desfasurarii activitatii, fiind nevoiti sa se deplaseze in interes de serviciu cu autoturismele proprii.
  • Activitatea Centrului Militar Zonal Constanta a fost, astfel, serios tulburata din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilitatilor si a serviciilor de paza, dupa rezilierea, de catre inculpat, a contractelor prin care acestea erau asigurate.
  • Spre exemplu, in anul 2011, Consiliul Judetean Constanta a finantat Centrul Militar Zonal cu suma de 1.705 lei, in anul 2012 suma alocata Centrului Militar Zonal de la bugetul Unitatii Administrativ Teritoriale Constanta a fost 0 lei, iar in anul 2013 a fost achitata suma de 255.792 lei pentru servicii prestate de unii furnizori, in anii precedenti.
  • Sumele repartizate de Consiliul Judetean Constanta Centrului Militar Zonal au fost insa insuficiente, unitatea militara inregistrand debite importante la furnizorii de utilitati care au formulat actiuni in justitie pentru recuperarea acestor sume.
  • Cu toate acestea, Consiliul Judetean Constanta ar fi cheltuit sume foarte mari de bani atat cu titlu de ajutoare sociale catre persoane fizice cat si cu titlu de alocatii din bugetul Unitatii Administrativ Teritoriale Constanta catre persoane juridice de drept privat.
  • Aceste demersuri, retinute in sarcina inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel, au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apararii Nationale in cuantum de 67.211,32 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de a se mentine masura controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


Stirea se actualizeaza






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2846 vizualizari

  • +8 (10 voturi)    
    Si Oprisan cand? (Vineri, 25 aprilie 2014, 14:07)

    Straistaru Eugen [utilizator]

    Astept acea zi ca ploaia!
  • +7 (9 voturi)    
    ce fauna va fi la Poarta Alba (Vineri, 25 aprilie 2014, 14:37)

    un domn [utilizator]

    numai Jilava Champions League si Nicushor Dragostea lui Mazare..un zoo uman..de foarte mare "clasa" !!!!
  • +5 (7 voturi)    
    buna ziua (Vineri, 25 aprilie 2014, 14:43)

    CristiNita [anonim]

    Duicu si alti baroni s-au folosit de relatia cu Ponta pentru a pune presiuni pe institutiile statului.trebui sa votam masiv impotriva PSD si impotriva lui Ponta sau toti corupti vor profita de biroul de la Cotroceni. Domnule premier te rugam raspunde la intrebarea: De ce s-a facut trafic de influenta din biroul dumneavoastra?nu sa pozati in victima
  • +2 (4 voturi)    
    pesedist cumpara libertatea baronilor (Vineri, 25 aprilie 2014, 14:44)

    ZicuCatalin [anonim]

    Domnul Nicusor Constantinescu minte in continuare fara nesimtire,acesta incearca sa ne faca sa credem ca el si Mazare sunt doar niste victime politice,si ca nu ar fi profitat din pozitiile avute dar in schimb nu explica toti bani pe care ii are in conturi si casele pe care au reusit sa le construiasca.Daca cu adevarat erau nevinovatii el si Mazare nu aveau de ce sa se teamaE timpul sa ne opunem si sa luptam cu acestii hotii daca vrem ca noi, copii nostrii sa aibe un viitor,e timpul sa ne aliem cu cei din PNL si impreuna vom scoate Romania aceasta tara frumoasa din mizeria creeata de partidele care dicteaza, e timpul sa nu mai ascultam cum suntem mintiti si sa aratam ca avem ochii deschisi si vedem tot ce sa furat pe bucatii din aceasta tara.
  • +6 (8 voturi)    
    Alegerile (Vineri, 25 aprilie 2014, 14:45)

    bb92 [utilizator]

    Victor Ponta ramane captiv in jocurile de interese ale baronilor locali pe care ii sprijina. Inca nu se dezice de Constantinescu, Mazare sau Duicu. E clar ca daca va ajunge presedinte ii va favoriza pe baroni si toti coruptii pesedisti pentru a ii scapa de rigorile legii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by