Nicusor Constantinescu nu a fost arestat pentru ca are cancer de prostata, cu risc ridicat - motivarea instantei

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 25 martie 2014, 15:37 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: AGERPRES
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, nu a fost arestat pentru ca are cancer de prostata, cu risc ridicat, care necesita un tratament intensiv, arata Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei, instanta precizand ca acesta nu prezinta pericol social, transmite Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 20 martie, masura controlului judiciar in cazul presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva, in dosarul in care este urmarit penal pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul ca nu a emis, respectiv prelungit certificate de urbanism si autorizatii de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua firme.

Instanta Tribunalului Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei, ca sub aspect circumstantial, din analiza inscrisurilor medicale depuse la dosarul de urmarire penala rezulta ca Nicusor Constantinescu "a fost diagnosticat cu o afectiune extrem de severa - cancer de prostata cu risc ridicat, care necesita un tratament intensiv combinat de terapie prin radiatii si terapie cu hormoni".

"Existenta acestei afectiuni extrem de grave este demonstrata in actualul stadiu al cercetarilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford - Sectia de Radioterapie Oncologica din data de 04.02.2014", se arata in motivarea judecatorului de drepturi si libertati de la Tribunalului Bucuresti, care a hotarat ca Nicusor Constantinescu sa fie cercetat sub control judiciar. (...) Prin urmare, din acest punct de vedere, dispunerea unei măsuri preventive de maximă gravitate ar putea opera în cauză numai după finalizarea raportului de expertiză medico-legală dispus în dosarul aflat în instrumentarea DNA Serviciul Teritorial Constanţa, o interpretare contrară justificând posibilitatea unei măsuri custodiale de maximă intruziuneurmată de posibilitatea unui raport de expertiză ale cărui concluzii să impună suspendarea urmării penale. Desigur că pentru asigurarea operativităţii actelor de urmărire penală se impun a fi luate măsuri necesare pentru accelerarea lucrărilor impuse de efectuarea expertizei medico-legale, însă acest aspect excede analizei pe care judecătorul sesizat cu dispunerea măsurii preventive are obligaţia să o facă"

Judecatorul a mai scris in motivare ca, din convorbirile telefonice prezentate de procurorii DNA in referat, reiese intentia lui Nicusor Constantinescu de a modifica anumite acte normative sau structuri de combatere a coruptiei.

"In motivarea referatului intocmit de organul de urmarire penala s-a mai aratat ca periculozitatea inculpatului este data si de atitudinea sa dupa descoperirea de catre autoritatile statului a unor situatii de incompatibilitate in care se afla (situatii identificate de ANI) sau a unor indicii privind savarsirea unor infractiuni (cazul dosarelor deschise in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta). In aceste imprejurari, in loc sa isi modifice comportamentul astfel incat sa se inscrie in dispozitiile legale, inculpatul a ales sa faca demersuri si presiuni pentru modificarea unor legi astfel incat acestea sa se potriveasca propriului comportament sau pentru desfiintarea unor institutii/schimbarea din functie a unor persoane", se precizeaza in motivare.

Relevante in acest sens, conform documentului citat, sunt discutiile purtate de presedintele CJ Constanta cu persoane avand diverse pozitii de autoritate, prin care incearca sa le determine pe acestea "sa modifice legea privind incompatibilitatile functionarilor publici (legea ANI), sa desfiinteze Directia Nationala Anticoruptie sau sa schimbe din functie unele persoane".

"Desi procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice demonstreaza o atitudine criticabila a inculpatului Constantinescu Nicusor, acestea nu au legatura directa cu faptele pentru care s-a propus dispunerea masurii arestarii preventive. Or, din acest punct de vedere, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul instantei apreciaza ca gradul de pericol concret se impune a fi demonstrat in primul rand prin raportare la faptele pentru care este efectuata activitatea de urmarire penala", potrivit motivarii.

Magistratul Tribunalului Bucuresti mai arata in motivare ca tendintele "extrem de autoritare" care rezulta din interceptarile telefonice atasate la dosar, precum si intentia de a modifica anumite acte normative sau de a desfiinta anumite structuri pentru prevenirea si combaterea faptelor de coruptie "sunt de neacceptat din partea unei persoane care detine calitatea de presedinte al unui consiliu judetean".

"Insa gradul de pericol concret la care fac referire dispozitiile art. 223 alin. 2 Cpp se impune a fi demonstrat in primul rand cu privire la o anumita fapta pentru care sunt efectuate cercetari, si nu doar in general prin raportare la modul de conduita al persoanei. Or, din acest punct de vedere, mijloacele de proba administrate in cazul inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel nu demonstreaza acelasi grad de pericol concret ca in cazul persoanei cercetate in calitate de autor, respectiv in cazul inculpatului Gambuteanu Adrian George. In masura in care actele retinute in sarcina inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel ar fi putut fi calificate pe baza mijloacelor de proba drept acte de participatie sub forma instigarii, cu certitudine gradul de potential criminogen ar fi impus luarea masurii preventive fata de instigator", a mai notat judecatorul in documentul citat.

Totodata, judecatorul a mentionat ca presedintele CJ Constanta poate fi suspectat de "complicitate morala" in ceea ce il priveste pe Adrian Gambuteanu, directorului Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta. Gimbuteanu a fost arestat preventiv, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Decizia Tribunalului Bucuresti in cazul lui Nicusor Constantinescu a fost contestata de procurorii DNA la Curtea de Apel, care va judece vineri cauza.

Anchetatorii au facut, in 19 martie, perchezitii la locuinta lui Constantinescu si la sediile Consiliului Judetean si Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta. Cu acest prilej, au fost ridicate mai multe documente de la locuinta lui Nicusor Constantinescu si de la sediul Regiei Judetene de Drumuri si Poduri.

Potrivit DNA, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul ca nu a emis, respectiv prelungit certificate de urbanism si autorizatii de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua firme.

Constantinescu este urmarit penal si in alt dosar al DNA, fiind acuzat ca "si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2266 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    control medical (Marţi, 25 martie 2014, 15:41)

    gigi1 [utilizator]

    Noroc cu justitia ca isi fac si ei control medical altfel nici nu ar stii saracii ca sunt grav bolnavi.
    • +2 (2 voturi)    
      Eu as incuraja bolnavii sa jefuiasca bancile (Marţi, 25 martie 2014, 16:27)

      dottore [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

      Si asa statul isi bate joc de ei la medicamente
    • +1 (1 vot)    
      OF ! IMI ADUCE AMINTE DE UN BANC SLAB (Marţi, 25 martie 2014, 17:01)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

      despre Ceausescu: cica suferea de "prost-tata". Slab da ne ungea pe suflete.
    • +1 (1 vot)    
      ca si hayssam! (Marţi, 25 martie 2014, 19:50)

      barbu007 [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

      si ala avea tot cancer.
      dar constantinescu are un spital intreg la dispozitie.
      si, daca are cancer (cancerul slabeste, or asta e obez!) de ce nu se opereaza?
  • +8 (8 voturi)    
    De ce nu li se face control medical alesilor? (Marţi, 25 martie 2014, 15:46)

    dottore [utilizator]

    Sa vedem daca sunt apti pentru functie si perfect sanatosi pentru instanta?
    Nu ma mira ca orbii au permis de conducere iar infractorii au metastaza si se folosesc de asta sa nu faca puscarie...
  • +3 (3 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 25 martie 2014, 15:56)

    qwerasdf [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    de ce nu se retrage daca e bolnav ?! (Marţi, 25 martie 2014, 16:00)

    rov [utilizator]

    Nu se gaseste nici un constantean care sa lucreze in folosul public si care sa poata face si puscarie daca e cazul??
  • 0 (2 voturi)    
    hmmm (Marţi, 25 martie 2014, 16:22)

    igorashu [utilizator]

    Nici daca a adormit in mijlocul intersectiei, mort de beat fiind, nu prezinta pericol social?
  • +3 (3 voturi)    
    saracutul de el (Marţi, 25 martie 2014, 16:26)

    b33 [utilizator]

    Cand l-a ridicat DNA-ul, el se plimba bine-mersi de colo-colo; dupa aceea cand se opunea arestarii, se smucea ca un bivol incoltit si nu reuseau 3 haidamaci sa il ia pe sus si sa il indese in masina. Mie mi se cam parea ca era sanatos tun atunci, saracul.

    Se pare ca mai nou, daca ai cancer de prostata, probleme la coloana, accident vascularsi alte afectiuni, ti se iarta daca in trecut ai furat de unde ai apucat.

    Nu stiu sigur cum e procedura legala, indivizii astia aduc de la medic o hartie cu diagnosticul si e folosita ca proba? ... Cum stim ca nu sunt cumparate aceste hartii de la medici cu reputatie dubioasa sau ca nu sunt diagnosticuri fictive, ar trebui sa existe si un fel de control independent, facut de un medic legist care sa nu il cunoasca pe inculpat, o a 2-a opinie - un control care sa poata confirma sau infirma daca primul diagnostic este cu adevarat corect.

    E cam ciudat cum toti borfasii erau sanatosi tun pana mai ieri si furau intr-o veselie, se perindau toata ziua pe la TV, la Miami etc, dupa care in momentul condamnarilor, viata lor se transforma intr-o tragedie, fiecare are mai multe boli grave deodata, plus alte probleme in familie. De parca ii loveste pe toti pedeapsa divina - scapa ei de puscarie, dar ii loveste boala.

    Ii urez domnului Constantinescu sanatate si cat mai multe examene de prostata!
  • +5 (5 voturi)    
    bolnavul neinchipuit (Marţi, 25 martie 2014, 16:29)

    b33 [utilizator]

    Daca vreodata aflu ca am cancer sau alte boli grave, in zilele care mi-au mai ramas, sa stiti ca ma apuc de furat in stil mare. Daca nu sunt prins, foarte bine, daca sunt prins, oricum scap. Nu mai am nimic de pierdut, nu?
  • +4 (4 voturi)    
    penibila motivare (Marţi, 25 martie 2014, 16:29)

    Gobelin [utilizator]

    adica pe Gambuteanu il aresteaza preventiv pentru complicitate la fapta pentru care pe Constantinescu il cerceteaza in libertate?
    da' de cand e complicitatea mai grava decat autoratul?
    judecatori de 2 bani.
  • +4 (4 voturi)    
    Cum il trateaza? (Marţi, 25 martie 2014, 16:48)

    nick24 [utilizator]

    http://www.atoute.org/n/Cancer-de-la-prostate-un-probleme.html

    Cititi articolul, e interesant:
    Pe masura ce inaintezi in varsta, toti barbatii au celule cancerigene in prostata, astfel ca depistarea e inutila (psa)
    Daca e cancer agresiv, te cureti indiferent de tratament, daca nu, nu si faci tratament inutil.
    Deci tratamentul e inutil in ambele situatii...
  • +5 (5 voturi)    
    partid kamikaze (Marţi, 25 martie 2014, 16:50)

    averageJoe [utilizator]

    Imunitate la justitie prin boala. Reteta unui partid de succes. Bolnavi la trup, bolnavi la minte, doar moartea ii opreste. Concluzie trasa din recente studii de caz :).
    • +3 (3 voturi)    
      Darwin (Marţi, 25 martie 2014, 17:12)

      b33 [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

      Da, e un mecanism evolutiv. Lipsa de imunitate biologica la tot felul de afectiuni a ajuns, dupa multi ani de selectie naturala sa se compenseze prin imunitatea juridica.

      Toti borfasii astia s-au adaptat la mediul juridic inconjurator si au supravietuit acestor afectiuni si s-au tot inmultit, astfel incat sa ai boli cat mai grele si multe a devenit un avantaj, iar dezavantajele provcate de boli erau mai mici dacat avantajele castigate pe plan juridic.

      Asftel s-a perpetuat si a inflorit aceasta specie a hotilor prinsi care sunt in acelasi timp si negustori cinstiti, dar bolnaviori.
    • +2 (2 voturi)    
      si pentru cei care nu cred in evolutie (Marţi, 25 martie 2014, 17:26)

      b33 [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

      Avem si varianta creationista:

      Si Dumnezeu a zis: "Sa fie hoti!" Si au fost hoti, dupa felul lor. Si s-au inmultit si au pus stapanire peste toate celelalte vietati care se tarasc pe pamant si peste pasarile cerului si pestii marilor. Si s-au inmultit si au supus pamantul si l-au stapanit.
  • +4 (4 voturi)    
    Conu Nicu si prost -at -a! (Marţi, 25 martie 2014, 16:55)

    florian3619 [utilizator]

    La ce boala grava si complicata are, basca autoritatea sa institutionala, pus conturile of-shore , nu si-a gasit loc in USA. Raducu l-ar pute gazdiui la Rio, dar nu si in Madagascar: nu supoarta clima! cu fetele s-ar descurca!
    Interesanta pozitia judecatorului: hotul e undemnitar local imbuibat de coruptie, dar e pe moarte, are nevoie de tratament sever. Chiar daca injura, fura, se sustrage urmarii, insulta organele de cercetare penala, trebiue ca procurorii sa argumenteze ca toate aceste manifestari sunt legate de dosarul intocmit! Si hotaraste ca: hotul demnitar - canceros sub tratament - nu poate fi arestat! Dar de ce sub control judiciar fiind nu poate fi si suspendat din functie? Crede ca acesta poate conduce un judet sub tratament de radio / chimioterapie ? Poate lua decizii in cunostinta de cauza?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by