Judecatoarea Veronica Cirstoiu a fost trimisa in judecata in stare de arest preventiv

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 20 noiembrie 2013, 15:25 Dosare Anticoruptie


Veronica Cirstoiu (foto arhiva)
Foto: Mediafax
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Veronica Cirstoiu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti-Sectia I penala (in prezent suspendata din functie), pe fiul sau Florin Cergan si pe Dinel Staicu, anunta DNA printr-un comunicat de presa. Procurorii DNA au dispus confiscarea a 630.000 euro (care a facut obiectul infractiunii de luare de mita) si 156.351 lei (cu care s-a constituit parte civila Curtea de Apel Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune) de la Veronica Cirstoiu.Potrivit procurorilor, in februarie 2012 Veronica Cirstoiu, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala, a primit 630.000 euro de la Dinel Staicu pentru a pronunta o solutie favorabila in dosarul in care acesta fusese condamnat la 7 ani inchisoare (fraudarea Bancii Internationale a Religiilor). "La 22 februarie 2012, completul din care a facut parte Cirstoiu Veronica a pronuntat decizia prin care a fost inlaturata pedeapsa definitiva de 7 ani inchisoare aplicata inculpatului Staicu Dinel in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor", se arata in rechizitoriu.

"Pentru a disimula originea ilicita a banilor primiti (suma de aproximativ 630.000 euro) judecatoarea Cirstoiu Veronica a determinat-o pe sora sa sa schimbe o parte din banii primiti sub forma de mita (prin cumparare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament in Bucuresti, la pretul de 636.642,8 lei)", arata procurorii DNA.

Comunicatul integral al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA):
 
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a urmatorilor inculpati:
  • CIRSTOIU VERONICA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti-Sectia I penala (in prezent suspendata din functie), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de luare de mita, trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, instigare la spalare a banilor, comisa in legatura directa cu infractiunea de luare de mita, inselaciune in forma continuata (65 acte materiale), doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (65 acte materiale),
  • CERGAN FLORIN, fiul judecatoarei Cirstoiu Veronica, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de trafic de influenta,
  • BAGIA LUCIAN, avocat in Baroul Sibiu, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in legatura directa cu infractiunea de trafic de influenta,
  • STAICU DINEL, consultant financiar, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita si cumparare a influentei,
  • POPESCU CARMEN IOANA, economist, in sarcina careia s-au retinut: complicitate la infractiunile de dare de mita si cumparare a influentei, precum si infractiunea de participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in legatura directa cu infractiunea de trafic de influenta.
In aceeasi cauza, au fost trimisi, in stare de libertate, urmatorii inculpati:
  • STAICU MARIAN, arestat preventiv in alta cauza, consultant in investitii financiare (fratele lui Staicu Dinel), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de cumparare a influentei, complicitate la cumparare a influentei, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in forma participatiei improprii si in legatura directa cu infractiunea de trafic de influenta, precum si complicitate la infractiunea de dare de mita,
  • DASCALU ADRIANA, in sarcina careia s-au retinut sase infractiuni de trafic de influenta, complicitate la luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (2 acte materiale), comisa in legatura directa cu infractiunea de trafic de influenta si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in legatura directa cu infractiunea de trafic de influenta,
  • ZGABEI GIORGEL, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de trafic de influenta,
  • CUCIANU MARILENA, in sarcina careia s-au retinut: complicitate la infractiunea de inselaciune in forma continuata (50 acte materiale), doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (50 acte materiale).
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii februarie 2012, inculpata Cirstoiu Veronica, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala, a primit, prin inculpata Dascalu Adriana, suma de aproximativ 630.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, pentru a pronunta, impreuna cu ceilalti doi membri ai completului de judecata o solutie de admitere a contestatiei in anulare formulate de Dinel Staicu, intr-un dosar in care fusese condamnat la 7 ani inchisoare (fraudarea Bancii Internationale a Religiilor).

Banii au fost primiti prin medierea lui Staicu Marian (fratele lui Staicu Dinel) si a inculpatei Popescu Carmen Ioana. La 22 februarie 2012, completul din care a facut parte Cirstoiu Veronica a pronuntat decizia prin care a fost inlaturata pedeapsa definitiva de 7 ani inchisoare aplicata inculpatului Staicu Dinel in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor.

In scopul mentionat, anterior pronuntarii deciziei, Dascalu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuata ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro si, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinsi, Dascalu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat impreuna cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor.

Pentru a disimula originea ilicita a banilor primiti (suma de aproximativ 630.000 euro) judecatoarea Cirstoiu Veronica a determinat-o pe sora sa sa schimbe o parte din banii primiti sub forma de mita (prin cumparare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament in Bucuresti, la pretul de 636.642,8 lei).

Raportat la interventiile facute in favoarea inculpatului Dinel Staicu (in dosarul fraudarii BIR) prima fapta de coruptie, in ordinea cronologica a evenimentelor, s-a consumat in perioada februarie - martie 2011, cand inculpata Dascalu Adriana a pretins suma de 500.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala care intrau in compunerea completului investit sa solutioneze recursul, in dosarul in care acesta era judecat pentru fraudarea BIR.

In conditiile in care Staicu Dinel refuzase propunerea initiala si dupa ce a primit decizia definitiva de condamnare sapte ani inchisoare, Dascalu Adriana a pretins din nou, de la inculpatul Staicu Dinel, in perioada august - septembrie 2011, suma de 500.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte in beneficiul acestuia o hotarare favorabila, constand in admiterea unei contestatii in anulare si inlaturarea pedepsei definitive de 7 ani inchisoare. Ulterior, Dascalu Adriana a primit de la Staicu Dinel, prin intermediul fratelui sau Staicu Marian, suma de 500.000 euro, in scopul specificat mai sus, insa a restituit banii in intregime, intrucat, la acea data, beneficiul promis nu a fost obtinut.

Demersurile in vederea interventiei au fost reluate de Dascalu Adriana in a doua jumatate a anului 2011, fiind finalizate, asa cum am mentionat mai sus, prin admiterea contestatiei in anulare, in schimbul sumei de bani.

In cursul lunii iulie 2013, judecatoarea Cirstoiu Veronica a acceptat promisiunea lui Dascalu Adriana privitoare la darea sumei de 50.000 euro, iar, ulterior, in ziua de 8 august 2013, a si primit acel folos prin intermediul fiului sau, inculpatul Cergan Florin, lasand sa se creada ca are influenta asupra unei judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, pentru a o determina sa pronunte o hotarare favorabile unei persoane, intr-un dosar penal aflat in recurs.

In acelasi scop, Dascalu Adriana pretinsese, in perioada 30 mai - 8 iulie 2013 suma de 60.000 euro, iar, ulterior, dupa ce a primit o prima transa de 10.000 euro, a majorat folosul pretins si a solicitat diferenta pana la 100.000 euro. In ziua de 27 iulie 2013, Dascalu Adriana a primit, cu ajutorul lui Zgabei Giorgel, suma pretinsa de 100.000 euro.

In perioada ianuarie 2008 - iunie 2013, avand functia de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Cirstoiu Veronica a indus in eroare, cu ajutorul inculpatei Cucianu Marilena, pe functionarii din cadrul Departamentului economic al aceleiasi instante, prin folosirea lunara (cu exceptia lunii iunie 2010) a 65 inscrisuri pe care le-a falsificat. Inscrisurile respective atestau, in fals, faptul ca Cirstoiu Veronica detinea calitate de chirias in temeiul a doua contracte de inchiriere incheiate succesiv cu inculpata Cucianu Marilena si cu o alta persoana. In acest fel, judecatoarea Cirstoiu Veronica a obtinut pentru sine si pentru Cucianu Marilena un folos material injust prin compensarea ilegala a chiriei. Fapta a cauzat o paguba de 140.064 lei in dauna Curtii de Apel Bucuresti.

In cursul lunii aprilie 2012, actionand in coautorat cu inculpatul Bagia Lucian, Dascalu Adriana a pretins suma de 350.000 euro de la Staicu Marian, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a penala, astfel incat, la judecarea recursului, fratele sau Dinel Staicu sa fie pus in libertate intr-un dosar in care era judecat in stare de arest preventiv (dosarul Transgaz). Ulterior, inculpatul Bagia Lucian a primit, in scopul anterior mentionat, suma de 1.900.052 lei (reprezentand, la acea data, echivalentul a aproximativ 420.000 euro, ce includea cei 350.000 euro pretinsi pentru coruperea judecatorilor si TVA aferenta), in temeiul unui contract fictiv de asistenta juridica.

In cursul lunii iulie 2013, inculpata Dascalu Adriana a pretins, prin intermediar, suma de 150.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, prevalandu-se de influenta pe care a sustinut ca o are asupra a trei judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti (intre care Cirstoiu Veronica), astfel incat, prin fraudarea sistemului informatic ECRIS, dosarul in care fusese trimis in judecata Staicu Marian (impreuna cu doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti) sa fie 'dirijat' la un complet favorabil, precum si in scopul facilitarii pronuntarii unei hotarari favorabile lui Staicu Marian.

Cu privire inculpatii Cirstoiu Veronica si Cergan Florin, fiul acesteia, procurorii au dispus aplicarea dispozitiilor legale privitoare la confiscarea extinsa.

In acest sens, s-a avut in vedere ca veniturile totale realizate de inculpata Cirstoiu Veronica, in perioada 2007 - 2013, au fost in suma de 925.071 lei (reprezentand 717.353 lei - venituri salariale si 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vanzarea unui imobil) si ca valoarea bunurilor dobandite de inculpata, in aceeasi perioada de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei. Din compararea veniturilor licite obtinute si a averii dobandite de catre inculpata CIRSTOIU VERONICA, in perioada de referinta, reiese o diferenta de 641.968,08 lei (echivalent cu 144.262,4 euro).

In ceea ce il priveste pe inculpatul Cergan Florin, s-a retinut ca veniturile totale realizate de catre acesta, in perioada 2008 - 2013, au fost in suma de 277.088 lei, iar valoarea bunurilor dobandite, in aceeasi perioada de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro).

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Cirstoiu Veronica si Cergan Florin, in vederea:
  • confiscarii speciale a sumelor de 630.000 euro (care a facut obiectul infractiunii de luare de mita) si 156.351 lei (cu care s-a constituit parte civila Curtea de Apel Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune) de la inculpata Cirstoiu Veronica
  • pentru confiscarea extinsa a bunurilor lui Cirstoiu Veronica (in perioada 2007 si pana in prezent);
  • pentru confiscarea extinsa a bunurilor lui Cergan Florin (din anul 2008 si pana in prezent).
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3116 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by