Inalta Curte a respins contestatia in anulare formulata de fostul judecator Florin Costiniu, condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Voicu"

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 1 octombrie 2013, 19:49 Dosare Anticoruptie


Florin Costiniu, scos in catusa din sediul DNA (2010)
Foto: Mediafax
Completul de 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins luni, ca inadmisibila, contestatia in anulare formulata de fostul judecator de la Curtea Suprema, Florin Costiniu, impotriva deciziei din 22 aprilie prin care acesta a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta in dosarul fostului senator PSD Catalin Voicu. Decizia este definitiva.

"Decizia penala nr.181 Respinge, ca inadmisibila, contestatia in anulare formulata de contestatorul COSTINIU FLORIN impotriva deciziei penale nr. 86 din 22 aprilie 2013, pronuntata in dosarul nr. 6312/1/2012, de Inalta Curte de Casatiei si Justitie - Completul de 5 Judecatori. Obliga contestatorul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva", se arata in fisa dosarului de pe site-ul ICCJ.

Fostul presedinte al Sectiei civile a instantei supreme Florin Costiniu a fost gasit vinovat, de catre ICCJ, de complicitate la trafic de influenta in dosarul in care fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv si irevocabil la 7 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

In acelasi dosar au mai fost condamnati defintiv si irevocabil oamenii de afaceri Marius Locic (4 ani de inchisoare cu executare) si Costel Casuneanu (4 ani de inchisoare cu suspendare).

Dosarul "Voicu"

In acest caz, in 21 mai 2010, fostul senator Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, a fost acuzat de complicitate la trafic de influenta, Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, de cumparare de influenta, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Florin Costiniu, n.r.), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, in luna august 2009, Voicu ar fi pretins si primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Fostul senator PSD ar fi intervenit pe langa judecatorul Florin Costiniu ca, in schimbul unor foloase, sa intervina pe langa magistratii instantei supreme investiti cu solutionarea favorabila a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacau, care contesta atribuirea unei licitatii privind lucrarile de reabilitare a drumului national 76, intre localitatile Stei si Beius.

Astfel, in iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecata, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 de lei) patronului SC PA&CO, Costel Casuneanu. Termenul de judecata a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

In 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Casuneanu 200.000 de euro, iar cateva ore mai tarziu curierul trimis de omul de afaceri il contacta pe senator sa-i livreze "imprumutul solicitat", in strada Carol Davila 27 din Bucuresti, potrivit procurorilor.

Anchetatorii consemneaza faptul ca Voicu i-ar fi cerut Costiniu sa transmita magistratilor din completul de judecata al procesului firmei PA&CO faptul ca "solutionarea favorabila" este "o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza" si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala "le va face judecatorilor din complet servicii similare in alte dosare in care ar fi interesati".

Cele trei judecatoare de la ICCJ, intre care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Casuneanu. Respingerea actiunii a fost neasteptata pentru cei implicati in aranjament. Din interceptarile realizate in acest caz rezulta ca Florin Costiniu da de inteles ca una dintre judecatoare a fost rugata la cel mai inalt nivel, "preferand argintii", ca a facut "pact cu diavolu", iar celelalte au fost "tematoare, mai speriate", in final spunandu-i lui Costel Casuneanu ca va vedea "ce remedii juridice mai sunt".







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1570 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    numai vesti bune..... (Marţi, 1 octombrie 2013, 20:09)

    translativus [utilizator]

    ....de la justitie, in ultima perioada de timp.

    Infractorii, mai cu seama cei din structurile de conducere, trebuie sa stie ca nu vor scapa de judecata si condamnare pentru dezastrul pe care l-au facut in tara asta.
    • -5 (7 voturi)    
      Pai vezi? (Marţi, 1 octombrie 2013, 21:42)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      Daca in fruntea Guvernului României este un fost procuror? :))
    • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 octombrie 2013, 23:20)

      [anonim] i-a raspuns lui translativus

  • +6 (6 voturi)    
    bun si asa (Marţi, 1 octombrie 2013, 21:58)

    laila [utilizator]

    desi , data fiind functia lui , merita sa ia cu executare mai mult decat toti .
  • +2 (2 voturi)    
    Nasooool moment .. (Marţi, 1 octombrie 2013, 22:58)

    yoko ono [utilizator]

    Mișto colivă.

    Parcă tot mai des se anunță .. O fi de bine ? ;)
  • +1 (1 vot)    
    o traducere a unui nespecialist.... (Marţi, 1 octombrie 2013, 23:27)

    minus [utilizator]

    Conform Codului de procedura penala se poate face contestaţie în anulare în cazuri bine evidentiate de acel Cod. De exemplu, când procedura de citare a partii nu a fost îndeplinită conform legii; când partea dovedeşte că la termenul de judecata a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare; cand inculpatul a fost prezent dar nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie, etc.


    Contestaţia în anulare este supusă unei verificări prealabile judecării în fond a acesteia, astfel că, înainte de a se pronunţa asupra cererii de contestaţie, instanţa este obligată să examineze admisibilitatea în principiu a cererii.

    Contestaţia în anulare a fost declarata inadmisbila in urma acestei verificari prealabile.

    Nimic senzational ca "act de justitie".
    Poate doar faptul ca fostul judecator Florin Costiniu doar si-a inchipuit ca are dreptate.

    Si ar mai fi ceva de "tradus": Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este "Curtea Suprema"... daca mentineti ambele nomenclaturi in aceleasi fraze, noi, cei nefamilarizati cu limbajul "elevat", am putea crede ca ar fi doua institutii....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by