Interceptari din dosarul retetelor false: O farmacista coordonatoare de la Dona cerea insistent complicilor sa stearga urmele faptelor sale

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 11 octombrie 2012, 20:59 Dosare Anticoruptie


O farmacista coordonatoare de la Dona a telefonat mai multor persoane, dupa declansarea perchezitiilor facute in dosarul retetelor false, cerandu-le sa arunce carti de vizita ale medicilor cu care luase contact si mentionand ca si-a dus calculatorul sa ii fie sterse din el toate datele, reiese din mai multe interceptari obtinute de Mediafax.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti arata, in referatul cu propunerea arestarii preventive a 12 persoane din dosar, ca una dintre farmacistele coordonatoare ale lantului Dona, Claudia Serban, a incercat sa acopere, in mod ilegal, urmele faptelor sale.

Farmacista, noteaza ancetatorii, a discutat cu mai multe persoane dupa 21 martie, data cand au fost demarate primele perchezitii in acest caz, despre cum sa procedeze sa-si ascunda urmele faptelor.

Concret, arata anchetatorii in documentul citat, Serban a dat numeroase telefoane dupa demararea perchezitiilor, mai multor persoane carora le-a cerut sa ascunda orice dovada ar fi putut fi folosita impotriva ei.

Astfel, se arata in referat, Claudia Serban l-a sunat pe Dan Serban, caruia i-a cerut sa "rupa" si sa arunce la gunoi "carti" ale medicilor cu care ea a luat contact pentru stabilirea afacerilor cu retete.

"Claudia Serban: Dan, te rog frumos, sa iei toate carti, tot ce ti-am lasat! Le rupi si mi le arunci in cosul de gunoi! Te rog, important e, deci e Procuratura, e dezastru, s-au luat toate serverele, nu am... am iesit, nu am avut voie sa ma duc nicaieri, deci arunca-mi toate alea!

(...)

Claudia Serban: Nu stiu, sunt terminata, m-am blocat, m-am dus sa-mi stearga cineva tot ce aveam in calculator, am stat sase ore, nu mai pot, sunt terminata".

Totodata, arata procurorii, ea a sunat si la Ermina Negulescu, farmacista la una din reprezentantele Dona din Capitala, careia i-a cerut sa faca o "curatenie totala" si sa "arunce toate telefoanele, tot".

"Claudia Serban: Ermina, curatenie totala, ca e si in 1 Mai, total! Sa nu ai nimic in neregula. Nimeni nu raspunde pentru noi, ai inteles?

Ermina Negulescu: Da, bine!

Claudia Serban: Hai, te rog! Absolut tot, deci toate agendele, toate telefoanele aruncate, toate hartiile cu medici!".

Procurorii redau si o alta discutie a Claudiei Serban, in care aceasta arata ca vrea sa mearga cu laptopul la "un cunoscut" care sa "il curete" de informatii compromitatoare vizate de procurori in ancheta lor privind eliberarea de retete false.

"Serban Claudia: Buna, Dalia! Claudia sunt! Te-a sunat Mihnea?

Dalia: Da!

Serban Claudia: Ai grija!

Dalia: E si la tine?

Serban Claudia: Da! Nu mai pot, sunt terminata Dalia! Deci ma legau! Exact inainte sa plec de acasa, ma duceam catre Delfinului cu tot ce aveam din contabilitate! Daca nu ma suna Adriana pana sa plec, eram terminata, nu mai pot!

Dalia: Gata, hai linisteste-te, linisteste-te!

Serban Claudia: Da, dar ma enerveaza... ca cretinul asta de Nastasescu, nu ne sterge ce avem din servere direct!

(...)

Serban Claudia: Eu ma duc sa ma intalnesc cu cineva sa vad daca poate sa se uite in laptopul meu, daca nu o sa rezolv! Nu stiu si i-am zis lui Mihnea sa se intalneasca cu noi dupa amiaza, sa ne intalnim toti si sa stabilim, frate, ce facem, ca e grav, deci iti dai seama. M-a sunat Mihnea dupa aia si mi-a spus ca a fost in Ghencea, ca a luat serverul de la... ca vine Procuratura ia serverul central din sediu, ia serverul din Ghencea si probabil va lua serverele din farmaciile in care s-au dus! La mine a fost in Delfinului!

(...)

Dalia: Vai de capul meu... dar eu nu inteleg de ce s-au dus in Delfinului? Ai ceva nemaipomenit?

Serban Claudia: Pai da, nu e oncologia?

Dalia. Am inteles. Am inteles. Vai de capul meu.

Serban Claudia: Deci ai si tu grija, sa nu le zica! Nu mai se duce nicaieri astazi pe pe teren, sa avem stocurile, nu stiu ce sa zic, eu sper sa ne cheme diseara la firma si sa vorbim!

(...)".

Dintr-o alta discutie a Claudiei Serban, redata de anchetatori in referatul cu propunerea arestarii preventive, reiese ca aceasta era constienta de ilegalitatea faptelor sale.

"Serban Claudia: Am vorbit cu acesta, ne vedem la 7, ii spun absolut tot?

Alina: Da, mai, pai e confidential, dar i-ai spus din partea cui suni, da?

Serban Claudia: Adica nu stiu daca e cazul sa-i mai repet, i-am din spus din partea cui si m-a intrebat la adresa si am zis imi pare rau, da' chiar nu am mai stat sa-mi dea si adresa. Dar pot sa-i spun de fazele cu medicii? Ilegale?

Alina: Da, ma, da, pai sunt confidentiale astea si trebuie sa te invete cum sa te comporti, acum vezi ce te intreaba el".

***

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus, in cursul lunii octombrie, inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane, medici si farmacisti, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare mita si spalare de bani.

In dosarul eliberarii de retete false, in care medici si farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice sunt acuzati ca au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false si au produs astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au emis, marti, ordonante de retinere pentru 13 inculpati, ulterior cerand instantei arestarea a 12 dintre acestia - Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Laurentiu-Aurelian Sescu, Maria Mirabela Sescu, Sorin Gelu Patrascu, Mirela Gabriela Mihai, Anca Mihaela Solomon si Claudia Elena Serban, s-a aratat intr-un comunicat al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri noapte, arestarea preventiva a noua persoane dintre cele retinute in dosarul eliberarii de retete false, in cazul altor trei fiind dispusa interdictie de a parasi localitatea.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca printre persoanele retinute sunt mai multi sefi de farmacii din lantul Dona, un medic psihiatru si administratori ai unor firme.

Potrivit procurorilor, medicii si farmacistii din cadrul aceleiasi retele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii acuzati ca falsificau retete prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice, in baza unor intelegeri, care falsificau semnaturile beneficiarilor si le decontau la CNAS, banii fiind spalati prin introducerea intr-un circuit comercial licit.

Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea de la Casa de Asigurari de Sanatate valoarea decontata a medicamentelor, fara ca acestea sa iasa fizic din stoc.

Totodata, farmacistii implicati obtineau un profit personal deoarece, crescand in mod artificial vanzarile, obtineau prime in plus fata de salariu, sustin procurorii.

La randul lor, medicii primeau, de regula la sfarsitul fiecarei luni, sume de bani sau bunuri in valoare de 3%, uneori pana la 5%, din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta in aceea ca medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor.

"Ulterior, in baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic, fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie, si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.

Si in aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri in valoare de 3-5% din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Peste 4.000 de retete false au fost eliberate de medicii acuzati de coruptie si inselaciune pe numele unor pacienti care nu au fost consultati si nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de acestia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumenteaza ancheta in cazul eliberarii retetelor false au descoperit ca medicii cercetati in acest caz au intocmit peste 4.000 de astfel de retete, au declarat oficiali din Parchetul Capitalei.

In acest dosar, din luna martie 2012 pana in prezent au fost audiate peste 700 de persoane in numele carora au fost emise retete, au precizat procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4627 vizualizari

  • -5 (5 voturi)    
    iar avem interceptari care ajung in presa (Joi, 11 octombrie 2012, 21:26)

    ics_11 [utilizator]

    avem iar interceptari care ajung in presa. de data asta dosarul nu a mai ajuns pe mai multe maini asa cum ne explica kovesi despre dosarele trimise in parlament, din care, chipurile, se obtineau informatii in baza legii accesului la informatii .
    este clar ca justitia functioneaza, adica continua circul.
    sper ca csm si/sau inspectia judiciara sa se autosesizeze si procurorul general sa-si dea demisia. in semn de solidaritate poate sa-si dea demisia si viviane reding, nu ma deranjeaza. macovei poate sa nu-si dea demisia pt. ca ea trebuie sa ne explice cum e cu lovitura de stat si interventiile prin mail la procurorul general.
  • +4 (4 voturi)    
    criminalii.... (Joi, 11 octombrie 2012, 22:18)

    claemi [utilizator]

    Rusine Mare!Pensionarii si bolnavii mor cu zile si voi faceti avere pe suferinta lor!Criminalii!
  • +2 (2 voturi)    
    Haideti baieti! Puteti mai mult!! (Joi, 11 octombrie 2012, 22:55)

    CetateanulRoman [utilizator]

    Doar "greselile" in domeniu pina in 50000 ron sint "scuzabile" si "se recupereaza". Ia vedeti ce e cu lanturile "adevarate". De ce oare se cumpara farmacii falimentare doar ca sa fie la numar? Exista export ilegal; dar cine are interesul si de ce cu marfa deja platita de casa de sanatate?
    E bine ca ati inceput, dar nu va opriti aici, sa nu se inteleaga ca a fost numai o eliminare a concurentei, incercau si prapaditii astia se sa dea "rechini". Sau joaca dea exportul? Ca doar e TVA de recuperat........ Succes! Asteptam vesti bune!
  • +3 (3 voturi)    
    PARNAIE!!! (Vineri, 12 octombrie 2012, 0:38)

    UglyKidJoe [utilizator]

    am devenit sadic sau e ok sa ma bucur cand vad javre ca intra la parnaie?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by