Procurorii au retinut 12 persoane in dosarul retetelor false

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 10 octombrie 2012, 0:16 Dosare Anticoruptie


Un numar de 12 persoane au fost retinute, marti seara, de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in dosarul eliberarii de retete false, au precizat oficiali din Ministerul Public.

Potrivit surselor citate, audierea a doua dintre persoane nu a fost inca finalizata.

Surse judiciare au precizat anterior, pentru MEDIAFAX, ca printre persoanele retinute se afla sase farmacisti si reprezentantul unei firme care intermedia vanzarea de medicamente.

Audierile in acest dosar au inceput dupa ce au fost puse in executare, marti, 26 de mandate de aducere.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus, in cursul lunii octombrie, inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane, medici si farmacisti, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare mita si spalare de bani, s-a aratat intr-un comunicat de presa al institutiei remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, medicii si farmacistii din cadrul aceleiasi retele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii acuzati ca falsificau retete prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice, in baza unor intelegeri, care falsificau semnaturile beneficiarilor si le decontau la CNAS, banii fiind spalati prin introducerea intr-un circuit comercial licit.

Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea de la Casa de Asigurari de Sanatate valoarea decontata a medicamentelor, fara ca acestea sa iasa fizic din stoc.

Totodata, farmacistii implicati obtineau un profit personal deoarece, crescand in mod artificial vanzarile, obtineau prime in plus fata de salariu, sustin procurorii.

La randul lor, medicii primeau, de regula la sfarsitul fiecarei luni, sume de bani sau bunuri in valoare de 3%, uneori pana la 5%, din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta in aceea ca medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor.

"Ulterior, in baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic, fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie, si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.

Si in aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri in valoare de 3-5% din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Peste 4.000 de retete false au fost eliberate de medicii acuzati de coruptie si inselaciune pe numele unor pacienti care nu au fost consultati si nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de acestia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumenteaza ancheta in cazul eliberarii retetelor false au descoperit ca medicii cercetati in acest caz au intocmit peste 4.000 de astfel de retete, au declarat, marti, oficiali din Parchetul Capitalei.

In cursul zilei de marti au fost efectuate sase perchezitii in Bucuresti, dupa ce, in perioada martie 2012, in aceeasi cauza au mai fost efectuate 27 de perchezitii domiciliare.

La actiune au participat noua procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si 65 de politisti din cadrul Politiei Capitalei, in cursul acesteia fiind puse in executare 26 de mandate de aducere.

In acest dosar, din luna martie 2012 pana in prezent au fost audiate peste 700 de persoane in numele carora au fost emise retete, au precizat procurorii.

Intr-un alt caz, in 21 ianuarie 2010, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme i-au pus sub acuzare pe medicul Tiberiu Mogos si pe administratorul lantului farmaceutic 2Na, Georgeta Oprea, pentru o frauda de 21 miliarde de lei vechi, in urma eliberarii unor retete pentru diabetici.

Medicul a fost acuzat ca, in perioada octombrie 2008 - august 2009, a prescris 73 de retete gratuite in care au fost consemnate date de identitate ale unor persoane decedate, precum si alte doua retete "cu incalcarea normelor legale".

Procurorii au verificat atunci modul in care au fost eliberate 3.000 de retete.

In martie 2010, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au descins la sediul farmaciei 2Na din Unirii, precum si la alte doua depozite de medicamente, de unde au fost ridicate documente si computere, declarau atunci, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

In septembrie 2009, Ministerul Sanatatii a inaintat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie o sesizare, insotita de documente doveditoare pentru continuarea investigatiilor, care indica o frauda cu o valoare preliminara de peste 21 miliarde de lei, comisa de un prezumtiv "grup organizat".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























593 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by