​​VIDEO Cum s-a desfasurat a IV-a sedinta de recurs in dosarul de coruptie “Trofeul Calitatii”. Adrian Nastase a recuzat procurorul DNA, a cerut suspendarea procesului si judecarea la Curtea Constitutionala

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 17 mai 2012, 0:18 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Inalta Curte a judecat miercuri, 16 mai, un nou termen al recursului in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Adrian Nastase, prin avocati, a cerut recuzare procurorului DNA. Instant a respins cererea. Avocatii fostului premier au depus 20 de cereri prin care au solicitat pe rand suspendarea procesului si sesizarea Curtii Constitutionale privind completul de judecata, au criticat pozitionarea procurorului in sala de sedinta, au cerut notitele magistratului asistent, inregistrari video si incheieri de sedinta. Dupa aproape 10 ore de judecata instanta a decis sa se pronunte pe cereri, joi 17 mai, iar urmatorul termen a fost fixat pentru 23 mai. Au trecut trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului iar avocatii sustin ca faptele se vor prescrie in iunie 2012.
  • Un reporter TVR intreaba: Domnule Nastase, credeti ca vom respira din nou oxigen?
  • Nastase raspunde: Nu stiu. Intrebati la Ministerul Mediului.




Ora 9:10 Adrian Nastase soseste la ICCJ si vorbeste cu jurnalistii. Incepe procesul. Instanta face prezenta inculpatilor. Completul de judecata este format din judecatoarele Livia Stanciu (presedinta ICCJ), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie. Procuror de sedinta si reprezentant al DNA este Elena Matiesescu. Avocatii lui Adrian Nastase si a coinculpatilor Bogdan Popovici, Popovici Marina, Irina Jianu, Vasile Mihai Cristian si Diana Gasparovici sunt: Corneliu Liviu Popescu, Lucian Bolcas, Ion Cazacu, Gabriela Ghita, Adrian Horia Miclescu, Alexandru Chiciu, Nineta Anghelina si Gheorghita Mateut.


Ora 9:20 Instanta pune in discutie numarul mare de cereri depuse. Aparatorii lui Nastase sunt intrebati in ce ordine sa se dezbata cele peste 20 de cereri. Avocatul Corneliu Liviu Popescu, angajat de Adrian Nastase, ia cuvantul si spune ca trebuie pusa in discutie prima data recuzarea procurorului de sedinta, apoi legalitatea preschimbarii termenului de judecata, legalitatea compunerii completului de judecata. Avocatul mai mentioneaza si ca a depus o exceptie de neconventionalitate a compunerii completului.  

Avocatul aminteste si ca cerut oficial trimiterea dosarului in original la biroul sau pentru a redacta motivele de recurs.

"Primul avocat al inculpatilor trebuie sa fie procurorul, de aceea trebuie sa avem garantie ca este impartial", spune avocatul Corneliu Liviu Popescu cu referire la cererea de recuzare.

Instanta il intreba pe avocat daca mai intai trebuie sa judece recuzarea procurorului sau nelegalitatea completului. Avocatul raspunde ca prima data trebuie judecata recuzarea procurorului DNA. Ceilalti avocati ai lui Nastase sunt de acord cu sustinerile avocatului Corneliu Liviu Popescu.

Gheorghita Mateut, avocatul inculpatului Vasile Cristian, depune la dosar un memoriu in argumentarea unei cereri de probe. "Omeneste am spus ca daca aveti cereri de depus sa le depuneti inainte de termenul de judecata", ii transmite presedinta completului avocatului.

Sala este din nou plina de jurnalisti, avocati si alte persoane care asista la proces. Avocatul Gheorghita Mateut continua discutia cu presedinta completului pe ordinea solicitarilor.


Ora 10:05 Avocatul Corneliu Liviu Popescu a depus o cerere de recuzare a completului de judecata. Cererea avocatului se refera la contestatia amenzii aplicate la precedentul termen. Avocatul nu cere recuzarea completului in numele lui Adrian Nastase ci doar solutionarea contestatiei la amenda de 2000 de lei.

Dosarul Nastase a fost adus in sala de judecata. Sunt doua carucioare pline cu volumele cazului. Avocatii si Adrian Nastase au declarat ca ar fi vorba de 37 000 de pagini.

In sala de judecata a intrat si fostul generalul SRI Corneliu Paltanea. Potrivit site-ului ICCJ, si el are un dosar de coruptie care se afla in recurs la Curtea Suprema. Dosarul sau insa nu se judeca in sala in care se dezbate dosarul lui Nastase.

Intrebat de dosarul fostului premier, fostul general SRI spune ca nu doreste sa faca nici un comentariu. Este curios insa sa stie cum de presa il cunoaste.

Avocatii si completul de judecata dezbat in continuare ordinea in care sa delibereze pe cele peste 20 de cereri. Instanta spune ca este suverana in privinta ordinii in care se vor judeca si doar ca a cerut un punct de vedere din partea avocatilor.

Procurorul de sedinta este intrebat si el ce punct de vedere are. Spune ca nu poate formula concluzii avand in vedere ca s-a formulat o cerere de recuzare a sa.

In timp ce avocatii isi sustin argumentatia, Adrian Nastase navigheza pe Internet de pe tableta personala.

Presedinta completului revine cu precizari.
  • "ICCJ a cerut un punct de vedere privind ordinea din partea avocatilor, avand in vedere o eventuala nemultumire a partilor privind aceasta ordine. Magistratul are in vedere doctrina din literatura de specialitate. Ordinea trebuie stabilita avand in vedere caracterul si efectul acestor cereri. ICCJ apreciaza ca solutionarea cererii de recuzare are prioritate fata de celelalte cereri”, spune presedinta completului

Avocatii sunt invitati sa isi argumenteze cererea de recuzare a procurorului de sedinta, Elena Matiesescu, care reprezinta DNA in acest dosar.

Avocatul Corneliu Liviu Popescu sustine ca reprezentanta DNA nu mai poate fi impartiala pentru ca a  reprezentat DNA si la judecarea pe fond a cauzei. Acelasi aparator spune ca procurorul Matiesescu a cerut in motivele de recurs ale DNA agravarea pedepsei pentru Adrian Nastase. "Cum mai poate fi doamna procuror impartiala asa cum prevede Constitutia? Cum ar putea dumneaei sa mai ceara achitarea clientului meu daca pe parcursul procesului se constata ca avem probe pentru aceasta solutie", spune avocatul Corneliu Liviu Popescu.

Avocatii apararii solicita ca cererea de recuzare sa fie judecata in secret dar la sedinta sa fie prezent si Adrian Nastase.

Presedinta completului doreste sa stie daca Nastase doreste ca acest complet sa judece cererea de recuzare sau un alt complet sa judece recuzarea, daca aceasta va fi declarata admisibila.
  • "Doamna procuror Matiesescu a fost criticata de procurorul sef Daniel Morar pentru ca a cerut o pedeapsa cu suspendare intr-un alt dosar. Vedem ca Daniel Morar a declarat ca asemenea fapte nu se vor mai intampla. Doamna procuror ar putea fi constransa sa aiba o anumita conduita procesuala", spune unul din avocatii lui Nastase.

Ora 10:30 Instanta aprecieaza ca atat in motivarea cererii cat si in sustinerea orala au fost invocate de aparare cazul de incompatibilitate ca fundament juridic. Aprecieza cererea ca admisibila. Recuzarea procurorului se judeca in sedinta secreta. Completul le pune in vedere inculpatilor sa ramane la sediul instantei.

Sedinta este suspendata pana ce se judeca cererea de recuzare a procurorului.

Ora 11:05 Instanta nu a dat nici o solutie. Doi dintre judecatorii care au fost desemenati sa judece recuzarea au formulat cereri de abtinere. Pentru unul dintre ei s-a admis abtinerea, pentru celalalt nu.

Ora 11:20 Adrian Nastase vorbeste despre dosar. Spune ca va cere judecarea sa chiar daca se va constata prescriptia faptelor.
  • "Am auzit tot felul de speculatii in legatura cu faptul ca tot felul de incalcari de procedura, cu termene de o zi, sau doua, sau trei in acest dosar, par a fi justificate - nu de catre instanta, ci de catre chibitii din jurul instantei - prin teama populatiei din Europa si din lume ca aceste fapte ingrozitoare de care vorbim, si anume caciulitele si afisele electorale, s-ar putea prescrie. Vreau sa fiu foarte clar: indiferent de aceste chestiuni, nu ma intereseaza aspectele de prescriere a faptelor, ce ma intereseaza este achitarea", spune Adrian Nastase.




Ora 12:00 Sedinta de judecata este reluata. Presedinta completului anunta ca recuzarea procurorului DNA a fost respinsa.


Ora 13:10 Sedinta de judecata este din nou suspendata. Avocatii au cerut timp sa consulte incheierea de sedinta pentru decizia de recuzare.

Adrian Nastase iese pe holul din fata salii de judecata, se intersecteaza cu procurorul de sedinta si ii spune ca nu are nimic personal cu ea. "Sa stiti ca nu e nimic personal”. Procurorul Elena Matiesescu: “Fiecare avem pozitiile noastre procesuala. Nu iau nimic personal.”

Ora 14:05 In sala, avocatii inca analizeaza documentele. Pe hol, Adrian Nastase vorbeste despre indignarea europarlamentarului Monica Macovei.

Ora 14:40 Avocatul Corneliu Liviu Popescu cere ca sedinta sa fie secreta pe perioada in care se vor citi notitele luate de magistratul asistent in timpul solutionarii cererii de recuzare. "Daca sedinta de judecare a recuzarii s-a facut in sedinta secreta, atunci si citirea notelor trebuie sa fie facuta tot in sedinta secreta", spune aparatorul.

Procurorul spune ca cererea formulata de avocati pentru prezentarea notelor din sedinta in care s-a judecat recuzarea trebuie adresata completului care a judecat recuzarea si nu completului care judeca recursul.

Instanta decide ca acesta citire sa fie realizata la un termen ulterior.

In sala asista la proces si Doru Giugula, avocat si consiler PSD in cadrul Consiliului General al Capitalei. Avocatul Liviu Popescu a ajuns cu argumentatia si la codul de procedura civila

"Va respect foarte mult, dar in teorie sunt multe interpretari pentru notiunile de cereri prealabile", spune presedinta completului de judecata adresandu-se avocatului Lucian Bolcas.  

Instanta pune in discutie cererile avocatilor privind pozitionarea procurorului in sala, nominalizarea procurorului la inceputul sedintei, depunerea delegatiei la dosar din partea procurorului si trimiterea dosarului in original la cabinetul avocatului Liviu Popescu.

Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Avocatul Corneliu Liviu Popescu spune ca locul procurorului este in sala, langa aparatori, nu la un birou mai aproape de judecatori. "Procurorul sta confortabil la masa proprie, mai aproape de instanta. Locul sau este in sala, langa noi. Este clara diferenta", spune avocatul.

Despre trimiterea dosarului la cabinet, avocatul spune urmatoarele: "Vrem egalitate. Noi studiem trimiterea dosarului pentru ca procurorul a studiat dosarul la biroul profesional. Noi il studiem intr-o camera mica, pe frigider, cateva ore. Daca si procurorul avea aceleasi conditii, atunci sigur nici noi nu faceam acesta cerere."

Avocatul Ion Cazacu argumenteaza si el cererile de mai sus. Spune ca instanta are si aptitudini creative. "Institutia procurorului a fost privilegiata din anii ‘45. Puteti sa schimbati niste mentalitati. Nu avem nimic cu nici un procuror, vorbim de principia, de la pozitia procurorului si pana la trimiterea dosarului prima data procurorului pentru motivarea recursului. Cererile noastre sunt intemeiate", explica avocatul Ion Cazacu.

Procurorul de sedinta ia si el cuvantul. Spune ca procurorul nu este parte in proces ci repreprezentatul intereselor generale ale statului. Spune ca cererea trebuie respinsa. Privind pozitionarea in sala, spune ca exista o decizie a CSM in acest sens care spune unde sa stea procurorul de sedinta, avocatii si judecatorii.

Fata de cererea de trimitere a dosarului, spune ca au fost date mai multe termene pentru pregatirea apararii. "Nu a fost incalcat principiul egalitatii de arme", spune procurorul de sedinta.

Adrian Nastase cere si cuvantul. "As dori sa fac o precizare cu acordul dumneavoastra."

Instanta ii refuza lui Nastase sa ia cuvantul. "Data viitoare sa cer acordul scris al avocatilor sa vorbesc?", intreaba Nastase.

Ora 15:10 Instanta respinge cele patru cereri privind nominalizarea procurorului la inceputul sedintei de judecata, depunerea unei delegatii din partea procurorului, trimiterea dosarului la avocat si pozitionarea procurorului in sala de judecata.  

Presedinta completului argumenteaza respingerea cererilor. Spune ca numele judecatorilor si cel al procurorului de sedinta apare pe avizierul din fata salii de judecata si nu este nevoie citarea acestuia la inceputul procesului.

Despre pozitionarea in sala de judecata, presedinta completului spune ca exista o decizie a CSM care dispune modul in care participantii sunt pozitionati in sala.


Despre trimiterea dosarului la cabinetul avocatului Corneliu Liviu Popescu, magistratii spun ca instanta nu are obligativitatea de a transmite dosarul. Spun ca egalitatea de arme este respectata.

Ora 15:47 Avocatul Corneliu Liviu Popescu este invitat sa sustina si celelate cereri (in total, avocatul a depus doar el 10 cereri).

Avocatul argumenteaza cererea privind preschimbarea termenului de judecata din 21 mai in 27 aprilie. Spune ca incheierea prin care s-a preschimbat termenul este lovita de nulitate absoluta.

  • “Este o violare pe forma si se impune constatarea nulitatii absolute a incheierii de preschimbare a termenului. Aceasta preschimbare este nejustificata si incalca drepturile omului. Stabilirea unui termen intr-un dosar despre care se spune ca este complex si cu un numar mare de martori ne incalca dreptul la aparare", spune avocatul Corneliu Liviu Popescu.

Instanta intervine si spune ca motivarea preschimbarii termenului de judecata trebuie analizata integral si nu truchiata. Avocatul revine si face referire la jurisprudenta CEDO.  

"Domnul Nastase a primit citatia pe 14 aprilie si astfel ca, pana pe 27, cu sarbatorile pascale, au fost doar 5 zile pentru pregatirea apararii", avocat Ion Cazacu.

Avocatul Corneliu Liviu Popescu este invitat sa prezinte urmatoarele cereri. Arata ca urmatoarea cerere priveste functionarea legala a instantei.

"Aceasta formatiune de cinci judecatori in materie penala nu satisface nevoile de conventionalitate si cele constitutionale. Judecata in rescurs se face de cinci judecatori de la sectia penala de care apartin si judecatorii de fond. Solutia anterioara era ca judecarea sa se faca de noua judecatori de la toate sectiile ICCJ.

Judecarea pe fond  se face doar de judecatori de la sectia penala si in recurs de cinci judcatori  tot de la  sectia penala astfel ca nu se poate garanta o judecata echitabila."

Presedinta completului spune ca exista neconcordante intre argumentatia orala a avocatului si motivele scrise.

Instanta ii cere sa prezinte argumentatia admisibilitatii exceptiei de neconstitutionalitate privind compunerea completului de judecata.

Ora 16:07 Avocatul spune ca instanta este obligata sa sesizeze Curtea Constitutionala. "Noi contestam legalitatea compunerii completului care ne judeca", spune avocatul Corneliu Popescu.

Instanta ii cere avocatului sa mentioneze care este relevanta acestei cereri de neconstitutionalitate. Avocatul refuza sa faca precizari, spune ca CCR va decide asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

Citeste si

Avocatul Corneliu Liviu Popescu sustine ca procesul trebuie suspendat pana ce CCR va decide daca compunerea completului este neconstitutionala. "Pana ce Curtea Consttutionala nu se pronunata daca acest complet este compus constitutional, procesul trebuie suspendat. Fara o decizie a CCR, acest proces nu exista", spune Liviu Popescu.


Avocatul Lucian Bolcas intervine si el: "Nu suntem in prezenta unor hachite judecatoresti ci vorbim de probleme de drept de care depinde soarta unor oameni."

Avocata Irinei Jianu a depus o cerere de sesizare a Curti Constitutionale identica cu cea depusa de avocatul Popescu. Spune este de acord cu sustinerile colegului avocat si ca il lasa sa-si sustina si celelate cereri pentru ca stie ca are avion in acesta seara.  

"Eu am avion, as dori sa sustin ultimele trei cereri dupa care va rog sa ma lasati sa plec ca am avion", spune Corneliu Liviu Popescu.

Isi prezinta cererile si le argumenteaza. Ultima cere a avocatului Popescu priveste intreruperea judecarii procesului si sesizarea sectiilor unite pentru schimbarea jurisprudentei. Schimbarea jurisprudentei priveste calculul termenului de prescriptie adica termenul la care procesul ar urma sa inceteze. Avocatii lui Adrian Nastase sustin ca termenul de prescriptie se implineste in luna iunie.

Avocatul Liviu Popescu spune instantei ca trebuie sa plece la Paris. Adrian Nastse intervine: "As fi preferat sa raman dar trebuie sa merga la Strasbourg sa vina cu informatii noi pentru urmatorul termen."

Avocatul Popescu spune ca la termenul precedent a fost substituit de avacatul Viorel Ros care s-a imbolnavit. Aocatul Popescu spune ca nu il va reprezenta pe fond pe Adrian Nastase" asa ca va rog sa nu mai amendati", cere avocatul completului de judecata.  

Instanta ii cere lui Liviu Popescu sa faca o cerere prin care sa arate ca nu il va mai reprezenta pe Adrian Nastase la judecarea recursului pe fond.

Avocatul Ion Cazacu face si el cateva sustineri fata exceptiile de neconstitutionalitate.

Avocatul Popescu se adreseaza instantei: “Va rog sa primiti cerereaa semnata si de recurentul inculpat Nastase.” Nastase intervine brutal: “Poti sa folosesti doar recurent.”

Avocatul Gheorghita Mateut intervine si el pentru a sustine exceptiile de neconstitutionalitate. Practic repeta argumentele colegilor sai avocati.





Ora 17:37 Procurorul de caz ia si el cuvantul. Spune ca cererea de nulitate a preschimbarii termenului nu este admisibila. Procurorul se scuza pentru incoerenta. "Sunt foarte obosita si imi este si putin rau."

Continua argumentatia: "Faptul ca in complet sunt doar judecatori de la sectia penala de fapt asigura un plus pentru un proces echitabil. Conventia Drepturilor Omului nu mentioneaza ca un complet trebuie sa fie alcatuit dupa cum doreste un justitiabil", spune procurorul.

Procurorul spune ca formarea completului nu incalca jurisprudenta CEDO, astfel ca cererile de neconstitutionalitate nu pot fi admise.

Nastase doreste din nou sa ia cuvantul. Instanta il opreste. "Regulile sunt stabilite de presedintele completului. Instanta poate sa cenzureze daca da sau nu dreptul la replica."

Avocatul Ion Cazacu spune ca Nastase doreste sa ia cuvantul: "Va cer sa ii permiteti sa ia cuvantul",

"E vorba de colegul nostru Adrian Nastase. Este si el avocat.  Va rugam sa il lasati sa ia cuvantul", explica Lucian Bolcas completului de judecata.


"Partea implicata in dosar, daca are precizari de facut, are aparatori sa le faca prin ei", spune presedinta completului.


Ion Cazacu spune ca se transforma in purtatorul de cuvant al liderului PSD: "Domnul Nastase spune ca legea micii reforme l-a vizat personal pentru ca a restrans dreptul la aparare. Va roaga sa va aplecati cu mai multa atentie."

Ora 18:10 Nastase intervine chiar daca instanta nu i-a dat dreptul: "Este nevoie sa mai vin la urmatorul termen? Nu pot sa fac parte din mobila de aici. Eu stiu mai bine aspectele din dosar. Este un proces important cu o miza uriasa. As dori sa imi permiteti sa intervin sa mai adaug chestiuni pe care le consider esentiale."

Instanta ii atrage din nou atentia ca este suverana si ca decide cine si cand vorbeste in sala de judecata.


Ora 18:30 Instanta spune ca amana pronuntarea pe toate aceste cererile formulate de aparatori pentru maine (joi 17 mai). A stabilit insa un nou termen de judecata pentru  23 mai.

Avocatul lui Bogdan Popovici invedereaza instantei ca pe 23 mai clientul sau trebuie sa fie prezent la o conferinta pe care o organizeaza si intreaba daca poate lipsi. Instanta spune ca nu poate raspunde deoarece solicitarile depuse de avocati la acest termen ar putea schimba data urmatorului termen.

Daca instanta admite cererile de sesizarea a Curtii Constitutionale si cea de suspendare a procesului, nu este clar cand va fi reluata judecarea dosarului, mai ales avand in vedere si termenul de prescriere din luna iunie mentionat de avocati.

Ora 18:40 Adrian Nastase sustine o noua miniconferinta. Spune ca nu a ridicat cele 20 de exceptii in nume personal ci pentru a indrepta unele carente ale legislatie. Spune ca, de fapt, rezultatul final al dosarului sau va fi o cresterea a coruptiei. Refuza insa sa precizeze cum exact va creste coruptia. Vezi mai jos declaratiile lui Adrian Nastase.


In final un reporter TVR ii adreseaza o nou intrebare incisiva: Domnule Nastase, credeti ca vom respira din  nou oxigen?

Nastase raspunde: Nu stiu. Intrebati la Ministerul Mediului.






Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase




Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase.

De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (curca 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Citeste aici acuzatiile din dosar

Citeste rechizitoriul integral al dosarului

Vezi si cum se apara Adrian Nastase pe propriul site codulzambaccian.ro







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4835 vizualizari

  • +34 (34 voturi)    
    mai bine (Joi, 17 mai 2012, 0:43)

    gopo111 [utilizator]

    ii trageati un glont in cap si gata terminati povestea, nu atit tambalau cu hotul asta, care se vrea scos
    • +11 (11 voturi)    
      Poveste de succes (Joi, 17 mai 2012, 8:10)

      eu [anonim] i-a raspuns lui gopo111

      lumea asta politica de la noi scoate personaje care de care mai interesante pe banda rulanta.

      Dupa Bunicuta care da sfaturi la toti, Bunicul cu cheia - nimeni nu stie pe unde umbla fleaura, apara ca un kamikaze din cand in cand la fel la Ciordea, Capitanul aburit, Blonda intelectuala, Gunoierul amator, Latratorul de serviciu, Ciobanul muntean, Ciobanul ardelean, Primarul LoveBay, Primarul almanahe...

      Iar acum vine Ponta zilei: se tot chinuie care mai de care sa-i numere ouale nepotului matusii celebrei de acum Tamara.

      Si cum e romanul, ca in basme intreaba calul daca ia mult timp numaratoarea, calul se uita dedesubt si-i zice nu nu trece de 2, atunci jupanii o tin numai intr-o veselie. mai grav e cand va afla toata lumea ca acest individ nu are oua deloc.

      Cum naiba sa te plictisesti in tara asta cu asemenea personaje desprinse din basme nescrise. Mai lipseste un Tepes sa imortalizeze momentul.
    • -3 (11 voturi)    
      ! (Joi, 17 mai 2012, 8:43)

      maria [anonim] i-a raspuns lui gopo111

      corect ar fi ca dupa prescriere procesul sa se judece mai departe asa cum a si cerut adrian nastase, astfel judecatorii si procurorii eliberati de presiunea politica facuta de DNA,kovesi si morar, va putea sa dea o sentinta corecta care nu poate fi decat nevinovat
      • +1 (5 voturi)    
        Scoala, bat-o vina (Joi, 17 mai 2012, 11:47)

        Malone_M [utilizator] i-a raspuns lui maria

        Asa se intampla cand alde neica nimeni care se bucura la o farama in plus la salariu se apuca sa comenteze pe forum. Nu mai conteaza ca a fost o umbra prin scoala aia de 12 clase, el continua sa aiba opinii exprimate asa cum stie el mai bine. Citez: "astfel judecatorii si procurorii eliberati de presiunea politica facuta de DNA,kovesi si morar, VA putea"... Restul e can-can.
    • +10 (12 voturi)    
      Pai atunci cum ramanea cu Ponta? (Joi, 17 mai 2012, 9:02)

      CalinM [utilizator] i-a raspuns lui gopo111

      A intrat degeaba in politica sa-l salveze pe Adrian Nastase?
    • +2 (4 voturi)    
      De ce atatea obstructii? (Joi, 17 mai 2012, 9:20)

      Mo [anonim] i-a raspuns lui gopo111

      Io nu inteleg de ce i se da omului apa la moara! Daca dovezile impotriva sa sunt tari ca betonul.. de ce trebuie atat DNA-ul cat si inalta curte sa se ascunda dupa deget? Dati fratilor omului o judecata corecta ad literam si gata, daca e vinovat sa faca puscarie, daca nu, nu! Altfel indiferent de sentinta el va fi o victima a unui sistem ce dinafara pare incompetent in a da sentinte in cazuri importante pe probe de neclintit fara incalcarea drepturilor omului si a legislatiei.
    • 0 (0 voturi)    
      Just! (Joi, 17 mai 2012, 17:18)

      sase sase [anonim] i-a raspuns lui gopo111

      Ai dreptate.Sa procedam ca americanii, intai tragem si pe urma mai vedem noi.Poate sa vina si prescrierea,glontul iesit de pe teava nu mai poate veni inapoi.
  • +29 (29 voturi)    
    Din clasici (Joi, 17 mai 2012, 1:04)

    cristihan [utilizator]

    Pe asta "nici daca-l impusti nu e suficient".
    • +5 (5 voturi)    
      Nu trebuie (Joi, 17 mai 2012, 9:25)

      Trident [utilizator] i-a raspuns lui cristihan

      Nu este nevoie sa fie impuscat. Este deja mort din punct de vedere politic si ca persoana publica in general.
      Va dau o veste: lui Nastase ii este frica. O frica teribila bine mascata. Uitati-va cu atentie la mimica fetei lui. In final s-ar putea sa aveti o marte surpriza. S-ar putea sa fie sacrificat de PSD, pentru ca altfel....pierd cu siguranta alegerile.
      Romanii nu sunt prosti de loc in ciuda catalogarilor ce vin din parteal a tot felul de comentatori de doi lei.
  • +27 (29 voturi)    
    Cel mai grețos corupt al României! (Joi, 17 mai 2012, 1:08)

    patrick_higher [utilizator]

    Ordinară e și campania de „spălare de imagine” pe care și-a făcut-o pe facebook (ce contează că textul e plin de greșeli grosolane de limba română...).
  • +32 (32 voturi)    
    Nastase sfideaza si ameninta judecatori (Joi, 17 mai 2012, 1:28)

    drsuz [anonim]

    Acest mare infractor trebuie arestat. Este un pericol pentru societatea romaneasca si pentru Romania. Judecatorii trebuie sa delibereze corect, nu sa se lase intimidati sau amenintati.
  • +32 (32 voturi)    
    HALUCINANT !!!! (Joi, 17 mai 2012, 1:36)

    bizonul [anonim]

    O zi de proces ca aceasta inseamna, de fapt, o presiune enorma asupra magistratilor (toate femei), avocatii fiind toti barbati.
    Presiuni, presiuni, presiuni,
    chiar si obraznicii de genul pozitiei procurorului DNA.

    L-am ascultat citeva minute pe nastase, inclusiv acuzatiile la adresa Monicai Macovei. Este clar ca nastase procedeaza ca un comunist tipic, tot ce atribuie Monicai Macovei, procuror ceausist etc, justitie nedreapta este o procedura tipic comunista.

    Ataca pentru a se apara. Auzi la el, chiar daca se prescrie cazul, el tot vrea proces, ca sa fie achitat, dar face absolut tot cu ajutorul neprecupetit al haitei (scuze, va rog) acestor avocati ca sa taraganeze, sa amine sentinta, sa scape de gratiile inchisorii.
    Si asta denota inca o data ca adrian nastase stie ca este vinovat si stie ca trebuie condamnat.

    Ar fi o minune daca judecatorii vor avea de data asta curajul sa faca dreptate!!!!!
    • +25 (25 voturi)    
      Oare... (Joi, 17 mai 2012, 2:56)

      Ion [anonim] i-a raspuns lui bizonul

      ...ce sa faca femeile, sa devina inginere? Nu prea am vazut inginere, insa avocate si judecatoare, slava Domnului...usor de corupt, 'scula' perfecta a statului oligarhic(am fost prea misogin, insa in judecatile lui 7 case au fost numai femei)/
    • -5 (9 voturi)    
      TOTI AVOCATII - BARBATI !?! (Joi, 17 mai 2012, 8:50)

      Batista umeda [anonim] i-a raspuns lui bizonul

      @ forumistul bizonul
      a avut un tată pe care il chema GABRIELA , care atunci cand s-a dus la starea civila sa declare
      nasterea micului bizonel a zis ca vrea ca fiul lui sa se numeasca NINETA - ANGHELINA
      Din acesatsa cauza - si ca utilizator al
      trucurilor propangandistice comuniste, de care ii acuza pe altii - deci din cauza acestor abuzuri onomastice din tinerete omul le include pe AVOCATELE Gabriela Ghita si Nineta Anghelina
      printre cei 8 ”barbati” nominalizati in articol.
      25% dintre acei barbati erau fete.
      *
      Este real insa ca in complet
      sunt 100% femei judecator. , plus procuroarea.
      *
      Ei si ce-i cu asta !?
      Daca Roberta, Udrea, Turcanu , Boc, Boagiu
      si Sulfina formeaza centura de otel a slugarniciei
      PDL...e musai sa
      concluzionam ca femeile judecator
      nutresc sentimente similare fata de marele
      carmaci ?


      PS. Imi cer scuze - si eu am avut o matusă
      blanda si lipsita de personalitate
      pe care parintii , ametiti, o declarasera la Primarie
      cu prenumele ”Emil-Boc” ....si de aceea
      am tendinta de a-l include pe Ex premierul reformist la doamne .

      PS2. Daca te-a prins Revolutia in functia de
      procuror pe care o exercitai de vreo 10 ani
      sub lumina calauzitoare a lui Nea Nicu - nu
      e obligatoriu sa fi poreclit ”procuror ceausist”.
      Totusi ce altceva ar trebui sa mai ai in autobiografie ca sa meriti o asemenea porecla ?
  • +34 (34 voturi)    
    puscariasul (Joi, 17 mai 2012, 2:36)

    radu [anonim]

    cand nastase va fi puscarias, infractorii se vor revolta pentru ca vor considera jignitor sa fie incadrati in aceeasi categorie cu el. ii voi sustine, pentru ca si infractorii au totusi demnitatea lor, nu trebuie sa ii umilim in asemenea hal, comparandu-i cu nastase. pentru nastase cel mai bine s-ar preta o inchisoare eleganta, stil rococo si cu decoratiuni vanatoresti, doar a lui, pe planeta Saturn.
    • -1 (13 voturi)    
      Offf (Joi, 17 mai 2012, 2:58)

      Jon [anonim] i-a raspuns lui radu

      De ce trebuie criticat omu' c-a avut o pasiune pentru arta?!
      • +2 (4 voturi)    
        cred ca .... (Joi, 17 mai 2012, 11:43)

        oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Jon

        esti doar ironic...........unii nu te-au inteles.
  • +20 (20 voturi)    
    Ponta judecator (Joi, 17 mai 2012, 5:25)

    oilman [utilizator]

    Cea ce citesc este incredibil chiar in contextul unei democratii juvenile gen romania. Cred ca ar trebui terminat tot circul si adus Ponta ca judecator, achtat Nastase si condamnat Basescu - toata mafia fericita si mergem voiosi la alegeri unde Nastase, Voiculescu, Vintu si restul continua circul. Felicitari !
  • +22 (22 voturi)    
    condamnarea lui nastase (Joi, 17 mai 2012, 5:37)

    John M. [utilizator]

    a devenit aproape irelevanta. Ceea ce se vede si de pe Luna e sistemul de justitie romaneasca- corupta, ineficienta, aservita politic, greoaie, partinitoare, timorata, nerusinata si absurda.
    • +6 (6 voturi)    
      Este relevanta (Joi, 17 mai 2012, 9:34)

      Trident [utilizator] i-a raspuns lui John M.

      Este relevanta insa pentru scaderea in sondaje a USL. Disperatul asta de Nastase in complicitate cu un Ponta slugarnic va prabusi PSD. Ei ca ei dar ce ne facem cu PNL? Antonescu asta chiar nu vede ca merge spre esafod?
      Realitatea este ca, cei care sunt complici in acest act de injustitie fac parte din aceiasii mafie de trista amintire a vechilor structuri care retineti, nu au incetat sa conduca de fapt Romania nici un minut.
  • +24 (24 voturi)    
    Si cand te gandesti ... (Joi, 17 mai 2012, 7:12)

    LaFlemme [utilizator]

    .... ca acest individ e un simbol al PSD-ului!
  • +6 (6 voturi)    
    PRESIUNE PE JUSTITIE (Joi, 17 mai 2012, 7:42)

    ION [anonim]

    Aceasta este romania cu multi jegosi ajunsi sa conduca destinele romanilor cinstiti.
    Ce inseamna sa ai bani .
    Cel care fura o gaina in 30 zile primeste 2 ani de
    puscarie iar pentru acest individ cei peste trei ani de cand este judecat nu au fost sficienti pentru o decizie corecta.
    O MASCARADA pe banii nostri.
    Despre care justitie vorbim????
    • +3 (3 voturi)    
      Noi suntem de vina... (Joi, 17 mai 2012, 11:20)

      NuDa [anonim] i-a raspuns lui ION

      Cum ar fi sa se adunam vreo 200 mii oameni la judecatorie si daca Nastase e achitat sa injuram judecatorii sa vada ca ne pasa. Asa vreo 10 minute sa stai acolo sa-i huidui si pe urma sa pleci acasa sa-ti vezi de treaba. Iar daca isi fac treaba corect sa ii aplauzi sa vada ca au sprijinul populatiei.
      Dar noi, (inclusiv eu) daca stam si ne dam cu pararea pe forumuri nu rezolvam nimic.
  • +6 (6 voturi)    
    hmm.. tie-break !? (Joi, 17 mai 2012, 7:49)

    horatiu [anonim]

    E clar ca bombonel mizeaza pe tie-break continuu pana luna viitoare cand se prescrie tot circul ..
  • +5 (5 voturi)    
    Procesul Nastase. (Joi, 17 mai 2012, 7:55)

    Ion Cujba [anonim]

    Fac pariu ca Nastase nu v-a fi condamnat , in caz contrar nu se mai justifica graba de a ajunge la guvernare a USL si asumarea riscului de degradare a imaginii pana in toamna. Oricum ,pensionarii sper sa se fi lamurit definitiv ca pe actuala guvernare o doare in cot de ei. Nu se mai sufla nici o vorba despre legea pensiilor aprobata numarand doi votanti in loc de unul ,lege pe care timp de doi ani au spus ca o abroga imediat ce ajung la putere.De fapt si de salatiati ii doare tot acolo , pana in decembrie ,deprecierea leului si inflatia vor anula pomana electorala de 8%.
  • +5 (5 voturi)    
    justitie (Joi, 17 mai 2012, 8:03)

    dan [anonim]

    O caricatura UTC-ista, PCR-ista, FSN-ista, care TREBUIE pedepsita pentru ce a facut. Ar fi cazul sa mai vedem si mari 'personalitati" dupa gratii...acolo unde le e locul tuturor caricaturilor politice din Romania...
  • +6 (6 voturi)    
    cand nu ai argumente.... (Joi, 17 mai 2012, 8:14)

    egroeg [anonim]

    incepi sa te aperi ...ca procurorul sta stramb in banca sau ca nu are nasturele inchis la roba sau
    ca si-a lasat breton...doar,doar s-o amana procesul pana se poate invoca prescriptia.Mare neispravit!Ar fi un moment potrivit ca instanta sa arate ca nu se lasa manipulata de marii corupti,dar,fata de contextul politic,mi-e tare teama ca va fi achitat.
  • +9 (9 voturi)    
    haha ! (Joi, 17 mai 2012, 8:43)

    panfil flecaru [anonim]

    e nasol.
    pana la urma o sa ceara judecarea la haga, langa mladici. :)
    nu ca n'ar merita.
    a "luat" tot ce se putea ..fura.
    interesant este ca nu apare in topul bogatilor, ca nimeni nu stie cate oo are.

    deci, base a facut o miscare geniala, cand a dat volanul copilotului, inainte de alegeri.
    a mizat pe "indemanarea" lui viktoras si pe vinovatia lui bonbonel..

    boc e la panda, cu repertoriul pregatit.
    mang a fost numai un episod de intrare in rol.

    este totusi un risc, psd sa'l sacrifice pe bonbo, sa'si asigure ramanerea la putere.
    viktoras si ilici, sunt sigur ca ar vrea.
    ramane de vazut ce oo are bonbo, la Partid.
    s,i probabil ca'i uneste frica.
    condamnarea lui bonbo, la zeghea vargata, ar crea un precedent periculos pentru politrucienii de pe ambele maluri ale dumbovitei ! :-)

    forza viktoras !
  • +2 (2 voturi)    
    Trece si el... (Joi, 17 mai 2012, 8:44)

    semiom roman [anonim]

    Instanta poate sa amendeze avocatii pentru evidente incercari de tergiversare a cauzei dar este nevoita sa primeasca cererile lor. Va trece si el...

    Nu lăsaţi denumirea site-ului armagheddon_ro sau a altor nume (pot părea pretenţioase sau holiudiene) să fie piedica între dv. şi adevărurile divine. Site-ul nu are intenţii financiare, este lipsit de orice reclamă, prezintă adevăruri divine revelate unui român şi cuprinse într-o singură carte – Divina Carte.

    Cei care au citit-o au simt că autorul adevărat nu este o fiinţă umană. Adevărurile sunt mai presus de orice inteligenţă terestră, mai presus de orice logică umană, mai presus de orice imaginaţie posibilă.


    Despre câte cărţi puteţi afirma cu sinceritate că v-au transformat viaţa, v-au luminat şi v-au dat certitudini?

    Vă întrebaţi probabil de ce apare cum această carte. Poate şi pentru că acum suntem pregătiţi să o înţelegem. Cum am fi putut să ne explicăm acum 200 ani existenţa unor particule de genul neutronilor, protonilor, neutrinilor, pozitronilor sau denumiri precum Gaură Neagră, antimaterie, antiparticulă, etc? Poate şi pentru că există o multitudine de transformări planetare, poate şi pentru că nu mai avem timp.

    Cartea prezintă valorile morale pe care civilizaţia umană trebuie să le respecte şi să le împlinească pentru a deveni o civilizaţie universală. Sunt valori pe care orice persoană de bună credinţă şi le doreşte pentru ea şi comunitatea în care trăieşte.


    Vă doresc GÂND BUN
  • +5 (5 voturi)    
    nastase (Joi, 17 mai 2012, 8:53)

    grigoras [anonim]

    Campania aceasta de spalare a imaginii lui a.nastase,nu este nimic altceva decat primul pas pregatitor al ascendentei sale spre scaunul de la Cotroceni.Abia atunci vom putea spune cu temei ca Romania este un stat mafiot.Partea comica este caci cu aceasta ocazie vom scapa de mangafaua Antonescu,dar si tragic,scapam de dracu si dam peste tata-l lui!
  • -4 (4 voturi)    
    ce ipocrizie (Joi, 17 mai 2012, 9:06)

    lichidatorul [anonim]

    Adica asta e hartuit de ani de zile si nu s-a dovedit nimic si Basescu ,Udrea ....sunt curati ca lacrima si nu patesc nimic.
    La puscarie e locul lor nu la luat spagi pentru partid.
  • +2 (2 voturi)    
    nota 10 (Joi, 17 mai 2012, 9:49)

    Kvothe [utilizator]

    pentru foto; accentuează şmecheria acestui individ
  • +3 (3 voturi)    
    rusine (Joi, 17 mai 2012, 9:54)

    val [anonim]

    Rusine justitiei din Romania,care si acum tremura cand il vede pe Nastase.Ce mai cauta acest personaj sa ne dea noua lectii de morala,ar trebui sa stea in banca lui si sa nu mai apara laTv sau in presa.Probabil ca-si doreste o revansa fata de Basescu si vrea sa ajunga presedintele Romaniei....
    • +3 (3 voturi)    
      nastase (Joi, 17 mai 2012, 10:21)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui val

      ai perfecta dreptate. au venit la putere masinile de spalat politicieni. a inceput abrupt albirea. metoda e mai tare decat in spotul publicitar albul cel mai alb si ne gru cel mai negru. nastase e primul beneficiar. propaganda lui voiculescu a invins reformarea romaniei. chiar daca la butoanele reformei a fost pana la trecerea motiunii un presedinte jucator. catelusii tv aservite pot latra in voie asa cum au facut-o si pana la motiune. toti isi freaca mainile ca au invis reforma. cohortele anti reformiste in frunte cu moderatorii si invitatii permanenti se bucura ranjind la reforma. ma intreb dece nu mai pare schnecher ? nu stiu daca i-am scris bine numele. cred ca regretqa ca a facut parte din cohortele anti reforma. sper sa nu ma insel.
  • +4 (4 voturi)    
    Concluzie (Joi, 17 mai 2012, 9:57)

    harapalb [utilizator]

    Am ajuns la o concluzie si o spun cu regret: Lucrurile se vor misca (vor incepe sa se miste cu adevarat) in tara de abia cand vor pleca in lumea spirituala atat generatiile naive de oameni indoctrinati politic cat si toata "rasa" de politicieni... Mi-as dori ca oamenii sa se trezeasca, sa nu se mai lase pacaliti intr-un mod atat de josnic... dar imi pierd pe zi ce trece micile farame de speranta.
    Acelasi tipar tot timpul... acelasi tipar... acesta trebuie starpit sau schimbat din temelii.
    M-am si plictisit intr-un mod morbid de acest teatru ieftin...
    In afara sa te detasezi ce e de facut?
    • +2 (2 voturi)    
      nastase (Joi, 17 mai 2012, 10:28)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui harapalb

      ai perfecta dreptate. imi e rusine ca sunt contemporan cu cohortele de antireformisti. cianura din politica romaneasca a invins reforma. moderatorii tv-urilor aservite isi vor da seama prea tarziu de gafele pe care le-au comis. nu zic sa nu critice. din contra. dar critica mercenarilor e toxica.
  • +2 (2 voturi)    
    E nevinovat ...rau ! (Joi, 17 mai 2012, 10:19)

    Gogu de la Cluj! [anonim]

    Nu ma pricep la chestiunile juridice dar dupa modul in care actioneaza consider ca este VINOVAT!
    Un om corect ,obisnuit sa spunem nu cauta tot felul de subterfugii de acuze de impotriviri ,nu lasa timpul sa treaca inutul cind acesta stie clar ca este NEVINOVAT!
    In mod clar este VINOVAT cel putin moral in fata multor romani si asa il si considera iar gesturile lui avocatesti sunt clare adica asteapta prescrierea sau interventia mai radicala a oamenilor din justitie care sunt de partea USL-ului pentru al scoate BASMA-CURATA.
    Nimeni nu a uitat modul influent si murdar prin care a consus Romania in anii cins era Prim-Ministru.
    Oamenii uita dar nu iarta!
    Si cred ca ,condamnarea lui Nastase ar fi un exemplu pt viitorii oameni politici si i-ar face sa fie mai putin influenri ,sa fie mai responsabili si sigur nu si-ar mai depasii atributiile fara nici o jena !
    Sa nu uitam si de domnul MIKI-spaga usierul lui Nastase !
    Vremuri de trista amintire sub comanda lui !
  • +2 (2 voturi)    
    Aberatii, cum le vad eu (Joi, 17 mai 2012, 10:19)

    Straistaru Eugen [utilizator]

    In stilul prezentat, ofer urmatoarele aberatii:

    1. In caz ca violez o fata: Cer sa se dovedeasca ca fata este una si aceiasi cu numele la CC

    2. In caz ca fur cupru de la CFR: Cer expertiza ca e cupru cu adevarat

    3. In caz ca nu imi merge: Zic ca judecatorii nu sunt impartiali sau ceva de genul si cer o alta judecata

    :|

    Unde este logica?
  • +2 (2 voturi)    
    anul 2100 (Joi, 17 mai 2012, 10:21)

    willy [anonim]

    Termenul de prescriptie bate la usa.
    Sunt perspective ca in anul 2100 judecata sa se reia si in scurt timp sa se pronunte cu sentinta definitiva.
  • -1 (1 vot)    
    Ultima reduta (Joi, 17 mai 2012, 11:06)

    NENTO [anonim]

    Cred ca la un pahar cu jumate gheata d-na procuror a Romaniei si seful D.N.A. Morar li se atrage atentia ca procesul lui NASTASE este ultima dorinta a lui iar pe urma poate fi si demis ca nu-i mai pasa ,dar dupa nunta pitifelnicei ELENA stim noi europarlamentara cea cu succesuri multe ,doar treb. sa stranga darul cat mai e pe val caci nu-i asa cei ca val ca valul trece si pe urma poate fi si demis ca poate sa moara inlantuit de gatul lui NASTASE asta a urmarit omul asta cat a fost sef de curte regala ,stim cu totii cine a stat la Cotroceni doar .
  • +1 (1 vot)    
    doar CC ? de ce nu Tribunalul Penal International (Joi, 17 mai 2012, 12:24)

    jango cage [anonim]

    .
  • +2 (2 voturi)    
    Oare, ... (Joi, 17 mai 2012, 12:53)

    druid [anonim]

    .. .exceptiile astea de neconstituționalitate nu se pot judeca si cu Nastase in puscarie?
  • +2 (2 voturi)    
    o arogantza, acolo.. (Joi, 17 mai 2012, 12:54)

    vivaldi [anonim]

    Ponta: "sunt unii care-mi numara ministrii Educatiei" (ca trebuie si el sa aiba o aroganta, ceva. daca intra Nastase la bulau?)
  • +1 (1 vot)    
    Justitia din Romania! (Joi, 17 mai 2012, 19:57)

    ioil [anonim]

    Este prea mica pentru un talia unui infractor de asemenea calibru!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by