Cum se judeca dosarul SOV-Popa de cand procesul a fost secretizat. Vintu a cerut ridicarea interdictiei de a parasi tara si expertizarea interceptarilor​

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 1 mai 2012, 13:28 Dosare Anticoruptie


 
In dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa s-au judecat 37 de termene. Din mai 2011, cand procesul a fost secretizat de judecatoarea Viorica Dinu, sedintele de judecata au avut aproape acelasi continut: SOV a cerut prin avocati ridicarea interdictiei de a parasi tara, s-a discutat despre expertizarea interceptarilor si procesul a fost amanat de pe o luna pe alta. Judecatoarea Viorica Dinu a dispus ridicarea sechestrului de pe proprietatile lui Vintu si i-a permis lui Octavian Turcan sa paraseasca tara pentru doua saptamani.
20 mai 2011: Judecatoarea Viorica Dinu a declarat sedinta de judecata secreta, astfel ca presa nu a mai avut posibilitatea sa asiste la proces. Judecatoarea a sustinut in motivarea deciziei de secretizarea a procesului ca “au aparut in presa anumite articole cu tenta tendentioasa despre acest dosar”. Magistratul a mentionat si ca „publicitatea sedintei de judecata” ar „aduce atingere intereselor justitiei”, ca presa si-a depasit competentele si a comentat deciziile instantei si a facut aprecieri la adresa integritatii judecatorului.

Din mai pana in septembrie 2011 au mai avut loc patru sedinte de judecata in care s-a discutat pe marginea cererilor lui SOV de ridicare a restrictiei de a parasi tara. SOV a cerut, iar instanta a admis ridicarea sechestrului impus de procurori asupra unor proprietati.

Citeste mai jos incheierile de sedinta din proces din perioda octombrie 2011 – martie 2012 (incheierea de sedinta este un rezumat al dezbaterilor care au avut loc in sala de judecata).



NOTA: Incheierile de sendinta au fost transmise de Tribunalul Bucuresti in baza unei cereri pe legea 544/2001, iar anonimizarile apartin instantei

14 octombrie 2011: Instanta a aratat in incheierea de sedinta  ca a primit o adresa de la Institutul de Medicina Legala “Mina Minovici” in care se precizeaza ca in cazul epertizei medicale dispuse pentru Sorin Ovidiu Vintu nu s-au primit documentele solicitate privind unele investigatii cardiologice. IML a precizat ca fara acele documente nu se poate realiza expertiza. Aceste documente trebuia depuse de SOV. Pe 15 martie 2011 instanta a dispus realizarea unei expertize prin care sa se constate daca SOV poate participa la procese. Vintu a invocat in repetate randuri diverse boli care l-ar impiedica sa fie prezent la proces.

Cum a descoperit judecatoarea ca Vintu a fost consultat la inima de ginecologul austriac Peter Husslein.

In aceeasi sedinta instanta a prezentat si o adresa a Parchetului General in care se mentioneaza ca echipamentele cu care s-au realizat interceptarile nu pot fi puse la dispozitia expertului. Anterior, instanta a dispus expertizarea tuturor interceptarilor audio din dosar.

Parchetul General a mentionat in adresa ca echipamentele cu care s-au facut inregistrarile nu pot fi puse la dispozitie “fara a proceda la oprirea sistemului si la intreruperea monitorizarii legale” a celor care sunt cercetati de procurori. Avocatii lui SOV au solicitat instantei amanarea procesului ca sa citeasca adresele IML si adresa de la Parchetul general. In plus, martorul Liviu Luca nu a fost prezent in sala, desi a fost citat. Instanta a mai dispus si traducerea unor documente din engleza si greaca.

Instanta a mai decis sa-i avertizeze pe martorii Popa Catalin, Chirieac Bogdan, Toader Sergiu si Stelian Tanase ca daca nu se prezinta la Tribunal pentru a fi audiati vor fi amendati cu 500 lei. In finalul sedintei, instanta a dispus amanarea procesului cu aproape o luna pentru ca avocatii sa citesca documentele si pentru ca martorii citati nu s-au prezentat la proces.  

11 noiembrie 2011: Grefierul de sedinta a adus la cunostinta judecatoarei Viorica Dinu ca IML a depus la dosar expertiza medicala ce il priveste pe Sorin Ovidiu Vintu. Grefiera a mai mentionat si ca Relu Fenechiu, Mircea Geoana si Dan Rusanu, citati ca martori in dosar, au refuzat sa primeasca citatiile prin care erau chemati la instanta, iar pentru o alta serie de martori nu au fost gasite adresele corecte.

Procurorul de sedinta a cerut instantei sa-i amendeze pe  Relu Fenechiu, Mircea Geoana si Dan Rusanu pentru ca au refuzat sa se prezinte la proces.

Sorin Ovidiu Vintu a declarat in fata instantei ca parchetul a comis un abuz urias si incalificabil prin atasarea la dosar a convorbirilor private pe care le-a purtat el. SOV a precizat ca a renuntat la audierea  lui Relu Fenechiu, Mircea Geoana si Dan Rusanu. Avocatii lui SOV au cerut amanarea procesului pentru a studia expertiza IML.

Avocatii apararii au solicitat revocarea masurii de a nu parasi tara pentru Ovidiu Turcan si Sorin Ovidiu Vintu. Procurorul de sedinta s-a opus. Judecatoarea Dinu a decis in finalul sedintei sa amane pronuntarea pe cererile celor doi pentru 15 noiembrie  2011.

15 noiembrie 2011: Judecatoare Viorica Dinu a respins cererile lui SOV si Turcan de a revoca masura interdictiei de a parasi tara. Incheierea de sedinta nu consemneaza vreo alta dezbatere, ci doar ca instanta a amanat procesul pe 9 decembrie, adica inca o luna de amanare.

Citeste si
9 decembrie 2011: Unul din avocatii din dosar a solicitat inalaturarea din dosar a unor inregistrari audio si a cerut instantei o actualizare referitoare la expertiza inregistrarilor. INEC a depus o adresa in care arata ca nu au fost transmise inregistrarile audio si nici nu a primit esantioane de voce de la inculpati. A fost audiat unul din martorii din dosar; din nou, cativa martori au lipsit de la proces.

Sorin Ovidiu Vintu a solicitat din nou revocarea masurii de a nu parasi tara pe motiv ca ar fi un act de echitate. La acest termen din dosar s-a discutat din nou pe expertiza convorbirilor audio. Instanta a amanat procesul pentru 6 ianuarie si a amanat pronuntarea pe cererea de revocare a interdictiei de a parasi tara pentru 12 decembrie, cand a respins cererea lui Vintu.

6 ianurie 2012: Instanta a primit o noua adresa de la INEC prin care expertul MJ anunta ca poate realiza expertiza cu obiectivele dispuse de judecator, doar ca are nevoie de esantioane de voce de la inculpati. Avocatii au solicitat o nou amanare. Octavian Turcan a solicitat din nou revocarea interdictiei de a parasi tara.

Instanta a decis sa amane procesul pentru ca avocatii lui SOV sa citeasca noua adresa a INEC. Ulterior, judecatoarea Dinu a respins cererea lui Turcan si a amanat din nou judecarea procesului cu o luna pentru 10 februarie, apoi intr-o alta incheiere revine si modifica termenul pentru 3 februarie.

3 februarie 2012: La acest termen grefiera de sedinta a citit o noua adresa de la INEC referitor la expertiza interceptarilor din dosar. Expertiza in dosar costa 13 680 lei, bani pe care ii vor plati inculpatii. Avocatii lui SOV au mentionat ca nu au cerut o expertiza a vocii, ci doar stabilirea autenticitatii inregistrarilor.

A fost audiat martorul Eache Sorin. Judecatoarea a constat ca Bogdan Chirieac, Doru Buscu si Stelian Tanase nu s-au prezentat din nou la proces. Vintu a declarat ca insista ca cei trei sa fie audiati. In final, instanta a amanat procesul pe 2 martie pentru ca a decis sa trimita o noua adresa la INEC.

Recensamantul arestarilor lui Sorin Ovidiu Vintu. De cate ori a fost incarcerat Vintu si de cate ori l-au eliberat judecatorii

2 martie 2012: A fost citita o noua adresa a INEC in care expertul MJ a transmis ca Vintu nu a achitat contravaloarea expertizei. Avocatii lui SOV au aratat chitantele prin care au facut dovada platii. Vintu a mentionat ca nu mai insista pe audierea lui Bogdan Chirieac, Doru Buscu si Stelian Tanase.

Octavian Turcan a cerut din nou revocarea interdictiei de a parasi tara. In final, instanta a dispus trimiterea unei noi adrese la INEC cu precizari fata de expertiza inregistrarilor si a amanat din nou procesul pentru 30 martie si pronuntarea pe cererea lui Turcan.  Pe 8 martie instanta a respins cererea lui Octavian Turcan.

30 martie 2012: La acest termen INEC a trimis o noua adresa instantei in care o instiinteaza ca a planificat efectuarea expertizei interceptarilor. Octavian Turcan a cerut din nou revocarea interdictiei de a parasi tara, de acesta data pentru o perioada determinata.

Judecatoarea Viorica Dinu a amanat din nou procesul pentru a transmite o nou adresa catre expertul INEC in care sa mai ceara o data ca expertiza inregistrarilor sa stabileasca autenticitatea inregistrarilor. Procesul a fost amanat pe 27 aprilie.  Pe 5 aprilie, judecatoarea Viorica Dinu a aprobat cererea lui Turcan de a parasi tara pentru doua saptamani.

Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vintu a fost acuzat de comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului în formă continuată (3 acte materiale). Procurorii il acuza pe Vintu ca i-a trimis lui Nicolae Popa 200 000 euro pentru ca acesta sa ramana in Indonezia si sa nu isi ispaseasca pedeapsa de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat in dosarul FNI. Vezi aici ce acuzatii ii aduc procurorii:
  • Faptele inculpatului VÎNTU SORIN OVIDIU constând în trei acte materiale de ajutor comise în perioada octombrie 2009 -ianuarie 2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, constând în transmiterea din totalul sumei de 200.000 euro a două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro şi în acţiuni de sprijin moral pentru a îngreuna executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat infractorul POPA NICOLAE, prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de favorizarea infractorului în formă continuată prevăzută de dispoziţiile art.264 din Codul penal, cu aplicarea dispoziţiilor art.41 alin.(2) cu referire la dispoziţiile art.42 din Codul penal. (sursa: rechizitoriul dosarului intocmit de procurori)
Citeste mai jos rechizitoriul integral:


rechizitoriu Vintu-Popa







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3023 vizualizari

  • +21 (21 voturi)    
    Daca Adrian Nastase scapa de inchisoare, (Marţi, 1 mai 2012, 13:55)

    GhiocelMov [anonim]

    SOV, va scapa si el, chiar daca o sa fie nevoie sa se imbolnaveasca de cancer, in faza terminala.
    Apoi asa bolnavior, la un pas de moarte, ii va trimite portocale, la celula, si lui Popa, pana scapa si el..ca doar ce au facut?
    Cu ce sunt ei vinovati ca statul nu era invartosat si au avut tupeu sa-l fenteze?

    Ion Iliescu, sunteti constient de ce ati facut din Romania?!
    • +12 (12 voturi)    
      O sa fie mai constient (Marţi, 1 mai 2012, 14:58)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui GhiocelMov

      cand o sa fie mort!
      Pana atunci, lepra omoara, omoara, omoara...
    • +7 (7 voturi)    
      De ce a fost secretizat? (Marţi, 1 mai 2012, 18:06)

      Catch 22 [utilizator] i-a raspuns lui GhiocelMov

      Care va sa zica, daca cineva are un proces, il poate secretiza? Care-ar fi criteriile? Consider ca un proces ca al lui Vintu e de foarte mare interes, ce nu avem voie sa aflam oare? Ca politicienii nostri, fara exceptie, sunt corupti si aflati in plata Vintului? Ca o sug prin batista si spun mai apoi MERSI?
      • +4 (4 voturi)    
        se judeca (Marţi, 1 mai 2012, 19:20)

        trei [anonim] i-a raspuns lui Catch 22

        cum se vede intrucat sov ,care trebuie sa recunoastem este un geniu al raului, a avut grija sa manjeasca politicieni din toate taberele ( care sigur ca nu erau ei prea usi de biserica ) asigurandu-si perenitatea. Acum ca ar trebui sa se transeze lucrurile , uite ca nu se poate............
        Hopa Mitica cade-n cap si se ridica.
  • +13 (13 voturi)    
    Putere (Marţi, 1 mai 2012, 14:10)

    Mihai [anonim]

    La cati bani are asta, alaturi de alti gen Voiculescu, grupul Cocos-Udrea, Patriciu, etc poate cumpara pe cine vrea, mai sunt cativa ei controleaza tara, parlamentarii sunt lobiisti lor.
    Ei au mare parte din politicieni, jurnalisti si magistrati la mana. Ei reprezinta crima organizata care a vandut tara, din cauza lor avem astfel de tranzitie si coruptie si nu vom scapa de ei asa usor. Si nu au scrupule pot sa si te omoare daca vor.
    Oameni cu adevarata valoare de la toate partidele chiar si independenti care macar ar vrea sa incerce sa faca ceva nu vor avea niciodata loc din cauza lor. Ei reprezinta trusturile, ei iti arata pe cine sa votezi.
    Vreti o tara mai buna, hai sa scapam de ei, sa plece de aici au furat destul.
    E usur sa ma plang si sa arat cu degetul, dar dragi cititori nu uitati ca sub spatele candidatiilor nostri stau oameni ca ei uneletesc si impart, au bani si mai vor nu se vor satura, asa ca va rog sa constientizati ce avem sa va treziti si scuipa-l in fata pe cel care ii sustine iesiti mai des in strada si cautati oamenii de valoare si impingeti la conducere pe acestia.
  • +14 (14 voturi)    
    E liber ca Vintu (Marţi, 1 mai 2012, 14:17)

    Trojan.H [utilizator]

    S-a terminat si cu bruma de justitie. Libertate pentru borfasi!
  • +11 (11 voturi)    
    Vai tie Romanie (Marţi, 1 mai 2012, 14:21)

    Trident [utilizator]

    Vai tie Romanie , vai tie neam romanesc. Te-ai procopsit cu oameni de tipul celui din imagine - al carui nume nici nu vreau sa-l pomenesc - si cei care ar trebui sa vegheze la integritatea ta in loc sa-i trimita acolo unde le este locul-la inchisoare- le creaza toate conditiile necesare sa prospere pe sudoarea unui popor nefericit.
    Ne miram ca tot ce are tara asta mai bun pleaca peste hotare. S-au saturat sa lupte cu sistemul de tip mafiot care conduce de fapt Romania din umbra tenebrelor hidoase ale neiubirii de oameni si de tara.
    Sistem care nu va putea fi inlaturat decat in momentul in care Justia va fi una a adevarata, iar noi cei care dorim cu adevarat binele Romaniei ne vom da mana
  • +6 (6 voturi)    
    Justitia Romana (Marţi, 1 mai 2012, 14:59)

    kebab [utilizator]

    Eu habar nu am ce inseamna sa fi un judecator. Dar din ce citesc aici trece cu mult de limitele bunului simt, ala tot cere sa plece din tara ca si cand ce? vre sa fuga? sov cere expertize peste expertize, ca sa intarzie totul, iar magistrata parca e oarba sa mor eu. Si noi restul oilor ne uitam la "lupi" (magistrati,afaceristi,politicieni) cum fac ce vor din Romania noastra.
  • +11 (11 voturi)    
    re: (Marţi, 1 mai 2012, 15:48)

    Sd [anonim]

    Asta a fost prima miscare publica de cand Ponta este priministru .. urmeaza Nastase si echipa ...

    ROMANIA!!! TE IUBESC !!!
  • +3 (3 voturi)    
    Chiar asa s-a ajuns in RO? (Marţi, 1 mai 2012, 17:19)

    Vizitiul [utilizator]

    Chiar in halul asta s-a ajuns? Lipsa totala de respect fata de oamenii in carucioare? :)))

    In afara se construiesc rampe de acces si alte facilitati! Pai la puscarie in RO nu exista rampe...va rog sa luati masuri!
  • +1 (1 vot)    
    K (Marţi, 1 mai 2012, 18:51)

    Nume [anonim]

    E ok. Toata lumea e fericita.
  • 0 (0 voturi)    
    Propun un judecator barbat (Marţi, 1 mai 2012, 18:53)

    mi [anonim]

    Pentru judecarea marilor moguli, propun judecatori barbati care sa fie onorabili, morali,daca este posibil, fara familie, sunt mai putin santajabili...
    • 0 (0 voturi)    
      re (Miercuri, 2 mai 2012, 8:49)

      sd [anonim] i-a raspuns lui mi

      Ai uitat aici un aspect important... fara familie, judecator mai putin santajabil .. e gresit ..

      fara familie + eunuc = mai putin santajabil
  • 0 (0 voturi)    
    Justitia sau dreptatea (Miercuri, 2 mai 2012, 9:32)

    Marian [anonim]

    Nu inteleg in ce fel de democratie traim in aceasta tara, ce diferenta poate exista intre doi cetateni romani acuzati ca au incalcat legea, unul banuit ca a furat o gaina altul ca a furat miliarde? De ce a considerat justitia ca cel care a furat miliarde trebuie sa aiba parte de un proces secret iar cel care a furat o gaina trebuie adus cu duba la tribunal? Ce nu trebuie sa afle poporul despre jaful pus la cale de SOV & Co? Cine sunt cei care au beneficiat de pe urma ingineriei financiare pusa la cale de SOV?
    • 0 (0 voturi)    
      Pai cum cine a beneficiat? (Miercuri, 2 mai 2012, 11:17)

      Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Marian

      Nu ti-e clar pana acum?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by