Fostul deputat PSD Mihail Sireteanu a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare de ICCJ

de A.Biro     HotNews.ro
Luni, 6 iunie 2011, 17:51 Dosare Anticoruptie


Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe Mihail Sireteanu fost deputat PSD si fost vicepresedinte al CNSLR Fratia, acuzat de fapte de coruptie legate de Fabrica de Armament Mizil. Completul de cinci a respins atat recusul fostului parlamentar, cat si recursul DNA, institutia care l-a anchetat si l-a trimis in judecata. In cadrul audierilor din instanta fostul deputat a sustinut ca este nevinovat.
Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut sentinta din februarie data de sectia penala a aceleiasi instante. In februarie, magistratii ICCJ l-au condamnat pe Sireteanu la doi ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere. Mihail Sireteanu a fost deputat in Parlamentul Romaniei in trei mandate consecutive intre 1996-2008, ales pe listele PSD. In ultimul mandat a detinut functia de secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii.

Informatii despre caz si despre sentinta
. Aceeasi sentinta a ICCJ din februarie care a ramas definitiva prevede confiscarea a 9.852 de lei si instituirea sechestrului asigurator pe o parte din bunurile acestuia, in vederea completarii sumei stabilite.

Magistratii au decis, de asemenea, condamnarea la trei ani cu suspendare sub supraveghere a fostului director general in MFA Mizil Constantin Cazacu si confiscarea a 10.556 de lei.

Mihail Sireteanu va avea o perioada de patru ani de supraveghere, iar Constantin Cazacu o perioada de sase ani sub supraveghere, perioada in care acestora le sunt impuse anumite obligatii, iar daca in aceasta perioada comit alte fapte penale, acestia vor executa, pe langa pedeapsa pentru noile infractiuni, si pedeapsa pentru faptele din acest dosar.

Dosarul DNA. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Mihai Sireteanu ca ar fi fraudat Fabrica de Armament din Mizil cu peste sase miliarde de lei vechi, in perioada 2003-2004.

Judecatorii instantei supreme l-au audiat, pe data de 10 septembrie 2007, pe deputatul PSD Mihail Sireteanu, care a declarat atunci ca nu s-a folosit niciodata de calitatea sa de deputat pentru incheierea unor contracte legate de Fabrica Mizil.
Fost vicepresedinte al CNSLR Fratia, Mihai Sireteanu a mai declarat ca a depus, in 2003, la Camera Deputatilor, o declaratie de interese cu toate documentele necesare, iar Comisia juridica a Camerei inferioare a Parlamentului i-a transmis ca nu se afla intr-o situatie de incompatibilitate intre calitatea sa de deputat si cea de cenzor la Fabrica Mizil.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, pe 12 iulie 2006, a deputatului PSD Mihail Sireteanu, secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii, si a directorului general al fabricii de armament SC MFA SA Mizil, Constantin Cazacu.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2003-2004, cei doi au conceput si pus in aplicare un plan prin care au fost create doua societati comerciale - Emco Cas si Euro Business - menite sa desfasoare activitati comerciale privilegiate cu fabrica de armament MFA Mizil.

Constantin Cazacu era director general in MFA Mizil, iar Mihail Sireteanu, membru in Consiliul de Administratie pana la data de 28 mai 2003.

Potrivit procurorilor, cei doi inculpati au inlesnit incheierea a 17 conventii comerciale cu cele doua firme-capusa in care erau fie actionari, fie aveau interese si care erau administrate de persoane paravan aflate in relatii de rudenie ori de prietenie cu cei doi inculpati.

Mihail Sireteanu a incalcat Legea 161/2003, se arata in rechizitoriul DNA, prin faptul ca a cumulat calitatile de deputat, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si pentru petitii cu cea de cenzor al uneia dintre firmele capusa, si anume Emco Cas. Totodata, Sireteanu Mihail era actionar la firma Euro Business, administrata de ginerele acestuia.

Potrivit anchetatorilor, inculpatul Cazacu Constantin avea, pe langa calitatea de director general la MFA Mizil, pe cea de actionar la Emco Cas, contrar statutului fabricii de armament.

Capetele de acuzare pentru deputatul Mihail Sireteanu sunt legate de complicitate la acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Aceleasi acuzatii sunt aduse si lui Constantin Cazacu.

De asemenea, Cazacu este acuzat de savarsirea infractiunii la Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, privind folosirea cu rea-credinta a creditelor si pentru neanuntarea comisiei de cenzori si a consiliului de administratie despre existenta starii de incompatibilitate.

Din probele administrate a reiesit ca, dupa afacerile cu firmele capusa - Emco Cas si Euro Business - fabrica de armament MFA Mizil a platit 4,69 miliarde lei vechi catre Emco Cas, respectiv 1,9 miliarde lei vechi catre Euro Business, fara ca aceste doua firme sa presteze vreo activitate aducatoare de venituri pentru MFA Mizil.​






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1481 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Halal justitie.... (Luni, 6 iunie 2011, 18:00)

    Zalau [anonim]

    .... Ani cu suspendare.... Pai asa hai sa furam toti ca doar nu ne baga nimeni la inchisoare... Dupa ce furam cateva miliarde din care ei nu pot recupera numai ceva maruntis nu e asa greu sa stau la soare cuminte cativa ani pe banii altora... Rusine pt toata justitia din tara asta... M- am scarbit de atata coruptie si hotie...
  • +9 (9 voturi)    
    deja intra decorul cotidian (Luni, 6 iunie 2011, 18:07)

    dixit [utilizator]

    faptul ca un politician a furat miliarde si nu face 1 secunda de puscarie. altii fura o paine si fac ani de puscarie. mi-e scarba, mi-e jena, ma simt revoltat. romania este o tara feudala "moderna". RUSINE!
  • +9 (9 voturi)    
    pai (Luni, 6 iunie 2011, 18:15)

    ady [anonim]

    ce fel de reforma este asta..toti jupanii se achita cu suspendare..sa va fie rusine judecatori !
  • +7 (7 voturi)    
    rusine magistratilor.. (Luni, 6 iunie 2011, 18:15)

    nelu [anonim]

    Rusine Judecatorilor Romani. Sa va stea painea in gat atunci cand o mancati, painea pe care o primitii din banii contribuabililor adica a cetatenilor care ar trebui sa ii aparati.
    Justitia Romana chiar isi bate joc de populatie si de lege. Domnilor Judecatori chiar nu va este rusine? 2 ani cu suspendare? Voi glumiti sau va doare in basca de romanii care va platesc salariile?

    Mi-ar doi sa vad opinia Ambasadorului American referitor la aceasta decizie. Asa ceva nu se poate mai ales cand pledezi si nevinovat. Pai cand pledezi nevinovat ar fi trebui sa primeasca cel putin 15 ani cu executare nu 2 ani cu suspendare. Cele mai usoare pedepse in USA pentru politicieni sunt cele in care pledezi vinovat la un cap de acuzare si atunci primesti cel putin un an cu executare si se numeste "light sentance". Daca cineva in USA pledeaza nevinovat si totusi este gasit vinovat i se da pedeapsa maxima existenta.
  • +10 (10 voturi)    
    Inchisoare cu suspendare (Luni, 6 iunie 2011, 18:20)

    Mark [anonim]

    Ar rade si curcile daca ar intelege exercitiul de "logica" al judecatorilor din Romania: "Te declaram vinovat, te condamnam, ca sa ne scoatem noi, dar tu nu patesti nimic in fapt, esti liber ca pasarea cerului, doar esti de la PSD"
  • +6 (6 voturi)    
    Rusine Justitiei si Politicienilor (Luni, 6 iunie 2011, 18:25)

    adrian [anonim]

    Toata Europa ne critica ca nu suntem un stat de drept!? Oare este adevarat?! citind acest articol, imi este rusine de de coruptia si greata de politicienii nostri din Romania,ma intreb oare cat o sa mai tina?daca ar fi fost un muritor de rand care fura o gaina s-au un profesor corupt ii dadea cu suspendare?????Pentr-u Dumneze unde ne indreptam?!
  • +7 (7 voturi)    
    Bravo (Luni, 6 iunie 2011, 18:26)

    Vizitiul [utilizator]

    Autostrazi suspendate, puscarie cu suspendare, motiuni de suspendare a presedintelui, traim intr-o tara de suspendati!

    Incep sa cred ca in Romania se vor inventa multe dintre tehnologiile viitorului precum masinile zburatoare (prin suspendare), cuburi de apartamente suspendate in retea.

    Spor la numarat oua si carucioare!
  • +6 (6 voturi)    
    ? (Luni, 6 iunie 2011, 18:34)

    I [utilizator]

    o intrebare pentru judecatorii astia: de la ce suma in sus trebuie sa fur ca sa nu fac puscarie? ca stiu ca daca fur o gaina sigur fac puscarie si as vrea sa stiu suma minima necesara ca sa nu fac. Va multumesc :p
    • +5 (5 voturi)    
      Raspuns (Luni, 6 iunie 2011, 19:04)

      Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui I

      Trebuie sa depuneti o cerere la registratura judecatoriei. Succes! :)
  • +5 (5 voturi)    
    Ia sa facem o regula de trei simpla... (Luni, 6 iunie 2011, 18:46)

    Torp [anonim]

    Deci la 669000 RON furati se confisca 20000 RON (in total) si se dau (tot in total) 5 ani de inchisoare cu suspendare. Ati auzit directori economici, contabili cu drept de semnatura pe conturile firmei la care lucrati? Furati 100000 RON, vi se confisca 3000 RON proportional si vi se dau 10 luni de inchisoare cu suspendare. Nu merita? :)
  • +6 (6 voturi)    
    Ce pedeapsa e asta ? (Luni, 6 iunie 2011, 18:46)

    manusha [utilizator]

    Nici puscarie nici confiscarea averii nici amenda , nimic nimic, nimic ! Stam si ne uita cu gura cascata ca prostii cum isi bat judecatorii joc de noi . Ba ii mai si platim pentru asta . Are dreptate ambasadorul Olandei . "Romania nu e un stat de drept " !
  • +7 (7 voturi)    
    Suspendarea- licenta PSD (Luni, 6 iunie 2011, 18:52)

    Nesuspendat [anonim]

    Noi cu psd-ul in frunte,
    Am avut victorii multe!
  • +6 (6 voturi)    
    dar de ce cu suspendare?! (Luni, 6 iunie 2011, 19:02)

    costica [anonim]

    politicienii din Romania au alergie la puscarie?! La puscarie cu ei, daca incalca legea !!! Ca orice cetatean al Romaniei, asa zice Constitutia Romaniei, ca cetatenii romani sunt egali in fata legii... politicienii romani nu sunt la fel?! Ce mi-ar palce s-o vad pe Monica Ridzi la puscarie daca a incalcat legea....aiurea....
  • +9 (9 voturi)    
    suspendata (Luni, 6 iunie 2011, 19:05)

    buha [utilizator]

    probabil ca toate pedepsele cu suspendare sunt o campanie de promovare a autostrazii suspendate a lui Oprescu


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by