DNA: 10 persoane, între care si Radu Nemeş, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 31 de milioane euro

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 20 februarie 2019, 23:51 Dosare Anticoruptie


Sediul DNA
Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a 10 inculpați, într-un dosar de evaziune fiscală cu motorină în care prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la peste 31 de milioane de euro, sumă cu care ANAF s-a constituit parte civilă în cauză. Unul dintre inculpați, Radu Nemeș, a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în 2014, pentru infracțiuni similare.

Conform unui comunicat difuzat miercuri de Direcția Națională Anticorupție (DNA), concret, în acest dosar au fost trimiși în judecată următorii:

- RACZ PETER ATTILA, GALAMBOSZ LASZLO și RISTIN POMPILIU pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,

- NEMEȘ RADU, CAPRĂ RĂZVAN-FLORIN, NEACȘU NICOLAE, ANDRESCU FLORINEL, CSASZAR-PAL ZSOMBOR, ȘOLDAN ROMULUS și OLTEANU RĂZVAN MIHAI pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Ce au reținut procurorii în rechizitoriul întocmit:
  • În perioada 04.10.2005 - 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
  • În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
  • În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
  • Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
  • De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.

DNA mai precizează că, în cauză, „s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

DNA amintește că inculpatul Radu Nemeș a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în 2014, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.









Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1233 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by