Presedintele CNAS avea obligatii clientelare, fiind numit pe criterii politice (referat DNA)

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 1 septembrie 2017, 18:11 Dosare Anticoruptie


Marian Burcea
Foto: Agerpres
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Marian Burcea, avea obligatii clientelare, ca urmare a faptului ca ar fi fost numit in functie pe criterii politice, potrivit referatului prin care DNA cere arestarea preventiva a 14 inculpati in dosarul privind decontarile ilegale de servicii medicale, scrie Agerpres.

"Faptul ca presedintele CNAS ar fi fost numit pe criterii politice are relevanta in cauza, intrucat poate oferi explicatii pentru atitudinea ulterioara a inculpatului Burcea Marian, de impiedicare a constatarii fraudelor comise de furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu. Inculpatul Ciobanu Nicolae-Sergiu a transmis cat se poate de limpede intentiile presedintelui CNAS, care avea obligatii clientelare, menite sa impiedice principiul pietei libere", se arata in referat.

Conform aceleiasi surse, si presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), Ovidiu Munteanu, a exclus orice varianta de exercitare a atributiilor legale, in vederea reducerii fraudelor si a recuperarii prejudiciilor. El nu s-a aratat impresionat de situatiile care i-au fost aduse la cunostinta, iar la semnalarea unui alt caz de frauda consumata in doua randuri chiar s-a amuzat.

"Latura mai grava a fenomenului fraudarii bugetului asigurarilor sociale de sanatate a fost evidentiata ca fiind suferinta asiguratilor, carora li se respingea dreptul la ingrijiri medicale la domiciliu sub pretextul lipsei de fonduri", se mentioneaza in referat.

Potrivit procurorilor, mai multi directori din cadrul CASMB erau constienti de faptul ca, din cauza fraudelor comise, multi pacienti nu au putut beneficia de servicii medicale, iar unii dintre ei au murit.

"Directorii Geambasu Ion-Razvan, Mihaescu Ion-Ovidiu si Bara Lucian-Vasile au recunoscut, inca o data, ca erau in deplina cunostinta de cauza de detaliile modului de fraudare a bugetului asigurarilor de sanatate, prin decontarea serviciilor fictive de ingrijiri medicale la domiciliu, dar este de remarcat, cu precadere, ca acestia au realizat si faptul ca, prin pasivitatea lor, asiguratii cu boli grave erau exclusi de la beneficiul serviciilor medicale, iar unii dintre acestia au decedat fara a beneficia de drepturile lor, chiar in perioada de referinta a convorbirilor in cauza", se mai arata in referatul DNA.

Presedintele CNAS, Marian Burcea, a fost retinut de procurorii DNA, alaturi de alte 13 persoane, in dosarul in care se investigheaza decontari ilegale ale CASMB, a informat vineri DNA, printr-un comunicat.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a 14 inculpati care, in cursul zilei de vineri, vor fi prezentati, cu propunere de arestare preventiva, la Curtea de Apel Bucuresti", se precizeaza in comunicat.

Mai exact, arata sursa citata, anchetatorii au decis retinerea lui Marian Burcea, presedinte al CNAS, cercetat pentru constituire a unui grup infractional organizat si folosirea influentei, in exercitiul functiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, a lui Ovidiu Munteanu, managerul Directiei Relatii Contractuale si, respectiv, din 13 iulie, presedintele CASMB, cercetat pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal, si a lui Ion-Razvan Geambasu, director executiv al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti si manager al Directiei Medic sef a CASMB, cercetat pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz in serviciu si folosirea influentei, in exercitiul functiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in forma continuata (opt acte materiale).

Procurorii au decis si retinerea presedintelui CASMB de pana la 13 iulie, Lucian-Vasile Bara, cercetat pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a managerului Directiei Control a CASMB, Ion-Ovidiu Mihaescu, cercetat pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, si a lui Alin-Sergiu Costache, sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din CNAS, cercetat pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la savarsirea infractiunii de folosire a influentei, in exercitiul functiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, anchetatorii i-au retinut pe Gabriela-Rodica Mocanu, Mina-Elena Petrescu, Jeana Sardare - functionare in cadrul CASMB, cercetate pentru complicitate la infractiunea de inselaciune, in forma continuata (354 de acte materiale), constituire a unui grup infractional organizat, fals informatic, in forma continuata, si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (354 de acte materiale).

DNA arata ca au fost retinuti si Nicolae-Sergiu Ciobanu, cercetat pentru trafic de influenta, in forma continuata (3 acte materiale) si instigare la folosirea influentei, in exercitiul functiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, Irina-Adelina Geambasu, asociat si administrator al unei societati comerciale, cercetat pentru instigare la infractiunea de folosire a influentei, in exercitiul functiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in forma continuata (8 acte materiale), Razvan-Mihai Mischie, reprezentant legal al unei societati prestatoare de servicii medicale, cercetat pentru inselaciune, in forma continuata (18 acte materiale), Maria Costica, reprezentant legal al unei societati prestatoare de servicii medicale, cercetata pentru inselaciune, in forma continuata (17 acte materiale) si avocata Cristina Manta, pentru complicitate la inselaciune, in forma continuata (18 acte materiale).

Potrivit ordonantei procurorilor, in cauza exista date si probe ca, prin activitatile infractionale desfasurate de inculpati, activitati pentru care s-a dispus retinerea, bugetul CASMB a fost pagubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Concret, arata anchetatorii, in perioada ianuarie 2016 - august 2017, ar fi fost constituit un grup infractional organizat, prin care sume de bani in valoare totala de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti ar fi fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals, cu implicarea unor functionari din cadrul CASMB, sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"In multe situatii, dosarele medicale cu pacienti fictivi au avut prioritate la decontare si aprobare, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistarii fraudelor se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate", precizeaza DNA.

Anchetatorii mentioneaza ca in dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1302 vizualizari

  • +5 (7 voturi)    
    da, (Vineri, 1 septembrie 2017, 18:23)

    miculescu-rucar [utilizator]

    un hot,un nenorocit!numit pe criteria politice.mai devreme sau mai tarziu toti cei numiti politic calca pe bec si ii ia garda!
    btw,tu cum ai fost numit vicepresedinte la agentia nationala a medicamentului?
  • +1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 1 septembrie 2017, 19:33)

    tirolez [utilizator]

    Era de la ALDE. Nu ne explica Tariceanu ca traim in democratie nu meritocratie si ca tehnocratii sunt rusinea acestei tari? Normal ca era numit politic cum ii place lui Tariceanu sa accentueze de parca vorbeste cu retardatii, noroc cu el ca ne lumineaza.
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 0:16)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by