Mihai Tanjala, fondatorul fostului serviciu de informatii "Doi si-un sfert", adus in tara din Insulele Cayman pentru a executa pedeapsa de cinci ani de inchisoare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 20 octombrie 2016, 17:54 Dosare Anticoruptie


Mihai Tanjala
Foto: Politia Romana
Fostul deputat Mihai Tanjala, fondatorul fostului serviciul de informatii "Doi si-un sfert", a fost adus in tara, joi, din Insulele Cayman, pentru a executa pedeapsa de cinci ani de inchisoare primita pentru infractiuni de coruptie din perioada in care a fost administrator al societatii ICMUG Giurgiu, la care statul a fost actionar, anunta News.ro.

Politistii de la Interpol au preluat sub escorta, joi, "un barbat de 59 de ani, din Bucuresti, dat in urmarire internationala, in baza unui mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea, emis de Judecatoria Giurgiu", a anuntat Politia Romana.

Surse din politie au declarat ca barbatul extradat din Insulele Cayman este Mihai Tanjala, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru infractiuni de coruptie.

Politia Romana a precizat ca procedura de extradare a inceput in 29 octombrie 2015, cand barbatul a fost arestat provizoriu in Insulele Cayman.

In acest caz, politistii au colaborat cu Ministerul Justitiei, iar extradarea s-a facut in baza Tratatului dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, extins si pentru Insulele Cayman.

"Acest caz reprezinta o premiera in planul cooperarii politienesti internationale cu Biroul National Interpol Cayman", a precizat Politia Romana.

Fostul deputat PDSR Mihai Tanjala a fugit din tara in 2011, inainte de a fi condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani de inchisoare si a stat in SUA din 2011 pana in 2015, cand a plecat in Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Tanjala a fost gasit vinovat de Curtea de Apel Bucuresti, in 16 decembrie 2011, dupa ce, in mai 2011, Judecatoria Giurgiu il achitase.

Procurorii l-au acuzat pe Mihai Tanjala ca in 2004, atunci administrator al SC ICMUG SA Giurgiu, societate la care statul era actionar, a dispus ca doua active din patrimoniul societatii, o cladire administrativa si un ansamblu de blocuri in constructie, inclusiv terenul aferent, sa fie instrainate la valori diminuate fata de cele reale, producand un prejudiciu de 3.982.699 de lei.

Acestea au fost dobandite atunci la preturi subevaluate de firme controlate de catre Tanjala si membrii familiei sale, apoi revandute la preturile de piata. Astfel, Tanjala a obtinut peste 500.000 de euro, calculati la cursul mediu al anului 2004.  

Mihai Tanjala a cerut revizuirea condamnarii sale la cinci ani de inchisoare, solicitarea fiind din mai 2016 in rejudecare la Judecatoria Giurgiu, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, care a dispus reanalizarea admisibilitatii in principiu a cererii fondatorului fostului serviciu "Doi si-un sfert". La ultimul termen de judecata, din 26 septembrie, Judecatoria Giurgiu a amanat cauza pana in 5 decembrie, "pentru a da posibilitate inculpatului sa se prezinte in fata instantei".

In 19 octombrie 2015, Judecatoria Giurgiu ii respinsese lui Mihai Tanjala cererea formulata prin avocati de revizuire a condamnarii din 2011 la cinci ani de inchisoare.

In 7 octombrie 2015, Niculina Tanjala, fosta sotie a lui Mihai Tanjala a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de recunoastere a unei hotarari din Statele Unite ale Americii, din care rezulta ca pe 27 februarie 2014 cei doi soti au divortat prin procedura simplificata. Tribunalul Bucuresti a admis cererea si a decis, pe 20 noiembrie 2015, recunoastea in Romania a "efectelor juridice depline ale sentintei finale de desfacere simplificata a casatoriei, pronuntata de Curtea de Circuit a celui de-al 5-lea Circuit Judiciar, in si pentru Districtul Lake, Florida, din Statele Unite ale Americii, la data de 27.02.2014, in dosarul nr. 2014 DR 0080, privind desfacerea casatoriei incheiate intre Mihai Tanjala si Niculina Tanjala".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5084 vizualizari

  • +3 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 20 octombrie 2016, 18:01)

    Procuratorul [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
    Si prejudiciul ? (Joi, 20 octombrie 2016, 18:08)

    Andra99 [utilizator]

    ...cum se recupereaza ? Integral sau pe jumatate ?
    • +2 (2 voturi)    
      Evident ca pe jumatate ! ;) (Joi, 20 octombrie 2016, 19:58)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Andra99

      Ceea ce inseamna de fapt DELOC pt ca partea lui a avut grija sa o pape. :))

      PS. Cel putin asa le va spune Mihaita juzilor si executorilor judecatoresti. Pai ce cred ei ca s-a lasat pe tanjala acolo in Florida ? Nu... a papat la greu "produsul infractiuni" ! :)))))
  • +5 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 octombrie 2016, 18:33)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    Praf in ochii populimii (Joi, 20 octombrie 2016, 18:55)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Punem pariu ca intr-un an ca vi eliberat? Pe cât?
  • +2 (2 voturi)    
    Cum nu mai este PSD la guvernare.... (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:03)

    Spiky [utilizator]

    ... cum incep sa pice shmekerii care au furat pentru partidul unic PCR-FSN-PDSR-PSD(+USL+U$D+ALDE-UNPR); pica saracii ca perele coapte in gura DNA... Acuma cu recuperarea mai usor, ca banii s-au dus pe campanii electorale, ce credeti, ca afisele gigantice cu Ponta in campania prezidentiala au fost pe gratis? (Apropo, mai e ala din zona Gara de Nord spre Piata Romana, intr-o statie de autobuz? )


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by