- Sebastian Ghita, pus sub control judiciar; este acuzat de spalare de bani
- Sebastian Ghita vrea o "declaratie comuna" prin care Parlamentul "sa spuna ca oricine are dreptul sa vorbeasca"
UPDATE 18.45 - Ghita, la DNA Ploiesti: Multi dintre procurorii Romaniei fac parte dintr-o retea platita de ONG-uri
Deputatul Sebastian Ghita a declarat, marti seara, la sediul DNA Ploiesti, ca multi dintre procurorii Romaniei fac parte dintr-o retea platita de organizatii neguvernamentale, multe dintre acestea infiintate de George Soros, sustinand ca "un om din ONG il cheama pe un procuror dimineata la micul dejun si ii spune: "eu te-am scolit, aresteaza-l pe Ponta"", relateaza News.ro. De asemenea, intrebat daca ii este teama ca ar putea fi pus sub control judiciar, el a raspuns ca nu e nicio masura care sa nu se fi dorit sa se ia impotriva sa.
"Si Liviu Dragnea, si Victor Ponta si eu am fost prieteni de 15 ani si suntem si acum, chiar daca astazi viata politica ne face sa avem optiuni de un fel sau de un alt fel, adica doar participarea la viata politica intr-un partid sau altul nu ne poate face pe Liviu Dragnea, Victor Ponta si pe mine sa ne rupem relatiile de prietenie. Am incercat si eu marea cu degetul, pe de alta parte orice om incearca sa faca ceva mai bun si mai bine in viata. Nu cred ca am gresit si nu cred ca i-am suparat nici pe Liviu Dragnea, nici pe Victor Ponta nici cand am candidat la PSD si nici cand am intrat in acest nou proiect PRU, care sa poata sa faca pe romani sa spuna ceea ce nu pot spune Liviu Dragnea sau Victor Ponta, chiar daca stiu Victor Ponta si Liviu Dragnea ce se intampla in Romania. Unii dintre noi stim bine ce se intampla astazi in Romania, vedem, eu am hotarat sa spun si sa le explic oamenilor", a spus Sebastian Ghita, la intrarea in sediul DNA Ploiesti.
Intrebat daca a dat bani pentru PSD, Ghita a raspuns ca doar cei publicati in Monitorul Oficial. "Nu am dat cei 225.000 de euro niciunui partid, nici lui Tony Blair, nu am dat eu niciodata acesti bani, nici nu am vreo firma care sa fi dat", a spus el.
Ghita a mai spus ca firma anchetata de procurori nu are nicio legatura cu el.
Intrebat daca aceasta firma are vreo legatura cu sotul verisoarei sale, el a raspuns: "Se poate. Nu stiu exact acuzatiile, dar orice om e liber pe lumea asta sa-si infiinteze firme. Astazi, toti colegii mei de liceu, de strada, din oras, de facultate, toti cei cu care m-am asociat, toti cei care au stat in tribuna la baschet sunt anchetati si verificati la sange, iar eu pot sa pun la dispozitie documente ale statului de o inexactitate incredibila, adica documente ANAF: verificati actele lui Ghita".
El a spus ca ceea ce i se intampla i se pare "ceva apropiat de politie politica".
"Hai sa vedem cine-i plimba pe procurori cu ONG-uri pe la hotel la Sinaia, cine le da premii, cine le da bani si cine-i intreaba: dar maine dimineata il arestati pe Ghita, ca eu sunt Ghinea de la ONG-ul nu stiu care. Insinuez ca ONG-istii platesc procurori sub diverse forme. Multi dintre procurorii Romaniei fac parte dintr-o retea platita de ONG-uri, multe dintre ele infiintate de Soros in Romania. Ce ne tot prefacem ca nu intelegem ce se intampla in Romania. (...) Conteaza doar ce doreste un om din ONG care il cheama pe un procuror dimineata la micul dejun si ii spune: "eu te-am adus aici la Sinaia, eu te-am scolit, eu te prezint in presa ca pe un mare luptator pentru anticoruptie, aresteaza-l pe Ponta"", a afirmat Sebastian Ghita.
Intrebat daca mai "mizeaza" pe un mandat de parlamentar, el a spus ca mai mizeaza pe alte dosare.
De asemenea, intrebat daca ii este teama ca ar putea fi pus sub control judiciar, el a raspus: "Sunt convins, sunt sub toate controalele judiciare posibile si imposibile, nu e nicio masura care sa nu se fi dorit sa se ia impotriva mea".
UPDATE 18.30 - Sebastian Ghita: Nu-l cunosc pe domnul Tony Blair, nu am platit pentru vizita sa in Romania
Anterior in cursul zilei, deputatul Sebastian Ghita a declarat, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca nu il cunoaste pe Tony Blair si nu a platit nici pentru vizita fostului premier britanic in Romania, nici pentru a fi pus pe listele PSD, transmite News.ro. Declaratia vine dupa ce fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de catre procurorii DNA, pentru ca ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalitati politice straine, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
"Nu-l cunosc pe domnul Tony Blair, nu am platit pentru vizita sa in Romania. Nu am platit pentru a fi numit pe listele PSD. Este o acuzatie extrem de grava. De maine, orice presedinte de partid poate fi acuzat ca a pus pe lista sau a confirmat pe lista un anume candidat. Nu i-am cerut lui Victor Ponta sa ma sprijine pentru alegerile parlamentare din 2012. Pretind ca pana acum am reusit sa arat la societate ca in viata sunt capabil sa dezvolt lucruri, sa construiesc", a spus Sebastian Ghita.
Intrebat daca va mai candida la parlamentare, Sebastian Ghita a spus ca inca nu s-a hotarat, dar ca participa la "acest proiect PRU, ma suprinde sa vad ca astazi o institutie a statului pare ca incepe sa blocheze un astfel de proiect politic".
"Doua lucruri ma surprind in mod serios. In primul rand tacerea si rabdarea partidelor si a Parlamentului in fata ideii ca articolul 30 din Constitutie poate fi incalcat cu usurinta intr-o Romanie pe care o cerem democratica. Scrie acolo foarte clar ca oricare dintre noi are dreptul la libera gandire si la libera exprimare. Maine-poimaine o sa vedem ca jumatate plus unu din membrii Parlamentului primesc control judiciar si nu se mai pot exprima pe o lege sau pe o procedura. In momentul ala ce tara, ce democratie mai avem, cand unui om nu-i dai voie sa plece. Si mai este ceva care ma deranjeaza tare. Auzindu-i pe parintii mei pe vremea lui Ceausescu cum cereau voie de la Securitate ca sa plece din tara, asa am ajuns sa ma simt si eu. Sa merg si sa cer voie de la Securitate sa plec din tara. Si chestia asta nu-mi place. Mi-e dor de o viata normala si de un trai civilizat", a spus Ghita.
Intrebat daca a dat bani Partidului Social Democrat, Sebastian Ghita a raspuns ca nu a dat niciodata bani partidului, in afara de limitele legale, care se publica in Monitorul Oficial.
"Oricat de mult voi fi pus sa tac, oricate astfel de proceduri mi se vor arunca in carca mie, lui Ponta sau altora, trebuie sa stim ca la sfarsit suntem cetateni. Si procurorii trebuie sa inteleaga ca e dreptul nostru sa ne luptam pentru libertate. (...) Iar eu sunt dator nu doar ca om, ci ca roman si ca parlamentar sa spun acest lucru: ca ne apropiem de momentul in care in tara asta nu mai avem libertate", a adaugat Ghita.
Deputatul a fost prezent la instanta suprema, la procesul in care este acuzat ca i-ar fi dat mita un imobil fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu, pentru finantarea echipei de baschet ASESOFT de catre primarie. In cadrul termenului de marti au fost audiati trei martori propusi de Ghita, care au sustinut ca omul de afaceri nu a avut nicio implicare in transferurile de bani de la Consiliul Local la clubul sportiv.
Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de catre procurorii DNA, sub acuzatiile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la infractiunea de spalare de bani. Ponta ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalitati politice straine, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
DNA sustine ca vizita fostului lider strain a fost organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a facut prin interpusi.
"Pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la initiativa celui dintai. In acest scop, Ponta Victor Viorel impreuna cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca initiativa ii apartinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de omul de afaceri prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpuse.
In acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, in coniventa cu omul de afaceri, incheierea succesiva a doua contracte", precizeaza procurorii.
Pe timpul controlului judiciar, Victor Ponta trebuie sa sa se prezinte la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti sau la sediile instantelor de judecata, ori de cate ori este chemat, sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la Politia Capitalei - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
De asemenea, Ponta nu are voie sa paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent, sa nu se apropie de alte persoane mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.
Fostul premier nu are voie nici sa faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati.
Deputatul Sebastian Ghita a declarat, marti, ca in dosarul in care a fost citat, alaturi de fostul premier Victor Ponta, la DNA Ploiesti, este cercetat modul in care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, in Romania, titlul de Doctor Honoris Causa.
"Nu vreau sa va spun cum ma simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Toate activitatile mele din ultimii 15 ani fusesera prinse intr-un dosar. Faptul ca acum vin in cascada noi si noi dosare nu mi se pare normal. Am fost citat la DNA Ploiesti pentru astazi (marti, n.r), dar acum sunt la Inalta Curte si nu pot pleca. Este vorba despre un nou dosar, din ce am inteles eu este vorba de intalnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Razvan Ungureanu si de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Cred ca acum cei de la DNA Ploiesti investigheaza problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghita.
El a precizat ca procurorii nu i-au comunicat ce calitate are in noul dosar si a spus, ironic, ca spera ca anchetatorii sa nu il intrebe despre intalnirea din Africa de Sud dintre Victor Ponta, Tony Blair si Barack Obama.
"Nu stiu toate acuzatiile. Totusi, stiu ca in acest dosar este vehiculat si numele fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Cand m-au sunat procurorii, nu mi-au spus ce calitate am. La felul in care fac ei dosare sper sa nu ma intrebe despre intalnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair si Obama", a adaugat Ghita.
***
Fostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la Bucuresti in martie 2012, in calitate de speaker la conferinta cu tema "Viitorul Europei in noua ordine globala", organizata in 26 martie de Fundatia Multimedia pentru Democratie Locala. De altfel, presa relata la acel moment ca directorul fundatiei era Bogdan Teodorescu si ca evenimentul a fost organizat la putin timp dupa ce acesta batuse palma cu PSD pentru acordarea de consultanta politica. Conform Registrului fundatiilor, in prezent fundatia il are ca director pe Dan Sultanescu.
Cu ocazia prezentei la conferinta, Blair a avut intrevederi la sediul PSD cu presedintele de atunci al partidului Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul de atunci Mihai Razvan Ungureanu.
La acel moment au existat numeroase relatari privind onorariile percepute de fostul premier Tony Blair, fiind considerat unul dintre cei mai mai scumpi speakeri din lume.
In iunie 2015 Telegraph scria ca Blair acorda consultanta Romaniei pentru infiintarea unei "delivery unit" in baza unui contract prin Banca Mondiala in valoare de 1,1 milioane de lire, care expira in decembrie 2015.
Banca Mondiala a precizat ca firma lui Blair a dovedit "o intelegere clara a provocarilor privind implementarea proiectului" si a oferit "cel mai competitiv pret" dintre cele cinci oferte depuse.
O purtatoare de cuvant a lui Blair a afirmat atunci ca activitatea a fost "non profit".