Sase sefi ai serviciului secret al MAI, urmariti penal de DNA. Ei si-au insusit ilegal sume de bani din bugetul DIPI

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 29 august 2016, 18:20 Dosare Anticoruptie


Comisarul-sef DIPI, Rares Vaduva, la DNA
Foto: Agerpres
Actualul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne, Rares Vaduva, precum si fostii sefi ai institutiei Gheorghe Nicolae, Gelu Marin Oltean, Nelu Zarnica, Gheorghe Popa si Ioan Dorin Popa, sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie, in calitate de suspecti, anunta Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un comunicat remis luni seara. Cei sase sunt acuzati de infractiuni precum deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, fostii sefi DIPI Gelu Marin Oltean, Gheorghe Popa, Ioan Dorin Popa si Gheorghe Nicolae, in calitate de ordonatori de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., si-au insusit mai multe sume de bani, atestand in fals existenta unor cheltuieli operative, sau au schimbat destinatia legala a unor sume alocate institutiei pentru cheltuieli operative.

La randul sau, Rares Vaduva, actualul sef al DIPI, este acuzat de procurorii anticoruptie ca, prin aprobarea unor rapoarte, a schimbat destinatia unor fonduri alocate pentru cheltuieli operative catre cheltuieli de protocol, dar si ca a refuzat, cu incalcarea legii, declansarea procedurii de declasificare a unor inscrisuri in scopul excluderii probelor.

DNA precizeaza ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

De asemenea, conform DNA, Gheorghe Nicolae si Nelu Zarnica  au fost trimisi in judecata pentru fapte similare intr-un dosar din care a fost disjunsa prezenta cauza.


Comunicatul integral difuzat de DNA:


"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia pentru combaterea coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatoarele persoane cu functii de conducere in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), avand calitatea de suspect in cauza:

VADUVA RARES, comisar sef, la data faptelor subsecretar de stat la D.I.P.I , ulterior si in prezent sef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii urmatoarelor infractiuni: deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu, toate in forma continuata, precum si favorizarea faptuitorului si obstructionarea justitiei;

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de politie, la data faptelor sef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate in forma continuata, precum si doua infractiuni de abuz in serviciu, din care una in forma continuata;

OLTEAN GELU-MARIN, chestor principal de politie, la data faptelor sef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu;

ZARNICA NELU, chestor principal de politie, la data faptelor sef adjunct al D.I.P.I. cu rang de subsecretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri in forma continuata, fals intelectual si uz de fals, in forma continuata;

POPA GHEORGHE, comisar sef de politie, la data faptelor sef adjunct al D.G.I.P.I. (structura operativa a D.I.P.I.) sub aspectul savarsirii infractiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, toate in forma continuata si delapidare;

POPA IOAN-DORIN, comisar sef, la data faptelor sef adjunct Diviziune administrativa a D.I.P.I. sub aspectul savarsirii urmatoarelor infractiuni deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, toate in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2014, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin si-a insusit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, intr-un raport intocmit ulterior, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare "secret", a unui inscris care nu continea nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale.

In cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., si-a insusit suma de 1.500 lei. Totodata, in aceeasi perioada, prin aprobarea a doua rapoarte, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinatia legala a sumei totale de 1.350 lei, alocate institutiei pentru cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea si deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare "secret", a unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale.

Suspectul Popa Ioan-Dorin, avand calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui numar de 100 de rapoarte inregistrate la D.I.P.I. in anul 2014, a schimbat, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei - cheltuieli care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinatia legala a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate institutiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta si-a insusit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea si delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale, in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

Folosind acelasi mod de operare, in cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe si-a insusit mai multe sume de bani, in total 10.000 lei, iar pentru acesta, in patru rapoarte, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Printr-o dispozitie emisa in anul 2015, in mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinta vatamarii intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislatiei privind informatiile clasificate si de pastrare a documentelor financiar-contabile justificative.

In cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Vaduva Rares a schimbat destinatia legala a sumei totale de 13.476,22 lei, alocata institutiei pentru cheltuieli operative, banii fiind indreptati catre cheltuieli de protocol. Necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in fals. In acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitata printr-un raport, de suspectul Zarnica Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Vaduva Rares a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale, in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzata o vatamare a interesului legitim al statului roman de a asigura transparenta utilizarii resurselor materiale ale institutiilor publice.

In cursul anului 2016, suspectul Vaduva Rares, in calitate de secretar de stat in cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu incalcarea legii, declansarea procedurii de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosarul nr. 20/P/2016, al Directiei Nationale Anticoruptie, in scopul excluderii probelor care dovedesc vinovatia persoanelor inculpate in respectiva cauza penala. Fiind avertizat asupra consecintelor faptei sale, a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat.

La data de 29 august 2016, persoanelor mentionate li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Pentru fapte similare NICOLAE GHEORGHE si ZARNICA NELU au fost trimisi in judecata intr-un dosar din care a fost disjunsa prezenta cauza (vezi comunicat nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016).

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7434 vizualizari

 • +25 (31 voturi)    
  MEDICAMENTUL DNA forte pentru MAI ! (Luni, 29 august 2016, 18:51)

  JohnAnticoruption [anonim]

  Ministerul Afacerilor Interne desvolta CORUPTIA INTERNA !

  DECADENTA in MAI a devenit TRADITIE -Hotii nu ne apara de HOT .

  DNA nu te lasa !!!
 • +30 (30 voturi)    
  Bandâ organizatâ ! (Luni, 29 august 2016, 19:14)

  Venier [utilizator]

  Scop: jaful României - si aceste fapte se petrec de 26 de ani !
  • +2 (4 voturi)    
   Niște comuniști cu aceleași metehne ca ce-i ce-au! (Marţi, 30 august 2016, 8:46)

   Flo Io [utilizator] i-a raspuns lui Venier

   Astia sunt comunistii care inca ne conduc.!!! daca nu sunt ei, atunci sunt copiii lor sau nepoti sau asa mai departe.
   Pana nu mor toti acestia, nu vom ajunge sa miscam ceva bun in ROMANIA.
   Iar daca urmatorii„lideri” își vor iubii țara și poporul la fel de mult ca ăștia de s-au tot perindat pe la cârma țării până acum, Ferească Bunul Dumnezeu de nu ne-om răscula din nou, noi iobagii și țăranii.

   Arză-va-r focu pe toți de pârliți !!!!
  • +1 (3 voturi)    
   Evident (Marţi, 30 august 2016, 9:39)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Venier

   Un jaf continuu de 25 de ani organizat de mafia securisto-comunista din RSR cu cimplicitatea unor servicii secrete, evident
 • +27 (29 voturi)    
  Serviciu care nu-si justifica existenta... (Luni, 29 august 2016, 19:15)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  In toate comunicatele DNA sau ale celorlalte parchete date in cauze avand ca obiect fapte de coruptie, nu am vazut unul in care sa se mentioneze ca informatia venea de la acest serviciu sau macar ca a sprijinit ancheta in vreun fel...Pai daca nu furnizeaza informatii nici despre coruptia din MAI sa-i desfiinteze, nu-si justifica existenta. Scopul acestui serviciu nu e de a furniza informatii politicienilor. Pana nu se depolitizeaza politia, justitia penala nu va fi independenta in totalitate...
  • 0 (2 voturi)    
   toti ne dam cu parerea fara sa stim (Marţi, 30 august 2016, 8:41)

   beeeeeenar [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   mai citeste..
 • +7 (7 voturi)    
  asta e doar o (Luni, 29 august 2016, 20:24)

  MoemBius [utilizator]

  coincidenta
  baieii de la servicii sint corecti


  :(
 • +21 (21 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 29 august 2016, 20:29)

  Hipius [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 august 2016, 23:30)

   [anonim] i-a raspuns lui Hipius

 • +3 (3 voturi)    
  problema e cum ii controleaza DNA (Luni, 29 august 2016, 20:48)

  transalpinarum [utilizator]

  pe cei de la SRI si SIE??? Doar nu va imaginatzi ca acolo e pension de domnishoare.
  • -1 (1 vot)    
   Coinicidenta (Marţi, 30 august 2016, 9:44)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Pai individul a fost si la SRI sef. QED Sistemul securisto-comunist care a jefuit tara si continua sa o faca e intins ca o cangrena peste tot: servicii, Justitie, Parlament, administratii locale si centrale, sanatate, politie etc etc.
  • +1 (3 voturi)    
   Nicicum (Marţi, 30 august 2016, 11:19)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Ramane DNA in fundul gol daca se atinge de cheltuielile operative ale SRI. Si acolo bugetul e de cateva zeci de ori mai mare decat la DIPI.
 • +6 (6 voturi)    
  Nedumeriri (Luni, 29 august 2016, 21:28)

  tarantella [utilizator]

  1. ăla din poză are musteață sau i-a rămas niște sos sub nas de la ultimul chiolhan?
  2. știe cineva cu ce se ocupa taică-su? (la cât de competent pare, dacă a ajuns într-o asemenea funcție, sigur e fiul omului)
 • +3 (5 voturi)    
  nicugloajda@gmail.com (Marţi, 30 august 2016, 3:16)

  FrotierexFurata [anonim]

  Va fi foarte greu, daca nu imposibil de scos la iveala increngatura mafiota, care este plantata de SISTEMUL TICALOSIT in politie, la toate nivelele.
  Politia este un sistem inchis, nereformat, osificat pe scheletul comunist, in care politistii cinstiti, onesti si bine pregatiti, nu au acces la comanda.
  Acum vedem de ce politistii cu comportament nazist din S.I.C.E. sector 2, sunt protejati de DIPI, pentru ca falsul si uzul de fals, pe care noi le-am aratat politistilor in cazul hotilor de la Frottierex, sunt infractiuni comune, obisnuite in politie, protejate la varf.
 • -1 (1 vot)    
  Ca la drumul mare (Marţi, 30 august 2016, 8:16)

  SRA [utilizator]

  Din cele ce se spune in mediul diplomatic, traficarea catvora zeci de mii de RON este o bagadela, adevarul este ca generalul OPREA fura cu acte in regula ca la drumul mare !!!

  Un pezevenchi ordinar ! Iata dece tinea ca ponta sa devina Presedintele Romaniei !
 • 0 (2 voturi)    
  Concluzia ce se desprinde din aceste (Marţi, 30 august 2016, 8:52)

  xrogo [utilizator]

  anchete este ca doar DNA si SRI sunt imaculati,acolo s-a strans "spuma" Romaniei,cu oameni competenti,onesti si de mare probitate morala !!!
 • +1 (1 vot)    
  Mai oameni buni, intelegeti-i si voi ! (Marţi, 30 august 2016, 9:14)

  Susufler0 [utilizator]

  Nu poti, una-doua, cand ai o cheltuiala asa, mai "medie", sa te-apuci sa sapi in gradina viloatei sa umblii la bani, asa ca iti creezi impreuna cu colegii un "cont" curent, la seviciu din care extragi atat cat ai nevoie. Doar ca trebuie sa-l alimentezi din cand in cand, atunci cand se subtiaza.

  PS. Iar pt asta este creat fondul pt "cheltuieli operative."

  PPS. Ce ghinion teribil au avut baietii astia din cauza lui Gigina. Le mergea atat de bine !
 • +1 (5 voturi)    
  Coruptia a fost infranta ... (Marţi, 30 august 2016, 9:25)

  Gigi Kent [utilizator]

  1.500 Ron, 1.350 Ron, 4.002 Ron, 13.476 Ron ... eu cand va-am zis ca marea coruptie a fost infranta, nu ma credeati. Au mai ramas vamesii care primesc un borcan de castraveciori, controlorii de tren care primesc 10 lei, medicii care iau o ciocolata si terminatii astia din articolul de mai sus :)

  Si apoi ne intrebam de ce a scazut increderea in justitie la 35%. Pai daca DNA-ul face dosare ridicole, ca sa isi faca "norma" la hectar, in timp ce ocoleste cu maxima abilitate marile tunuri?
 • 0 (0 voturi)    
  "Oamenii legii" ... (Marţi, 30 august 2016, 9:44)

  fdaniel [utilizator]

  O gasca de derbedei instalata la cel mai inalt nivel si care isi gaseste alti derbedei pe care sa-i promoveze si sa se protejeze reciproc.

  Si in acest timp vajnicul bobor rromanesc "se pisa pe el de vot", nu are timp sa mearga la vot, e plictisit de futilitatea votului, nu are alternative, etc...
 • +1 (1 vot)    
  Daca faptele se dovedesc a fi reale sunt de (Marţi, 30 august 2016, 9:48)

  ty [utilizator]

  condamnat cu atat mai mult cu cat sunt persoane de conducere.
  In ce priveste sumele de care se discuta sunt din categoria gainariilor. Cred ca nu este decat praf in ochi si in spatele lor se ascund altii cu mult mai barosani. Au mai fost si alte asemenea tentative de acoperire?
 • +1 (3 voturi)    
  Prietenii lui Ciolos? (Marţi, 30 august 2016, 18:55)

  Spark [utilizator]

  Daca DNA a intrat in acest serviciu secret cu siguranta a avut parte de niste turnatori sau cum spunea maestrul Cristoiu, paduchi morali ( 'http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-10-august-2016/) care au avut acces la documente operative si probabil au avut un scop personal...oricum de ce nu s-au spart mai de mult?...sau acum a venit Ciolos?


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by