Augustin Zegrean: In Europa, statele in care nu se face inchisoare pentru abuz in serviciu sunt mai multe decat cele in care se face
Zegrean afirma, in acest interviu, ca trebuie sa avem incredere in functionari si spune ca, din cauza hatisului legislativ, cu 40.000 de acte normative in vigoare, nu-i greu sa gresesti.
In opinia lui Zegrean, nu mai sunt motive de amanare a deciziei Curtii in acest caz.
Potrivit News.ro, Zegrean arata ca ar fi 12 state in care se face inchisoare pentru abuz in serviciu, indicand Germania, Franta, Italia si Spania, in timp ce in Islanda nu se face inchisoare deloc, au un detinut pe an si acela "merge la serviciu si numai noaptea doarme la inchisoare".
Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, avertiza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca 42% din activitatea DNA o reprezinta dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu.
Intrebata de News.ro daca ar interpreta dezincriminarea abuzului in serviciu ca pe o limitare a competentei procurorilor, Kovesi a spus: "Da. Dar nu va fi doar o limitare a competentei procurorilor, va fi o incetare a luptei anticoruptie in Romania".
In replica, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis luni procurorului sef al DNA o solicitare publica de incetarea "a presiunilor asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu", potrivit Mediafax.
"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita public procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, precum si liderilor de opinie, sa inceteze presiunile asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu, reglementat de Legea 78/2000", transmite UNJR, intr-un comunicat de presa.
Judecatorii sustin ca declaratiile Laurei Codruta, potrivit carora "o decizie a CCR in privinta abuzului in serviciu intr-un alt sens decat cel sustinut de DNA ar fi "o incetare a luptei anticoruptie in Romania" si "un semnal pe care statul roman il da: <<Gata, am luptat destul cu coruptia, nu mai trebuie sa luptam cu coruptia, nu mai trebuie sa investigam acest gen de fapte>>", reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat".
--------------------------------
Curtea Constitutionala a Romaniei reia discutiile, miercuri, in cazul mai multor exceptii de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu ridicate in mai multe dosare, potrivit Agerpres.
Printre dosarele in care s-a invocat aceasta exceptie se afla cele in care sunt vizati fosta sefa a DIICOT Alina Bica, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu.
Potrivit site-ului CCR, in mai multe dosare s-a ridicat exceptia privind atat dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cat si dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Art. 297 alin. 1 din Codul penal prevede ca fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
Art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie stipuleaza ca infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani
- 14 ani 8 luni
- 14 ani 3 luni
- 10 ani 7 luni
- 10 ani 5 luni
- 4057 zile
- 3860 zile
- 3526 zile
- 3440 zile
- 3440 zile
- 7378 zile
- 4051 zile
- 5617 zile
- 6192 zile
- 3604 zile
- 3456 zile
- 6043 zile
- 5396 zile
- 6001 zile
- 3498 zile
- 4063 zile
- 5736 zile
- 6570 zile
- 5140 zile
- 5067 zile
- 6122 zile
- 6095 zile
- 3152 zile
- 4303 zile
- 6096 zile
- 3555 zile
- 3371 zile
- 4365 zile
- 5169 zile
- 5183 zile
- 6003 zile
- 5164 zile
- 3448 zile
- 3415 zile
- 4288 zile
- 5806 zile
- 4328 zile
- 5589 zile
- 3881 zile
- 5935 zile
- 4442 zile
- 3378 zile
- 3601 zile
- 4713 zile
- 3391 zile
- 3637 zile
- 6453 zile
- 5361 zile
- 4650 zile
Intregul Parlament a fost este si va fi organizatie mafiota. Trebuie schimbati, trebuie eliminate partidele PSD si PNL. Sunt destule partide noi cu oameni noi , tineri dar de unii singuri nu vor reusi niciodata sa se impuna. Trebuie sa o facem noi.
Sau te fur cu 10 maini si iti dau inapoi cu 2 degete (mijlocii eventual), si totul e ok?
ceva e dubios... nu ti se pare?
N-au gasit si pentru el un loc pe la registratura, sau, hai, secretar, ceva??? Cum a ajuns molusca asta judecatorul #1 in Romania???
Si cred ca are niste ani de cand e acolo, nu?
si nu e prost e o jigodie ordinara - nu spune unde NU se pedepseste cu inchisoare: or fi Olanda, Danemarca, UK ? tari care sunt cu minim 100 de ani inaintea noastra ca mentalitate si care probabil ca au trecut si ele prin faza puscariei pentru abuz pana sa ajunga acolo ... civilizatia se impune intotdeauna cu sisteme de constrangere mai ferme, care apoi se pot relaxa - noi suntem foarte departe si avem un fenomen de coruptie cum numai prin ex-URSS se mai intalneste
abuzul in serviciu e o forma de coruptie -cea mai buna dovada ca nu a fost ea inasasi "abuzatoare"
e ca nici un caz judecat la CEDO nu asemnalat abuz.
dar o jigodie care face cadou 1 mil de euro "din pix" (bani luati din banii nostrii), merita sa mearga la puscarie ? asta o stabileste oricum un Judecator sau un complet, nu justitia populara ...
daca tu spui ca nu trebuie sa mearga la puscarie inseamna ca tu esti spalat pe creier omule !
nu mai compara mere cu pere.
Schimbarea nu se face prin interzicere ci prin practică.
daca va luati dupa ''alte tari'' cand luati asemenea decizii ,mie mi se pare cam grav..
In "statele" gen Finlanda, Germania, Polonia, Belgia sau Franta, daca-si permite vreo firma care are un actionar o ruda a politicianului, iese cu scandal, demisii, daune si puscarii.
La noi, si cu filajul video in mana exista dubii daca AR TREBUI SUSPENDATI DIN FUNCTIE SAU NU.
Jegosule. Iti doresc sa ai parte de o sedere placuta la azil.
Pt. naimitii de fenotip mazete sa ia aminte ca Islanda este ţara cu cea mai veche democraţie (anul 930), şi ai cărei cetăţeni au reuşit să impună schimbări fundamentale (nu doar de faţadă) prin demonstraţii ferme.
Determinati sa termine cu politicienii corupti, a fost aleasă o adunare care să pună bazele unei noi Constituţii care să reflecte lecţiile învăţate şi să o înlocuiască pe cea în funcţiune, fiind inspirată de Constituţia Daneză.
Pentru asta, în loc să apeleze la experţi şi politicieni, Islanda a decis să apeleze direct la popor, din moment ce poporul are putere asupra legii, şi nu invers.
Mai mult de 500 de islandezi s-au prezentat ca şi candidaţi pentru a participa în acest exerciţiu de DEMOCRAŢIE DIRECTĂ şi a scrie o nouă Constituţie. Au fost aleşi 25 dintre ei, fără niciun fel de afiliere politică, printre aceştia fiind studenţi, avocaţi, jurnalişti, fermieri şi sindicalişti.(adevarulcotidian)
coruptia este ceea ce i-a unit (sau poate ca nici nu au fost despartiti vreodata) pe tonta, base si tradiceanu.
Si cind functionarul e prins ca a furat pedeapsa e cu EXECUTARE pe citiva ani buni.
Ia aliniati toata legislatia cu acele state si o sa avem si noi legi functionale.
Deci in Germania, Franta, Italia si Spania se face inchisoare, si noi ne uitam cum e la..Islanda??
Acolo unde premierul spala bani in Panama si tot se tinea de scaun.
Pesemne ca in statele in care NU se face puscarie, abuzul in serviciu e mai degraba o ciudatenie de neimaginat, o forma de sociopatie, nu o trista si omniprezenta realitate.
Cand scapam si noi de asta?
PS. Asta ca sa-ti raspunda la intrebarea care ti-ai pus-o ?
Nu stiu pe nimeni intrat in politica in Romania cu intentia de a servi poporul - toti au intrat pentru ei, chit ca vor sa fure chit ca vor sa se puna la adapost pentru ce au furat pana acum.
PS. Inca nu stiu nimic care l-ar baga in acelsi oala si pe Nicusor Dan dar nici nu pot spune ca da, el vrea sa faca ceva pentru tara asta. Asa ca il las ca exceptie neclarificata.
daca nu ma inseala memoria, zegrean avea carnet rosu cu trei trandafiri psd-isti, inainte de a ajunge la ccr.
Poti scrie mii de pagii cu truisme care incep cu "In Europa e mai .... "
In Romania abuzul in serviciu trebuie pedepsit drastic.
Dar
1 nu a spus-o in cazul judecatorilor unei curti constitutionale
2 Curtea Constitutionala nu face parte din autoritatile judecatoresti (a se vedea Titlul III Capitolul 6 vs. Titlul V din Constitutia Romaniei)
Ce facem maine seara ??
Meciul cu Romania sau un protest ????!!
« 1. Salvo che il fatto non costituisca un più grave reato, il pubblico ufficiale o l'incaricato di pubblico servizio che, nello svolgimento delle funzioni o del servizio, in violazione di norme di legge ...è punito con la reclusione da uno a quattro anni.
Sau state cu politicieni handicapati ca nu stiu sa fure.
Daca o lege are o forma intr-un anume stat , asta nu inseamna ca e buna automat pt noi.
Statistica din capul lui Zegrean n-are nici-o treaba cu realitatea.
1. Daca luam doar Germania, Spania, Italia si Franta facem deja 50% din populatia UE (254 din 508 milioane). Daca mai adaugam si celelalte 8 state unde se face inchisoare pentru abuz in serviciu, inseamna ca de fapt se palica pentru majoritatea populatiei UE si ca afirmatia domnului Zegrean este cel putin partinitoare.
2. In Islanda sistemul de inchisoare este semnificativ diferit. Ce mentioneaza domnul Zegrean se aplica chiar si pentru criminali.
Dar este singura tara din lume unde bankerii au ajuns la inchisoare in urma crizei financiare.
Deci din nou domnul Zegrean face o alta afirmatie partinitoare.
Avand in vedere cat de usor de demontat sunt aceste afirmatii nu pot sa cred decat ca decizia a fost luata deja si acum doar incearca sa gaseasca niste explicatii penibile.
Pe de alta parte in Romania abuzul in serviciu a disparut total, iar laptele si mierea curg pe strazi. Normal ca trebuie eliminat, ca ne incurcam cu el degeaba.
Este incalificabil sa-l auzi pe nebunul asta ce rationamente debiteaza.
Compara Islanda, o tara cat cartierul Militari si Dr. Taberei la un loc cu Romania (in mod direct) si prin translatie cu tari din G8, cu o populatie de peste 60 mil. locuitori.
Bine pregatit in locuri obscure,pt.vremurile ce urmau oricum sa vina.
Atat BJATM-urile, cat si Electrica reprezetau obiective sensibile pentru Securitate in anii 80, fiind urmarite la sange.
1980-1988 - Consilier juridic;
1980-1984 - Consilier juridic, BJATM Bistrita (COMAT);
1984-1988 - Consilier juridic, ELECTRICA Bistrita.
Nu a activat deloc în magistratură (ca judecător sau ca procuror), nu a avut o carieră universitară, nu are doctoratul în drept şi nu are nici operă juridică. În niciun caz nu poate fi considerat operă juridică un articol insipid publicat în 1991, cu titlul ” Explicaţii teoretice la legea fondului funciar “, cu care se mândreşte în CV-ul său modest.
În anul 2007 a inițiat proiectul de lege nr. 368/2007, privind “regimul juridic al bunurilor imobiliare aparținând cultelor religioase ortodox și greco-catolic din România”.Conform acestui proiect, restituirea bisericilor, caselor parohiale și mănăstirilor Bisericii Române Unite cu Roma ar fi urmat să fie făcută în funcție de ponderea credincioșilor din unitățile administrativ-teritoriale de la locul situării imobilului, ceea ce ar fi echivalat cu exproprierea BRU. Plenul Camerei Deputaților a retrimis proiectul la comisiile de specialitate, unde se găsește până în prezent.
2 - observ ca tarile in care se pedepseste abuzul sunt alea smechere... noi vrem sa fim ca germania sau ca Islanda?!
3 - CCR nu este acolo sa judece parerile personale ale judecatorilor ci CONSITUTIONALITATEA legilor!
4 - cei ce ne conduc au luat-o razna de tot! cred ca s-ar cuveni niste proteste pana nu e prea tarziu!
Uitati-va in ochii ei si veti vedea o dorinta continua de razbunare-probabil a vietii frustrate pe care a avut-o.
Ar trebui intrebati colegii, parintii, psihologic este deplasata- nu vede decat puscarii, puscariasi!
De ce sa ii bagam in inchisoare -sa le mai platim cazarea- mai bine sa plateasca ei!
Nu vedeti ca se castiga procese in care cica statul roman plateste despagubiri si penalitati- in fapt platesc eu si tu - pentru ceea ce este in puscarii!
Maurul și-a făcut datoria, maurul trebuie să plece...
De Islanda nu mai vorbim ca ei au 300.000 de locuitori in toata tara si e normal sa aiba doar un detinut -doi acolo de samanta.
Ce rol a jucat Zegrean in comiconul suspendarii lui Basescu?
Traiane, tu citesti totul pe aici, spune-ne, te-a flaxurat nea Zeg, sau nu?
Cat de idiot trebuie sa fi sa argumentezi o pozitie in aceasta chestiune cu aceea ca in tara/tarile x, y,z se face sau nu asa ?! E ca si cum ai promova un anumit pret al merelor dintr-o alta tara fara sa tii cont ca exista un angrenaj economic, de conditii de mediu, sol, relief, de nivel al salariilor etcetc care determina si pretul merelor !!
Noi ne confruntam cu o hidra, cu un cancer si conducatorii nostrii fac fix invers decat ce ar trebui sa faca ! Stie cineva ce inseamna LUPTA anticoruptie ca eu vad ca tot ce fac conducatorii nostrii e sa ne faca sa pricepem ca coruptia e ratiunea lor de a fi !!?
E constient oare ca vrea sa prinda fluturi si are plasa rupta( de baietii `destepti`, normal...) ?