Petrotel Lukoil Ploiesti si directorul companiei, Andrey Iurevici Bogdanov, trimisi in judecata / Prejudiciul creat statului ar fi de aproape 1,8 miliarde euro

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 3 august 2015, 17:16 Dosare Anticoruptie


Lukoil
Foto: Lukoil.com
SC Petrotel Lukoil Ploiesti, directorul companiei, Andrey Iurevici Bogdanov, si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sub acuzatia ca au creat statului roman un prejudiciu de 1,76 miliarde euro.

Potrivit unui comunicat de presa, prejudiciul ar fi de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 EUR. Procurorii au pus sechestru pe:
 • 176.840.629 actiuni la o valoare de 2,5 lei/actiune, in valoare totala de 442.101.572,5 lei:
 • primele de emisiune detinute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, actionar majoritar in cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, in valoare totala de 1.880.931.388 lei.
 • conturile detinute de PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenita, ulterior RBS BANK Olanda, precum  si a sumelor  ce se vor vira ulterior, pana la concurenta sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.
 • conturile detinute de tertul actionar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda la CITY BANK LONDRA, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.
Cine sunt persoanele si companiile trimise in judecata:
 • 1. BOGDANOV ANDREY IUREVICI, cetatean rus, director general si membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a capitalului societatii
 • 2. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti,  sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani
 • 3.LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii
 • 4.RATA ANDREI, cetatean moldovean, membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a creditului societatii
 • 5. DANULESCU DAN, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii
 • 6. DUTU DOREL, contabil sef in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii
 • 7. VOINSTEV ALEXEY, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii
 • 8. KUZINA OLGA, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii
Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriului citat in comunicatul de presa:

In perioada 2011-2014, inculpatii, in calitate de administratori si directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, au folosit cu rea credinta bunurile si creditul de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societati comerciale in care aveau interes direct sau indirect, prin incheierea in numele si pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei) precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie.

In aceeasi perioada inculpatii au folosit cu rea credinta creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membra a grupului LUKOIL, in care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea ca au dispus, autorizat, incuviintat efectuarea de plati cu titlu de restituire de imprumut in virtutea contractelor de creditare in cadrul carora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti avea calitatea de imprumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume imprumutate carora, cu stiinta si in detrimentul societatii le-au schimbat destinatia prin stingerea unui imprumut in curs, favorabil ca si conditii de creditare cu un imprumut defavorabil ca si conditii de creditare destinat investitiilor si care nu s-au regasit in investitiile societatii precum si sume restituite cu titlu de rambursare imprumut si provenite dintr-un aport de capital simulat.  
De asemenea, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca in aceeasi perioada au dispus si ordonat transferuri de sume de bani cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de utilizare cu rea credinta a creditului societatii, fapte care intrunesc  elementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani.

Activitatea de urmarire penala s-a desfasurat cu sprijinul  tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii si al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova.

CONTEXT

Aceasta rafinarie s-a aflat anul trecut in centrul unui scandal imens cu conotatii politice, dupa ce Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis, in luna octombrie, punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Prejudiciul estimat era de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

In disputa a intervenit insa premierul Victor Ponta, care s-a declarat nemultumit de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziuni de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile iar actionarii nu "fugeau cu conductele in Rusia".

In urma declaratiilor facute de premier, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat partial.

De altfel, in acea perioada Lukoil a amenintat cu inchiderea rafinariei.

Lukoil Romania detine o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9760 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  DUTU DOREL, (Luni, 3 august 2015, 17:38)

  anonim [anonim]

  contabil sef, roman in cadrul consiliului de administratie,
  DANULESCU DAN, dir. gen. adjunct, alt roman in consiliu de administratie, ca au pazit?,s-au ei nu sunt Mindri ca sunt cu ponta?,
  • +24 (24 voturi)    
   Ai răbdare (Luni, 3 august 2015, 18:05)

   Dorel [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Unii din ei sunt probabil denuntatorii de buna credință, vor fi probabil achitati, vor avea pedeapsă micsorata sau li se va schimba identitatea. La asa suma mare sigur sunt ceva servicii pe fir și tot timpul la asemenea megafurturi cineva "canta". E bine că se mai închide o cale mafiei ruse de a fura.
 • +14 (18 voturi)    
  Rusii (Luni, 3 august 2015, 17:40)

  AnderT [utilizator]

  "Imperiul Rus" ce are de zis prin mafia locala?(media si "mondenitati")
 • +29 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 august 2015, 17:53)

  [anonim]

  • +12 (12 voturi)    
   i-ar ierta el dar nu mai are timp (Luni, 3 august 2015, 22:55)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   Ponta e prea ocupat sa isi salveze ce a mai ramas din posteriorul lui care e in flacari. Sa zica mersi daca in ceva timp nu e coleg de racorica cu vreunul din lotul Gazprom.
   Cat despre Gazprom si rusii ii felicit pe cei care au instrumentat cazul.
 • +28 (34 voturi)    
  Ok (Luni, 3 august 2015, 17:53)

  Alex Hotnews [utilizator]

  Ori e mana/ajutor american la mijloc, ori americanii si restul lumii ar trebui sa recunoasca si sa laude public acest demers, cu salve de tun daca se paote.

  Justitia romana arata mai mult curaj si integritate decat tot restul EU.

  Sincere felicitari. Aceasta stire trebuie sa faca inconjurul lumii.
  • +9 (9 voturi)    
   Bravo SRI! (Luni, 3 august 2015, 21:21)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Alex Hotnews

   Ati mai dat cu niște dusmani ai poporului și ai României de pamânt.
  • +5 (5 voturi)    
   a ajuns in Washington Post (Marţi, 4 august 2015, 5:21)

   balamuc [anonim] i-a raspuns lui Alex Hotnews

   https://www.washingtonpost.com/world/europe/lukoil-managers-charged-for-money-195-bln-laundering/2015/08/03/07968d48-3a11-11e5-8993-0b783c1d6d37_story.html

   E drept, nu chiar pe prima pagina.
 • +17 (17 voturi)    
  ciubuc (Luni, 3 august 2015, 17:58)

  kostel [anonim]

  asta da ciubuc.... ce mai conteaza 400 mil lasate cadou de victoras la kazmunai??
 • +17 (17 voturi)    
  OMG ! (Luni, 3 august 2015, 18:16)

  CRMS [utilizator]

  Sper ca procurorii acestia sa fie paziti de puscasii marini SUA.
  • +11 (11 voturi)    
   n-au mujicii tupeu' asta! (Luni, 3 august 2015, 22:40)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui CRMS

   si-ar da foc la valiza, ar fi un scandal monstru, care nu ar face decat sa confirme in fata lumii cea ce sunt: sefii mafioti ai unei benzinarii cat un continent (mujichistanul e o tara cat un continent). nu risca, nu renteaza...
   mujicu' sef yuri o sa fuga la moskva luand cu el tot ce poate si o sa acuze prin mass-media ruseasca inca un caz politic la presiunea imperialistilor americani. vezi procesul de acum de la londra privitor la asasinarea lui litvinienko.
 • +18 (18 voturi)    
  Chiar credea cineva.... (Luni, 3 august 2015, 18:45)

  gica 43 [anonim]

  ...ca in Romania toti marii hoti sun romani ? Cum au ajuns o gramada de..."Abramovici" miliardari peste noapte in Rusia ???
 • +5 (11 voturi)    
  Mare mirare (Luni, 3 august 2015, 18:55)

  deveselu [utilizator]

  De nu o fi și cazul asta o fasaiala a justiției romane, inculpați fugiți în Rusia și bani din conturi goliți printr-o "greșeală" și ne vom uita la prejudiciu ca la tezaur
 • +19 (19 voturi)    
  La Pisic ii sticlesc ochii deja (Luni, 3 august 2015, 19:23)

  Haskal [utilizator]

  Cat? 1.8 miliarde??? 10% = 180 milioane???? Cu asta se aranjeaza si el pe viata, ca Nascase. Fular barberry are deja, i l-a lasat Bonbo mostenire.
  No worries Yuri.
 • -13 (17 voturi)    
  De ce nu amenda ? (Luni, 3 august 2015, 19:39)

  TheFreeOne [utilizator]

  Am mai vazut situatii cu diverse corporatii, care, in urma platii unei amenzi (procent din profit sau ceva de genul asta), au scapat de acuzatii. Nu se poate proceda similar in aceasta situatie ?
  • +9 (9 voturi)    
   Ba da, actiunea e praf in ochii plebei (Luni, 3 august 2015, 20:31)

   Haskal [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   Amenda intra direct in buzunarul psd.
  • +10 (10 voturi)    
   daca e gluma ai o scuza insa daca nu...WTF? (Luni, 3 august 2015, 21:14)

   torna_fratre [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   Amenda le dai dupa ce isi platesc banii evazionati .
   Adica sa dea Lukoil aia 1.8 Mld euro inapoi si pe urma, ca sa mai poata sa faca business in Romania, le mai dai un 10-20% amenda.
   Asa ca suntem baieti buni.
   Cu banii astia mai punem de ceva tancuri sau avioane la armata sau deja avem finantare 100% pentru Pitesti-Sibiu.
   Ce zici Monta?Te bagi?
 • +4 (4 voturi)    
  RO + HOL + USA (Luni, 3 august 2015, 20:08)

  Turistul [anonim]

  Incet incet olanda incepe sa raspubda muzeriilor uniunii sovietice.
  • +6 (6 voturi)    
   pentru cei peste 100 de olandezi (Luni, 3 august 2015, 23:59)

   torna_fratre [utilizator] i-a raspuns lui Turistul

   doborati de racheta ruseasca.
 • +11 (11 voturi)    
  Viorel angajat avocat al Lukoil = victorie rosie (Luni, 3 august 2015, 20:28)

  Plagarus [utilizator]

  Lukoil + Matalurgie/ siderurgie ,Campia Turzii Targoviste Otelu Rosu Braila Buzau.Companiile Rusesti devalizeaza si evita taxele cu echivalentul cat sponsorizeaza Moscova Transnistria 780 mil dolari pe an.
  Petrotel importă ţiţei din Rusia, de la compania-mamă, la un preţ mult mai mare decât costul de extracţie, preţ la care grupul Lukoil îşi exportă profitul din România. Mai exact, grupul rusesc face profit la el acasă în detrimental rafinăriei din România, care acumulează pierderi. Iar din această schemă este afectat şi statul român. Rafinăria înregistrează an de an pierderi. Dacă Petrotel ar importa ţiţei din Rusia, de la compania-mamă, la un preţ mai redus, atunci rafinăria nu ar mai fi pe pierdere, ar fi pe profit, iar statul ar putea încasa impozite pe profit. În condiţiile date, statul nu câştigă nimic din impozitul pe profit, pentru că acest profit nu există.
 • +11 (11 voturi)    
  sa-i spuna (Luni, 3 august 2015, 21:25)

  Adrian1 [utilizator]

  sa-i spuna cineva de astea 1.8 miliarde si domnisoarei harvardiste care o tinea danga-langa cu usturoiul vandut de babute la coltul pietei. nu de alta, dar sa se conecteze si ea la realitate.
 • +16 (16 voturi)    
  iata de ce nu alimentez de la rusi (Luni, 3 august 2015, 22:35)

  Irizat [anonim]

  pe langa faptul ca orice persoana civilizata trebuie sa refuze sa dea bani barbarilor, iata si motive juridice. in benzinariile rusesti intri doar sa te pishi!
  aplaudati justitia romana! o stire care va face inconjurul lumii!
 • +10 (10 voturi)    
  Hmm... (Luni, 3 august 2015, 23:16)

  Claudiu [anonim]

  ...si totusi la stirea asta cu record de evaziune, nu am vazut la nici o televiziune de stiri alte detalii...batista pe tzambal...
 • +1 (1 vot)    
  lukoil (Marţi, 4 august 2015, 8:22)

  Teodorescu-ionAna [anonim]

  dna.. la prahova trebuie suplimentata schema.. aici este ph = patria hotilor.. cuibul in ploiesti si cornu este ultrarezistent.. succes dna!!
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 august 2015, 9:47)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by