Sebastian Ghita a primit interdictie de a parasi Ploiestiul si de a desfasura activitate de deputat. DNA: Tigai electorale si coruperea alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din 2014, pentru obtinerea de voturi pentru Victor Ponta. Plus: toate afacerile din 2000 si pana acum, verificate

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2015, 12:30 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita, la DNA Ploiesti
Foto: Agerpres
Sebastian Ghita a primit interdictie sa paraseasca Ploiestiul si sa "desfasoare activitate in calitatea de deputat". Procurorii DNA au anuntat ca au dispus aceste obligatii pentru ca au extins urmarirea penala fata de Ghita pentru trafic de influenta, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, evaziune fiscala, coruperea alegatorilor si operatiuni financiare incompatibile cu functia, pe langa acuzatia initiala de sprijinire a unui grup infractional organizat. DNA anunta ca vizeaza fapte din perioada 2000-2015. Procurorii spun ca, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, Ghita ar fi cumparat "de pe piata neagra (...) asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze".
  • DNA sustine ca Sebastian Ghita ar fi "conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 euro".

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica de astazi, 24 iunie 2015, pana pe 14 august 2015. De asemenea, in comunicatul DNA este precizat ca, "in cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei".

Procurorii anunta ca verificarile asupra activitatilor lui Sebastian Ghita vizeaza perioada 2000-2015, deci de cand acesta avea 22 de ani. "In perioada 2000-2015, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale", se arata in comunicatul DNA.

Comunicatul integral al DNA (Sursa):

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus, fata de inculpatul GHITA SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea conditiilor controlului judiciar dispus anterior si prelungit, cu impunerea unor obligatii suplimentare, si anume:
  • sa nu desfasoare activitate in calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, in exercitarea careia a savarsit fapta,
  • sa nu paraseasca localitatea Ploiesti, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent.
Acestora li se adauga obligatiile anterioare, respectiv:
  • sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, ori de cate ori este chemat,
  • sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei,
  • sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,
  • sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta procurorilor si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
  • sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme,
Masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica incepand de la data de 24 iunie 2015, pana la data de 14.08.2015 (cand expira durata masurii).

Obligatiile suplimentare din continutul masurii de control judiciar au fost determinate de extinderea actiunii penale fata de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian pentru savarsirea infractiunilor de:
  • trafic de influenta,
  • complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene,
  • spalare de bani, in forma continuata,
  • evaziune fiscala, in forma continuata,
  • coruperea alegatorilor,
  • efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.
Aceste noi infractiuni se adauga celei initial retinute in sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infractional organizat.

Din ordonanta de modificare a controlului judiciar intocmita de procurori a rezultat ca exista probe si date din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt :

In perioada 2000 - 2015, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. Banii au fost 'spalati' printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si T.V.A.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de 'spalare' se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilita la o valoare minima de 37.720.325 lei.

Probele administrate au relevat doua situatii relevante pentru masurile ce vor fi dispuse.

1. In primul rand, in derularea activitatii infractionale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. si S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni si influente asupra sefului Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghita Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de functia de deputat pe care o detine din anul 2012, in incercarea de a-l determina pe seful U.I.P. sa efectueze plati catre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. in conditii de nelegalitate si in contextul in care urma sa incaseze, din cuantumul acestor plati, comisionul stabilit pentru traficul de influenta exercitat in favoarea agentului economic aratat.

Folosirea ascendentului conferit de functia de demnitar - deputat in Parlamentul Romaniei s-a materializat prin intocmirea unei solicitari inregistrata la Cabinetului Parlamentar Ghita Sebastian Aurelian si adresata directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoana care avea posibilitatea sa il schimbe din functie pe seful U.I.P. si asupra caruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni in acelasi scop. Demersul s-a soldat cu inlocuirea din functie a sefului U.I.P.

2. In al doilea rand, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian controleaza inca, direct sau indirect (prin interpusi - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a detinut pana in anul 2012. Operatiunile efectuate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societati, sunt incompatibile cu functia de deputat in Parlamentul Romaniei. In acest sens stau dispozitiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

O parte din sumele de bani obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de catre Ghita Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.

Astfel, in concret, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii 'economisiti' in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositi pentru achizitionarea de pe piata neagra de asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze.

Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictive prin intermediul societatilor controlate de acesta.

In acelasi registru infractional, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 euro.

Inculpatului Ghita Sebastian Aurelian i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si noile acuzatii, conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
"

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6913 vizualizari

  • +24 (28 voturi)    
    exceptional. (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:39)

    Wildschwein_007 [utilizator]

    Demult ne interesa baiatu' asta.

    Multumim DNA.
    • +7 (7 voturi)    
      Asa se desfac itzele mafiei politice! (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:58)

      pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      Pacat ca prea multe alegeri au fost manipulate de spagi mizerabile, iar primirea lor ne garanta viitorul in perpetua saracie si celor ce isi doreau o tara curata!
  • +26 (28 voturi)    
    Spune drept ! (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:44)

    John M. [utilizator]

    Asa ca ai crezut ca tu si victor viorel o sa aveti Romania la picioare?!
    Acum Romania v-a dat la geoale si o sa faceti amandoi puscarie pana veti uita si culoarea banilor.
    • +15 (19 voturi)    
      NU numai ei (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:58)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui John M.

      Toata haita de hoti din psd, toti parlamentarii caci toti sunt hoti sau complici la jaf. Romania trebuie curatata de aceste otrepe mafiote.
  • +27 (29 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:45)

    [anonim]

  • +18 (20 voturi)    
    CIND? (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:57)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Cind va ajunje la ocna aceasta lepadatura de parlamentar si hot la drumul maer din banii publici? Vreo 20 de ani si tot nu ar plati destul pentru nesimitirea si hotiile lui !
  • -13 (15 voturi)    
    Procurorii interzic (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:58)

    xrogo [utilizator]

    exercitarea demnitatii de deputat,asta chiar e premiera in Romania,mai trebuie doar un pas si ajung la presedinte,si-apoi pasul doi e sa conduca DNA,daca tot interzice altora,asta-i curata democratie!!!
    • +9 (11 voturi)    
      Desi... (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:30)

      AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ...simt ironia din comentariul tau, si nu iti place ce face DNA-ul acum, sincer, chiar as vrea sa fim condusi de DNA vreo 10-15 ani pana cand se curata tot sistemul de corupti.

      Si cam de 10-15 ani de zile este nevoie de un sistem strict, cu lege aplicata egal tuturor, pt ca mentalitatea de hot a conducatorului roman sa se schimbe de tot, la fel ca si gandirea din societatea noastra.
    • +9 (9 voturi)    
      da (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:31)

      scepticu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      numai ca asta e cam penal.
      De fapt ai dreptate conform logicii infractorilor: La cati penali isi exercita drepul de deputat/senator - tocma' Ghita sa fie interzis?.Culmea !- zau asa.
      Iar prezumtia de nevinovatie , eu o consider numai cand DNA-ul il va salta pe nea Dorel vecinul meu, nu pe big boss Ghita prietenul lui big boss Ponta.
    • +5 (5 voturi)    
      presupunand vreo urma de bune intentii: (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:55)

      math [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      NU procurorii ci judecatorii vor decide daca se aplica aceasta masura prin care i se va interzice parasirea localitatii. Asta se face pe baza unor dovezi si argumente solide. Ghita ca si Ponta sau Mazare (sau Udrea, Hrebenciuc, Chiliman) au relatii peste tot, iar acum singura preocupare a lor este sa scape CAT MAI IEFTIN. Restul cu organul democratiei, parlamentarii alesi de popor, oranduirea de stat, scaderea TVA.... sunt vrajeli. Marea majoritate folosesc aceste functii cu precadere pentru parvenire si ascunderea averii reale. "organul suprem" este varful coruptiei si mi-e teama ca nici alegerile anticipate cu vor rezolva mare lucru.
    • +5 (5 voturi)    
      Ei procurorii.. (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:59)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Basescu fai, Basescu. Nu era justitia la comanda lui Basescu? Nu este dosar politic? E clar ca-i Basescu.
      • +1 (1 vot)    
        da :-))) (Miercuri, 24 iunie 2015, 18:14)

        Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

        incredibil Basescu asta dom'le. Peste tot se baga si conduce din umbra Romania... :-)
  • +14 (16 voturi)    
    roata se învârte, acţionată de DNA (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:02)

    Sakura [utilizator]

    Cu ceva vreme în urmă mucosul acesta, "Sebastian Ghita, s-a dus la Coldea si Maior si le-a spus ca daca ii fac lui ce i-au facut lui Traian Basescu cu fratele lui ii va impusca" (citat de la Elena Udrea). Uite că-i veni rândul să fie pus cu botul pe labe şi labele în cătuşe. Bravo DNA!

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-19270680-elena-udrea-sebastian-ghita-dus-coldea-maior-spus-daca-fac-lui-facut-lui-traian-basescu-fratele-lui-impusca.htm
  • +15 (17 voturi)    
    O veste bună (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:05)

    Barosanu_nr1 [utilizator]

    Nici nu speram să prind și această zi.
  • +14 (14 voturi)    
    sariti oameni buni ! (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:09)

    math [utilizator]

    ...trebuie sa iesim in strada eventual cu tot cu mineri, ca sa aparam democratia, parlamentul si pe Ghita "cel mai inteligent tanar politician" (by Bogdan Chireac, morsa noastra securista si atotstiutoare). Trebuie sa-i aparam pe Ponta, Ghita, Mazare... toti oamenii de stat care sunt pedepsiti de justitia basista si mai nou de tiranul Johannis. PSD va distribui peste 200,000 halate albe si periute de dinti pentru participantii la mitingurile populare.
  • +6 (6 voturi)    
    vine Ignatul (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:25)

    gâgă [anonim]

    Ghiță la tine vine Ignatul în luna iunie, duba-ii pregătităăăă, urmează plăgiuță....
  • +7 (7 voturi)    
    Ce naivi (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:36)

    Gheorghe [anonim]

    Asta este picatura in ocean. Cum ramane cu noile Fonduri Europene care au fost impartite de el? Toata strategia pe Fondurile 2014-2020 a fost scrisa de el si prietenii lui.

    Licitatia de la ICI pe Cloud a fost "muncita" 2 ani de zile sa le iasa lor.

    La HidroPrahova specificatiille de IT din caiete ale cui credeti ca erau? Cine credeti ca le-a pus in caiet? Ar trebui sa se verifice la cine au ajuns...
  • +6 (6 voturi)    
    Pai da... (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:37)

    Dorelhino [utilizator]

    Sper sa-i ancheteze cu atentie contractele alea cu statul unde a vandut software care nu functiona pe milioane pe euro.
  • +5 (5 voturi)    
    Fiemea are salariu mic pentru garsonier prima casa (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:40)

    danduta [utilizator]

    Nu ar fi problema ca asta jongleaza cu sutele de milioane de lei si euro.
    Problema e ca sunt obtinuti ilegal, prin hotii si coruptie.
    Aici e diferenta oneroasa intre fiemea si asta.
    Nu e vorba de diferenta de munca, sau calitatea ei. Cand furi nu exista calitate, numai abilitate de a fi neprins. Se are ca GHITA NU O ARE.
  • +4 (4 voturi)    
    complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor (Miercuri, 24 iunie 2015, 15:02)

    Abatorul de porci [anonim]

    complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene = afacerea 2K Telecom cu instalarea celule LTE/4G prin infiintarea a peste o suta de firme fantoma ce primeau fonduri europene nerambursabile.

    Detalii aici:
    http://www.revista22.ro/fonduri-europene-pentru-internet-la-sate-milioane-de-euro-obtinute-de-angajati-si-prieteni-ai-fratelui-lui-sebastian-ghita-cine-este-beneficiarul-real-al-proiectelor--51045.html
  • +3 (3 voturi)    
    in sfarsit!!! (Miercuri, 24 iunie 2015, 15:02)

    lili [anonim]

    Caracatita PSDista a lui Ponta-Ghita&company PSD=penali ajunge unde merita, curand la puscarie!
    Succes DNA, la puscarie cu penalii din politica romanesca ce-au jefuit tara facand averi uriase in timp ce au tiinut in saracie milioane de romani manipulati si mintiti 25 de ani!!
    Ponta, tu ce mai faci?!
    Ce mai zici?!
    Vei merge la puscarie sa-l vizitezi pe prietenul Ghita, asa cum au venit prietenii tai la Istanbul?!!!
    • +1 (1 vot)    
      da' crezi (Miercuri, 24 iunie 2015, 18:16)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui lili

      ca se mai intoarce poanta din Turcia??
      • +1 (1 vot)    
        se intoarce... (Miercuri, 24 iunie 2015, 20:28)

        lili [anonim] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Stie ca il asteapta procurorii DNA, altfel il dau astia in urmarire internationala si-l aduc cu mandat INTERPOL!!!
        Vine, il asteapta Daciana, copiii si mama lui...si tata-socru, am uitat...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by