Sebastian Ghita, reactii dupa noul dosar de la DNA: E un dosar politic care vizeaza daramarea acestui Guvern / Avem un premier asupra caruia se fac presiuni, avem un fost presedinte terorizat sa nu spuna anumite lucruri / Interzicerea unui ales de a-si exercita functia este un atentat la democratie

de G.S.     HotNews.ro


Sebastian Ghita
Foto: Hotnews
Deputatul Sebastian Ghita a declarat miercuri, la iesirea de la DNA Ploiesti ca i s-a interzis timp de doua luni sa paraseasca Ploiestiul, masura pe care o va contesta la Inalta Curte, si a spus ca se vizeaza demisia lui Victor Ponta, pe care el nu-l poate influenta.

Asa cum ma asteptam niste lucruri destul de grave au inceput sa se intample, a spus deputatul, care a explicat ca DNA i-a interzis sa paraseasca localitatea timp de doua luni.

"In primul rand s-a luat o noua masura, fara sa stiu ce am facut, probabil pentru a fi umilit. (...). Procurorul a cerut sa nu parasesc Ploiestiul, a spus ca asa considera dansul. Mi-a spus ca nemultumirile sa le adresez Inaltei Curti", a spus Ghita.

"Astazi mi-am dat seama despre ce este vorba in acest dosar. (...) Acest dosar este doar o etapa in ce mi s-a intamplat in ultimele doua saptamani, presiuni constante, continue", a spus Ghita explicand ca este vorba de "amenintari, luari la rost care vizeaza demisia lui Victor Ponta".

"Nu-l pot influenta sa-si dea demisia cand vor procurorii, nu am aceasta influenta asupra premierului", a spus deputatul.

Sebastian Ghita a dezvaluit si ca are interdictie sa vorbeasca si cu Victor Ponta. "De aceea cred ca este un dosar politic care vizeaza daramarea acestui Guvern, a sustinut el.

Deputatul a declarat ca "absolut toata lumea" din jurul sau are sechestru, iar in cazul lui "suma este nelimitata", acuzand ca in Romania nu se urmaresc fapte, ci "oameni si familii": "Au pus sechestru pana si pe conturile mamei mele".

El a acuzat si ca la DNA Bucuresti exista care are "acelasi continut si unde procurorul de acolo a dispus o expertiza": "Ma intreb daca un cetatean poate fi urmarit de zece procurori".

El a spus ca stie ce vor cei care fac presiunile si dosarele: "Stiu ce vor, am vorbit cu multe dintre aceste persoane, consider ca astazi societatea este debalansata".

"Avem un premier asupra caruia se fac presiuni. Avem un fost presedinte terorizat sa nu spuna aceste lucruri", a spus Ghita, sugerand ca ar fi vorba de abuzuri ale justitiei.

El a spus ca va face contestatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie: "Voi depune plangere impotriva celor care cred ca o sa reuseasca o lovitura de palat in Romania".

Deputatul a criticat dur si decizia procurorilor de a nu-l lasa sa-si exercite mandatul: "Parlamentarii, oricat de urat ii arata procurorii, sunt alesi. Este un atentat la democratie".

"Maine o sa ne trezim ca 100 de parlamentari sunt interzisi sa mearga in Parlament", a adaugat el.

Sebastian Ghita a declarat, miercuri, la intrarea la DNA Ploiesti, ca a primit o citatie saptamana trecuta, ca nu stie de ce a fost chemat si daca a fost extinsa urmarirea penala si ca spera "sa nu se intample lucruri rele", adaugand: "Nu m-am gandit ca vin sa o caut pe soacra lui Moisescu".

 Intrebat daca stia despre extinderea urmaririi penale impotriva sa, Ghita a raspuns: "M-ati informat dumneavoastra. Saptamana trecuta am primit o citatie sa ma prezint la DNA. Nu m-am gandit ca vin sa o caut pe soacra lui Moisescu (n.r. -Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, urmarit in dosarul primarului Andrei Chiliman)".  

De asemenea, intrebat daca se asteapta sa fie suspendat din functia de parlamentar, el a raspuns: "Mi-e tare teama ca o astfel de chestiune nu se poate intampla decat cu voia Camerei din care facem parte. Stiti ca este o intreaga dezbatere in societate acum daca nu cumva impotriva membrilor Camerei Deputatilor si membrilor Senatului, impotriva administratiei locale, impotriva Guvernului nu exista un fel de plan si de idee de a le scoate practic din joc. Nu stiu ce se intampla astazi".  

El a sustinut ca nu cunoaste noile acuzatii sau daca s-a extins urmarirea penala si daca sunt noi probe in dosarul sau, insa va afla dupa discutiile cu procurorii DNA. Intrebat la ce se asteapta astazi, Ghita a raspuns: "Ma gandesc ca ar fi bine sa nu se intample lucruri rele, dar nu poti sa stii. Totusi, in noiembrie au fost alegeri, au trecut cateva luni, dupa cum se vede au aparut acuzatii impotriva premierului, impotriva familiei sale, impotriva mea, impotriva cercului sau relational. Nu striu de ce se intampla toate lucrurile astea (...) Nu-mi dau seama exact ce se intampla astazi in Romania, dar haideti sa avem rabdare si sa aflam (...) E putin surprinzator ca dupa multi ani de zile imediat cum o zona din esichierul politic pierde alegerile impotriva ei apar dosare". 

Ghita a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu a vorbit cu premierul Victor Ponta, aflat in Turcia.

Procurorii DNA extind urmarirea penala impotriva deputatului Sebastian Ghita, pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului, au declarat pentru Mediafax surse judiciare, precizand ca Ghita a fost citat sa se prezinte, miercuri, la DNA Ploiesti. 

Conform surselor citate, Sebastian Ghita este acuzat de noi fapte de coruptie savarsite inainte de 2012, data la care a fost ales deputat intr-un colegiu din judetul Prahova, dar si in perioada mandatului de parlamentar.  

De asemenea, sursele judiciare au precizat ca procurorii DNA Ploiesti vor extinde sechestrul asigurator asupra averii lui Sebastian Ghita, in conditiile in care pe o parte din bunurile acestuia a fost deja pus sechestru in dosarul in care este urmarit penal pentru sprijinirea unui grup infractional organizat, alaturi de Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, de presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosmn, dar si de alti inculpati cu putere de decizie in judetul Prahova.  

In 16 iunie, deputatul Sebastian Ghita a mers la DNA Ploiesti, unde procurorii au prelungit cu 60 de zile masura controlului judiciar pe numele sau, in dosarul lui Iulian Hertanu.

Tot atunci, la DNA Ploiesti au venit si presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, procurorii prelungind masura controlului judiciar si in cazul acestora.  

Seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatii Vlad Cosma si Sebastian Ghita se afla sub control judiciar de peste 120 de zile in dosarul in care DNA Ploiesti ancheteaza modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic. 

In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. 

In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domicliu, in urma unei decizii a instantei supreme. 

In acelasi dosar, au mai fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu. 

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.  

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. 

De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.  

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre "partenerii" la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut. 

In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu. Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. 

Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.  

Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. 

Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.  

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant" sau intermedieri in comertul cu animale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7928 vizualizari

  • +23 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2015, 9:43)

    [anonim]

    • +7 (7 voturi)    
      Intrebari la ghita (Miercuri, 24 iunie 2015, 13:10)

      CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui

      "Ma intreb daca un cetatean poate fi urmarit de zece procurori"

      Pai cand ai furat cat 1000 de hoti (politicieni, cum se traduce in romana), eu ma mir cum de te ancheteaza doar 10 procurori :))))
    • +3 (3 voturi)    
      Ghita nu suporta sa fie (Miercuri, 24 iunie 2015, 15:44)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui

      umilit. Dar milioanele de romani care traiesc cu nici 1000 ron pe luna pentru ca voi ati furat totul, cum crezi case simt? Sictir!
  • +20 (22 voturi)    
    Deputat? (Miercuri, 24 iunie 2015, 9:57)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Deci hot. Ticalos si mafiot. La puscarie. Toti parlamentarii sunt niste hoti sau complici la furt.
  • +15 (15 voturi)    
    hotie generala (Miercuri, 24 iunie 2015, 10:25)

    ic.ram1945 [utilizator]

    In esenta Romania este plin de hoti:cine fura ff mult e conducator de stat,parlamentar,ministru,sef consiliu jedetean, primar...cine fura ff putin e un amarat de nimeni in drum. Ne-ar trebui o lege, ca hotul prins sa restituie banii furati ,sa plateasca dobanda pentru perioada de la data furtului, si in loc de puscarie, sas primeascaamenda penala cu o valoare stabilita in functie de suma furata,calitatea hotului(conducator sau plebeu),puscariile rezervandu-se pentru alte infractiuni de natura neeconomica.
    • +10 (10 voturi)    
      Aveti dreptate, Domnule Ghita! (Miercuri, 24 iunie 2015, 10:44)

      Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui ic.ram1945

      Asa e, si noua ni se pare usor surprinzator, cum atat de candid va exprimati Dvs. Da, noi chiar credem ca e o conspiratie ( pusa la cale de fostul Presedinte, cine altul? )...Dar, vorba bancului cu Radio Erevan, nu e singurul motiv pentru care noi va apreciem si, mai ales, tare ne mai bucuram!
  • +11 (11 voturi)    
    Zau penalule? (Miercuri, 24 iunie 2015, 10:29)

    triciupa [utilizator]

    Cum ati pierdut alegerile cand voi aveti majoritatea in parlamentul ala burdusit cu hoti si faceti legea dupa cum va taie capul?
    Cum ati pierdut alegerile din moment ce noi suntem nevoiti sa traim in pesedistan?
    Mama voastra de penali !
    • +7 (7 voturi)    
      pai, (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:30)

      Cezy [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

      o fi candidat la presedintie, sub acoperire!
  • +14 (14 voturi)    
    Va inteleg perfect (Miercuri, 24 iunie 2015, 10:34)

    timi [anonim]

    Dl. Ghita va inteleg perfect. Daca imi permiteti va dau un sfat sa nu mai ajungeti in situatia asta: NU MAI FURATI !!!
  • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2015, 10:39)

    [anonim]

  • +7 (7 voturi)    
    Ce alegeri ai pierdut tu? (Miercuri, 24 iunie 2015, 10:50)

    mihnea2012 [utilizator]

    ca tu esti deputat, din partidul care a castigat alegerile!
  • +10 (10 voturi)    
    e confuz talharul (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:06)

    AliKimiku [utilizator]

    In primul rand nu inteleg ce alegeri a pierdut el personal? a fost candidat la prezidentiale si nu stim noi? ca PSD -ul a castigat detasat alegerile din 2014.
    Pe de alta parte dosarele impotriva mizeriilor numite "oameni politici" de la diverse partide au existat de dinainte de 2014.
    Concluzie : i se apropie si astuia funia de par si schelalaie ca disperatul. Adica tocmai el, om de afaceri si propietar de tembeliziune sa fie luat la intrebari?
  • +10 (10 voturi)    
    Intr-adevar surprinzator (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:06)

    benicio [utilizator]

    Surprinzator este cum de toti IT-stii buni din Romania s-au adunat la Ploiesti, acolo unde sunt multe firme care au castigat contracte suculente cu statul. Asta e ceva cu adevarat surprinzator.
  • +6 (6 voturi)    
    Mai, Ghita, (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:59)

    John M. [utilizator]

    Stai ca nu te taiem de Craciun. Numai te intrebam ce ai invartit tu in cloaca aia de escroci de la Ploiesti, cu Coman, cu Ponta, si cu multi altii. Si pana iesi din puscarie o sa-ti creasca parul inapoi.
  • +6 (6 voturi)    
    AM ASTEPTAT (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:10)

    BOKILA [anonim]

    Finalmente incepem sa avem justitie....este o conditie de insanatosire a tarii condamnarea acestui specimen la o pedeapsa proportionala cu jaful pe care l-a patronat, minimum 20 de ani si confiscarea acestei averi colosale obtinuta exclusiv din bugetul statului adica din banii nostri.
  • +4 (4 voturi)    
    ai sictir! (Miercuri, 24 iunie 2015, 15:05)

    lili [anonim]

    NU ne dai tu lectii de democratie!
    Tu sa spui cum ai facut averea aia uriasa de sute de milioane de Euro din contracte cu statul, asta sa spui in fata DNA!
    Succes DNA, la puscarie cu hotii astia din politica romaneasca!
  • +1 (1 vot)    
    OH. (Miercuri, 24 iunie 2015, 18:17)

    letsoc [anonim]

    Din declaratiile lui nea Seby eu inteleg ca dosarul lui fiind unul politic , Basescu este inca la putere . Asa cred eu pentru ca nea Seby nu a nominalizat pe cei care i-au comandat acest dosar . Ar fi bine sa faca precizarea pentru ca eu unul ma simt bagat in ceata . Asa am fost educat pana acum. Si ar mai fi ceva . Daca nu are dovezi , cred ca CNA-ul ( nu DNA-ul ) ar trebui sa-i aplice o amenda usturatoare ( am vazut ca asa spun moderatorii la TV ) . Cu stima ,NC .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by