Fostul director general al Romarm Dan Tache, trimis in judecata

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 24 martie 2015, 15:31 Dosare Anticoruptie


Dan Tache
Foto: Agerpres
Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Dan Tache, fostul director general al Romarm - principalul exportator de armament romanesc, sub acuzatia de instigare la abuz in serviciu, informeaza DNA intr-un comunicat difuzat marti.

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata Aurel Veltan, directorul general al Carfil SA Brasov, sucursala a Romarm, pentru abuz in serviciu si tentativa la infractiunea de abuz in serviciu, Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Sacueni, pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la tentativa la infractiunea de abuz, si Silviu Marinescu, fost sef serviciu calitate in cadrul SC Carfil SA, pentru abuz in serviciu si tentativa la infractiunea de abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul inregistrat in acest dosar este de 770.857,26 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza, precizeaza DNA in comunicat.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata:

in stare de arest preventiv a inculpatilor:


VELTAN AUREL, directorul general al SC Carfil SA Brasov, sucursala a CN ROMARM SA, avand personalitate juridica proprie, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata
- tentativa la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

TACHE DAN, director general al CN ROMARM SA, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

LILIAC DANIEL, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Sacueni, pentru savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
- complicitate la tentativa la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

si sub control judiciar a inculpatului MARINESCU SILVIU, sef serviciu calitate in cadrul SC Carfil SA, in perioada iulie 2013 - iulie 2014, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
- tentativa la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
  • In perioada iulie 2013 - iulie 2014, la initiativa inculpatului Tache Dan, director general al CN ROMARM SA, si in urma unei intelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Liliac Daniel - administrator la SC Gold Trans Tur SRL, inculpatul Veltan Aurel, in calitate de director general al SC Carfil SA (filiala a ROMARM), a incheiat sase contracte de prestari servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu incalcarea procedurilor de achizitie publica (lipsa publicitate, lipsa cerere oferta, ofertele avute in vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsa proces verbal al comisiei de selectie a ofertelor).
  • De asemenea, inculpatul Veltan Aurel a intocmit si alte inscrisuri in vederea perfectarii acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate).
  • Contractele aveau acelasi obiect, respectiv, igienizarea/curatarea/ecologizarea a unor spatii, hale de productie, din incinta societatii brasovene, contaminate cu substante toxice, metale grele si cianuri, rezultate din procesul tehnologic de productie.
  • Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzator, cu consecinta prejudicierii SC Carfil SA cu suma totala de 770.857,26 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL.
  • Actionand in aceeasi modalitate, cu incalcarea atributiilor de serviciu si pentru favorizarea inculpatului Liliac Daniel, inculpatul Veltan Aurel a incheiat un alt contract, avand ca obiect cumpararea a doua mijloace fixe, un strung si o masina de filetat, pentru pretul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu incalcarea procedurilor de achizitie publica, stiind ca toate ofertele pentru aceasta achizitie au fost depuse de Liliac Daniel, cel care era adevaratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorita interventiei organelor judiciare, dupa efectuarea perchezitiei la sediul Carfil SA, contractul fiind reziliat.
  • Documentele mentionate mai sus au fost semnate cu incalcarea atributiilor de serviciu si de Marinescu Silviu, in calitate de sef serviciu calitate in cadrul SC Carfil SA.
In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1215 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by