Directorul general al Romarm, principalul exportator de armament romanesc, si directorul sucursalei Brasov, retinut de DNA sub suspiciune de abuz in serviciu

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 11 februarie 2015, 10:17 Dosare Anticoruptie


Dan Tache
Foto: Agerpres
Dan Tache, directorul general al Romarm - principalul exportator de armament romanesc - a fost retinut pentru 24 de ore de catre Directia Nationala Anticoruptie sub suspiciune de abuz in serviciu. In acelasi dosar au mai fost retinuti directorul general al Carfil SA Brasov, sucursala a Romarm, si administratorul Gold Trans Tur SRL Sacueni. Prejudiciul inregistrat in dosar este de  770.857,26 lei.

Potrivit procurorrilor anticoruptie, in perioada iulie 2013 - iulie 2014, la initiativa directorului general al CN ROMARM SA Dan Tache, si in urma unei intelegeri prealabile frauduloase cu Daniel Liliac - administrator la SC Gold Trans Tur SRL -, Aurel Veltan, in calitate de director general al SC Carfil SA (filiala a ROMARM), ar fi incheiat sase contracte de prestari servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu incalcarea procedurilor de achizitie publica (lipsa publicitate, lipsa cerere oferta, ofertele avute in vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsa proces verbal al comisiei de selectie a ofertelor).

Respectivele contracte fie au fost fie neexecutate, fie executate necorespunzator, cu consecinta prejudicierii SC Carfil SA cu suma totala de 770.857,26 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL, sustine DNA.

  • Comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 10 februarie 2015, a urmatorilor inculpati:

VELTAN AUREL, directorul general al SC Carfil SA Brasov, sucursala a CN ROMARM SA, avand personalitate juridica proprie, pentru savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata
- tentativa la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

TACHE DAN, director general al CN ROMARM SA, pentru savarsirea infractiunii de:
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma instigarii

LILIAC DANIEL, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Sacueni, pentru savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata
- complicitate la tentativa la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit


In ordonantele de retinere se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada iulie 2013 - iulie 2014, la initiativa inculpatului Tache Dan, director general al CN ROMARM SA, si in urma unei intelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Liliac Daniel - administrator la SC Gold Trans Tur SRL, inculpatul Veltan Aurel, in calitate de director general al SC Carfil SA (filiala a ROMARM), a incheiat sase contracte de prestari servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu incalcarea procedurilor de achizitie publica (lipsa publicitate, lipsa cerere oferta, ofertele avute in vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsa proces verbal al comisiei de selectie a ofertelor).

De asemenea, inculpatul Veltan Aurel a intocmit si alte inscrisuri in vederea perfectarii acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate).

Contractele aveau acelasi obiect, respectiv igienizarea/curatarea/ecologizarea a unor spatii, hale de productie, din incinta societatii brasovene, contaminate cu substante toxice, metale grele si cianuri, rezultate din procesul tehnologic de productie.

Respectivele contracte fie au fost fie neexecutate, fie executate necorespunzator, cu consecinta prejudicierii SC Carfil SA cu suma totala de 770.857,26 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL.

Actionand in aceeasi modalitate, cu incalcarea atributiilor de serviciu si pentru favorizarea inculpatului Liliac Daniel, inculpatul VELTAN AUREL a incheiat un alt contract, avand ca obiect cumpararea a doua mijloace fixe, un strung si o masina de filetat, pentru pretul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu incalcarea procedurilor de achizitie publica, stiind ca toate ofertele pentru aceasta achizitie au fost depuse de Liliac Daniel, cel care era adevaratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorita interventiei organelor judiciare, dupa efectuarea perchezitiei la sediul Carfil SA, contractul fiind reziliat.


Inculpatilor i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, la data de 11 februarie 2015, la Tribunalul Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Stirea se actualizeaza


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.11908 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Kalasnicovul romanesc a ajuns unde nu trebuie ! (Miercuri, 11 februarie 2015, 10:26)

    andreesanu [utilizator]

    Se pare ca exporturile prin interpusi au ajuns unde nu trebuie !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by