​Campania "Singur impotriva tuturor"

VIDEO Arhitectii care au avut curajul sa reclame ca primarul din Ramnicu Valcea le-a cerut spaga

de Cristina Hurdubaia     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2015, 12:22 Dosare Anticoruptie


Arhitectul Serban Marinescu
Foto: Hotnews
Șerban Marinescu are 36 de ani, este arhitect și asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. În 2013, împreună cu alți trei prieteni, tot arhitecți, a reacționat categoric atunci când primarul de Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, le-a cerut, fără ocolișuri, o șpagă de 10% dintr-un contract câștigat de aceștia pentru amenajarea unui spațiu public din oraș. Arhitecții câștigaseră concursul pe cont propriu, pe criterii transparente, așa că au luat decizia cea mai corectă cu putință: l-au denunțat pe primar. La ora actuală, Emilian Frâncu ispășește o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, asta, însă, după ce prima instanță îl condamnase la 4 ani de închisoare cu suspendare și cu posibilitatea de a-și continua mandatul de primar, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Suntem patru arhitecți care acum trei ani am câștigat un concurs pentru amenajarea unei piețe publice în orașul Râmnicu Vâlcea. L-am câștigat în urma unui concurs și multă vreme nu s-a mai întâmplat nimic. Cam după 6 luni, am fost chemați la primărie. De menționat că între timp s-a schimbat administrația locală, fuseseră alegerile pentru Primărie și venise un nou primar. Adică noi am câștigat concursul pe vremea fostului edil, acum la conducere era un alt primar, Emilian Frâncu”, povestește Șerban Marinescu.

O perioadă, a mers ca la carte

„Toată lumea ne spunea «Aolio, ce-o să pățiți, sigur o să fie probleme, la șpăgi», dar uite că până atunci nu s-a întâmplat nimic. Deși au existat niște semnale, la un moment dat, foarte aproape de predarea proiectului. A apărut un domn, un prieten de-al domnului primar, care m-a invitat la o cafea, a insistat. Pe drum i-am zis «uite niște terase», dar n-a fost de acord să mergem acolo, zicea că sunt ziariști, și am mers în altă parte. Mi-a explicat că urmează să se organizeze licitația pentru constructorul care urma să pună în practică proiectul nostru și că oare cum să facem să câștige această licitație un alt prieten de-al domnului primar. Eu am fost absolut șocat, i-am explicat că nu mă pricep și că nu știam ce puteam să fac eu în această situație”, mai spune Marinescu.

A trecut încă o perioadă de timp fără să se întâmple nimic: „Noi ne încheiaserăm treaba, urma să ne facă plata, trebuia să primim 200.000 de euro”.

Valoarea totală a proiectului: 14 milioane de euro

„Apoi a început domnul primar să ne sune în niște momente de genul duminica, la ora opt seara, că să ne vedem la o cafenea în Băneasa. Nouă ni s-au părut niște chestii foarte ciudate, de ce să ne vedem în Băneasa? Până atunci ne vedeam doar în Primărie. Noi am refuzat, dar el nu se lăsa și tot repeta niște lucruri ciudate: că el și-a ținut promisiunea, acum să ne-o ținem și noi. Noi nu înțelegeam ce promisiune, că noi nu promiseserăm nimic. Începea să devină din ce în ce mai dubios și noi eram din ce în ce mai încordați”, își amintește arhitectul.

Astfel, cei patru arhitecți au căzut, la un moment dat, de acord că e posibil să fie vorba despre o faptă de corupție: mai concret, despre o eventuală mită. Au decis că e cazul să acționeze.

„Nu ne era teamă, dar era inconfortabilă situația. Ne-am dus la DNA, am zis că avem de făcut un denunț împotriva primarului din Râmnicu Vălcea. Când mi s-a pus foaia în față pe care să scriu DENUNȚ, abia atunci am realizat că se întâmpla ceva. Ni s-a propus să facem flagrant”.

Primarul Emilian Frâncu nu a renunțat și a insistat cu telefoanele și întâlnirile. „Într-o zi, venise din nou în București și ne-a chemat în recepție la hotelul Ibis. El a venit cu o hârtie A4 pe care era scris un calcul matematic, prin care se socotea mita – 10.000 de euro pentru televiziunea locală și 10.000 la primărie, pentru sponsorizarea Zilelor orașului. Colegul meu, care s-a întâlnit atunci cu el, a încercat să citească cu voce tare, a fost de acord. După care primarul s-a relaxat”.

Restul poveștii, în interviul de mai jos.







Campania „Singur împotriva tuturor”  este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Căutăm povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. Până la finalul lunii martie, în fiecare săptămână, vom oferi propriile noastre exemple.

Campania se derulează în paralel cu lansarea în cinematografe, pe 27 februarie, a filmului regizat de Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la doar 29 de ani, în aprilie 2002.

Pentru a păstra ce s-a câștigat cu greu în ultimii ani, cei care identifică abuzuri și au curajul să le demaște merită sprijiniți și apărați. Poveștile lor trebuie spuse. Le puteți posta la pagina de comentarii a articolelor din campanie  sau le puteți trimite pe adresa deceeu@hotnews.ro.

Expert Forum (EFOR) ar putea acorda consultanță cazurilor mai dificile pe care ni le semnalați.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























12737 vizualizari

  • +13 (15 voturi)    
    Primaria, bat-o vina... (Luni, 16 martie 2015, 12:37)

    The Real Sasha [utilizator]

    Job-ul de primar in Rm. Valcea este foarte periculos. Ultimii 2 au ajuns la inchisoare... :))
    • +6 (8 voturi)    
      DAR CÎȚI TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA RĂCOARE (Luni, 16 martie 2015, 13:19)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui The Real Sasha

      ca să se potolească ?

      Greșeala primarului: a lucrat cu arhitecți tineri, ”neverificați” (adică nemînjiți deja).
  • -8 (10 voturi)    
    oferta cea mai avantajoasa (Luni, 16 martie 2015, 12:58)

    valeria tudora [anonim]

    Viceprimarul Eduard Varlan sustine c proiectul realizat in 8 zile de arhitectii care au castigat contractul(durata de 8 zile a fost licitata de castigator) are mari erori
    -lipsa studiilor de teren care implica modificarea solutii tehnice
    -arhitectii nu au luat in calcul retele de utilitati existene lucru ce implica cheltuielisplimentare
    Ce au de spus contractorii despre asta?
    • +5 (7 voturi)    
      CE ARE DE SPUS VARLAN ĂLA (Luni, 16 martie 2015, 15:44)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui valeria tudora

      sau arhitectul-șef al primăriei dacă nu a observat IMEDIAT lipsa studiului geo și a lăsat să se desfășoare licitația ?
      • +2 (2 voturi)    
        despre cum se desfasoara o licitatie (Marţi, 17 martie 2015, 8:48)

        valeria_tudora [anonim] i-a raspuns lui pointless man

        Nu cunoasteti cum se desfasoara o astfel de licitatie, pentru ca altfel ati stii ca operatorii economici , in baza documentatiei elaborate de beneficiar, isi intocmesc oferta.licitind ca intr-un anumit timp si pentru o anumita suma VOR EXECUTA proiectul lin parametrii impusi.Iin cazul nostru timpul a fost criteriu de evaluare, operatorii au primit punctaj pentru durata de timp licitata (informatia nu mai este publica pe SEAP in acest moment, nu pot sa sa confirm sau sa infirm afirmatia viceprimarului) Se pare ca Ofertantul Castigator a promis ca in 8 zile va executa ( deci la momentul licitatie nu are cum arhitectul sef , chiar daca ar avea in atributii acest lucru, si nu are, sa verifice existenta studiilor de teren) un proiect de 220.000 euro.Cei care lucreaza in domeniu stiu ca acest lucru este aproape imposibil...Ca intr-adevar nu ar fi trebuit sa fie receptionat acel studiu incomplet, asta este o alta discutie.Din pacate modificarile de solutie implica costuri suplimentare - si de executie si de corectii financiare, si chiar m-as bucura ca cei care au gresit sa platesca- de la proiectant( daca este adevarat ce a sustinut viceprimarul) la consilul local care a aprobat un studiu de fezabilitate incomplet.,Asa cum, normal, primarul care a cerut spaga plateste.
  • +12 (14 voturi)    
    Bravo! (Luni, 16 martie 2015, 12:58)

    Adrian [anonim]

    De 1000 de ori bravo! Felicitari pentru curaj si pentru cinste! Genul asta de oameni sunt oameni cu care se poate reconstrui aceasta tara. FELICITARI!
  • +11 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 martie 2015, 13:34)

    [anonim]

  • +12 (14 voturi)    
    Concluzia... (Luni, 16 martie 2015, 13:42)

    Zummm [anonim]

    Judecatorul ala care i-a dat cu suspendare prima data ar trebui tras in teapa.
  • +3 (5 voturi)    
    bogdan (Luni, 16 martie 2015, 21:45)

    bogdan [anonim]

    Bravo, o decizie corecta si un articol foarte bun!
  • +2 (2 voturi)    
    Problema legislativa (Marţi, 17 martie 2015, 10:26)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Ideea e ca unul dintre primarii corupti, condamnat in doua dosare pentru fapte de coruptie, alias gutau, de abia asteapta sa candideze din nou ca primar...Iar problema este ca legea ii permite...Ar trebui schimbata legea alesilor locali in sensul sa nu mai poata candida cel care a fost condamnat pentru coruptie, cu cazier, sau chiar reabilitat fiind...Iar primarul fata de care a fost pusa in miscare actiunea penala sa fie automat demis prin lege...nu ca la Valcea cand Francu dupa ce a fost arestat, apoi condamnat cu suspendare in prima instanta, a indeplinit functia de primar pana cand a fost condamnat cu executare....E o aberatie legislativa...adica il lasi in continuare primar pe cel care a bagat botul in borcanul cu miere???
  • +3 (3 voturi)    
    Felicitari (Marţi, 17 martie 2015, 10:27)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Pentru curajul de a-l denunta pe primarul corupt!!!
  • -1 (1 vot)    
    Pai cum adica? (Marţi, 17 martie 2015, 11:56)

    lis.nc [utilizator]

    Ei nu stiau ca la orice contract cu statul se da comision? Traiesc in alta tara!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by