Sentinta in dosarul lui Dobritoiu, amanata pentru 18 martie

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 9 martie 2015, 12:38 Dosare Anticoruptie


Corneliu Dobritoiu
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat luni, pentru 18 martie, pronuntarea sentintei in dosarul in care fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost trimis in judecata in legatura cu achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat, anunta Agerpres.

In septembrie 2013, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, in prezent senator PNL, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.
In acelasi dosar au fost trimisi in judecata pentru fapte similare: general de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, general maior in rezerva Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, general maior in rezerva Francisc Radici, general maior in rezerva Constantin Nastase, general locotenent in rezerva Sergiu Medar, locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc, colonel in rezerva Ionel Vizitiu, plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei, toti cadre militare MApN la data faptelor, si general de brigada in rezerva Corneliu Duta, comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor.

Procurorii au retinut ca, in perioada 1999 - 2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea in conditii nelegale a unor locuinte de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de beneficiari - cadre militare cu functii de conducere din MApN.

'Concret, inculpatul Traian Pigui a intocmit, in mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, dar prin documentele astfel intocmite i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe', sustine DNA.

Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat.

Procurorii sustin ca ceilalti inculpati au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale.

'Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel i-au determinat pe membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalandu-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala. Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat', mai arata sursa citata.

Prejudiciul retinut in cauza este in suma de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezinta prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de peste 100.000 lei, care reprezinta contravaloarea chiriei platite de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1443 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Este necesar sa fie (Luni, 9 martie 2015, 12:28)

    mopsu [anonim]

    invitat cu deferenta si curtoazie la TVR, sa ne explice cum trebuie sa fim corecti , la fel si femeia general care a fost numita la directia Romarm, in asteptarea condamnarilor pentru fals.
  • 0 (0 voturi)    
    daca-l condamna,nu-i bai. (Luni, 9 martie 2015, 13:08)

    mos ion roata [utilizator]

    Oricum generali avem destui.(cred azi avem mai multi decat a avut armata statelor unite in toata istoria ei)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by