Expertele contabile din dosarul lui Marian Oprisan au fost arestate
Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) si Elena-Valentina Musuroiu au fost retinute sambata, pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a celor doua experte, solicitarea fiind admisa de judecatorul de drepturi si libertati, care a emis pe numele lor mandate pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit ordonantelor de retinere, Ileana Cernea a fost desemnata de instanta de judecata, in data 10 iulie 2014, sa efectueze expertiza financiar-contabila in dosarul de coruptie al presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan. Dosarul a fost stramutat de mai multe ori, in prezent fiind in curs de judecare, in prima instanta, la Judecatoria Cluj-Napoca.
Totodata, unul dintre inculpatii trimisi in judecata in acest dosar a cerut numirea, in calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a Elenei Musuroiu, care a si dobandit aceasta calitate.
Conform atributiilor stabilite de instanta, Ileana Cernea trebuia sa raspunda la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La randul lor, expertii parte (recomandati de inculpatii din dosar) urmau sa-si exprime si ei opiniile cu privire la obiective.
"Incalcand sarcinile ce-i reveneau cu privire la intocmirea raportului de expertiza financiar-contabila, respectiv acelea de a fi independent fata de orice intruziune, corect si impartial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnata de instanta) a stabilit impreuna cu Musuroiu Elena Valentina (experta parte recomandata de unul din inculpati) modul in care vor aborda expertiza, asa incat sa serveasca intereselor inculpatilor judecati si, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului", au scris procurorii in documentul citat.
Anchetatorii sustin ca cele doua au convenit ca expertiza sa fie realizata de catre Elena Musuroiu, fara ca expertul judiciar numit de instanta sa analizeze documentele puse la dispozitie si sa traga propriile concluzii care se impun, in mod obiectiv. Astfel, Ileana Cernea ar fi acceptat ca Elena Musuroiu sa fie cea care sa elaboreze expertiza pentru ea, fara a avea nicio contributie, rezumandu-se doar la a-si insusi expunerea, argumentatia si concluziile redactate in numele sau de expertul parte, prin semnarea documentului.
In dosar este urmarit penal expertul Liviu Macovei, pentru complicitate la abuz in serviciu. Acesta, in calitate de expert parte al unui alt inculpat din dosar, ar fi acceptat sa semneze raportul de expertiza contabila, constientizand ca nu a fost intocmit de catre expertul desemnat de instanta - Ileana Cernea - si ca, in acest mod, se incalca prevederile legale si totodata se aduce atingere dreptului partilor vatamate din dosar la desfasurarea procesului in mod echitabil.
La inceputul lunii iunie 2006, Marian Oprisan (PSD) a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.
Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.
Dosarul a fost stramutat de mai multe ori la diferite instante, iar din 7 iulie 2010 se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
DIICOT de ce acopera aceasta frauda, impreuna cu alte ilegalitati intamplate pe perioada administrarii Borza?
Ca daca sapati bine gasiti si urmele lui Mitrea !