Motivare instanta: George Copos avea o predilectie spre evaziune fiscala si se specializase in aceasta fapta

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 22 decembrie 2014, 20:12 Dosare Anticoruptie


Fostul patron al Rapidului George Copos avea o predilectie pentru faptele de evaziune fiscala - trei retinute de judecatorul care a dispus sporirea pedepsei sale cu o jumatate de an de inchisoare - si se specializase in comiterea acestei infractiuni, arata magistratul in motivarea decizie sale, potrivit Mediafax.

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 care a decis sporirea cu sase luni a pedepsei lui Copos de patru ani de inchisoare arata ca cele trei fapte de evaziune fiscala comise de acesta, pentru care a fost condamnat, "denota o predilectie" si "o specializare" in comiterea acestui tip de fapta.

"Instanta va examina daca raportat la toate imprejurarile cauzei se impune aplicarea vreunui spor de pedeapsa, iar in caz afirmativ care ar trebui sa fie cuantumul acestuia pentru ca pedeapsa pe care o executa petentul sa-si atinga scopul", incepe analiza magistratului, in care se noteaza in continuare ca "instanta constata ca petentul a fost condamnat pentru comiterea a trei infractiuni de evaziune fiscala, ceea ce denota o predilectie a sa pentru acest tip de infractiuni si totodata o specializare in aceasta directie".

"De asemenea, intervalul de timp mare intre data comiterii faptelor, 1999, 2003, 2004 releva o perseverenta infractionala iesita din comun. Astfel nu se poate vorbi despre simple acte izolate ale petentului, ci de o strategie foarte bine elaborata a acestuia de a frauda bugetul de stat si de a-si insusi sumele respective de bani", mai arata judecatorul, in motivare.

Instanta retine si ca "infractiunile au fost comise de petent in calitati diferite, pe de o parte in calitate de patron al clubului de fotbal Rapid Bucuresti, iar pe de alta parte in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al Ana Electronic, ceea ce scote in evidenta intentia petentului de a eluda normele fiscale si penale in orice imprejurare".

Magistratul mai noteaza ca "trebuie luata in considerare si gravitatea concreta a faptelor comise, prin mecanisme financiare complexe, utilizand diferite strategii de ascundere a activitatii infractionale si prin falsificarea de documente".

"Gravitatea faptelor este dovedita si de prejudiciul urias : circa 4 milioane de lei in cazul infractiunii pentru care a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, 2,2 milioane de lei in cazul infractiunii pentru care a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, 63 908 lei in cazul infractiunii pentru care a fost condamnat la 2 ani de inchisoare, precum si de rezonanta deosebita a faptelor in societatea romaneasca", se mai arata in motivarea instantei.

Toate aceste aspecte, arata judecatorul, dovedesc necesitatea aplicarii unui spor de pedeapsa in urma recontopirii pedepselor. "Neaplicarea vreunui spor ar fi de natura a conduce la nepedepsirea petentului pentru infractiunile comise in "Dosarul Transferurilor", fapte de o gravitate deosebita si care au lasat urme adanci in randul opiniei publice", conchide magistratul.

El mai arata in documentul citat ca "neaplicarea vreunui spor de pedeapsa in acest caz nu ar putea constitui decat o incurajare pentru orice persoana de a comite noi infractiuni, stiind ca astfel va beneficia de impunitate", iar referior la cuantumul sporului noteaza ca cel de 12 luni cerut de procurororul DNA este unul "excesiv".

Magistratii de la Judecatoria Sectorului 5 au decis, in 5 decembrie, sa aplice un spor de pedeapsa de sase luni, in urma contopirii pedepselor primite de Gheorghe Copos in dosarele Loteria I si cel al transferurilor de jucatori.

Judecatoria Sectorului 5 a contopit pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare in dosarul in care Copos a fost gasit vinovat ca a facut evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Loteria Romana, cu cea de trei ani si opt luni primita in dosarul transferurilor de jucatori. Instanta a decis ca el sa execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani, la care a adaugat inca sase luni, avand in vedere ca cele doua infractiuni sunt concurente.

Decizia JS5 nu este definitiva si poate fi contestata la o instanta superioara.

In 25 august, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul cunoscut cu numele de Loteria I.

In momentul in care a primit aceasta pedeapsa, Copos se afla incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

In primul dintre dosare, Copos era acuzat ca a facut afaceri "profitabile" cu Loteria Romana, in urma carora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu si-a platit obligatiile fiscale, el ascunzand faptul ca detine 38 de spatii comerciale, prin asa-zisa vanzare a acestora catre Compania Nationala Loteria Romana.

In cel de-al doilea dintre dosarele in care Copos a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 4 martie, el s-a dovedit a fi vinovat ca s-a implicat in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. Alaturi de ceilalti oameni de fotbal implicati in acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2104 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Jorj dadea de lucru la oameni(nu la justitiabili) (Marţi, 23 decembrie 2014, 2:05)

    Plagarus [utilizator]

    "Noi vrem sa impuscam toti romanii anteprenori care au facut ceva in aceasta tara. Nu impuscati oameni care au platit impozite de milioane de euro. Adevarul e ca toate operatiunile sunt legale " (mieuna cofetarul Copos)
    Cu Copos puteai vorbi ore in sir si sa nu afli nimic. Livra "la pachet" povestea celor 700 de dolari cu care si-a inceput primele afaceri
    Desi e un capitalist convins, a inceput totusi in afaceri cu diurnele pe care le primea ca seful studentilor comunisti din Romania, pentru deplasarile in strainatate, inainte de '89.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by