VIDEO Dosarul Loteria I: George Copos, condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 25 august 2014, 12:29 Dosare Anticoruptie


George Copos
Foto: Agerpres
George Copos a fost condamnat luni de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Loteria Romana, informeaza Mediafax. Decizia instantei este definitiva.

Instanta a respins apelurile facute de toti inculpatii din dosarul Loteria I, precum si toate cererile de schimbare a incadrarilor jurice ale faptelor acestora, facute pe parcursul judecarii cauzei.

Tribunalul Bucuresti a mentinut decizia de condamnare data de Judecatoria Sectorului 2 in 29 ianuarie, astfel ca George Copos ramane cu pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. Instanta a constatat ca George Copos a fost arestat intr-o alta cauza.



De asemenea, Tribunalul Bucuresti a mentinut pedepsele de cate patru ani de inchisoare pentru Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Ratiu si Nicolae Cristea, fost director general al Loteriei Romane, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare.

Instanta le-a interzis celor cinci dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii, pe o perioada de cinci, respectiv patru ani dupa executarea pedepsei.

Decizia Tribunalului Bucuresti este definitiva.

George Copos este incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

Ceilalti inculpati condamnati la pedepse cu inchisoare urmeaza sa fie incarcerati.

Ana Electronic, compania in care Copos este actionar majoritar, a vandut, in 2004, mai multe spatii comerciale catre Loteria Romana. Anchetatorii sustin ca suma incasata oficial a fost mult mai mica decat cea primita in mod real, statul fiind tras pe sfoara cu circa un milion de euro. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor in iunie 2006 si s-a plimbat pana in prezent, din motive procedurale, intre mai multe instante, fiind mari sanse ca pana la obtinerea unei sentinte definitive fapta de care este acuzat fostul vicepremier sa se prescrie.

Procurorii DNA sustin ca, in 2004, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul SC Ana Electronic SA, Gheorghe (”George„) Copos a pagubit bugetul de stat cu peste un milion de euro, ca urmare a unei tranzactii fictive realizate cu ocazia vanzarii unui pachet de 38 spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Loteria Romana. Mai exact, el a folosit ca interpusi mai multe persoane fizice si firme in procesul de vanzare-cumparare, pretul incasat in scripte fiind de circa patru ori mai mic decat cel primit in realitate.

Urmarirea penala a fost declanasata pe 11 ianuarie 2006, sub acuzatia de evaziune fiscala.

Pe 6 iunie 2006, George Copos a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane. Cu cateva zile inainte (la 1 iunie) el demisionase din functia ocupata in Guvern.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























11203 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    In total ? (Luni, 25 august 2014, 13:01)

    micul_licurici [utilizator]

    3 ani si 8 luni + 4 ani = ?

    Se contopesc ? Se aduna pur si simplu ? Se mai scade ceva ?
    • +6 (12 voturi)    
      3 ani si 8 luni + 4 ani = (Luni, 25 august 2014, 13:20)

      ChatKGB [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

      = dupa 7 luni il elibereaza conditionat.
    • +13 (13 voturi)    
      Cumul juridic (Luni, 25 august 2014, 14:11)

      hipster [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

      Ambele fapte fiind savarsite sub auspiciile legii penale anterioare, prin contopirea pedepselor se poate ajunge la aplicarea unui spor pana la concurenta pedepsei contopite in pedeapa principala (deci un cumul aritmetic), la fel de bine cum s-ar putea sa nu se aplice niciun spor. Totusi, vazand viziunea noului legiuitor si principiul aplicarii legii mai blande, prima optiune (cumulul aritmetic) nu poate fi primita, sporul maxim putand fi de cel mult 1/3 din pedeapsa contopita. Ca si gluma, macar nu plateste intretinerea la bloc... Sper ca s-a scos de la plata ei!:))
  • -1 (19 voturi)    
    stiti ce? sa-i fie de bine... (Luni, 25 august 2014, 13:34)

    Anonim AntiBasescu [utilizator]

    Pentru faptul ca in 1981, ca instructor utecist, Copos era salarizat cu 3800 lei/lunar in vreme ce un arhitect scenograf asistent avea un salar care incepea cu 1880 lei si atingea maxim 2300 lei, nu pot decit sa comit trivialitatea constatarii ca scala valorilor o fi fost ea bine bulversata in comunism, dar in capitalismul postdecembrist e rasturnata ireversibil. Inainte de 1990, un utecist cu grad inalt prins cu o furaciune era scos de pe functie si reciclat ca directoras in vreo institutie de cultura (cazul lui Mitica Pohusi, spre exemplu). Dupa 1990, iata, sint necesari ani si ani (pina la limita prescrierii) sa fie pedepsit un "nas" care a estorcat statul roman, ca multi, multui, fara numar, altii...
  • +8 (8 voturi)    
    banii. cine-i ia banii????? (Luni, 25 august 2014, 16:56)

    cartofil [utilizator]

    Daca da milionul imediat inapoi ar putea sa-i mai dea jumatate din pedeapsa. Oricum , sa faca toti anii, pana la 7, daca statul nu recupereaza milionul.
  • +3 (5 voturi)    
    A dat de lucru la oameni si a platit impozite (Luni, 25 august 2014, 21:00)

    Plagarus [utilizator]

    Si-a sacrificat viata personala, pt. binele familiilor angajatilor sai, tovarasul utecila, cadru de nadejde si-n capitalismul de cumetrie.
    Copos si-a inceput afacerile cu diurna primita in urma unei deplasari in Coreea de Nord, in decembrie 1989. El a participat atunci la Festivalul Mondial al Tineretului, alaturi de Adrian Nastase, Adrian Severin si Mugur Isarescu.
    Pentru ca nu a vrut sa ramana functionar de stat, Copos a mai facut un credit de 25.000 de dolari la BCR, pentru care a garantat cu masina, casa si aparatura electrocasnica. Astfel, a reusit sa deschida prima cofetarie in anul 1990, din care ulterior s-a dezvoltat holdingul Ana.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by