Autoritatea Electorala a transmis DNA mai multe documente in cazul alegerilor din diaspora
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), citat de Mediafax, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au fost trimise documentele emise privind procesul de organizare si desfasurare in strainatate a alegerilor pentru presedintele Romaniei din noiembrie 2014.
In plus, reprezentantii AEP au mai transmis procurorilor si corespondenta intra si interinstitutionala privind procesul de organizare si desfasurare a alegerilor, dar si toate documentele si materialele aferente sedintelor de lucru, intra si interinstitutionale, privind procesul de organizare si desfasurare in strainatate a alegerilor pentru presedintele Romaniei din acest an.
Presedintele AEP, Ana Maria Patru, a declarat, luni, ca autoritatea a predat la DNA documentele Biroului Electoral Central.
„Biroul Electoral Central și-a încetat activitatea la data de 21 noiembrie 2014, predând Autorității Electorale Permanente toate materialele și documentele în vederea arhivării, conform legii. Ca să fim foarte clari, BEC și AEP sunt instituții cu atribuții distincte, legătura principală dintre acestea fiind dată de faptul că Autoritatea Electorală Permanentă asigură resursele umane și tehnice pentru buna funcționare a Biroului Electoral Central. În contextul în care DNA a cerut documente din arhiva Biroului Electoral Central cu privire la organizarea procesului de votare în străinătate, AEP, care deținea această arhivă, era singura în măsură să răspundă acestei solicitări”, a declarat președintele AEP, Ana Maria Pătru, pentru HotNews.ro.
Pana la acest moment, nicio persoana din conducerea Autoritatii Electorale Permanente nu a fost chemata la audieri in dosarul privind organizarea alegerilor in sectiile de votare din strainatate.
Dosarul privind problemele inregistrate la votul din diaspora a fost preluat, in 4 decembrie, de Directia Nationala Anticoruptie, de la procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).
Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ, prin conexarea a sase dosare penale care vizeaza plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului.
Faptele sesizate in plangeri sunt abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.
La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.
Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.
La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".
Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central acest lucru, BEC "nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens". Potrivit lui Melescanu, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.
Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
1. Câștiga Ponta. PSD n-ar mai fi contestat nimic, că erau deja câștigători. Opoziția n-ar fi contestat nici ea nimic, ar fi fost aberant, ei înșiși solicitând această suplimentare.
2. Câștiga Iohannis. Opoziția n-ar fi contestat nimic, e evident. PSD ar fi putut teoretic contesta, dar hai să ne gândim cum ar fi sunat contestația:
„Președintele PSD Ponta consideră că alegerile sunt nule, pentru că decizia de suplimentare e ilegală. E adevărat că premierul Ponta a luat decizia de suplimentare, dar a făcut-o doar pentru a evita ca Opoziția să conteste alegerile, pe motiv că n-am fi respectat legea. Iată, am evitat această acuzație de încălcare a legii, dar am făcut-o sub tortură, încălcând legea, deci alegerile sunt nule, QED”.
Eugen Ionesco e mic copil...