Deputatul UDMR Marko Attila, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 26 noiembrie 2014, 15:32 Dosare Anticoruptie


Marko Attila Gabor
Foto: Camera Deputatilor
Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv, miercuri, la trei ani de inchisoare cu suspendare in procesul in care este judecat pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile, dupa ce initial fusese condamnat la aceeasi pedeapsa, dar cu executare, informeaza Mediafax.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti s-au pronuntat in acest dosar miercuri, dispunand reducerea pedepsei in cazul deputatului UDMR Marko Attila Gabor, trimis in judecata pentru abuz in serviciu, fapta comisa in perioada in care actualul parlamentar detinea functia de secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice si pentru care a fost condamnat in iunie 2012.

Astfel, Curtea de Apel Ploiesti a dispus suspendarea pedepsei de trei ani de inchisoare cu executare la care Judecatoria Buzau, ca instanta de fond, il condamnase pe actualul parlamentar.

Prin aceeasi sentinta, un alt inculpat din acest dosar, Marosan Tamas, condamnat tot la trei ani de inchisoare cu executare, beneficiaza, de asemenea, de suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In ceea ce il priveste pe cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploiesti a mentinut decizia instantei de fond.

Totodata, magistratii Curtii de Apel Ploiesti au dispus, prin sentinta pronuntata miercuri, sa inlature dispozitia de confiscare speciala a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformata din Ardeal. Instanta de fond din acest dosar, Judecatoria Buzau, dispusese, in baza vechiului codul penal, prin sentinta pronuntata in 28 iunie 2012, confiscarea speciala a acestei sume de la Eparhia Reformata din Ardeal.

Decizia pronuntata miercuri de Curtea de Apel Ploiesti este definitiva.

Marko Attila-Gabor a fost condamnat, in 28 iunie 2012, la trei ani de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau, care l-a gasit vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
In acelasi dosar au fost condamnati Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii au stabilit ca in anul 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului. Conform sentintei pronuntate de Judecatoria Buzau si publicate pe portalul instantelor de judecata, "partea vatamata Municipiul Sfantul Gheorghe nu s-a constituit parte civila, prejudiciul nefiind acoperit".

***

Totodata, saptamana trecuta procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz in serviciu in acelasi dosar cu sefa DIICOT Alina Bica, dupa ce a facut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despagubire in 2011.


Potrivit DNA, in acest dosar Attila-Gabor Marko este suspectat ca, impreuna cu ceilalti membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a aprobat, in mod abuziv, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

"Din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune de coruptie, iar privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal. In acest sens, trebuie avute in vedere gravitatea faptelor, modul si circumstantele de comitere a acestora, anturajul si mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale si celelalte imprejurari privitoare la persoana acestuia", mentiona DNA.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat, miercuri, decizia in cazul cererii Parchetului de incuviintare a arestarii preventive a deputatului, a declarat vicepresedintele comisiei, Ciprian Nica, apreciind ca cererea urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2831 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Competenta judecarii! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 16:45)

    EuSiCuMine [utilizator]

    Avand in vedere ca acest individ este deputat, competenta judecarii nu trebuia sa fie la ICCJ? Mai exista cai de atac?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by