DNA cere aviz pentru arestarea lui Marko Attila. Deputatul UDMR este acuzat de abuz in serviciu in acelasi dosar cu sefa DIICOT

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2014, 17:38 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA cer avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz in serviciu, in acelasi dosar cu sefa DIICOT Alina Bica, dupa ce a facut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despagubire in 2011.

Potrivit DNA, fapta a fost savarsita in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in dosarul in care a fost retinuta, alaturi de alte persoane, si sefa DIICOT, Alina Bica, si care sunt propusi vineri pentru arestare preventiva.

"In conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si ale art. 195 alin. 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie - Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Marko Attila, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", se arata intr-un comunicat al DNA citat de Agerpres.

Sursa citata precizeaza ca, la 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, compusa, printre altii, din Marko Attila, Alina Bica, Dragos Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, a aprobat raportul de evaluare corespunzator dosarului nr. 22714/ FFCC, cu incalcarea prevederilor legale privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

DNA mentioneaza ca, astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

"Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, corespunzator dosarului nr. 22714/ FFCC, de catre membrii sus-mentionati ai Comisiei (...), s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/ FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului", se spune in comunicat.

Procurorii au retinut ca fapta lui Marko Attila si a celorlalti membri ai Comisiei, care, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilita valoarea de peste 377 milioane lei pentru un teren in suprafata de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, a condus la un prejudiciu de peste 263 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro (reprezentand supraevaluarea), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

"Astfel, din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune de coruptie, iar privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal. In acest sens, trebuie avute in vedere gravitatea faptelor, modul si circumstantele de comitere a acestora, anturajul si mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale si celelalte imprejurari privitoare la persoana acestuia", se mai arata in comunicat.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii DNA care efectueaza cercetari in cauza, precum si copie a dosarului de urmarire penala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3036 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    :) (Vineri, 21 noiembrie 2014, 17:51)

    pathfinder [utilizator]

    He He He He
    Tot mai multi la brutarie!
  • 0 (0 voturi)    
    oops..se pregateste Verstoy (Vineri, 21 noiembrie 2014, 17:53)

    TeodorGligor [utilizator]

    iata de ce UDMR il dorea pe Ponta
  • 0 (0 voturi)    
    Ei, acum vom vedea! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:10)

    Daenerys [utilizator]

    Vom vedea cate zile a tinut minunea din Parlament, ca oricum eram curiosi cu totii.
    Mai sta unul la coada sa-i ridicati imunitatea. Daca ar fi dupa voi ati sta vreun an-doi pana sa dati curs cererii, ca sa aiba timp berechet onorabilul sa isi stearga urmele si eventual sa ia o vacanta bine-meritata.
    E un dosar major, socant, in care este implicata sefa DIICOT si presiunea e mare. Dar parca vad ca voi o sa va faceti ca ploua sau o sa faceti zid in jurul marsavului. Stati linistiti ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Nu va mai atacati in halul asta,stimabililor!
    Hai, sa va vad!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by