Deputatul UDMR Marko Attila ar fi vizat in dosarul in care a fost retinuta sefa DIICOT, Alina Bica (surse)

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 20 noiembrie 2014, 23:25 Dosare Anticoruptie


Deputatul UDMR Marko Attila ar fi vizat de ancheta procurorilor anticoruptie in dosarul privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren, dosar in care a fost retinuta si sefa DIICOT, Alina Bica, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Aceleasi surse au precizat ca Marko Attila era, la data faptelor, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Procurorii DNA au dispus, joi seara, retinerea sefului DIICOT, Alina Bica, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, acuzata de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 20.11.2014, a inculpatei Alina Bica, membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", se arata intr-un comunicat al DNA.

In acest dosar au fost retinuti Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, la data faptelor, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

"Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase", informeaza DNA.

Sursa citata precizeaza ca, la 15 octombrie, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

"Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, din care faceau parte suspecta Alina Bica si inculpatii Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, intocmit de un expert evaluator, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei)", se spune in comunicat.

DNA arata ca acestia au fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.

"Dupa emiterea deciziei de despagubire, la 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din 25.01.2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat)", mai mentioneaza DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

818 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by