Numele sefului Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, apare in referatul DNA pentru arestarea lui Hrebenciuc si Adam

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 19 octombrie 2014, 14:50 Dosare Anticoruptie


Catalin Nechifor
Foto: Agerpres
Numele presedintelui Consiliului Judetean Suceava, Catalin Ioan Nechifor, apare in referatul DNA pentru incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, acesta fiind mentionat legat de achizitionarea din bani publici a mosiei lui Paltin Gheorghe Sturdza, scrie Agerpres.

"Prin ordonanta din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmaririi penale si sub aspectul comiterii unei noi infractiuni de instigare la abuz in serviciu, (...) constand in aceea ca Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Viorel Hrebenciuc, cu sprijinul lui Aurel Olari, efectueaza demersuri pe langa presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Ioan Nechifor, pentru a-l determina sa achizitioneze din bani publici mosia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusa dintr-un teren de aproximativ 10 ha si un conac. Este de mentionat ca imobilele mostenite de Paltin Gheorghe Sturdza in localitatea Salcea se afla in imediata apropiere a Aeroportului Stefan cel Mare Suceava, ce este in subordinea Consiliului Judetean Suceava", se arata in document.

Procurorii anticoruptie, prin aceeasi ordonanta, au dispus extinderea urmaririi penale in cauza si pentru constituirea unui grup infractional organizat constand in aceea ca incepand cu anul 2013 si pana in prezent, folosindu-se de influenta politica a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Ioan Adam actioneaza in mod coordonat pentru savarsirea mai multor infractiuni de coruptie sau asimilate acestora cu scopul de a facilita dobandirea in mod injust de proprietati imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedari de imobile) de catre diferite persoane (ex. Paltin Gheorghe Sturdza, Paul Lambrino etc.).

"Prin ordonanta din 14 septembrie 2014 s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la infractiunile de trafic de influenta, respectiv cumparare de influenta, constand in aceea ca incepand cu noiembrie 2013 si pana in prezent, Aurel Olari, Sorin Iacob, Ioan Matasel, Iosif Kadas, Dan Costin Bengescu, Janica Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptand promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect, le-au promis numitilor Paul -Philippe Al Romaniei si sotiei sale, Lia A Romaniei, ca vor interveni pe langa functionari din cadrul autoritatilor publice centrale si locale, din Calarasi, Suceava, Sinaia etc, cu atributii in domeniul retrocedarilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, in scopul urgentarii unor acte ce intra in indatoririle de serviciu ale acestora sau in scopul indeplinirii unor acte contrare acestor indatoriri (ex. obtinerea urgenta si in mod ilegal a 39.885 hectare teren in Brosteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Manastirea, jud. Calarasi si a doua imobile in Sinaia etc)", au retinut anchetatorii.

In acelasi referat se arata ca, incepand cu august 2013, deputatul Hrebenciuc a initiat si derulat actiuni de folosire a influentei, la nivelul reprezentantilor autoritatilor publice locale din judetul Bacau si, respectiv Romsilva, ce au ca scop urgentarea procedurilor specifice de punere in posesie a lui Sturdza, cu o suprafata totala de circa 43 mii hectare de padure, chiar daca punerea in posesie in acest moment s-ar realiza cu incalcarea dispozitiilor legale.

"Miza economica deosebita asociata transferului suprafetei respective din patrimoniul statului in proprietate privata este reprezentata de contravaloarea terenurilor vizate, cifrata la circa 450 milioane euro (potrivit estimarilor efectuate de reprezentantii institutiilor silvice, care au luat in considerare varsta si calitatea superioara a materialului lemnos aferent). Potrivit datelor existente, pentru sprijinul oferit in exercitarea influentei pe langa decizionalii administratiilor locale si ai ROMSILVA, deputatul Hrebenciuc ar urma sa fie recompensat cu o suprafata de teren de circa 12.000 ha, pe care o va primi prin interpusi. Suprafetele de padure vizate de demersurile demnitarului sunt amplasate pe raza a 8 localitati din judetul Bacau (respectiv Asau, Goioasa, Palanca, Brusturoasa, Darmanesti, Dofteana, Agas si Comanesti), au facut obiectul mai multor cauze civile, aflate succesiv pe rolul instantelor de judecata din Onesti, Bacau, Covasna si Satu Mare, in perioada 2005 - 2013, in cadrul carora s-a constatat, de fiecare data, lipsa calitatii procesuale active a lui Sturdza Paltin-Gheorghe, intrucat acesta nu are gradul de rudenie minima (gradul IV) stipulat de cadrul normativ in vigoare, cu proprietarul initial al padurii Nicolae D. Ghika", se mai arata in document.

Procurorii sustin ca, pe fondul opozitiei sistematice manifestate de catre o serie de functionari silvici de la nivelul RNP si al Directiei Silvice (DS) Bacau, care refuza sa puna la dispozitia autoritatilor publice locale terenurile silvice revendicate de cel in cauza, in august 2013, Bengescu (in calitate de mandatar al lui Sturdza) i-a solicitat sprijinul lui Viorel Hrebenciuc.

Potrivit referatului, Viorel Hrebenciuc a intervenit pe langa membrii comisiilor locale Darmanesti si Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel incat acestia sa accepte predarea directa a suprafetelor de padure, fara avizul Comisiei Judetene de Fond Funciar, in conformitate cu strategia de actiune convenita in prealabil cu Dan Costin Bengescu.

"Viorel Hrebenciuc i-a solicitat sprijinul lui Adam Craciunescu - directorul general al RNP, in scopul exercitarii de noi presiuni, in baza ascendentului pe care responsabilul silvic central il are in virtutea functiei detinute, asupra lui Ghelasa Viorel Gheorghe - directorul coordonator al DS Bacau, astfel incat reprezentantii structurii silvice judetene sa nu mai tergiverseze punerea in posesie a lui Sturdza Paltin-Gheorghe cu terenurile vizate de catre acesta din urma", se mai spune in document.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2040 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by