Primarul din Radauti, doi judecatori si un procuror, judecati pentru fapte de coruptie

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 octombrie 2014, 20:20 Dosare Anticoruptie


Primarul din Radauti, Aurel Olarean, suspendat din functie, judecatorii Bogdan Barbuta si Daniela Prandea, procurorul Dumitru Dambu si omul de afaceri Constantin Babiuc au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, in cazul unor decizii privind atribuirea unui teren de peste 40 de hectare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe primarul Aurel Olarean, judecatorul Bogdan Ilarion Costica Barbuta, procurorul Dumitru Dimbu si omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc, informeaza Mediafax.

Aurel Olarean, primar al municipiul Radauti, este acuzat de santaj, complicitate la santaj si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Bogdan Barbuta, judecator la Judecatoria Radauti - de luare de mita, trafic de influenta, complicitate la luare de mita, complicitate la santaj, abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Dumitru Dambu, procuror la Parchetul Tribunalului Suceava, sef al Sectiei de urmarire penala la momentul savarsirii faptelor - de trafic de influenta, favorizarea faptuitorului, complicitate la santaj, instigare la compromiterea intereselor justitiei, abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite, Constantin Babiuc, administrator la SC Nikodemus "Babiuc" SRL - de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, sub control judiciar, Daniela Mariana Prandea, judecator la Judecatoria Radauti, pentru luare de mita si complicitate la santaj, Isabela Zorica Vega, avocat in Baroul Suceava - pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si uz de fals, Constantin Mihai Prelipcean, ofiter de politie judiciara la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, seful Punctului Politiei de Frontiera Siret la data faptelor - pentru favorizarea faptuitorului si instigare la compromiterea intereselor justitiei, Victoria Tisca - pentru dare de mita, cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta, Ancuta Alina Solovastru - pentru cumparare de influenta.

Procurorii ii acuza si pe Ioan Onufrei, primar al comunei Marginea, judetul Suceava, de complicitate la abuz in serviciu care a avut ca urmare obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit si fals intelectual, pe Silvia Pantiru, de complicitate la cumparare de influenta, si pe Maria Cociorvan, de cumparare de influenta.

Si SC Nikodemus "Babiuc" Exim SRL va fi judecat in acest dosar, pentru spalare de bani.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca judecatorul Bogdan Barbuta, alaturi de alti functionari, "a dat o aparenta de legalitate" si l-a sprijinit pe Constantin Babiuc in obtinerea unor venituri ilicite, prin tranzactiile imobiliare ilegale de amploare demarate de omul de afaceri.

Procurorul Dumitru Dimbu este acuzat ca a asigurat mai departe protectia lui Constantin Babiuc, in cazul unor eventuale anchete desfasurate cu privire la modul in care a obtinut aceste venituri.

"Ambii magistrati si-au pus in valoare, de-a lungul acestei perioade, atat prerogativele functiei lor, cat si relatiile profesionale si interumane, fiind motivati de dorinta participarii intr-un fel sau altul, la beneficiile obtinute ilegal de catre inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit si a situatiei infractionale existente. Din probatoriu a rezultat ca, in mod individual si ori de cate ori se ivea ocazia, cei doi ar fi savarsit infractiuni de coruptie sau infractiuni in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu in raport cu justitiabilii, motivati intr-un final de obtinerea unor avantaje ilicite", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, in perioada martie - octombrie 2005, judecatorul Bogdan Barbuta a pronuntat 69 de hotarari judecatoresti cu incalcarea dispozitiilor legale si atestarea unor fapte neconforme realitatii. Prin aceste hotarari i s-a recunoscut lui Constantin Babiuc dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri l-a vandut ulterior, obtinand un profit de aproximativ patru milioane de lei.

De asemenea, in 20 iunie 2006, la solicitarea si cu sprijinul lui Babiuc, judecatorul Bogdan Barbuta, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare falsificat, a unei cereri de chemare in judecata nesemnata si nedatata, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnata si in lipsa unui extras de Carte funciara, a admis o actiune civila prin care a constatat existenta dreptului de proprietate in patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Radauti, facilitand astfel inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate.

"Imobilul respectiv, avand destinatia magazin alimentar si biblioteca, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 euro. Prin actiunea descrisa mai sus s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar, proprietarului real al imobilului, persoana vatamata in prezentul dosar penal, cat si Primariei Municipiului Radauti", au aratat procurorii in rechizitoriu.

Judecatoarea Daniela Prandea este acuzata ca, la judecarea unei actiuni in rectificare, formulata in 2011 de Aurel Olarean in numele Primariei Radauti prin care se solicitase radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului, a tergiversat solutionarea cauzei, acordand 32 de termene, ultimul fiind stabilit in 24 iunie 2014.

Actiunea a fost sustinuta de primarul Olarean Aurel in intervalul 2011-2014, desi nu avea temei legal, "cu scopul de a exercita constrangeri si presiuni asupra persoanei vatamate, pentru ca aceasta din urma sa cedeze o parte din imobilul pe care-l detinea in mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril si, drept consecinta, sa fie absolvita in acest fel de plata unor cheltuieli judiciare catre Primaria Radauti, in cuantum de 65.000 euro".

In 22 februarie 2014, Babiuc i-a promis judecatoarei Prandea, prin intermediul lui Bogdan Barbuta, achizitionarea unui sejur de sapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumatate a lunii iulie 2014 - inceputul lunii august 2014, in schimbul tergiversarii judecarii dosarului, sustin procurorii.

Primarul Olarean mai este acuzat ca, pentru a sprijini actiunea de santaj exercitata de Babiuc asupra partii vatamate, a dat dispozitie secretarului Primariei sa semneze un contract de asistenta juridica, in baza caruia un avocat trebuie sa primeasca de la Primaria Radauti suma de 65.000 euro (15.000 de euro onorariu de succes si 50.000 de euro onorariu fix), fara ca, pentru atribuirea contractului, sa se fi organizat procedura de licitatie.

"La datele de 28, 29 si 31 august 2014, Olarean Aurel a amenintat un consilier local ca, in situatia in care, in sedinta Consiliului Local al municipiului Radauti, nu va vota favorabil proiectul de hotarare prin care era modificat in sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv si nu se va inscrie in baza prevederilor OUG 55/2014 in partidul din care edilul face parte, va dispune ca sotia consilierului sa fie revocata din functia de conducere pe care o detinea la o institutie aflata in subordinea primariei, implicit, diminuarea drepturilor salariale", au mai aratat procurorii in rechizitoriu.

In urma acestor interventii, o parte din imobilul din municipiul Radauti a deveni proprietatea SC Nikodemus "Babiuc" Exim SRL, al carei reprezentant legal era Constantin Babiuc.

"Pentru a ascunde natura ilicita a modului de dobandire a suprafetei de 41,59 hectare de teren, respectiv a imobilului situat in municipiul Radauti (cu sprijinul judecatorului Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica), inculpatul Babiuc Constantin Gavril a instrainat terenul sus-mentionat, direct sau prin intermediari, in cursul anului 2005-2007, unui concern strain, iar in anul 2011, din aceleasi considerente, in calitate de reprezentant legal al SC Nikodemus 'Babiuc' Exim SRL a vandut imobilul unei societati comerciale, obtinand profituri in cuantum de 4.000.000 lei, respectiv 60.000 euro", sustin procurorii.

Dosarul va fi judecat de magistratii Curtii de Apel Cluj.

Primarul Aurel Olarean a fost suspendat din functie in 19 septembrie, dupa ce cu o zi inainte instanta suprema hotarase definitiv arestarea preventiva a edilului.

Si prim-vicepresedintele PDL Suceava, deputatul Ioan Balan, declara atunci ca Aurel Olarean este suspendat de drept din toate functiile din partid.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1018 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by