VIDEO UPDATE Primarul din Radauti, Aurel Olărean, a fost arestat

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 12 septembrie 2014, 9:14 Dosare Anticoruptie


Primarul din Radauti, Aurel Olarean (PDL), a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii anticoruptie, fiind suspectat de abuz in serviciu, santaj si complicitate la santaj, se arata intr-un comunicat al DNA. Olarean a fost ridicat joi, pentru audieri, de catre procurorii DNA. In cursul zilei de vineri, primarul va fi prezentat la Curtea de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

UPDATE Primarul din Radauti, Aurel Olarean (PDL), acuzat ca a santajat un consilier local, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luata vineri seara de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema.

Procurorii arata, in ordonanta de retinere, ca in intervalul 27.01.2011 - 03.04.2014, Aurel Olarean, impreuna cu inculpata Daniela Mariana Prandea, judecator la Judecatoria Radauti, inculpatul Bogdan-Ilarion-Costica Barbuta, judecator in cadrul Judecatoriei Radauti, si cu Dumitru Dimbu, procuror sef Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc, inculpat in acelasi dosar, sa exercite presiuni, pentru a determina o persoana sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un imobil situat in municipiul Radauti (avand destinatia magazin alimentar si biblioteca), in favoarea unei alte persoane aflate in anturajul omului de afaceri.



Concret, prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata la 17.06.2008, s-a admis actiunea de revendicare prin care Primaria municipiului Radauti a fost obligata sa predea persoanei apreciate de instanta ca fiind proprietarul real, imobilul sus mentionat.

"Intrucat o parte din acest imobil fusese anterior, in mod fraudulos, atribuita omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentinta civila din 20.06.2006, pronuntata de catre Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, punerea in executare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi devoalat maniera frauduloasa prin care o parte din imobil, in suprafata de 221 m.p., a fost atribuita unei alte persoane decat celei indreptatite si, ulterior, prin vanzari succesive a ajuns in patrimoniul unei societati controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preintampina acest fapt si pentru a ascunde urmele infractiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, in cursul anului 2011, Olarean Aurel, primar al municipiului Radauti, in numele acestei unitati administrativ-teritoriale, a introdus o actiune in rectificare, directionata spre judecare la judecatorul Prandea Daniela Mariana. Prin aceasta cerere, s-a solicitat instantei sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmentionat. Tot ca element de presiune, Primaria Municipiului Radauti a angajat un avocat cu care aceasta a incheiat un contract de asistenta juridica", arata procurorii.

Totodata, judecatoarea Prandea a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, motivul fiind, porivit procurorilor, incercarea de a tergiversa solutionarea cererii vadit nefondata a Primariei Municipiului Radauti. Prin tergiversarea solutionarii s-ar fi urmarit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze in acest sens o conventie, redactata chiar de judecatorul Barbuta. Mai mult, omul de afaceri Babiuc ar fi apelat si la procurorul sef Dimbu care, in intervalul martie - aprilie 2014, i-ar fi solicitat unui executor judecatoresc sa exercite presiuni asupra proprietarului, in sensul celor dorite de catre Babiuc Constantin Gavril si invocand autoritatea si vointa expresa a numitului Dimbu Dumitru.

In august 2010, edilul din Radauti ar fi dat dispozitie, in mod nelegal, secretarului Primariei sa semneze un contract de asistenta juridica, in baza caruia un avocat trebuie sa primeasca de la Primaria Municipiului Radauti suma de 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes si 50.000 euro onorariu fix), fara ca, pentru atribuirea contractului, sa se fi organizat procedura de licitatie.

La datele de 28, 29 si 31 august 2014, Olarean ar fi amenintat un consilier local ca, in situatia in care, in sedinta Consiliului Local al municipiului Radauti, nu va vota favorabil proiectul de hotarare prin care era modificat in sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv si nu se va inscrie in baza prevederilor OUG 55/2014 in partidul din care edilul face parte, va dispune ca sotia consilierului sa fie revocata din functia de conducere pe care o detinea la o institutie aflata in subordinea primariei, implicit, diminuarea drepturilor salariale.

Prin demersurile facute in sensul aprobarii, de catre Consiliul local, a majorarii onorariului avocatului, primarul Olarean urmarea sa scape de urmarirea penala in acest dosar penal, sustin procurorii.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1010 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by