Principalii suspecti din dosarul Ultra Pro Computers au fost retinuti

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 18 septembrie 2014, 11:05 Dosare Anticoruptie


Sotii Cristian si Alina Fughina si Laszlo Kiss au fost retinuti in dosarul "Ultra Pro Computers", in care prejudiciul prin delapidare si spalare de bani este estimat la 10 milioane de euro, anunta Mediafax. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut-o si pe si Liliana Anton, iar in cazul Anei Lavinia Vasile-Caba au dispus cercetarea sub control judiciar, au declarat surse judicare citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, Ana Lavinia Vasile-Caba a recunoscut faptele de care este acuzata si a dat o declaratie completa. Sotii Fughina, Laszlo Kiss si Liliana Anton vor fi prezentati joi Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

In acest dosar, procurorii DIICOT - Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, au facut, miercuri, 17 perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Vrancea si Ilfov, la membrii gruparii infractionale suspectate de infractiuni de delapidare si spalare de bani.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca peste 10 milioane de euro ar fi fost scosi din patrimoniul Ultra Pro Computers si transferati in conturile unor offshore-uri, operatiune in care ar fi fost implicati Cristian Fughina, sotia acestuia, Alina Fughina, tatal lui, Stefan Fughina, si Laszlo Kiss.

Anchetatorii sustin ca membrii familiei Fughina si omul de afaceri Laszlo Kiss au incercat sa stearga urmele activitatilor ilicite derulate intre K Tech Electronic, societate care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, si cele patru societati offshore, prin introducerea cererii de insolventa a firmei prin care s-au spalat banii, sustin procurorii DIICOT.

Potrivit DIICOT, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada iulie 2008 - iunie 2009, Cristian Fughina, Laszlo Kiss, Ana Lavinia Vasile-Caba si Liliana Anton au constituit un grup infractional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul societatii K Tech Electronics, prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societati nerezidente (offshore), controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, tocmai pentru a ascunde adevarata natura a provenientei acestora.

Scopul grupului a fost atins prin insusirea de catre Cristian Fughina a unei sume totale de 39.665.729 de lei (17.784.500 de lei din aceasta suma reprezentand valoarea unui imobil din Bucuresti), prin intermediul mai multor societati offshore pe care le controla.

Procurorii DIICOT au mai aratat ca activitatea infractionala a grupului s-a derulat in patru etape. In prima etapa, in perioada 15 iulie 2008 - 27 august 2008, s-au incheiat 24 de contracte de vanzare-cumparare, cu clauze identice, avand ca obiect livrarea de echipamente IT, de catre K Tech Electronics (in calitate de vanzator), catre patru societati offshore (in calitate de cumparatori), controlate de Laszlo Kiss, in valoare de 13.455.141,65 de euro si 3.185.123.20 de dolari.

Toate aceste contracte, noteaza procurorii, includ o clauza identica, conform careia vanzatorul - K Tech Electronics SRL, (desi nu a primit niciun avans), in cazul in care nu isi indeplineste obligatiile contractuale in tot sau in parte, ori le indeplineste necorespunzator va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vadit defavorabile, au fost semnate pentru vanzator de administratorul Cristian Fughina, predarea produselor urmand a se efectua la diferite puncte de lucru, din tara, ale vanzatorului.

In a doua etapa, avand in vedere ca societatea K Tech Electronics SRL nu si-a indeplinit obligatiile prevazute in cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevazute in termenele stabilite, s-a urmarit emiterea facturilor de catre societatile offshore controlate de Laszlo Kiss, ce contineau la rubrica "Denumirea produselor sau serviciilor" mentiunea "sanctiune nerespectare Contract de vanzare cumparare nr. ￯" si acceptarea imediata a acestora la plata de administratorul Cristian Fughina.

Astfel, suma totala facturata de catre cele patru societati offshore in intervalul 1 septembrie 2008-29 octombrie 2008 a fost de 56.970.212,29 de lei noi, izvorul acesteia fiind reprezentat de clauzele penale prevazute in cele 24 de contracte incheiate, a caror obligatie nu a fost respectata de catre vanzator, toate facturile fiind acceptate imediat la plata de Cristian Fughina.

Fata de aceasta imprejurare, avand in vedere caracterul cert, lichid si exigibil al creantelor, create cu rea-credinta, fata de soceitatea K Tech Electronics, in continuarea planului infractional cele patru societati offshore au deschis 24 de actiuni, la diferite instante din tara, in functie de locatia prevazuta in contract pentru livrarea bunurilor, in vederea obtinerii unor somatii de plata, scopul urmarit fiind acela de a obtine titluri executorii.

In cea de-a treia etapa, arata anchetatorii, avand in vedere ca Alina si Cristian Fughina in calitate de administratori cunosteau situatia activelor companiei K Tech Electronics SRL, s-a urmarit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infractional organizat, prin intermediul celor patru societati offshore.

La acest moment, arata DIICOT, organizarea minutioasa a gruparii infractionale a facut ca circuitul financiar sa devina mai complex, prin folosirea unor noi societati comerciale nerezidente, controlate de familia Fughina, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, in vederea ascunderii sau disimularii adevaratei proveniente a banilor.

Astfel, din totalul creantelor de 56.970.212,29 de lei, au fost decontate, direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanta si contracte de dare in plata, creante in valoare de 39.665.729 de lei.

In a patra si ultima etapa, membrii grupului infractional organizat au urmarit sa stearga toate urmele activitatilor ilicite, prin introducerea cererii de insolventa asupra K Tech Electronics, respectiv prin incercarea de a initia falimentul societatii care a spalat produsul infractiunii, Spectrum International Management, sustin anchetatorii.

K Tech Electronics a fost infiintata in anul 1997 de Alina si Cristian Fughina. Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlata integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrata de Cristian Fughina.

In iunie 2010, Tribunalul Constanta hotara intrarea in faliment si dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

Printre creditorii companiei K Tech Electronics se numarau, pe langa institutiile bancare, si producatori si distribuitori IT internationali si locali, institutii de stat si primarii. Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era catre Banca Romaneasca, in baza unui imprumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.4621 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Ar fi de arestat (Joi, 18 septembrie 2014, 15:41)

    mopsu [utilizator]

    toti hotii de la stat( cnadnr, cas, sanatate, silvic, cfr, petrol, finante hidroelectrica ,electrica, ar trebui sa scriu o luna) si nu particulari care si-au facut afacerea pe banii lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by