Directia Antifrauda: Principalul furnizor de fructe si legume al marilor magazine a facut evaziune de 24 milioane de euro

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 iulie 2014, 10:21 Dosare Anticoruptie


Principalul furnizor de legume si fructe al marilor lanturi de magazine a facut, din 2012 pana in prezent, evaziune de 24 milioane de euro, prin neplata TVA, au stabilit inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF).

Potrivit Mediafax, inspectorii antifrauda fiscala au stabilit un prejudiciu de peste 24 de milioane de euro, bani care reprezinta TVA aferent comercializarii de legume si fructe catre marile lanturi de hipermarketuri (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image), din 2012 si pana in prezent.

Incepand cu ianuarie 2014, inspectorii antifrauda fiscala au analizat si monitorizat activitatea comerciala a 62 firme, care au realizat importuri si achizitii intracomunitare de legume si fructe din ianuarie 2012 pana in prezent.

Circuitul era controlat de un grup restrans de persoane de origine turca si reprezenta liderul de piata in acest domeniu, pentru unii retail-eri fiind chiar cel mai important furnizor, dupa valoarea contractelor, conform DGAF.

Sistemul de fraudare functiona pe doua paliere distincte.

Primul palier era constituit din 58 de firme fantoma, infiintate pe numele unor oameni cu situatie materiala grea, atat cetateni romani cat si arabi refugiati din zonele de conflict, care primeau intre 100 si 200 lei pentru fiecare firma.

Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligatiile fiscale, fie refuzau sa le plateasca si intrau in insolventa, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori si facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit sa confere aparenta legalitatii si seriozitatii necesare colaborarii cu marile lanturi de retail.

Timp de doi ani si jumatate, au fost descarcate si comercializate saptamanal in Romania circa 570 tone legume si fructe (28 TIR-uri), cu predilectie banane si portocale provenite din Franta, Olanda, Grecia si Italia si citrice importate de la o firma din Turcia, controlata de tatal uneia dintre persoanele implicate.

In fapt, in cazul achizitiilor intracomunitare, TVA-ul aferent se inregistra cu taxare inversa, urmand sa fie colectata la vanzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin inregistrarea de achizitii cu TVA deductibil de la firmele tip "fantoma" interpuse pe lantul de comercializare.

In cazul importurilor, obligatiile fiscale erau preluate de aceleasi firme tip "fantoma", iar societatile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.

Astfel, prin aceste mecanisme de frauda, sumele incasate la bugetul de stat reprezentand TVA, in principal, si impozit pe profit, au fost foarte mici in comparatie cu volumul achizitiilor intracomunitare sau cu volumul importurilor efectuate. De exemplu, valoarea livrarilor din ultimul an catre retail-eri a fost de aproximativ 100 de milioane euro, perioada in care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, inregistrandu-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.

Dupa ce inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au anuntat Politia, ofiterii Directiei de Combatere a Crimei Organizate si procurorii DIICOT au organizat, miercuri, 46 de perchezitii si au ridicat 28 de persoane. Dintre acestea, 12 au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Politistii au indisponibilizat zece masini de lux, aproximativ 500 de tone de fructe si legume, precum si echivalentul in lei si valuta a peste 330.000 de lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7925 vizualizari

  • +3 (7 voturi)    
    Parca am fi chiori (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 10:50)

    mopsu [utilizator]

    si surzi de 25 de ani, toti romanii stim ca arabii sant cei care conduc afacerile in Romania, sigur cei din servicii stiu pe minute ce fac turcii,sirienii, irakienii,iranienii si alte tipuri de arabi dar spaga data celor din aparatul de stat este atat de atragatoare, incat se sesizeaza doar atunci cand nu mai au incotro...
  • +5 (5 voturi)    
    Toma Necredinciosul (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 11:37)

    Trojan.H [utilizator]

    Sa nu-mi spuna cineva ca mafia importatorilor are vreo legatura cu mafia usl ca n-am sa cred in ruptul capului.
  • +7 (11 voturi)    
    arabi sau turci (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 12:46)

    tofu [utilizator]

    Ce mult ne iubesc si ne 'pretuiesc' arabii si turcii. Oh, am uitat, si francezii, italienii (Enel), austriecii, etc. Pana cand nu ne vom respecta si nu ne vom mai fura intre noi, altii or sa ne-o cam traga.
  • +1 (3 voturi)    
    Ne mai miram? (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 16:07)

    NameInFlame [utilizator]

    Exemplul cel mai elocvnet este engros-ul din Afumati de langa podul de peste centura (controlat probabil de acest clan) unde se vinde cu tirul si nu iti da nimeni factura, iar daca ai curaj sa le ceri se uita crucis si stramba din nas, apoi iti zic sa mergi in alta parte. Masina de la garda trecea in fiecare dimineata pe acolo, colecta spaga si isi vedea de drum. Ca sa obtin o factura sau un certificat de provenienta a fructelor, care se emite la intrarea in tara a TIR-ului, a trebuit sa promit marea cu sarea si sa apelez la o pila, va vine sa credeti? Am rezolvat cu certificatul dupa 3 zile de insistente, cu factura am lasat-o moale. Asta ca sa stiti ce mancati.
    Ca sa nu mai zic de modul cum se umfla preturile, pe filiera infiintata de acesti infractori. Pe scurt, la portocale adaosul comercial poate sa ajunga si la 400% la pretul din piata, fata de cel de producator. Situtia este la fel la mai toate legumele si fructele.
    Si ne uitam ca taranii romani nu au din ce trai.Cu asemenea concurenta care nu plateste taxe la stat si importa la niste preturi de dumping, chiar nu au cum sa se puna. Iar statul care se presupune ca trebuie sa il protejeze, s-a aliat de fapt cu evazionistii.
    • +1 (1 vot)    
      un sfat... (Duminică, 13 iulie 2014, 3:00)

      tofu [utilizator] i-a raspuns lui NameInFlame

      ...data viitoare ia-ti o camera video care se poate ascunde sa nu se vada, sunt ieftine, daca ti-e frica sterge portiunile unde se mentioneaza numele tau, firma, etc. si baga pe YouTube video-ul, dupa care trimite linkul la DNA, Garda, Politie, Bruxelles, televiziuni, si unde mai crezi ca ar trebui. Trebuie sa facem ceva!
  • +3 (3 voturi)    
    Romeldorado-ul balcanic (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 16:23)

    Kaladin [utilizator]

    Asta a ajuns Romania unde s-au aciuat toti banditii din Orientul Mijlociu.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by