DIICOT: Angajata de la ANAF, retinuta sub acuzatia ca proteja o grupare de evazionisti cu legume-fructe

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2014, 21:00 Dosare Anticoruptie


Procurorii DIICOT au retinut 12 persoane, printre care se afla si Ioana Raluca Mironescu de 39 de ani, inspector la ANAF - Directia Generala de Administrare Mari Contribuabili, in dosarul gruparii specializate in evaziune fiscala si spalare de bani, prin comercializarea de legume-fructe utilizand firme fantoma, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, au fost retinuti sub acuzatia de savarsire a infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani: Tumer Seyman, cetatean turc cu resedinta in Romania, asociat si administrator la SC Akparom SRL; Ahmet Tumer, cetatean turc cu resedinta in Romania, asociat - administrator la SC SEMT International Fruct SRL; Mutlu Serkan, cetatean turc, asociat/administrator al SC SMT Fruct SRL; Umit Aydin, cetatean turc, asociat al SC SEMT International Fruct SRL; Ibrahim Atasoy, cetatean turc, asociat al Akparom SRL.

Pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala au fost retinuti Doner Serkan, cetatean turc, administrator/asociat al SC Pier Duer Com SRL si asociat la SC Seray Fruit SRL, Teodora Andrei, din Galati; Niculina Ivascu, din Bucuresti; Salameh Elawi, cetatean roman de origine iordaniana; Olivia Varzaru, din Bucuresti; iar Daniela Ojog a fost retinuta pentru comiterea infractiunii de complicitate la evaziune fiscala.

Procurorii sustin ca membrii gruparii efectuau achizitii intracomunitare si importuri din state ne-membre UE, utilizand societati comerciale interpuse, pentru sustragerea realilor beneficiari de la plata TVA si a impozitului pe profit.

De asemenea, ei evidentiau in actele contabile cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, efectuand, direct sau prin societati comerciale interpuse, achizitii de marfa din statele Uniunii Europene si non-europene, marfa care a fost tranzactionata succesiv prin mai multe societati comerciale, creand circuite economice frauduloase, tot cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata TVA si a impozitului pe profit.

Cele mai multe capete de acuzare au fost formulate fata de Ioana Raluca Mironescu, inspector in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala de Administrare Mari Contribuabili.

Aceasta a fost retinuta joi pentru 24 de ore sub acuzatia de savarsire a infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la evaziune fiscala, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisa in forma continuata.

In calitate de inspector, Ioana Raluca Mironescu a efectuat controale la o parte din societatile comerciale controlate de Tumer Seyhan si nu a sesizat organele judiciare referitor la indiciile de evaziune fiscala ce rezultau, asigurand astfel protectie intereselor firmei Akparom SRL.

Totodata, exista probe conform carora ea a asigurat consilierea membrilor grupului in vederea identificarii aspectelor negative din evidentele contabile cu scopul inlaturarii acestora inainte de efectuarea controalelor de catre institutiile abilitate ale statului, sens in care tinea legatura atat cu Tumer Seyhan, cu care discuta despre situatiile contabile ale firmelor, cat si cu persoanele care efectiv tineau evidenta contabila, facilitand desfasurarea in continuare a circuitului evazionist coordonat de Tumer Seyan.

Inspectorul ANAF s-a implicat si in controalele efectuate de alti angajati ai ANAF.

Procurorii DIICOT - ST Bucuresti au pus sechestru asigurator pe 16 milioane de lei bani cash, opt autoturisme de lux, o casa, precum si pe conturile bancare ale firmelor implicate in circuitul evazionist.

Cei 12 inculpati retinuti au fost dusi joi la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Investigatiile au fost declansate ca urmare a sesizarii formulate de Directia Generala Antifrauda Fiscala, ai caror inspectori au participat si la perchezitiile de miercuri, alaturi de politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti si lucratori ai Brigazii Speciale de Interventie 'Vlad Tepes' a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5747 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by