Bogdan Barbuta, judecator din Radauti suspectat ca a luat mita oua, miere si ciocolata, a fost retinut de DNA
Conform ordonantei de retinere, intre 22 martie 2005 - 18 octombrie 2005, judecatorul de la Judecatoria Radauti, a pronuntat, ajutat de un om de afaceri, un numar de 69 de hotarari judecatoresti, in mod nelegal.
"Prin aceste hotarari, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a instrainat-o ulterior, obtinand un profit de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafata respectiva era initial impartita in parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reala imobiliara, respectiv, regimul de Carte funciara, situatie specifica nordului Bucovinei", arata DNA, intr-un comunicat.
Conform sursei citate, avand in vedere aceasta situatie, omul de afaceri a intampinat greutati la dobandirea celor 79 parcele - avand o suprafata totala de 41,59 ha -, al caror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vanzare-cumparare pe cale notariala, intrucat nu se dezbatuse succesiunea si existau mai multi proprietari in coindiviziune, iar succesorii nu isi inscrisesera respectivul drept de proprietate in Cartea funciara.
Pentru a rezolva situatia, spun anchetatorii, omul de afaceri a apelat la judecatorul Barbuta, caruia i-a cerut , iar acesta din urma a acceptat sa emita 69 de hotarari judecatoresti: "Cele 69 de hotarari judecatoresti au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, dupa un plan bine elaborat, pus la cale de catre judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica impreuna cu omul de afaceri", conform DNA.
Directia Nationala Anticoruptie precizeaza ca in 20 iunie 2006, magistratul, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare falsificat si cu nerespectarea conditiilor legale, a admis o actiune civila prin care a constatat existenta dreptului de proprietate in patrimoniul unei persoane, interpusa omului de afaceri, asupra unui imobil din municipiul Radauti, facilitand astfel inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate. "La momentul emiterii sentintei, imobilul susmentionat avea o situatie litigioasa, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie din 17 iunie 2008, ca apartinand altei persoane, apreciat ca fiind adevaratul proprietar", potrivit DNA.
Sursa citata precizeaza ca in intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie, omul de afaceri, in mod direct, dar si indirect, cu sprijinul lui Bogdan Barbuta si al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevaratul proprietar sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti din imobilul situat in municipiul Radauti, in favoarea unei persoane aflate in anturajul omului de afaceri.
"Punerea in executare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi devoalat maniera frauduloasa prin care o parte din imobil a fost atribuita si, ulterior, prin vanzari succesive, a ajuns in patrimoniul unei societati comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preintampina acest fapt si pentru a ascunde urmele infractiunii, in cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusa o actiune in rectificare, directionata spre judecare unui magistrat aflat in relatii apropiate cu Bogdan Barbuta. Prin aceasta cerere s-a solicitat instantei sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului", mentioneaza sursa citata.
Judecatorul care a primit spre solutionare cauza, a acordat un numar de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa solutionarea cererii Primariei Municipiului Radauti. Prin tergiversarea solutionarii s-a urmarit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze o conventie, redactata chiar de judecatorul Barbuta, sustin anchetatorii.
Mai mult, omul de afaceri a apelat si la un alt magistrat care, in intervalul martie ¬ aprilie, i-a solicitat unui executor judecatoresc sa exercite presiuni asupra proprietarului, in sensul celor dorite de catre omul de afaceri si invocand autoritatea si vointa expresa a magistratului. "In data de 22 februarie, omul de afaceri i-a promis judecatorului care avea de solutionat cauza, prin intermediul lui Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, achizitionarea unui sejur de sapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumatate a lunii iulie 2014 - inceputul lunii august 2014, in schimbul tergiversarii judecarii dosarului¬, conform ordonantei de retinere.
Pe 15 martie, judecatorul Barbuta a primit de la o persoana bunuri alimentare (o cutie de ciocolata marca Milka si o sticla de bauturi alcoolice marca Cinzano) si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de catre aceasta, a sumei de 1.000 de euro, in schimbul interventiei pe care judecatorul a promis ca o va face la un alt magistrat de la Judecatoria Radauti, pentru solutionarea favorabila a unui anumit dosar in care persoana cumparatoare de influenta avea interes.
In plus, sustin procurorii anticoruptie, in intervalul 2013 ¬ 12 mai, judecatorul Bogdan Barbuta a primit de la o alta persoana suma de 500 euro si produse alimentare - oua, carne de porc, gaini-, bunuri in schimbul carora a solutionat in mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Radauti. Totodata, el a dat asigurari ca va interveni pe langa completul din cadrul Tribunalului Suceava investit cu solutionarea recursului pentru a mentine solutia favorabila emisa in fond.
"In 19 martie, respectiv, 14 aprilie, o alta persoana i-a inmanat judecatorului Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica produse alimentare (35 oua si miere), respectiv, suma de 1.000 euro, in schimbul promisiunii ca acesta din urma va interveni pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, investit cu solutionarea unui dosarul in care fiul cumparatoarei de influenta avea calitatea de reclamant", potrivit DNA.
Anchetatorii au ajuns si la concluzia ca in martie, Barbuta a promis unui medic stomatolog, in schimbul unor lucrari dentare neachitate, ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar in care medicul avea calitatea de parat.
Judecatorul urmeaza sa fie prezentat, luni, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
Iar la modul serios subscriu la inlaturarea lui din magistratura.