DNA a retinut mai multi inspectori de trafic rutier din Cluj, printre care si vicepresedintele PNL Cluj

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 11:09 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA Cluj l-au retinut joi pe Rares Pop, inspector sef teritorial de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) si vicepresedinte PNL Cluj, acuzat fapte de coruptie, anunta DNA. In acelasi dosar a mai fost retinut si Claudiu Crisan, inspector coordonator al Biroului judetean Cluj al ISCTR, DNA cerand pentru ambii oficiali arestare preventiva pentru 30 de zile.

Rares Pop este acuzat de santaj, luare de mita, abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

In cauza este cercetat si Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului judetean Bistrita Nasaud si membru in consiliul de conducere al Inspectoratului, transmite Agerpres.

DNA sustine ca exista date si probe din care rezulta suspiciunea ca, in perioada 2012-2014, suspectul Pop impreuna sau prin intermediul persoanelor avand functii de conducere in cadrul birourilor judetene, cum este situatia suspectilor Dohotar si Crisan, au desfasurat activitati repetate de influentare a activitatii inspectorilor aflati in trafic, in vederea efectuarii controlului rutier.

La nivelul ISCTR, Inspectoratul teritorial condus de Rares Pop include in sfera de competenta judetele Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.

'Prin aceste demersuri, suspectii solicitau neluarea masurilor legale pentru sanctionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, in scopul protejarii unor societati aflate in sfera de interes a inspectorilor judeteni. (...) Suspectul Pop a dezvoltat relatii cu numerosi operatori economici ce activeaza in domeniu, asigurand acestora protectie in schimbul obtinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societati comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau detinute de membri ai familiei sale', se arata intr-un comunicat postat miercuri seara pe site-ul DNA.

Sursa citata precizeaza ca din vara anului 2012, cand a fost numit in actuala functie, atributiile sale din cadrul firmelor pe care le administra au fost transferate sotiei sale, calitatea de asociat a acesteia fiind una formala, intrucat probele administrate au atestat ca suspectul Pop este factorul decident, este consultat telefonic cu privire la clientii societatilor, la preturile la care sunt efectuate serviciile.

In aceeasi perioada, suspectii au incalcat obligatia de pastrare a secretului actiunilor de control, comunicand in mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul si timpul desfasurarii verificarilor in trafic, la sediul acestora, ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizari privind existenta unor incalcari ale normelor.

Anchetatorii mentioneaza ca cei trei au urmarit obtinerea de foloase pentru operatorii economici in domeniul transportului rutier, constand in eludarea activitatii de control efectuata de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicarii sanctiunilor pecuniare si a masurilor complementare.

In 9 decembrie 2013, suspectul Pop a pretins si primit de la doi martori denuntatori suma de 1.500 lei, bani oferiti pentru a se asigura de bunavointa si ajutorul lui in cazul unor controale ale inspectorilor din subordine.

DNA mai arata ca, in 27 martie 2014, reprezentantii Inspectoratului Judetean Alba au efectuat un control la o scoala generala, vizand obtinerea licentei de transport si modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de invatamant.

'Echipa de control formata din 2 inspectori a intocmit o nota de constatare, retinand incalcarea normelor privind obligatia echiparii vehiculului cu tahograf si limitator de viteza, pentru care s-a stabilit sanctiunea amenzii in suma de 9.000 lei si a impus scolii remedierea incalcarilor. Ca urmare a acestei actiuni, suspectul Pop a solicitat inspectorului coordonator al judetului Alba anularea notei de constatare si refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe care sa nu consemneze neregulile constatate, sub amenintarea destituirii din functie a acestuia. In pofida amenintarilor, inspectorul coordonator Alba a refuzat sa dea curs solicitarii. Intr-un final, in 10 aprilie, acesta a fost revocat din functia de inspector coordonator al Inspectoratului Judetean Alba', mai subliniaza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3343 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 iunie 2014, 11:22)

    [anonim]

    • +1 (1 vot)    
      Stai linistit.. (Joi, 5 iunie 2014, 14:48)

      Mao2 [utilizator] i-a raspuns lui

      asa este in toata tara...sa speram ca nu se opresc la Cluj...
  • +3 (3 voturi)    
    BRAVO DNA!!! (Joi, 5 iunie 2014, 11:49)

    firstfb [utilizator]

    DNA e singura speranță că situația poate fi îndreptată în România!!!

    P.S. Hotnews - pe când și diacritice?
    • +1 (1 vot)    
      DNA (Joi, 5 iunie 2014, 15:17)

      was [utilizator] i-a raspuns lui firstfb

      Azi DNA a retinut si pe Adamescu, "om de afaceri (necurate)", BRAVO lor, sunt pe drumul cel bun. Daca ne uitam in arhivele de stiri dinainte de 2009-2010, nu prea gasim articole cu pesti mari adusi in fata justitiei. Este si logic, regimul Basescu a avut nevoie de timp ca sa curete cat de cat DNA-ul de spagari si oameni care actioneaza sub ordin politic/pentru foloase necuvenite, dar pana la urma a reusit (sunt saltati aproape zilnic infractori de mare anvergura, cu relatii de interes din toate partidele politice actuale).
      Ma preocupa fapul cat va mai tine aceasta tendinta de aducere in fata justitiei a acestei categorii de "baroni locali/nationali" (penali), tare mi-e frica ca odata ce va fi recapatat puterea deplina de catre reprezentanii ciumei rosii, acest trend va fi doar de domeniul trecutului.
      Mari sperante nu prea am, se vede ca "boborul" din categoria ajutatilor sociali (majoritatea putand fi caracterizati ca si "lenesi") nu are puterea intelectuala sa inteleaga care este drumul cel bun spre o societate corecta, sa nu spun civilizata.
  • +3 (3 voturi)    
    la moldova e mai ghine... (Joi, 5 iunie 2014, 11:52)

    neaos [utilizator]

    la noi la moldova e mai bine:
    4 mil / saptamana / camion in supratonaj.
    asta ca sa ai liber pe 3 judete botosani, suceava, iasi. e mult, dar cari 35-40to in loc de 24to.
    ai mai mari dau mai putin; la partid probabil.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by