DNA: Inspectori sefi control trafic rutier, printre care si Rares Pop, vicepresedinte PNL Cluj, urmariti penal

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 0:55 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA Cluj au dispus efectuarea urmaririi penale pentru mai multe fapte de coruptie fata de trei inspectori sefi in cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), printre care se afla si Rares Vasile Pop, inspector sef teritorial (7 judete) si vicepresedinte al organizatiei locale a PNL, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul institutiei, Rares Pop este acuzat de abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase; permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in forma continuata, santaj si luare de mita.

In acelasi dosar sunt cercetati si Claudiu Vasile Crisan, inspector coordonator al Biroului judetean Cluj, si Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului judetean Bistrita Nasaud si membru in consiliul de conducere al Inspectoratului.

DNA sustine ca exista date si probe din care rezulta suspiciunea ca, in perioada 2012-2014, suspectul Pop impreuna sau prin intermediul persoanelor avand functii de conducere in cadrul birourilor judetene, cum este situatia suspectilor Dohotar si Crisan, au desfasurat activitati repetate de influentare a activitatii inspectorilor aflati in trafic, in vederea efectuarii controlului rutier.

La nivelul ISCTR, Inspectoratul teritorial condus de Rares Pop include in sfera de competenta judetele Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.

"Prin aceste demersuri, suspectii solicitau neluarea masurilor legale pentru sanctionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, in scopul protejarii unor societati aflate in sfera de interes a inspectorilor judeteni. (...) Suspectul Pop a dezvoltat relatii cu numerosi operatori economici ce activeaza in domeniu, asigurand acestora protectie in schimbul obtinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societati comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau detinute de membri ai familiei sale", se arata in comunicat.

Sursa citata precizeaza ca din vara anului 2012, cand a fost numit in actuala functie, atributiile sale din cadrul firmelor pe care le administra au fost transferate sotiei sale, calitatea de asociat a acesteia fiind una formala, intrucat probele administrate au atestat ca suspectul Pop este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clientii societatilor, preturile la care sunt efectuate serviciile, etc.

In aceeasi perioada, suspectii au incalcat obligatia de pastrare a secretului actiunilor de control, comunicand in mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul si timpul desfasurarii verificarilor in trafic, la sediul acestora, ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizari privind existenta unor incalcari ale normelor.

Anchetatorii mentioneaza ca cei trei au urmarit obtinerea de foloase pentru operatorii economici in domeniul transportului rutier, constand in eludarea activitatii de control efectuata de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicarii sanctiunilor pecuniare si a masurilor complementare.

In 9 decembrie 2013, suspectul Pop a pretins si primit de la doi martori denuntatori suma de 1.500 lei, bani oferiti pentru a se asigura de bunavointa si ajutorul lui in cazul unor controale ale inspectorilor din subordine.

DNA mai arata ca, in 27 martie 2014, inspectorii Inspectoratul Judetean Alba au efectuat un control la o scoala generala, vizand obtinerea licentei de transport si modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de invatamant.

"Echipa de control formata din 2 inspectori a intocmit o nota de constatare, retinand incalcarea normelor privind obligatia echiparii vehiculului cu tahograf si limitator de viteza, pentru care s-a stabilit sanctiunea amenzii in suma de 9.000 lei si a impus scolii remedierea incalcarilor. Ca urmare a acestei actiuni, suspectul Pop a solicitat inspectorului coordonator al judetului Alba, anularea notei de constatare si refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe care sa nu consemneze neregulile constatate, sub amenintarea destituirii din functie a acestuia. In pofida amenintarilor, inspectorul coordonator Alba a refuzat sa dea curs solicitarii. Intr-un final, in 10 aprilie, acesta a fost revocat din functia de inspector coordonator al Inspectoratului Judetean Alba", mai subliniaza DNA.

In cauza, procurorii au beneficiat de suportul informativ si de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

942 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by