Rechizitoriul in cazul Uioreanu: Procurorii sustin ca presedintele CJ Cluj ar fi facut presiuni pentru demiterea unui jurnalist de la Ziua de Cluj

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 2 iunie 2014, 6:22 Dosare Anticoruptie


Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat preventiv saptamana trecuta pentru acte de coruptie, ar fi facut presiuni pentru demiterea unui jurnalist de la Ziua de Cluj care a scris, in  martie anul acesta, despre licitatia trucata castigata de firma SC Constructii Napoca SA a omului de afaceri Ioan Bene, arestat alaturi de Uioreanu in acest dosar. Procurorii sustin, in rechizitoriu, ca "Publicarea articolului a determinat pe presedintele CJ Cluj Uioreanu Horea sa ia legatura cu patronul publicatiei on line, numitul Hoandra Octavian, cu care a stabilit o intalnire in cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat in scoaterea articolului de pe mediul on line precum si demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmarit de edilul judetului, care a incercat sa acopere maniera ilicita in care contractul fusese atribuit si modul ilegal in care se realizasera lucrarile."

Ce spune rechizitoriul procurorilor:


Presiunea resimtita de grupul format din inculpatii Uioreanu Horea, Bene Ioan si suspectii Ciceo David si Serban Tudor Dan de scurgerea timpului si neobtinerea actelor dorite a crescut exponential urmare a publicarii on line, in dupa-masa de 31 martie 2014 a unui articol de presa ce devoala suspiciuni privind organizarea formala a licitatiei, pentru lucrari ce fusesera anterior executate, precum si impunerea unor conditii de calificare ce favorizau firma Napoca Constructii SA.

Publicarea articolului a determinat pe presedintele CJ Cluj Uioreanu Horea sa ia legatura cu patronul publicatiei on line, numitul Hoandra Octavian, cu care a stabilit o intalnire in cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat in scoaterea articolului de pe mediul on line precum si demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmarit de edilul judetului, care a incercat sa acopere maniera ilicita in care contractul fusese atribuit si modul ilegal in care se realizasera lucrarile.

La randul sau, reactionand la adresa articolului de presa, intr-o discutie purtata cu un alt reprezentant din presa, inculpatul Bene Ioan si-a manifestat nemultumirea asupra celor publicate, recunoscand insa trucarea licitatiei. Astfel, omul de afaceri a impartasit interlocutorului sau ca a fost realizata o procedura de licitatie "la intelegere" si ca, pentru a da o aparenta irefutabila de legalitate "a pus" pe unul din participantii la licitatie sa formuleze contestatie, stiind ca respectiva societate nu are nicio sansa de izbanda pentru ca nu indeplinea conditiile de participare, fiind vorba de o societate comerciala cu numai 2 angajati.



Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a primit mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru coruptie, in urma unei hotarari pronuntate joia trecuta de Curtea de Apel Cluj. In acelasi dosar au mai fost arestati preventiv si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, Ioan Bene, membru AGA in cadrul SC Constructii Napoca SA, si Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, au fost retinuti miercurea trecuta de procurorii DNA.

Uioreanu este acuzat de doua infractiuni de luare de mita in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator si complicitate la spalare de bani, iar omul de afaceri, de dare de mita in forma continuata (7 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata sub forma participatiei improprii ca instigator si spalare de bani, potrivit unui comunicat al DNA. Horea Uioreanu si Ioan Bene au fost retinuti, miercuri, pentru 24 de ore de procurorii DNA.

Concret, Horea Uioreanu este suspectat ca ar fi perceput un procent de 15% din alocarile bugetare acordate pentru lucrari firmei omului de afaceri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4230 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Octavian Hoandra... (Luni, 2 iunie 2014, 6:47)

    mircea_cjn [utilizator]

    Nu e acel Hoandra care apare cam la fiece 2 sapatamni in emisiunea lui Rares Bogdan?! Nu e el? Si care nu stie altceva decat sa injure ca la usa cortului pe Basescu? Nu el e?

    Se dadea mare afectat de epoca Base. Pai da, ca uite cu ce se ocupa. Si nu cred ca au fost presiuni in cazul lui Hoandra (ca sa scoata articolul si sa-l dea afara pe ziarist), ci cred ca e vorba de mita. Sper sa fie saltat si el.
    • +1 (1 vot)    
      ba da ! (Luni, 2 iunie 2014, 10:01)

      titiacs [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

      chiar el este . si mai are el si alte pacate .
    • 0 (0 voturi)    
      hoandra (Luni, 2 iunie 2014, 16:19)

      Iulia [anonim] i-a raspuns lui mircea_cjn

      Halal sa-i fie!!!!! Nu este mai bun decat cei pe care, cu manie proletara ii infiereaza. Rusine!!!!
  • +2 (2 voturi)    
    rechizitoriu??? (Luni, 2 iunie 2014, 7:48)

    Radu [anonim]

    Care rechizioriu, doamna Alina Neagu?
    Ati citat din ordonanta de retinere, din propunerea de arestare preventiva si din incheierea judecatorului.

    INCA NU EXISTA RECHIZITORIU... asta daca nu l-ati facut Dvs., deja...
  • +3 (3 voturi)    
    Favorizarea infractorului ? (Luni, 2 iunie 2014, 8:40)

    Andra [anonim]

    Nu este luat si Hoandra la intrebari pentru favorizarea infractorului ?
  • 0 (0 voturi)    
    Instrumentul tavalugului uselist ! (Luni, 2 iunie 2014, 18:16)

    Andrei [anonim]

    Ani de zile, Hoandra a fost impreuna cu Rares Bogdan una dintre goarnele cele mai fervente impotriva a tot ce se opunea tavalugului uselist. La un moment dat, a fost bagat de prietenul sau Andrei Marga pana si in ICR. Astazi, a publicat pe situl ziarului o reactie la aceste dezvaluiri si incearca sa se disculpe. O mizerie!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by