Cei doi soti care l-au mituit pe Traian Berbeceanu, retinuti de procurorii DIICOT

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 22 mai 2014, 21:13 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Rusu si Anca Rusu, cei doi soti care i-au oferit mita politistului Traian Berbeceanu un autoturism marca VW Passat, au fost retinuti joi pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, informeaza Agerpres. Sotii Rusu au fost chemati joi la sediul central al DIICOT, unde li s-a adus la cunostinta faptul ca pe numele lor a fost extinsa urmarirea penala, sub aspectul savarsirii infractiunilor de dare de mita, spalare a banilor, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in cursul anului 2011, pe fondul sprijinirii gruparii infractionale din care faceau parte Traian Berbeceanu (in acel moment, ofiter de politie judiciara si sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba) si alte persoane, sotii Rusu i-au dat lui Berbeceanu un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a-l determina pe politist sa faca un act contrar indatoririlor sale de serviciu.

Mai exact, politistul trebuia sa furnizeze date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale.

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Rusu, ajutat de Anca Rusu si Traian Berbeceanu, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. U. S.R.L catre Berbeceanu in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate, cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare.

De asemenea, din probe rezulta ca sotii Rusu, in cursul anului 2011, si-au insusit in mod fraudulos din patrimoniul S.C. U. S.R.L., autoturismul marca VW Passat, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, politistului Berbeceanu.

Totodata, ei au falsificat mai multe inscrisuri atestand imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la: vanzarea de catre Berbeceanu a autoturismului marca VW Passat catre S.C. U. S.R.L.; vanzarea - cumpararea intre aceiasi co-contractanti a autoturismului si plata unei sulte de 10.000 euro; imprejurarea ca Berbeceanu ar fi achitat suma de 52.000 lei si ca suma mentionata ar fi fost depusa la casierie de catre Gheorghe Rusu si, apoi, ridicata de catre acesta cu titlu de restituire a unui imprumut acordat anterior societatii.

Inscrisurile astfel falsificate au fost folosite ulterior de catre sotii Rusu pentru evidentierea in contabilitatea societatii a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat catre Berbeceanu, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele politistului.

Cei doi soti au fost retinuti, dupa ce procurorii au descoperit ca Anca Rusu, in calitate de asociat unic si administrator al S.C. U. S.R.L si Gheorghe Rusu, in calitate de administrator de fapt si, ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al S.C. U. S.R.L, in perioada aprilie 2010 - iulie 2013, au prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezinta impozit pe profit si 544.786 lei reprezinta TVA dedus de societate fara a indeplini conditiile legale de deductibilitate.

Gheorghe si Anca Rusu vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva.

Saptamana trecuta, procurorii DIICOT au extins urmarirea penala pe numele lui Traian Berbeceanu pentru savarsirea a altor patru infractiuni: spalare de bani, luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la infractiunea de delapidare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1788 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by