Procurorii DIICOT extind urmarirea penala impotriva lui Traian Berbeceanu pentru 4 infractiuni
La iesirea din sediul Parchetului, Traian Berbeceanu a declarat ca decizia procurorilor este "o eroare totala", iar acuzatiile se refera la modul in care a dobandit o masina.
El a explicat ca a fost vorba de un schimb de masini, cu o diferenta de valoare platita. Masina a cumparat-o printr-un intermediar la pretul pietei si a vandut autoturismul tot la pretul pietei.
Noile acuzatii aduse lui Traian Berbeceanu sunt spalare de bani, luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la infractiunea de delapidare.
"Din actele de urmarire penala efectuate ulterior, au rezultat indicii rezonabile si probe in legatura cu savarsirea de catre Berbeceanu Traian a unor fapte noi. In cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, in calitate de ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar-sef si avand functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte R.G., C.D.E.I. si alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. si R.A., pentru a face un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume furnizarea catre sus-numitii a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale", se arata intr-un comunicat al DIICOT difuzat vineri.
Procurorii sustin ca, pentru disimularea adevaratei naturi a circulatiei masinii, s-a creat aparenta transmiterii catre Berbeceanu a autoturismului, in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate, desi, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare, avand drept consecinta scoaterea frauduloasa a bunului in cauza din patrimoniul societatii.
DIICOT mentioneaza ca, prin rezolutia procurorului-sef al Directiei din data de 1 noiembrie 2013, s-a dispus preluarea acestui dosar de catre Structura Centrala a DIICOT de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia in vederea continuarii efectuarii urmaririi penale.
Dupa preluarea cauzei, procurorii DIICOT - Structura Centrala au procedat, pe de o parte, la readministrarea unei parti a probatoriului administrat anterior de catre Serviciul Teritorial Alba-Iulia, iar pe de alta parte au fost administrate noi probatorii.
Anterior, Traian Berbeceanu a fost pus sub acuzare pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals in declaratii.
Potrivit DIICOT, in exercitarea functiei, cu intentie, comisarul a ajutat membrii unei grupari de evazionisti prin furnizarea de informatii cu privire la activitatile investigative desfasurate de DIICOT sau de informatii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii ori cu privire la efectuarea unor activitati procesuale (perchezitii, audieri de martori) sau prin comunicare de informatii cu privire la modalitatea in care vor putea evita probarea activitatilor infractionale desfasurate de acestia (atentionari cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon).
Totodata, conform DIICOT, comisarul-sef al BCCO Alba Iulia, avand, in virtutea atributiilor de serviciu, date despre comiterea de catre membrii gruparii a unor fapte prevazute de legea penala, nu a luat masurile legale, desi statutul de politist il obliga in acest sens si, de asemenea, fiind audiat in calitate de martor intr-un dosar penal, a facut afirmatii neconforme cu realitatea referitor la imprejurari esentiale cu privire la care a fost audiat.
Una dintre acuzatii este ca in luna octombrie 2012 Berbeceanu a fost contactat de viceprimarul din Deva, Ovidiu Mos, caruia i-a dezvaluit ca urmau sa se faca perchezitii peste cateva zile, unul dintre cei vizati fiind omul de afaceri Dorin Cupetiu. Ovidiu Mos i-ar fi transmis aceasta informatie lui Cupetiu.
Initial, Traian Berbeceanu a fost arestat pe 24 octombrie 2013, insa a fost eliberat dupa o luna, iar ulterior procurorii DIICOT de la Alba Iulia care l-au cercetat au fost pusi sub acuzare de DNA, pentru ca ar fi savarsit mai multe abuzuri impotriva lui.
Pe 7 mai, procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de Ioan Muresan, seful DIICOT Alba, acuzat de mai multe fapte in legatura cu cercetarea abuziva a lui Traian Berbeceanu. De asemenea, masura controlului judiciar a fost dispusa si in cazul lui Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror in Alba.
VIDEO Fostul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost eliberat din arest
Motivarea arestarii lui Traian Berbeceanu: E un pericol social evident, poate zadarnici urmarirea penala

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
Daca le-a rapus un coleg atunci trec la ofensiva. Vorba aceea - ofensiva prostului fara de leac.