Procurorii DIICOT extind urmarirea penala impotriva lui Traian Berbeceanu pentru 4 infractiuni

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 16 mai 2014, 15:38 Dosare Anticoruptie


Traian Berbeceanu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Fostul comisarul-sef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu s-a prezentat vineri la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru a i se aduce la cunostinta ca pe numele lui a fost extinsa urmarirea penala, relateaza Agerpres.

La iesirea din sediul Parchetului, Traian Berbeceanu a declarat ca decizia procurorilor este "o eroare totala", iar acuzatiile se refera la modul in care a dobandit o masina.

El a explicat ca a fost vorba de un schimb de masini, cu o diferenta de valoare platita. Masina a cumparat-o printr-un intermediar la pretul pietei si a vandut autoturismul tot la pretul pietei.

Noile acuzatii aduse lui Traian Berbeceanu sunt spalare de bani, luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la infractiunea de delapidare.

"Din actele de urmarire penala efectuate ulterior, au rezultat indicii rezonabile si probe in legatura cu savarsirea de catre Berbeceanu Traian a unor fapte noi. In cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, in calitate de ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar-sef si avand functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte R.G., C.D.E.I. si alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. si R.A., pentru a face un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume furnizarea catre sus-numitii a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale", se arata intr-un comunicat al DIICOT difuzat vineri.

Procurorii sustin ca, pentru disimularea adevaratei naturi a circulatiei masinii, s-a creat aparenta transmiterii catre Berbeceanu a autoturismului, in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate, desi, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare, avand drept consecinta scoaterea frauduloasa a bunului in cauza din patrimoniul societatii.

DIICOT mentioneaza ca, prin rezolutia procurorului-sef al Directiei din data de 1 noiembrie 2013, s-a dispus preluarea acestui dosar de catre Structura Centrala a DIICOT de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia in vederea continuarii efectuarii urmaririi penale.

Dupa preluarea cauzei, procurorii DIICOT - Structura Centrala au procedat, pe de o parte, la readministrarea unei parti a probatoriului administrat anterior de catre Serviciul Teritorial Alba-Iulia, iar pe de alta parte au fost administrate noi probatorii.

Anterior, Traian Berbeceanu a fost pus sub acuzare pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals in declaratii.

Potrivit DIICOT, in exercitarea functiei, cu intentie, comisarul a ajutat membrii unei grupari de evazionisti prin furnizarea de informatii cu privire la activitatile investigative desfasurate de DIICOT sau de informatii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii ori cu privire la efectuarea unor activitati procesuale (perchezitii, audieri de martori) sau prin comunicare de informatii cu privire la modalitatea in care vor putea evita probarea activitatilor infractionale desfasurate de acestia (atentionari cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon).

Totodata, conform DIICOT, comisarul-sef al BCCO Alba Iulia, avand, in virtutea atributiilor de serviciu, date despre comiterea de catre membrii gruparii a unor fapte prevazute de legea penala, nu a luat masurile legale, desi statutul de politist il obliga in acest sens si, de asemenea, fiind audiat in calitate de martor intr-un dosar penal, a facut afirmatii neconforme cu realitatea referitor la imprejurari esentiale cu privire la care a fost audiat.

Una dintre acuzatii este ca in luna octombrie 2012 Berbeceanu a fost contactat de viceprimarul din Deva, Ovidiu Mos, caruia i-a dezvaluit ca urmau sa se faca perchezitii peste cateva zile, unul dintre cei vizati fiind omul de afaceri Dorin Cupetiu. Ovidiu Mos i-ar fi transmis aceasta informatie lui Cupetiu.

Initial, Traian Berbeceanu a fost arestat pe 24 octombrie 2013, insa a fost eliberat dupa o luna, iar ulterior procurorii DIICOT de la Alba Iulia care l-au cercetat au fost pusi sub acuzare de DNA, pentru ca ar fi savarsit mai multe abuzuri impotriva lui.

Pe 7 mai, procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de Ioan Muresan, seful DIICOT Alba, acuzat de mai multe fapte in legatura cu cercetarea abuziva a lui Traian Berbeceanu. De asemenea, masura controlului judiciar a fost dispusa si in cazul lui Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror in Alba.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2013 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    asistam la.. (Vineri, 16 mai 2014, 16:44)

    Ponta [utilizator]

    .. razbunarea prosteasca a fostilor securisti inrolati prin diverse organisme ale statului.
    Daca le-a rapus un coleg atunci trec la ofensiva. Vorba aceea - ofensiva prostului fara de leac.
  • +1 (1 vot)    
    Stim ca nu stim (Vineri, 16 mai 2014, 17:47)

    Unu-2 [utilizator]

    Urmaresc acest caz si nu e deloc clar ce-i acolo. Stim doar ca nu stim nimic. O fi vinovat Berbeceanu sau nu, habar nu am, insa are ocazia sa se apere, vom vedea rezultatele. Oricum, chestia cu masina pare cusuta cu ata alba, cel putin aparent.
  • +2 (2 voturi)    
    am citit cu atentie... (Vineri, 16 mai 2014, 21:56)

    nedumeritul [utilizator]

    am citit cu atentie...si nu am inteles nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by